• 瀏覽: 8,458
  • 回覆: 89
  • 追帖: 18
引用:
原帖由 雨~ 於 2020-11-28 06:26 PM 發表

十月到今個月見左就黎11份工 最長既見工時間 係一小時多,唔計test. 計埋都3小時先走得。
Background: 萬分唔想既情況下要離開舊公司,因為完左份約,冇得續。係好無奈既因素之下要搵工,咁係依個月收到見工+Phone interview 都有,不過我自己去見就十份多,因為有時腥完份cv再睇其實未必岩自己,又未必岩時間去見,(我失業左就兩星期)。因為見左幾份,俾人問既野實在可以寫番篇文 ...
呢D問題好正常吖~唔想見工就咪失業

回覆 引用 TOP

做邊行?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨~ 於 2020-11-28 06:26 PM 發表

十月到今個月見左就黎11份工 最長既見工時間 係一小時多,唔計test. 計埋都3小時先走得。
Background: 萬分唔想既情況下要離開舊公司,因為完左份約,冇得續。係好無奈既因素之下要搵工,咁係依個月收到見工+Phone interview 都有,不過我自己去見就十份多,因為有時腥完份cv再睇其實未必岩自己,又未必岩時間去見,(我失業左就兩星期)。因為見左幾份,俾人問既野實在可以寫番篇文 ...
你咪算好囉, 有11份工, 我send左50幾份工, 1份都無得見都係搵助理仔做

回覆 引用 TOP

引用:

書局見過有天書,
自己先想出答案,
再參考書中答案,
稍作增減。

圖書館
http://hkpl.ebook.hyread.com.tw/bookDetail.jsp?id=54258

書局
https://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789621447494

-==================
以下是離題內容,純粹交流資訊,
除了給大家看,沒有其他任何目的:
-==================
見工最大問題係,請咗,但唔適合自己做:

1. 電訊界血淚史(可以打開屏蔽來偷看隱藏的內容)
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=23958102

2. 做健康產品店,好容易會做錯嘢,然後被罵
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27973846

3. 執貨員做到無時停(可以打開屏蔽來偷看隱藏的內容)
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26882802

🤣😂😆🍜🥣🍧🍨🥧🎂🍫🍬🍭🍡🍯🍮🐥
▶️🐥🐣✨🌏🌟

回覆 引用 TOP

謝謝分享

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨~ 於 2020-11-30 09:11 PM 發表

🤔我得兩間係大間既公司 但我做開專業既行業(以前)不過我覺得有時啲人都冇睇清你份cv 就叫見工...
有冇好過我既🤔 但搵唔到工真係好煩
In到冇哂表現積極上進既感覺了
其實我有offer 係上年見 但份工做既野要輪班 同我以前既野唔同
所以仲係到搵工 伊啲係味叫自找煩惱?
因為好中意上份工 真係冇哂動力想見工
超同意一句係 未睇哂份CV就叫你interview
真係離哂譜,我早兩個禮拜收到interview,跟住我去見,個interviewer話我無經驗點解要黎,我即刻話你地唔係睇清楚份cv先叫我黎既咩,跟住佢話可能個同事睇漏定唔知睇錯。
個下我真係無哂聲出

回覆 引用 TOP

關於第7. 有咩planning?都有好幾間公司問過,答佢你所做職位的對應發展計劃就ok啦,最尾補多句,做到最好為公司效力。
(但完全唔係我真心話,因為我真正嘅planning唔會有公司想請)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-11-28 10:36 PM 發表

樓主,你都in左咁多間,其實有冇諗過d公司衹想攞料,唔係想請人。你in落去都衹係等,你會越in越灰,問題唔係佢會問咩問題,而係佢地想知人地公司d野而去in人。你自已都話jumpy,市場上大把stable既人都唔請,點解會叫你見工呢?停一停諗一諗先,你做個行係咪仲有得做? 有就keep住揾,唔肯定你就睇下出面行情先。
其實樓主講嗰 d 嘢,
嗰 d 公司見人,肯定比我寸爆

回覆 引用 TOP

引用:

可以睇下...
https://www.youtube.com/watch?v=zz6coaAAgN4&feature=youtu.be

回覆 引用 TOP

引用:

26. 你有依啲Skill ma? 勝任到嗎?
27. 你點處理機密既野? 大家都係同事
28. 點解想申請依份工?
29. 點解對我地公司有興趣?

28,29 最common
27好怪..機密通常限公司內..
唔俾流通出公司外既人尤其係customer info

回覆 引用 TOP

引用:

有時會問下你認為自己值幾錢人工

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]