• 瀏覽: 6,550
  • 回覆: 42
引用:
原帖由 teabing 於 2020-5-12 08:00 PM 發表

同意,所以我只能選擇你mention 的一些城市去,若有必要,可能extend 到14天。我負責帶團,約有10人,全是我家族成員。所以要好大心機規劃行程。
我舊年帶團,9人去南美,在當地透過hotel front desk 搵到van 連司機,唔知羅保兩國有冇呢種服務? ...
南美旅遊配套比較發達容易搵包車
羅保我未聽過
就算有,司機未必識英文

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 冷漠到底 於 2020-5-12 06:33 PM 發表

我當時係Sofia汽車西站坐10:15小巴去Rila
17:00小巴去Dupnitsa,因為要去埋seven lakes行山
佢下晝都有車返Sofia
如果12日你要揀地方去啦
因為我之前提及既景點之外
保加利亞我仲去過Kazanlak同seven lakes
夾夾埋埋成10日
建議你最好計劃左去咩地方先
反正而家疫情都唔知幾時完
都唔洗咁早買機票 ...
請問即日來回Sofia /Rila Monastery 會唔會好是趕,還是在Rila 住一晚?

引用:
原帖由 teabing 於 2020-5-21 11:10 PM 發表

請問即日來回Sofia /Rila Monastery 會唔會好是趕,還是在Rila 住一晚?
即日由Sofia來回Rila完全無問題
一日一班車反而參觀完你慢慢食lunch再係修道院坐到發霉先走
當然如果你想感受修道院既幽靜的話可以預訂修道院既房間

巴士時間表:
https://www.rilaexpress.com/timetable-sofia-rila-monastery/

攻略:
https://monkeywalker.com/rila-monastery-traffic/#關於里拉修道院

引用:
原帖由 冷漠到底 於 2020-5-22 08:58 PM 發表

即日由Sofia來回Rila完全無問題
一日一班車反而參觀完你慢慢食lunch再係修道院坐到發霉先走
當然如果你想感受修道院既幽靜的話可以預訂修道院既房間

巴士時間表:
https://www.rilaexpress.com/timetable-sofia-rila-monastery/

攻略:
https://monkeywalker.com/rila-monastery ...
Thanks for your advice

回覆 引用 TOP

呢舖疫情, 後年都唔知去晤去到

引用:
原帖由 teabing 於 2020-7-26 04:33 AM 發表

呢舖疫情, 後年都唔知去晤去到
無辦法
不過趁疫情我另外plan左3個歐洲trip
睇下將來有無機會去

引用:
原帖由 teabing 於 2020-5-8 06:51 AM 發表

除貝爾格來德Belgrade 和Novi Sad, 可有其他著名景點介紹一下? 多謝指教。
2015年 2天去了Belgrade 和NIS. 很多基建都沒有, 當時火車站很多從Syria來的難民.

引用:
原帖由 rubberbullet 於 2020-7-28 09:58 PM 發表

2015年 2天去了Belgrade 和NIS. 很多基建都沒有, 當時火車站很多從Syria來的難民.
Belgrade治安應該好差

引用:
原帖由 冷漠到底 於 2020-7-26 10:03 AM 發表

無辦法
不過趁疫情我另外plan左3個歐洲trip
睇下將來有無機會去
Very good

回覆 引用 TOP

我幾年前去過 Serbia, 我覺得最好玩都係 Novi sad, 我果次去 book 左個當地導遊車我去玩, 1 日全包大約 4-50 歐左右.  我個人建議只玩 Novi Sad, Belgrade, 之後由 Belgrade坐巴士直入Kovoso Prishtine, Prizen, Peje. 我走果陣原本起 Prizen 搭巴士去 Sofia 走, 不過因為果日係星期五無車, 結果先去 Skopje 再轉車落 Sofia 走.

去 Rila 我果次去係包車來回, 時間會較方便彈性D, 如果就到6月頭去可以去睇rose festival. 

引用:
原帖由 franfran 於 2020-8-2 08:55 PM 發表

我幾年前去過 Serbia, 我覺得最好玩都係 Novi sad, 我果次去 book 左個當地導遊車我去玩, 1 日全包大約 4-50 歐左右.  我個人建議只玩 Novi Sad, Belgrade, 之後由 Belgrade坐巴士直入Kovoso rishtine, rizen, Peje. 我走果陣原本起 Prizen 搭巴士去 Sofia 走, ...
好渴望去;出年都唔知疫情過未?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 teabing 於 2020-8-2 04:10 AM 發表

Belgrade治安應該好差
其實相比起巴黎羅馬
一d度都唔差
唔好比難民/黑人呢d標籤嚇到
其實地中海地區早係羅馬帝國年代已經有大量黑人同中東移民
所以你係意大利/巴爾幹見到既可以係已經落地生根既
歐洲唔一定只有白人
反而吉卜賽就要提防

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]