• 瀏覽: 117,806
  • 回覆: 1,406
  • 追帖: 13
引用:
原帖由 外星小檸檬 於 2021-1-16 12:31 PM 發表

謝謝回覆

有無介紹營養奶,我怕甜,有無d無咁甜,叫老公買定先,謝謝🙏🏻
但我覺得甜個啲至夠力水,但會飲到脷都鞋,所以我一飲完就刷牙😅

引用:
原帖由 外星小檸檬 於 2021-1-16 09:31 AM 發表

我昨日開了第一針啦
我9點到攪到晚上10:30先走得
因為我參加咗個研究要帶凍帽
開頭打預備針,已經有感覺,眼花,下身吉吉地,暈,已經覺得好恐怖
到真正落第一隻藥,唔夠15分鐘就敏感,呼吸困難,姑娘話我個面紅晒,個下真係好驚自己有事,姑娘立即停藥,感覺慢慢好返d,最後停咗2個鐘頭藥再慢慢落藥,好彩今次無敏感,其實好累好想訓,但又怕自己敏感,所以一直都不敢訓,怕訓咗岀事
隔離床都走晒,我先 ...
我試過食普通必理痛已經OK,不過真係痛到瞓唔到先至食。記得如果郁動到嘅話,就喺屋入邊做吓輕量運動

引用:
原帖由 今天原始的核心 於 2021-1-16 01:02 PM 發表

但我覺得甜個啲至夠力水,但會飲到脷都鞋,所以我一飲完就刷牙😅
等我研究下先,因為我一向怕甜
謝謝你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 寒冬清涼的樹根 於 2021-1-16 01:20 PM 發表

我試過食普通必理痛已經OK,不過真係痛到瞓唔到先至食。記得如果郁動到嘅話,就喺屋入邊做吓輕量運動
唉,我懶到岀汁,不在廚房,就在梳化,一係返上床
真係要聽你話動下先得
謝謝你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 外星小檸檬 於 2021-1-16 12:31 PM 發表

謝謝回覆

有無介紹營養奶,我怕甜,有無d無咁甜,叫老公買定先,謝謝🙏🏻
另外我上兩次都係第三四日開始頭痛同周身痛,我有食必理痛,但其實食完都唔係好得,所以後來無食,瞓喺床捱過幾日算!我都係好懶,又或者咁講,根本痛到唔想郁😓

回覆 引用 TOP

Keep住有運動嘅話,明顯會痛少兩三日,快啲復原。尤其是第3、4支針開始會有好明顯分別。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 外星小檸檬 於 2021-1-16 09:31 AM 發表

我昨日開了第一針啦
我9點到攪到晚上10:30先走得
因為我參加咗個研究要帶凍帽
開頭打預備針,已經有感覺,眼花,下身吉吉地,暈,已經覺得好恐怖
到真正落第一隻藥,唔夠15分鐘就敏感,呼吸困難,姑娘話我個面紅晒,個下真係好驚自己有事,姑娘立即停藥,感覺慢慢好返d,最後停咗2個鐘頭藥再慢慢落藥,好彩今次無敏感,其實好累好想訓,但又怕自己敏感,所以一直都不敢訓,怕訓咗岀事
隔離床都走晒,我先 ...
你所謂下身拮拮哋係打完防敏感針類固醇嘅反應,我每次都係咁唔使太擔心,呢種感覺好快散!
我每次都好眼瞓,可以由頭瞓到尾,尤其係冬天,除非自己爛玩掛住打機😂😂
營養奶就見人見智喇!上次我都有間中飲吓嘅!不過最後都有接近二十支/包過期掉咗!啲奶係好難飲㗎!而呢次復發我一啖都冇飲過,我嘅驗血報告依然合格,原因係我本身嘅白血球指數係正常嘅高水平,但又未去到過高,白血球未試過低過正常水平!
至於止痛藥就要開始定時定量咁食至有效!你昨天打完第一針咁你可能今晚開始會覺得手指腳趾麻痺喇!如果依家啲止痛藥唔得下次覆診同醫生講,正常係可以有啲勁啲嘅止痛藥,除非好似我咁有藥物敏感就冇!

引用:
原帖由 Haha88888 於 2021-1-16 07:00 PM 發表

你所謂下身拮拮哋係打完防敏感針類固醇嘅反應,我每次都係咁唔使太擔心,呢種感覺好快散!
我每次都好眼瞓,可以由頭瞓到尾,尤其係冬天,除非自己爛玩掛住打機😂😂
營養奶就見人見智喇!上次我都有間中飲吓嘅!不過最後都有接近二十支/包過期掉咗!啲奶係好難飲㗎!而呢次復發我一啖都冇飲過,我嘅驗血報告依然合格,原因係我本身嘅白血球指數係正常嘅高水平,但又未去到過高,白血球未試過低過正常水平!
至於止痛藥就要開 ...
我今次無打敏感藥,唔眼瞓,覺得特別拮 🤣

我唔敢唔飲,唔想又食抗生素😓

引用:
原帖由 今天原始的核心 於 2021-1-16 07:50 PM 發表

我今次無打敏感藥,唔眼瞓,覺得特別拮 🤣

我唔敢唔飲,唔想又食抗生素😓
你今次唔打紫杉醇所以可以唔打類固醇,而且你淨係打卡鉑半個鐘頭左右就完,未熟睡已經走得!
點解要食抗生素?因為白血球太低?

引用:
原帖由 Haha88888 於 2021-1-16 08:40 PM 發表

你今次唔打紫杉醇所以可以唔打類固醇,而且你淨係打卡鉑半個鐘頭左右就完,未熟睡已經走得!
點解要食抗生素?因為白血球太低?
係呀,醫生話食定打底⋯⋯其實我都唔會點出街,我自己就覺得無乜必要食,不過醫生叫到⋯⋯今次點都嚴陣以待,要保住白血球!

今次無落紫杉醇係無咁辛苦,但個人好快無電,個種攰法好難形容,會突然湧出來,即刻要返上床。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 今天原始的核心 於 2021-1-16 10:02 AM 發表

我覺得都係要飲奶,因為我第一次有飲,白血球正常,第二次以為肝負荷唔到,無飲,結果白血球唔合格。今次飲返,未知結果。而我除了打針頭幾日,其他日子都好好胃口,食好多嘢!
我頭一、二次白血球都合格,而且我係好好胃口乜都食,但第三針開始就白血球唔合格,要延遲一星期打針,我有飲奶但都係唔合格,所以我諗因人而異。

少年不識愁滋味
引用:
原帖由 atfish 於 2021-1-17 10:41 PM 發表

我頭一、二次白血球都合格,而且我係好好胃口乜都食,但第三針開始就白血球唔合格,要延遲一星期打針,我有飲奶但都係唔合格,所以我諗因人而異。
其實醫生都有同我講過,佢話白血球唔升點食都唔會升,叫我唔好太緊張飲食,但我又好難過心理關口,都係想盡人事😅

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]