• 瀏覽: 233,843
  • 回覆: 1,122
  • 追帖: 5
本主題由 siugijar 於 2020-3-30 08:26 PM 合併
引用:
原帖由 venus_leung2002 於 2020-7-16 03:02 PM 發表

我係1A2,
其實我都唔識分

曾經同自己說過
我要留住阿堅的每一樣東西
我要記住和他一起的一分一秒, 一點一滴
到我死的那一天也不能忘記
但我敵不過時間
時間一步步..摧毀我的記憶
一步一步把阿堅帶走

到我死的那一天, 我和阿堅的所有東西
都只是可以剩下…零碎模糊的片段

回覆 引用 TOP

做完手術,有醫理報告裡面有寫的

引用:
原帖由 venus_leung2002 於 16-7-2020 03:06 PM 發表

做完手術,有醫理報告裡面有寫的
我朋友話,我返工又去搬野做粗重物,可能會陰道下垂或膀胱下垂,令我好擔心。

引用:
原帖由 venus_leung2002 於 2020-7-16 03:09 PM 發表

我朋友話,我返工又去搬野做粗重物,可能會陰道下垂或膀胱下垂,令我好擔心。
呢幾星期我覺得一定要避免拎重物,
要否長期避免就唔清楚,
雖然經濟差,但公司方面有冇機會可調職?

曾經同自己說過
但我敵不過時間
一步一步把阿堅帶走

引用:
原帖由 豬meme 於 16-7-2020 03:16 PM 發表

呢幾星期我覺得一定要避免拎重物,
要否長期避免就唔清楚,
雖然經濟差,但公司方面有冇機會可調職?
我份工身體健康時都覺得吃力,一落場由早做到收工,午餐至坐一個鐘,返得工唔可以話重就唔做比同事做,咁對其他同事唔公平,

引用:
原帖由 venus_leung2002 於 2020-7-16 03:26 PM 發表

我份工身體健康時都覺得吃力,一落場由早做到收工,午餐至坐一個鐘,返得工唔可以話重就唔做比同事做,咁對其他同事唔公平,
我意思是指公司有冇其他部門可調職,
不是仍然在同一個工種而要其他同事去做.
過得人過得自己.
經妳一提,
上網check 下,
原來沒左子宮,
其他附近器官有可能冇左支撐,
都有機會下垂!
唉,
大家都要多加注意

曾經同自己說過
但我敵不過時間
一步一步把阿堅帶走

引用:
原帖由 venus_leung2002 於 2020-7-16 03:26 PM 發表

健康應該永遠放第一位,
但現今真係轉工唔容易,
妳可能要跟家人仔細商量下應該點打算.

曾經同自己說過
但我敵不過時間
一步一步把阿堅帶走

回覆 引用 TOP

多謝你意見🙏🙏🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 豬meme 於 2020-7-16 03:32 PM 發表

我意思是指公司有冇其他部門可調職,
不是仍然在同一個工種而要其他同事去做.
過得人過得自己.
經妳一提,
上網check 下,
原來沒左子宮,
其他附近器官有可能冇左支撐,
都有機會下垂!
唉,
大家都要多加注意 ...
所以避到手術就盡量避,避唔到就冇計啦。

如果避到嘅話,就試吓聯絡中大透視微創治療基金臨床科學中心,佢哋不時研究不同無創方法治療子宮肌瘤,做免費治療https://www.cpr.cuhk.edu.hk/tc/press_detail.php?id=845&t=首度公布微創手術臨床報告-新法治子宮瘤成功率達96

剛剛出咗用HIFU嘅方法測試效果:【中大研究】改良版HIFU技術治子宮肌瘤更有效!治療6個月後無再現症狀
http://www.etnet.com.hk/www/tc/lifestyle/health/healthyd/67515

內文顯示,佢地現在應該接受緊有這類問題嘅人,為他們免費治療作為測試。

引用:
原帖由 iixmm 於 2020-8-23 11:42 PM 發表

所以避到手術就盡量避,避唔到就冇計啦。

如果避到嘅話,就試吓聯絡中大透視微創治療基金臨床科學中心,佢哋不時研究不同無創方法治療子宮肌瘤,做免費治療https://www.cpr.cuhk.edu.hk/tc/p ... 845&t=首度公布微創手%E ...
謝謝你的資訊,
上個月已經做了全個子宮切除手術了.

曾經同自己說過
但我敵不過時間
一步一步把阿堅帶走

回覆 引用 TOP

做完手術半年,間中都有分泌物,問過政府醫生話正常,呢兩日感覺到陰道口多咗啲分泌,好稀嘅水,我好驚,因為發現有病前一直有水分泌!

回覆 引用 TOP

請教各位,
太太心情好差,之前睇醫生, 話 打針, 做什麼片。 今天出報告,姑娘話 要再做手術。
太太忘記打電話 ,醫生已經收工走咗
要幾日後再問

我想  搵另一個醫生睇下,太太 睇緊個醫生已經較好⋯⋯叫 羅x謙。

有否其他人醫生PM我

Thx

引用:
原帖由 ef-9 於 2020-11-17 07:52 PM 發表

請教各位,
太太心情好差,之前睇醫生, 話 打針, 做什麼片。 今天出報告,姑娘話 要再做手術。
太太忘記打電話 ,醫生已經收工走咗
要幾日後再問

我想  搵另一個醫生睇下,太太 睇緊個醫生已經較好⋯⋯叫 羅x謙。

有否其他人醫生PM我

Thx
我都係睇羅醫生, 係佢加埋養和醫生一齊做, 我係子宮內膜癌加卵巢癌, 醫生手勢好好, 做完都無咩痛, 因為係1c期, 所以再轉介去東醫做左6次化療。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]