• 瀏覽: 3,056
  • 回覆: 29
高反其實冇咁恐怖,每年幾百萬人去西藏都冇事!我去之前半個月就開始食紅景天,去到珠峰大本營都只係覺有少少頭痛,休息下就冇事!而同行既女朋友就冇食過紅景天,直接飛到拉薩!當晚高反就話頭痛好似重感冒!去當地藥店買左高反既藥比佢食,冇吸氧!第二日之後都冇事啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tong 於 2020-6-27 09:08 PM 發表

吸氧/啪半粒偉哥
樓上女仔就冇所謂啫,但我地男人老狗,無啦啦啪粒偉哥,係咪會步步高升架?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 亞亞豬 於 2020-6-27 10:55 PM 發表

個人經驗:
1. 食diamox(acetazolamide),每次食半粒,每日2次,去高原前2日要開始食
呢隻西藥好有效,我前年去西藏&珠峰大本營+大前年去香格里拉,冇高反

不過食呢隻藥會利尿,副作用係面部麻痹,如果食完唔對路就要即刻停藥

2. 寶礦力沖劑
超有效,高反頭痛時沖嚟飲,好快冇事 ...
請問隻西藥洗唔洗醫生開定可以藥房買?

個人經驗,就係盡量飲多d水(利尿有助避免高山症) ,唔好口渴先飲,每天最好飲到2~3公升水,當然你果日要坐長途車就看著辦,diamox的確有幫助,不過亦會有副作用,副作用會因人而異,有人會食野味覺改變,有人會腸胃不適。如時間充裕,最好就係用時間來適應。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 smalleagle 於 2020-6-27 08:00 PM 發表

明年想去西藏,冇心臟病、冇高血壓,但好怕高原反應,係咪出發前食定紅景天/高原安就冇事?
建議頭兩日盡量唔好洗頭,剩係去拉薩羊湖唔使咁驚,如果去埋阿里綫就要小心D,風真的很大,去到一半先頂唔順要返轉頭都幾麻煩!

回覆 引用 TOP

紅景天  

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andyyyy 於 2020-6-28 10:17 PM 發表

請問隻西藥洗唔洗醫生開定可以藥房買?
我買嗰陣唔洗醫生處方,好多間藥房就咁買得

你的望遠鏡望不到 我北半球的孤單

引用:
原帖由 亞亞豬 於 2020-6-29 07:55 AM 發表

我買嗰陣唔洗醫生處方,好多間藥房就咁買得
唔該!

回覆 引用 TOP

去到高原頭一兩日唔好洗澡!

哈哈哈哈

引用:
原帖由 GCQB 於 2020-6-30 02:53 PM 發表

去到高原頭一兩日唔好洗澡!
Why 頭一兩日唔好洗澡?

引用:
原帖由 stedss 於 2020-6-30 05:18 PM 發表

Why 頭一兩日唔好洗澡?
我無理, 照沖.
我估怕凍親感冒掛?

回覆 引用 TOP

去西藏頭一二日唔好冲涼洗頭係冇跟據,好多人誤解.
最緊要知道嘅係初到高原干祈唔好感冒,好容易會有好多并發症同手尾長。而冲涼洗頭一下唔小心就會感冒,所以有唔好冲涼洗頭講法。
南方人尤其是香港人好少可以一日唔冲涼, 所以照平常習慣就得。

回覆 引用 TOP

酒店條件好冲涼洗頭绝對冇問題,如果住客棧青旅用公共浴室而暖氣又唔係咁好就要小心,唔好冲涼洗頭都係住客棧青旅啲人講嘅"攻略"。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]