• 瀏覽: 610
  • 回覆: 13
對於呢個月經問題,小弟有以下建議:

1.     43B取消
2.     42總站延長至青衣站
3.     41M總站移至長康 (原42總站)
4.     41P總站移至青衣邨 (原41M總站)

1.     43B取消,以騰空8部掛牌車,建議如下:

2.     42總站移至青衣站
原長康總站取消,並於康順樓對出設分站 (即跟42C,249X等同站,並跟後者走法及分站至青衣站)。一來可開拓更多客源,二來重要的是騰出空間,為下面第3點41M搬總站。

41M走線改為往返長康及荃灣站。駛出長康後,左轉涌美路,跟原43B走線及分站至長安,經北橋後,與原41M一樣使用楊屋道,但經過楊屋道街市後,先左轉入荃灣西站上落客,其後跟原41M走線及分站至荃灣站。

改線後,原本長青巴士總站及青盛苑的乘客,如欲前往荃灣西站,可改乘43,如欲前往沙咀道,可使用243M。

為彌補41M搬遷總站,把41P總站移至青衣邨 (可研究是否須要延長服務時間)。駛離青衣邨後,跟44一樣右轉青綠街,經過診所後左轉入青敬路,跟原41P走線及分站至荃灣站。回程亦一樣,只是改為以青衣邨作總站。

改線後,原本青衣碼頭的乘客可改乘41M。

事先聲明一下,小弟是長安人,對青南不太熟。歡迎大家討論…

熱賣及精選
41M 變左另一條 43B
但係除非 41P 全日,如果唔係青衣邨應該唔易放走 41M

同埋結果 41M/243M 都係會重疊

要解決重疊問題,係應該諗下將 243M 改快

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cs2tse 於 2019-11-6 05:08 PM 發表

原長康總站取消,並於康順樓對出設分站 (即跟42C,249X等同站,並跟後者走法及分站至青衣站)。一來可開拓更多客源,二來重要的是騰出空間,為下面第3點41M搬總站。
42出九龍車程慢, 青衣延長都無咩作為
反而延長去青衣站起碼要加兩部車, 亦好大機會要加價

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cs2tse 於 2019-11-6 05:08 PM 發表

不如將41M經翠怡/青桃樓延長至長青
43B改做青衣南特快(例如經荃灣路/南橋)

引用:
原帖由 ame3738 於 6-11-2019 23:41 發表

不如將41M經翠怡/青桃樓延長至長青
43B改做青衣南特快(例如經荃灣路/南橋)
已經講咗好多次,去荃灣其實行南橋同荃灣路唔會快過行北橋直剷落沙咀道/楊屋道,
但單靠青南其實真係唔夠客落荃灣的。

行不改名,坐不改姓,呂小布!
引用:
原帖由 cs2tse 於 6-11-2019 17:08 發表

1.     43B取消,以騰空8部掛牌車,建議如下:

原長康總站取消,並於康順樓對出設分站 (即跟42C,249X等同站,並跟後者走法及 ...
無端端搞42做乜...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 U-Transit 於 2019-11-7 03:21 PM 發表

已經講咗好多次,去荃灣其實行南橋同荃灣路唔會快過行北橋直剷落沙咀道/楊屋道,
但單靠青南其實真係唔夠客落荃灣的。
荃灣路只係一個option, 可以係經青衣邨/長安外不停站
除左時間, 觀感都好重要
例如長青美景直出南橋, 即使同行北橋時間差不多, 但觀感上較好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ame3738 於 7-11-2019 23:58 發表

荃灣路只係一個option, 可以係經青衣邨/長安外不停站
除左時間, 觀感都好重要
例如長青美景直出南橋, 即使同行北橋時間差不多, 但觀感上較好
既然無乜分別,我真係唔明點解要飛走長安。

入去上一上客只係用多3-5分鐘,
依5分鐘真係咁重要嗎?
坦白,長安算係客倉,九既真係唔會咁輕易放棄。
(望吓A31點都要落橋入返長安兜過圈就知)

引用:
原帖由 U-Transit 於 2019-11-8 08:24 AM 發表

既然無乜分別,我真係唔明點解要飛走長安。

入去上一上客只係用多3-5分鐘,
依5分鐘真係咁重要嗎?
坦白,長安算係客倉,九既真係唔會咁輕易放棄。
(望吓A31點都要落橋入返長安兜過圈就知) ...
如果入埋長安, 就唔算青南特快啦

A31要入長安, 係因為長安無機場線, 多唔多人搭佢都會入

引用:
原帖由 ame3738 於 8-11-2019 23:37 發表

如果入埋長安, 就唔算青南特快啦

A31要入長安, 係因為長安無機場線, 多唔多人搭佢都會入
你真係可以當E32無到架WOR

根據我對上一篇文的建議,其實做特快嗰條應該係243M,而唔係去搞43B。
因為243M個收費高一級,改做特快線絕對係合情合理。
至於特快,我當時都提議過243M可以改行青敬路及青山公路,唔行楓樹窩路同沙咀道,
一來可以避開塞車位,二來拉直路線更直接,三來可以分散青衣荃灣線嘅服務,
其實真係可行的。

引用:
原帖由 U-Transit 於 2019-11-9 06:55 AM 發表

你真係可以當E32無到架WOR
有E線就得, d人就唔會爭取A線啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ame3738 於 9-11-2019 21:34 發表

有E線就得, d人就唔會爭取A線啦
你不如搞清楚係啲人爭取
定九巴龍運要佢入吧!

要A線嘅話,A31/A32就應該包晒整個青衣島,而唔只依家個覆蓋範圍啦!

引用:
原帖由 U-Transit 於 2019-11-9 06:55 AM 發表

根據我對上一篇文的建議,其實做特快嗰條應該係243M,而唔係去搞43B。
因為243M個收費高一級,改做特快線絕對係合情合理。
至於特快,我當時都提議過243M可以改行青敬路及青山公路,唔行楓樹窩路同沙咀道,
一來可以避開塞車位,二來拉直路線更直接,三來可以分散青衣荃灣線嘅服務,
其實真係可行的。
改邊線都一樣啦 (編號啫), 反正改一條, 另一條都會有改動
(例如改243M做特快, 美景就無車去長安, 青衣邨又無車去Dpark, 改埋行青公就沙咀道都唔到, 咁43B都一定會執)

至於改行青敬路, 我又唔覺得快得幾多, 行楓樹窩路唔停站都差不多
改行青公我覺得都可以諗諗, 服務更多地區, 但沙咀道先係最多客
我反而認為, 青南特快果條要行沙咀道, 因為沙咀道最多客, 而青衣邨已經有41M去楊屋道果邊
流水線可試下青公果邊, 一來青南大多客可搭特快去沙咀道, 二來青衣邨/長安可搭流水線去青公, 多個選擇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 U-Transit 於 2019-11-9 09:43 PM 發表

你不如搞清楚係啲人爭取
定九巴龍運要佢入吧!

要A線嘅話,A31/A32就應該包晒整個青衣島,而唔只依家個覆蓋範圍啦!
當日A31一開二, 行多個地方執客都好正路啫
尤其當時長安又無A線, 而長安又多客

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]