• 瀏覽: 946
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
如題, 如果有請介紹下~

如果問我原因, 前因後果有d長....

是咁的, 魯嬸我兩三年前有Carousel呢個平台, 西西係多但好既朋友都有好多~
而呢排又用返佢都係基於呢個原因,
但呢, 早幾日佢個系統先send個email 話我個account相關個電話number有改
(當晚我問晒所有人, 又check晒account內資料, 乜都冇被改/被刪)
初時見一切正常, 其實唔理個email都應該冇事
但都怕有人部手機俾人hack左都唔知, 咁全村人就好on咁scan晒電話電腦 (結果乜都搵唔到)

因為都想知發生乜事, 咁我就click左電郵上條link 去report <---惡夢開始
後來有人回復我, 但就係冇提供任何奶油之下, 先logout 晒我地全村人個登入,
restrict 左我地唔俾我再用手機upload新野 (而網頁版好似如常比我upload)
再要求我改密碼後再用email reply佢 (要解鎖就要回佢email 話已改pw)

咁, 我就覺件事勁似釣魚, 就問佢發生咩野事 (佢唔回覆), 唯有用朋友部手機經佢網上平台去問,
但對方罐頭式回應, 我地都問唔出原因,
後來佢問我: 有冇用其他設備登入
我答+問佢: 未report前一切如常, 係咪手機電腦同時用, 之後就會收到呢個warning email, 如果係我咪ignore 左咪算lor
(我地手機電腦同時用, 用電腦打字快d)

佢話唔會, 又問我戶口個電話number, 話check下係咪有人改左
(其實我已經講左 "未report前一切如常", 係覺佢小小膠但都未起火)

之後, 佢回我: "你個電話o岩呀" + "沒有被換的"

親!!! 你在答什麼啊~ 你說的100% 跟我發給你printscreen的內容是一毛一樣啦~ 我早就比你看了好幾次了~ 我要知道是你們到底是發了什麼事, 為何毛啦啦話我戶口電話號被改? 還是你當我是塑膠?

臨收佢線前我reply佢 "感覺上再問落去都得唔到確實答案, 依家知左唔係釣魚電郵就放心, 唔該晒你先~"

佢reply我 "係呀"

我覺得我唔將兩句分開再雙隔1分鐘send出, 我會永遠覺得我呢次係同跟緊舊膠講野......

btw 佢地死都唔肯講確實原因, e+ 我由佢鎖手機upload 個function 算, 至於pw, 改左都肺事reply佢 (因為我度氣未消)

熱賣及精選
呢間野伏架喎,唔好用啦

伏到喊, 棄佐好耐

有得食好食.. (要飽果隻
引用:
原帖由 fb08ad6a65d965 於 2021-6-7 11:50 PM 發表

呢間野伏架喎,唔好用啦
覺得最伏係佢表面扮到好專業, 成日sell 佢d 乜野coin,, 但個back office 既svc quality 比細公司都不如

btw 如果有同佢同類既平台係好過佢既, 可唔可以介紹下?

引用:
原帖由 zliam1984 於 2021-6-8 03:35 PM 發表

伏到喊, 棄佐好耐
弱弱一問, 你放棄左呢間野之後有冇轉去其他平台?

chanel經典金5皮包包 又話賣假野..

無,你要免費就係得佢同FB,其他唔出名既跟本賣家多過路人(或者全部同一批人)
一係就直接玩海外,ebay,amazon,淘寶

有傳過有人report 其他人賣老翻, 結果反被ban account.....
不過唔知來龍去脈就當聽下算...

引用:
原帖由 樓上小裙 於 2021-6-9 11:59 AM 發表

無,你要免費就係得佢同FB,其他唔出名既跟本賣家多過路人(或者全部同一批人)
一係就直接玩海外,ebay,amazon,淘寶
amm..... 都有諗過ebay 或amazon 個啲, 但對比FC 似乎要花多啲心神+時間係後續交收安排,
至於FC, o係佢未有marketplace時有放過上FC 啲group, 但成效超慢 (account 都closed 埋lu)
不過我都想研究下佢個marketplace,
唔該晒你既意見啊~

引用:
原帖由 電腦旁的半咩咩 於 2021-6-9 11:59 PM 發表

有傳過有人report 其他人賣老翻, 結果反被ban account.....
不過唔知來龍去脈就當聽下算...
所以佢個機制仲差過以前YAHOO 拍賣,投訴永遠站係佢地利益度並非用家.
旋轉個 REPORT仲好笑,之前話被BAN既人可能因為佢係上兩年社運度賣帶有"政治"成份既產品如口罩,比人投訴再加上怕搞到官非所以咪BAN佢囉!
我前年封關時候我都有賣口罩,好多人都賣緊又唔見封我地??

