• 瀏覽: 16,955
  • 回覆: 207
引用:
原帖由 winniecheung927 於 2020-7-9 12:25 AM 發表

我發現香討好多版友都係鍾意聽上一代甚至上幾代既歌手🤣
反映年齡層😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2020-8-10 07:18 AM 發表

可能佢意思係唔會俾人感覺每時每刻都刻意好用力唱,輕時輕,要用力時先會用盡力唱。(靠估)
我想知有邊幾個?
值得欣賞。

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-8-10 07:42 AM 發表

我想知有邊幾個?
值得欣賞。
問佢要tag佢嗎?
我就近排鍾意聽Eason首新版Shall we talk

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2020-8-10 07:51 AM 發表

問佢要tag佢嗎?
我就近排鍾意聽Eason首新版Shall we talk
唔洗,佢要答,早就回覆。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-8-10 07:42 AM 發表

我想知有邊幾個?
值得欣賞。
藝術好主觀,等於顏色或形狀咁,人人有不同喜好。另一角度嚟講,每個認真演出嘅表演者都值得欣賞,睇下邊個click中自己,接收到個連接點。

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2020-8-10 07:57 AM 發表

藝術好主觀,等於顏色或形狀咁,人人有不同喜好。另一角度嚟講,每個認真演出嘅表演者都值得欣賞,睇下邊個click中自己,接收到個連接點。
認同。
但,都有客觀技巧。
亦有大眾,冷門,分別。

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-8-10 08:02 AM 發表

認同。
但,都有客觀技巧。
亦有大眾,冷門,分別。
呢方面較高層次,非音樂人可能連音準唔準都未必聽得出,除非走音走到來回地獄又衝上天堂,否則未必留意到走音。拍子準唔準同樣,普通人未必個個咁專業分析到技巧。
只係有比較下,會揀個感覺更好聽嘅

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2020-8-11 05:13 AM 發表

呢方面較高層次,非音樂人可能連音準唔準都未必聽得出,除非走音走到來回地獄又衝上天堂,否則未必留意到走音。拍子準唔準同樣,普通人未必個個咁專業分析到技巧。
只係有比較下,會揀個感覺更好聽嘅 ...
師兄真對音樂有熱誠。

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-8-11 08:16 AM 發表

師兄真對音樂有熱誠。
何以見得?😅
因為我都聽唔出邊度走音,唔會清晰知道拍子準唔準,D人個個笑某段片走音,人哋唔講我係唔知,會覺得都係咁,最多覺得怪怪地,唔係特別好聽咁,但講唔出點解唔會特別鍾意聽個原因。真係感覺好好聽好正嗰D,通常係普遍較多人認為係唱得之人。
對音樂一切憑感覺,可能流行音樂市場大把聽眾好似我咁😂

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2020-8-11 02:48 PM 發表

何以見得?😅
因為我都聽唔出邊度走音,唔會清晰知道拍子準唔準,D人個個笑某段片走音,人哋唔講我係唔知,會覺得都係咁,最多覺得怪怪地,唔係特別好聽咁,但講唔出點解唔會特別鍾意聽個原因。真係感覺好好聽好正嗰D,通常係普遍較多人認為係唱得之人。
對音樂一切憑感覺,可能流行音樂市場大把聽眾好似我咁😂 ...
其實,熱誠就係自然喜歡。
一般都係支持偶像。

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-8-11 02:59 PM 發表

其實,熱誠就係自然喜歡。
一般都係支持偶像。
咁我自細都有興趣,只係無機會學習,天份不足,唔識從技巧分析優劣。讀書時鍾意聽歌。可能比較理智,好多欣賞的歌星藝人,但又真係甚少去到偶像程度,最多係比較上鍾意睇或聽多一點,嚴格來講未到迷戀追星,應該唔算偶像。

回覆 引用 TOP

何韻詩, 仲要大家唔好戴口罩, 
如果真係無人中招, 應該香港真係無事
直得高興

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]