• 瀏覽: 38,487
  • 回覆: 434
  • 追帖: 16
引用:
原帖由 qgal 於 2020-7-28 12:23 PM 發表

問題係你要合法留係澳門七年,即係要申請同審批,相信要有一定要求。
當然要合法居留澳門啦。我小學及中學都在澳門讀書。所以都是合法居留。

熱賣及精選
引用:
原帖由 ewlogin 於 2020-7-28 02:42 PM 發表

當然要合法居留澳門啦。我小學及中學都在澳門讀書。所以都是合法居留。
冇其他要求。我只是揸住學校比嘅證明同香港身分證就OK.

引用:
原帖由 屯天元 於 2020-7-28 11:35 AM 發表

1050都要我3-4日? 咁想去大陸 好似要72小時內。。 咪仲貴。。
莊X講明去大陸唔得。應報告出唔切。聽講去養和做就趕得切。有即日報告。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ewlogin 於 2020-7-28 02:42 PM 發表

可能你香港證讀書專才先得,好多大陸學生來澳讀書都冇,做野勞功更加冇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ewlogin 於 2020-7-28 02:44 PM 發表

十幾年前來澳門買樓,加上銀行簿有一佰幾十萬可以投資移民,依傢都冇了,咁容易有個個都申請。

引用:
原帖由 香港邊緣的救星 於 2020-7-28 10:48 AM 發表

恭喜成功出冊,
問下C兄,有冇試過揸住張出冊證明核酸報告成功入賭場

引用:
原帖由 山中的孤丁 於 2020-7-28 05:29 PM 發表

恭喜成功出冊,
可以,有健康碼就可以入

引用:
原帖由 夜怪達人 於 2020-7-29 10:49 AM 發表

可以,有健康碼就可以入
謝謝回復

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山中的孤丁 於 2020-7-28 05:29 PM 發表

恭喜成功出冊,
可以入,只可用7日

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ewlogin 於 2020-7-28 02:44 PM 發表

依家唔得,屋企其他成員申請過,彈返轉頭,話要父母其中一個係澳門永久居民先至可以,佢哋都係由幼稚園已經喺澳門直到依家,比晒在學證明都冇用,佢哋都喺澳門住左超過十年

引用:
原帖由 夜怪達人 於 2020-7-28 04:27 PM 發表

十幾年前來澳門買樓,加上銀行簿有一佰幾十萬可以投資移民,依傢都冇了,咁容易有個個都申請。
對,以前搞居留要有批文,有樓,仲要銀行戶口有番幾十萬存款來證明這人不非法工作也有生活條件。嗰時五十萬夠買普通三房樓架啦。澳門打工仔一個月先得幾千人工。

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 借宿一宵 於 2020-7-31 08:05 PM 發表

依家唔得,屋企其他成員申請過,彈返轉頭,話要父母其中一個係澳門永久居民先至可以,佢哋都係由幼稚園已經喺澳門直到依家,比晒在學證明都冇用,佢哋都喺澳門住左超過十年 ...
十幾廿年前聽過澳門人才同投資可以申請到身份證,但都係十幾年前嘅事了,就算你住十年,你父母或配偶唔係澳門永久性居民都冇得申請。澳門大學都好多非澳門居民讀書,又冇聽過有人申請過身份證喔。

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-8-1 03:10 AM 發表

對,以前搞居留要有批文,有樓,仲要銀行戶口有番幾十萬存款來證明這人不非法工作也有生活條件。嗰時五十萬夠買普通三房樓架啦。澳門打工仔一個月先得幾千人工。 ...
伲種係投資移民,十幾廿年前嘅事了,依傢發咗了,以前幾十萬可以買到唔錯嘅樓了。

引用:
原帖由 夜怪達人 於 2020-8-1 03:43 AM 發表

伲種係投資移民,十幾廿年前嘅事了,依傢發咗了,以前幾十萬可以買到唔錯嘅樓了。
我唔係投資移民,係另一方式。申請居留我親自辦架,當時交本銀行存折佢睇,望一望,咩工作問題都唔問就過關了。
幾萬裝修到全屋(家私另買)。

嗰個年代,香港好景。
以前拿住香港的錢來澳門好好駛,幾蚊幾蚊咁買車仔麵,鷄蛋仔,好懷念。

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夜怪達人 於 2020-8-1 03:40 AM 發表

十幾廿年前聽過澳門人才同投資可以申請到身份證,但都係十幾年前嘅事了,就算你住十年,你父母或配偶唔係澳門永久性居民都冇得申請。澳門大學都好多非澳門居民讀書,又冇聽過有人申請過身份證喔。 ...
全中。以前揸住100萬可辦投資移民,後來開放賭博,太多太多有錢的人來澳門玩了,隨便fing都帶一百幾十萬。應該係零幾年就無。

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]