• 瀏覽: 6,819
  • 回覆: 27
引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2020-11-30 01:44 PM 發表

經濟好時,只要你唔隨便請假/做到野/唔偷懶就通常過到試用期..
今年疫情下搵工,好多要求十項全能,識少一樣就即炒........
或老闆要求交代工作要佢只講半句但要明佢十句.......反應慢,
只要工作上手慢少少都即炒......

以前都未咁嚴重,以前你認真工作都可以長做,而家搵到新工好容易被炒......
廿年經驗的老海鮮, 都有人請?利用你去拎“保就業”錢咋~

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2020-11-30 01:44 PM 發表

經濟好時,只要你唔隨便請假/做到野/唔偷懶就通常過到試用期..
今年疫情下搵工,好多要求十項全能,識少一樣就即炒........
或老闆要求交代工作要佢只講半句但要明佢十句.......反應慢,
只要工作上手慢少少都即炒......

以前都未咁嚴重,以前你認真工作都可以長做,而家搵到新工好容易被炒......
咁點算呀

願榮光公義回歸香港
應該重判777,律政屍等9官
引用:
原帖由 HK721831 於 2021-1-8 09:42 PM 發表

咁點算呀
去英國碰下運

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一人行 於 2020-12-1 02:56 AM 發表

我都做左超過廿年野,就算唔係疫情,近年公司對新入職員工喺試用期嘅表現,要求越嚟越高。

90年代啱啱出嚟做嘢,當時只要你唔遲到,肯勤力做到基本要求,試用期多數好易過,之後先會要求你要做得更好。

而家就已經要求你試用期入面都要表現好,新人可以渾渾噩噩嘅時間,只有入職第一日,由你返第二日開始,已經要求你做到個職位要表現出嘅正常水準。

所以好易唔過試用期,近年返新工過到試用期,已經有朋友向我講恭喜, ...
近年公司對新入職員工喺試用期嘅表現,要求越嚟越高
邊一行?

以前啲工係你搵人笨柒, 宜家係人搵你笨柒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 時光五缺 於 2021-1-23 11:11 PM 發表

近年公司對新入職員工喺試用期嘅表現,要求越嚟越高
邊一行?
平面設計工作之前做INHOUSE,呢個時勢下上司/老闆唔會比指引做野,但要求你做足佢地
冇講既野,仲要冇講當講佐,你冇做足就怪你冇聽佢講......
仲要係呢D請況下,要求你一星期PICK UP所有野,你慢D,炒你............
呢D請況係中型或小企業內部DESIGNER常遇到..........

工作經驗都要睇工種,文員看更果D比你一百年經驗都無用,
最緊要自己保持競爭力, 20 年,你有冇一門專長係一般人無的,
如果20年黎你都係就咁日一過一日,無去學新野,你可以死心了,你人生就係得咁多,
做份看更過埋下半世應該都得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2021-1-24 01:03 PM 發表

平面設計工作之前做INHOUSE,呢個時勢下上司/老闆唔會比指引做野,但要求你做足佢地
冇講既野,仲要冇講當講佐,你冇做足就怪你冇聽佢講......
仲要係呢D請況下,要求你一星期PICK UP所有野,你慢D,炒你............
呢D請況係中型或小企業內部DESIGNER常遇到..........
如果想容易啲過試用期,或至少唔會忽然比人炒左都唔知乜嘢事,最好去做大公司。

大公司有套機制,唔會立亂炒人,就算員工表現唔得,都有個程序要同個員工講,比機會佢改善,改唔到先唔比佢過試用期。

但中小企(無論邊個行業)多數冇呢樣嘢,你可能以為自己做得好地地,但試用期將滿時佢忽然叫你入房,話你表現唔得,跟住炒你。

回覆 引用 TOP

東家唔打打西家

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]