其餘佢地所謂既REPORT,跟本又係ONx,好似我琴日上旋轉係玩具街見到條友賣盒玩具,標題水蛇春0甘長基本就係濫用關鍵字眼(比如此盒系列叫a大系)
佢寫曬所有其他非此類既字眼落去,REPORT左,佢話無證據證明違反守則.真係廢到呢

引用:
原帖由 樓上小裙 於 2021-6-10 01:38 PM 發表

所以佢個機制仲差過以前YAHOO 拍賣,投訴永遠站係佢地利益度並非用家.
旋轉個 REPORT仲好笑,之前話被BAN既人可能因為佢係上兩年社運度賣帶有"政治"成份既產品如口罩,比人投訴再加上怕搞到官非所以咪BAN佢囉!
我前年封關時候我都有賣口罩,好多人都賣緊又唔見封我地??

其餘佢地所謂既REPORT,跟本又係ONx,好似我琴日上旋轉係玩具街見到條友賣盒玩具,標題水蛇春0甘長基本就 ...
類似既dispute, or 有冇位俾人叉佢地對某d topic過於主觀, 我都有聽過唔少

我門外人睇住佢咁多年來 見住佢東拉西扯一埋問題累積至今依舊未解決,
就算唔將我呢次既經歷扯埋黎講都好, 都只會見佢地做既行徑好罐頭好主飯仔.
唔係話用戶唔洗錢用佢平台就要忍受佢d 乜,
而係佢日日sell 佢d 乜野coin 既同時, 我係聯想唔到佢有足夠能力provide專業既服務
(打手出黎撐既見唔少, 但佢地手字好易睇得出)
support個平台個班其實對任何客仔都抱同一個心態,
咁大家咪各有各佛系, 各有各擺爛, 而19玩家又各有各出黎搵佢既目標 (例如free 既psychological counseling)

btw, 無論依家個情況有冇同佢原來建立個意思背道而馳 (ps: 假設佢講既係真)
我諗企返喺我個situation, 大不了再開返FC 之後再叫人同我拎晒佢地走,
再唔係推Q晒落埋填區幫carousell 作下環境業障 (壞)

或者有人想知道現況......

由星期日事發到尋日, mail box 一直唔見對方回覆,
用手機開佢個app時 就會有類似 "未俾得用手機upload" 既野走出黎
咁我地就慣性無視系統msg, 之後望望msg box, 望下討論區, then close the app

到尋日朝早partner同講個limitation 解返
(一早開個app時係好似有句說話彈左出黎, but 被佢無視左)
之後開mail box 就見到對方回覆 之餘,
重好快咁俾左封 問我對服務是否感到滿意既email ...

但個下我主觀地覺得對方係厚著面皮黎灑我鹽....

如果平時冇事冇幹都算,
但呢次先係將d程序撈亂晒, 之後發生既, 特別係早兩日用手機問cs個次,
隔住個芒都見到對方對答毫無系統之餘, 到之後階段時用d字眼係顯得鹽我地麻煩...
(沒比較沒傷害, 我都間唔中搵淘佬cs , 但人地都好過你幾百倍, 反省下啦)

anyway, 你要我對服務是否感到滿意呢d野又咩野用?
你都係去搵返你d 同類填啦~
經過呢次事件, 真係教曉我唔好click cs 任何一封疑似資安問題既email lor~
萬一有事, 搵另一部安全既電腦改pw 就好啦, 唔搵佢地係唔會restrict 你account~

by 無啦啦俾人當塑膠+被迫佛系既魯嬸

引用:
原帖由 電腦旁的半咩咩 於 2021-6-10 05:45 PM 發表

或者有人想知道現況......

由星期日事發到尋日, mail box 一直唔見對方回覆,
用手機開佢個app時 就會有類似 "未俾得用手機upload" 既野走出黎
咁我地就慣性無視系統msg, 之後望望msg box, 望下討論區, then close the app

到尋日朝早partner同講個limitation 解返
(一早開個app時係好似有句說話彈左出黎,  ...
我懷疑c記而家班cs都係YAHOO班友,所以做事方式無變過

佢係fb SELL佢自己叫人賣COIN同做商家呀,不過回覆既人都係鬧緊佢簡單野都未做好就收錢

引用:
原帖由 樓上小裙 於 2021-6-12 04:44 PM 發表

我懷疑c記而家班cs都係YAHOO班友,所以做事方式無變過

佢係fb SELL佢自己叫人賣COIN同做商家呀,不過回覆既人都係鬧緊佢簡單野都未做好就收錢
咦~!!!  yahoo 我未用過, 只略略記得有人係forum 提過佢個 cs 係肺到一個經典

但你咁提起, 我又諗返上星期同佢地交手時,
第一個(關) 同我chat 既感覺係正正常常+合格既cs
而第二個(關), 雖然個名好歪國人, 但隨住對話進行,
就會覺好似同個翻譯AI 講緊野, 對方好跟manual, 極度問非所答,
唔似幫你解決問題, 反而似要你自己解決返你自己唔好問問題
而且有少少覺佢個人格 係字裡行間分裂成另一個 (類似好串好冇腦個d)
最有趣係佢好趕住收線嗰下, 我就覺得呢間野既cs quality 絕對可以突破cs 界既指標

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]