• 瀏覽: 10,756
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 TP1095 於 2021-1-17 12:44 PM 發表

其實對香港人都無影響。
因為香港人去英國梗係用 BNO 申請 BNO 簽證,長期居留好容易就開到戶口,咁只要帶匯票/現金去英國,然後開個戶口就可以 Cashless Transaction 啦!
如果逗留日子長既最好都係用返當地Oystercard 。如#9 所講,加長 Railway card 上去搭車會有折。

熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
咦?好似太多人反對,要正式放棄計劃了。

TfL ditches plans to make all London Underground and Overground stations cashless

https://www.mylondon.news/news/w ... ake-london-19658792

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-12-28 04:19 PM 發表

對遊客應該影響唔大,我一般係拍手機或直接拍有 Payware 既信用卡。

The big change coming to the London Underground that could make life very difficult for some - MyLondon

https://www.mylondon.news/news/zone-1-news/big-change-coming-london-underground-19526574
The big change coming to the London Underground that could make life very difficult for some - MyLondon

報導正確。接近等同於現在要香港即時全面網上理財冇櫃位。

靈魂是一個意念

萬般皆下品,唯有讀書高
引用:
原帖由 ttkwan 於 2021-1-29 08:55 PM 發表

報導正確。接近等同於現在要香港即時全面網上理財冇櫃位。
比喻唔啱,應該等同香港既地鐵唔收現金買飛,只收八達通或支付寶。而如果八達通要即埸增值既要用卡俾錢。

其實我都已經n年無過現金買車票。
上次應該係某日忘記帶八達通,不過同樣既事情如果今日發生,我可以用支付寶。哈哈!

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-1-29 10:56 PM 發表

比喻唔啱,應該等同香港既地鐵唔收現金買飛,只收八達通或支付寶。而如果八達通要即埸增值既要用卡俾錢。

其實我都已經n年無過現金買車票。
上次應該係某日忘記帶八達通,不過同樣既事情如果今日發生,我可以用支付寶。哈哈!
唔同地區相同事件都當比喻?或係我唔理解比喻法吧……

#我近年都用過現金買車票懷愐過去

靈魂是一個意念

萬般皆下品,唯有讀書高
引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-12-30 05:43 PM 發表

話時話仲有無人手上仲有倫敦張 Oyster card。
我5年前o係出發前上網買左vistor果張oyster card
寄到黎香港....
仲keep o係到,冇打算掉
當年去完第二年又去,又帶埋去用,純粹貪方便
買貴左冇所謂,當留念

唔好意思,咁遲先見到,又推番上黎

廢人曱甴技窮詞窮,柒左又唔認,就開始賴地硬,老屈,選擇性失明,樣樣出齊XD
引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 11-5-2021 17:36 發表

我5年前o係出發前上網買左vistor果張oyster card
寄到黎香港....
仲keep o係到,冇打算掉
當年去完第二年又去,又帶埋去用,純粹貪方便
買貴左冇所謂,當留念

唔好意思,咁遲先見到,又推番上黎
me 2, I still keep the card

--------------------------------------------------------
It is not what you have, but how you use it.
Truth may hurt, but lies kill.
雙重標準是畜類
自由民主屬邪教
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]