• 瀏覽: 2,266
  • 回覆: 14
根據"放債人條例", 如果一個人爭人O地錢, 債主可以入稟法院要求判債仔坐錢債監, 想問:
1. 已知男債仔會去荔枝角收押所, O甘女債仔呢? 係咪都係拋老荔?
2. 坐錢債監駛唔駛好似白手O甘, 要O向監倉入面摺信封?
3. 如果同法院講, 自己有值錢O野可以抵債, 法院會否受理? 如果自己無錢可唔可以問其他人俾錢贖返出O黎?

一張長者咭在手, 全港打橫行
引用:
原帖由 mml1833 於 2020-10-21 17:52 發表

根據"放債人條例", 如果一個人爭人O地錢, 債主可以入稟法院要求判債仔坐錢債監, 想問:
1. 已知男債仔會去荔枝角收押所, O甘女債仔呢? 係咪都係拋老荔?
3. 如果同法院講, 自己有值錢O野可以抵債, 法院會否受理? 如果自己無錢可唔可以問其他人俾錢贖返出O黎? ...
未聽過香港債主可以向法庭申請債仔坐監

好耐好耐之前..

回覆 引用 TOP

就算有又點? 佢坐監都唔會有錢還, 無意義, 不如申請佢破產好過

回覆 引用 TOP

不生效法案

苦樂有兩個純數字密碼太複雜

改密碼失敗,唔見咗苦樂

正正當當揾錢最辛苦﹗battle of birthday  苦樂

一個密碼簡單足夠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mml1833 於 2020-10-21 05:52 PM 發表

3. 如果同法院講, 自己有值錢O野可以抵債, 法院會否受理? 如果自己無錢可唔可以問其他人俾錢贖返出O黎?
香港邊度有錢債監?

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

香港係冇錢債監,但錢債極易引起另外一啲刑事問題就真嘅,例如勒索、訛騙、串謀行騙,或者以不法手段取得財產等,但如果正經借錢,冇訛騙成份,冇呢啲監坐。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

歷史故事

回覆 引用 TOP

好想知債仔到底欠人幾多錢,債主想佢坐牢?
講出來大家研究

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mac2009 於 2020-10-21 09:08 PM 發表

未聽過香港債主可以向法庭申請債仔坐監
伊雷坐過!

一張長者咭在手, 全港打橫行
引用:
原帖由 mml1833 於 2020-10-25 18:00 發表

伊雷坐過!
你攪清楚佢欠債背後既原因先。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mml1833 於 2020-10-25 06:00 PM 發表

伊雷坐過!
1979 vs 1984 = now
//1979年,伊雷為朋友的生意作擔保人,結果債務上身。當時未有1984年立法的《1984年債務人(逮捕及監禁)條例》,所以伊雷須承受錢債監4個月。//
引用:
原帖由 111x111=12321 於 2020-10-21 09:39 PM 發表

好耐好耐之前..

回覆 引用 TOP

冇咗錢債監好耐
甚至政府罰錢,想用坐監代替
都9成官唔肯制

引用:
原帖由 dfmtf 於 2020-11-2 11:35 AM 發表

冇咗錢債監好耐
甚至政府罰錢,想用坐監代替
都9成官唔肯制
某一個統計/估算, 坐監的人均費用是35萬.

回覆 引用 TOP

但係真係有人差政府錢,上左好多次庭,分期又分期,都無還,真係要坐,好似5 6千蚊就坐一個月

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]