• 瀏覽: 8,937
  • 回覆: 131
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 火柴君 於 2020-11-20 08:47 PM 發表

咁師兄意志都好強大下… 我番一份工 普通文職 暈兩個月都覺得好難捱 如果由細暈到大 昏暈兩年 真係不敢想像 有冇話睇過乜嘢醫生有好轉?你嗰種暈大概係點樣?
暈係兩年前事,細個無暈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 火柴君 於 2020-11-20 08:47 PM 發表

咁師兄意志都好強大下… 我番一份工 普通文職 暈兩個月都覺得好難捱 如果由細暈到大 昏暈兩年 真係不敢想像 有冇話睇過乜嘢醫生有好轉?你嗰種暈大概係點樣?
我個啲暈,休息完會好啲,平時一到中午一定集中吾到精神,落樓梯最明顯,好似就跌咁,平衡力都差埋。
  雙眼會無精神,好似啲人飲醉酒咁,想集中睇路會好辛苦,吾想打開眼。
  最辛苦都係成個人無嘜力咁,有啲心力交瘁咁,其實好難形容。
  我無搵啲咩專業治療,都係自己搵方法,自己攪掂。細個接觸啲醫生,太多不愉快,令我失望太多,醫生有時可以幫你,也可以害你。書蟲醫生太多,我尊重中醫大智慧,一言難盡,不會再睇中醫,寧願比西醫呃😂

引用:
原帖由 好多毒男買料 於 2020-11-20 09:34 PM 發表

我個啲暈,休息完會好啲,平時一到中午一定集中吾到精神,落樓梯最明顯,好似就跌咁,平衡力都差埋。
  雙眼會無精神,好似啲人飲醉酒咁,想集中睇路會好辛苦,吾想打開眼。
  最辛苦都係成個人無嘜力咁,有啲心力交瘁咁,其實好難形容。
  我無搵啲咩專業治療,都係自己搵方法,自己攪掂。細個接觸啲醫生,太多不愉快,令我失望太多,醫生有時可以幫你,也可以害你。書蟲醫生太多,我尊重中醫大智慧,一言難盡 ...
我同你狀況參唔多 係難集中精神嘅 工作表現都好心散

寧願俾西醫呃<--其實我都係的 但食得西藥太多副作用 始終是藥三分毒 搞搞下索性寧願唔睇醫生 作息盡量正常番 然後等身體自然調節… 免疫系統同大腦 如果冇大病照計自己會調節先係 咁諗好似好on居 但冇哂辦法下唯有咁做😑

唔頂都頂咗兩年 師兄有冇諗住下一步點做?

引用:
原帖由 chumankit1982 於 2020-11-18 08:21 PM 發表

我睇咗兩次,
第一次,一星期藥加驗甲狀腺素 $1690
第二次,兩星期藥 $1340

明天睇第三次,我再update 你
師兄睇咗第三次價錢如何~?想知你食咗藥有冇明顯瞓覺改善咗同大概有咩副作用 因為來緊諗住的起心肝去睇 想改善番個瞓覺先

引用:
原帖由 火柴君 於 2020-11-22 10:05 PM 發表

我同你狀況參唔多 係難集中精神嘅 工作表現都好心散

寧願俾西醫呃<--其實我都係的 但食得西藥太多副作用 始終是藥三分毒 搞搞下索性寧願唔睇醫生 作息盡量正常番 然後等身體自然調節… 免疫系統同大腦 如果冇大病照計自己會調節先係 咁諗好似好on居 但冇哂辦法下唯有咁做😑

唔頂都頂咗兩年 師兄有冇諗住下一步點做?
依家有好轉,再觀察下,如果有番魄力,就可以生活番正常生活。
   最起碼,集中力有改善,中午無點暈

引用:
原帖由 火柴君 於 2020-11-22 11:47 PM 發表

師兄睇咗第三次價錢如何~?想知你食咗藥有冇明顯瞓覺改善咗同大概有咩副作用 因為來緊諗住的起心肝去睇 想改善番個瞓覺先
第三次,一個月藥 $2400,無副作用,訓覺改善咗,少咗「紮」醒,無之前咁淺睡。

引用:
原帖由 chumankit1982 於 2020-11-23 03:04 PM 發表

第三次,一個月藥 $2400,無副作用,訓覺改善咗,少咗「紮」醒,無之前咁淺睡。
咁都ok喎… 專科都預咗起碼洗幾千蚊 係最怕唔食啲藥就反彈啫 咁師兄而家個暈見點

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 好多毒男買料 於 2020-11-23 02:54 PM 發表

依家有好轉,再觀察下,如果有番魄力,就可以生活番正常生活。
   最起碼,集中力有改善,中午無點暈
師兄加油💪🏽💪🏽我諗我地呢類病人最怕狀況冇進展啫 你有改善/曾經改善過已經好正面

引用:
原帖由 火柴君 於 2020-11-23 04:53 PM 發表

師兄加油💪🏽💪🏽我諗我地呢類病人最怕狀況冇進展啫 你有改善/曾經改善過已經好正面
師兄,你都諗住休息下會好,或者做運動會改善,包括氣功,以上方法我都做過,最後發現身體自癒能力好似比野阻住,反而每況愈下。
   再三思量,身體需要外在野,入到身體幫拖先得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 火柴君 於 2020-11-23 04:53 PM 發表

依家處於激流之中,力爭上游,吾知會吾會上到去😂

引用:
原帖由 好多毒男買料 於 2020-11-23 05:52 PM 發表

依家處於激流之中,力爭上游,吾知會吾會上到去😂
咁師兄介唔介意分享下你係靠點恢復番?

引用:
原帖由 火柴君 於 2020-11-23 10:55 PM 發表

咁師兄介唔介意分享下你係靠點恢復番?
我用中藥。
吾責怪中醫差,佢地都吾想,之後唯有自己攪掂。 依家仲未知成果,仲努力緊,希望好番,會開群分享。
內地或世界中醫如何,我不清楚,但是,我都幾清楚香港中醫水準,成日聽你地講,要夾中醫,我心諗,睇個中醫都要撞手神,同賭博一樣,所以,中醫吾爭氣,唯病者自己圖強

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]