• 瀏覽: 2,095
  • 回覆: 14
本主題由 呆頭鳥 於 2020-6-26 06:08 AM 移動
新型冠狀病毒應變協調中心表示,今(26日)新增1例新冠病毒肺炎輸入性確診病例,為澳門第46例。

患者為男性57歲菲律賓裔澳門居民,6月25日10時45分由菲律賓馬尼拉乘坐國泰航空CX906 航班前往香港,到達香港機場後乘坐14時出發的機場渡輪返澳,入境時沒有發熱等不適症狀,在氹仔碼頭取樣後送往酒店隔離,今檢測結果顯示新冠病毒核酸呈陽性。患者已送往仁伯爵綜合醫院接受隔離治療,詳情稍後公布。

消息來自 澳門特別行政區政府新聞局

完美成績,最後都係敵唔過肺炎
睇黎澳門開關遙遙無期 ...

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
小心買大球
咁係咪代表香港把關方面有漏洞?走甩左確診者

回覆 引用 TOP

無所謂啦,反正吃喝玩樂探親旅遊無份攞港康碼,咪等到出年先去内地玩囉

小心買大球

回覆 引用 TOP

通關無期

回覆 引用 TOP

輸入的確診病例、並不記入本土病例數字,
輸入的是被人「靠害」,在澳門關口被截獲,
足以證明澳門把關成功。

引用:
原帖由 filipino- 於 2020-6-26 07:43 AM 發表

輸入的確診病例、並不記入本土病例數字,
輸入的是被人「靠害」,在澳門關口被截獲,
足以證明澳門把關成功。
澳門冇家居隔離,一定要押係指定洒店14日,阻截染疫源的確有效,不過咁樣亦代表港澳自由通關日期會不斷延後!

回覆 引用 TOP

但如果有輸入個案都要不斷延期通關 ,我諗澳門呢一兩年都唔會通關!!

引用:
原帖由 yeahyeahpeople 於 2020-6-26 10:24 AM 發表

但如果有輸入個案都要不斷延期通關 ,我諗澳門呢一兩年都唔會通關!!
無有錯
陰謀論甘講
如果敵對派系派d病人個黎
咪一路都唔駛開關?

彩虹憍再會, 延續未完情
領養請在面書搜尋Olausen Lisa

回覆 引用 TOP

隔離中確診,所以一定要14天內沒外遊記錄,要有機制查證,不能只申報

回覆 引用 TOP

澳門宣布即日起,所有由印度、巴基斯坦、孟加拉、菲律賓、印尼、巴西等地經香港轉特別渡輪往澳門,必須出示新冠肺炎陰性健康證明才能乘搭。 阻截漏洞一定要快!

回覆 引用 TOP

輸入總比本地易監控,  篩查到及早隔離 

引用:
原帖由 401 於 2020-6-30 09:20 AM 發表

輸入總比本地易監控,  篩查到及早隔離 
的確係!

香港今日又新増一宗本土確診個案,懐疑被從美國回港做家居隔離家人感染,咁落去隨時又可能爆大鑊!

引用:
原帖由 qgal 於 2020-7-1 08:19 PM 發表

的確係!

香港今日又新増一宗本土確診個案,懐疑被從美國回港做家居隔離家人感染,咁落去隨時又可能爆大鑊!
隨時, 一定
又再爆, 睇怕都一定

回覆 引用 TOP

唔好再畀人黎啦

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]