• 瀏覽: 836
  • 回覆: 22
引用:
原帖由 Snow小雪 於 29-10-2019 12:02 發表

誤會左,我既意思係 43 做葵興而 43B 做青北客

如果 243M 行埋長安,個時間就會同行楓樹窩去荃灣相差不遠
而且長安有眾多選擇去荃灣,去青南亦有 41 43B 選擇

而青衣站去荃灣都係去番長安搭車,返青衣仲有 68A 選擇
其實我唔係要喺時間上做優勢,如果係嘅話其實你行荃灣路都無乜太大優勢。
你望一望GOOGLE地圖個行車時間就大約可以知道。
繁忙時間分分鐘行北橋仲快過行荃灣路,而且我的建議來回程都唔駛用德士古道迴旋處,
去長安方向可以話係的士嘅行駛路線添。
我個提議其實係想分流往荃灣嘅客,唔駛條條本土線都入晒楊屋道/沙咀道,
(唔計A31及E31)
再者,我當然知道青衣站/青衣城可以有68A來往荃灣。甚至乎有409/409K/409S添。
但問題係,青衣城/青衣站步行去長安其實唔近,68A又唔係密,而且單向平,
409系小巴係密,但真心貴,而且青怡花園同大窩口好多時都上唔到車,
243M經停青衣街市及大窩口正好解決依個問題;
再者,都要留返畀49X返青衣嘅客可以喺長安用一毛錢嘅價錢轉243M返美景花園及青衣南吧!

行不改名,坐不改姓,呂小布!
熱賣及精選
引用:
原帖由 Snow小雪 於 2019-10-29 12:02 PM 發表

誤會左,我既意思係 43 做葵興而 43B 做青北客

如果 243M 行埋長安,個時間就會同行楓樹窩去荃灣相差不遠
而且長安有眾多選擇去荃灣,去青南亦有 41 43B 選擇

而青衣站去荃灣都係去番長安搭車,返青衣仲有 68A 選擇 ...
認同! 我起青衣城的話都係搭68A去panda/千色店, 因為去409站又遠
但243m個走線如果行青北, 應該會同43B分流得更好, 因為有一邊長安邨其實係近青機, D人可能都係搭409, 所以咁改法可以搶一搶409客

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 U-Transit 於 2019-10-29 12:10 PM 發表

其實我唔係要喺時間上做優勢,如果係嘅話其實你行荃灣路都無乜太大優勢。
你望一望GOOGLE地圖個行車時間就大約可以知道。
繁忙時間分分鐘行北橋仲快過行荃灣路,而且我的建議來回程都唔駛用德士古道迴旋處,
去長安方向可以話係的士嘅行駛路線添。
我個提議其實係想分流往荃灣嘅客,唔駛條條本土線都入晒楊屋道/沙咀道,
(唔計A31及E31)
再者,我當然知道青衣站/青衣城可以有68A來往 ...
其實大家意見都好有見地, 不勞气
但有個戰略考慮, 其實九記未必會想比243M經青機, 因為咁某程度可能會encourage多左人去青機轉鐵出青衣(唔包荃灣)
249X唔會點encourage到因為30mins一班
249m要經涌尾唔經南橋落青機都係因為咁
除非唔停青機, 只停長安邨安湄樓, 咁就可以, 認同?

引用:
原帖由 U-Transit 於 2019-10-27 04:34 PM 發表

唔係,我建議的都係行返北橋的。

你建議嘅行法,喺繁忙時段荃灣路及轉落德士古道都會好塞。
而且我行嘅里數同你係一樣,但我避咗荃灣路嘅塞車位..
回程荃灣段出大河道後左轉青山公路,然後跟68A咁去到青敬路後跟返我條路咁行。 ...
btw怕唔怕荃富街近Panda塞? 一係好似X42P咁經城門道直落千色?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 出入粗野的腳指 於 29-10-2019 20:58 發表

其實大家意見都好有見地, 不勞气
但有個戰略考慮, 其實九記未必會想比243M經青機, 因為咁某程度可能會encourage多左人去青機轉鐵出青衣(唔包荃灣)
249X唔會點encourage到因為30mins一班
249m要經涌尾唔經南橋落青機都係因為咁
除非唔停青機, 只停長安邨安湄樓, 咁就可以, 認同? ...
完全無勞氣,只係大家研究研究姐

回正題:你個考慮我唔認同
美景長青要出九龍西甚至過海港鐵未必有優勢,因為一出就南構;
去九東無計,鬼叫42自己唔爭氣
而且講密車243M點都唔夠249M+小巴密車來往青衣南同青衣站吧!
再者,我正正就係想補返九巴來往荃灣及青衣站依個空缺,
我唔相信搭開243M落荃灣嘅會因為經咗青衣城而走咗去青衣站轉港鐵,
仲要243M已經提咗速行青山公路依個少塞車位,更加無誘因咁搭。
就算要咁搭,其實依家都可以咁搭(249M/小巴),車費比243M平,班次又比243M密。
引用:
btw怕唔怕荃富街近Panda塞? 一係好似X42P咁經城門道直落千色?
城門道塞車機率比荃富街更甚,而且荃富街塞燈情況未算嚴重,
我又未見到要兜大圈嘅理由。
荃富街有站亦可以畀客返大窩口,依家長安嗰邊唔計42C及小巴未有平車過嚟的。

引用:
原帖由 U-Transit 於 2019-10-29 10:20 PM 發表

完全無勞氣,只係大家研究研究姐

回正題:你個考慮我唔認同
美景長青要出九龍西甚至過海港鐵未必有優勢,因為一出就南構;
去九東無計,鬼叫42自己唔爭氣
而且講密車243M點都唔夠249M+小巴密車來往青衣南同青衣站吧!
再者,我正正就係想補返九巴來往荃灣及青衣站依個空缺,
我唔相信搭開243M落荃灣嘅 ...
good analysis!

回覆 引用 TOP

提外話, 有冇收到消息黎緊RPP會否有條青衣去港島東線?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 出入粗野的腳指 於 29-10-2019 20:52 發表

認同! 我起青衣城的話都係搭68A去panda/千色店, 因為去409站又遠
但243m個走線如果行青北, 應該會同43B分流得更好, 因為有一邊長安邨其實係近青機, D人可能都係搭409, 所以咁改法可以搶一搶409客 ...
又唔好話搶409嘅客
係409客多到做唔晒漏返出嚟畀243M執吓雞。

加上243M改行咗青山公路後,佢嘅價錢絕對會吸到去荃豐/千色店嘅409客,又係一條新血路。

有人話話沙咀道先係荃灣嘅市中心,
依點我認同,但認同還認同,
又係咪要塞晒兩條路程起迄點都相若嘅線入去呢?
分一條出嚟擴大服務司域不是更好嗎?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]