• 瀏覽: 3,010
  • 回覆: 27
本主題由 canon123 於 2021-6-20 07:56 PM 移動
引用:
原帖由 aiiijima 於 2021-6-10 08:44 AM 發表

人地應該傾掂左, 公佈只係時間問題,甚至乎歐盟不介意蝕底少少先比呢幾個國家的遊客優先。
但好明顯知道香港澳門放棄主導權,只會盲從。
所以咪特登加d條件上去,等人地係背後笑。
人地已經計算過,知道香港一定唔會接受歐盟人士入境免隔離(當中係咪因爲方丈的原因,已經好清楚)。
就算香港最終要低頭,歐盟亦立於不敗之地。

加下連南韓都繞過香港,靜雞雞同星加坡,甚至乎疫情爆到七彩的泰國,臺灣搞 ...
你接受歐洲既人入境香港免隔離咩?歐洲爆疫未停過喎

熱賣及精選
引用:
原帖由 Missingday 於 2021-6-14 04:11 PM 發表

你接受歐洲既人入境香港免隔離咩?歐洲爆疫未停過喎
我接受,或者你唔接受,係咪會左右到個結果???
根據個旅遊氣泡計劃,星加坡遊客可以免隔離,免檢疫,免打針來香港,甘又有幾多人接受?
如果用人口比列計,星加坡仲嚴重過歐洲小國多多倍。
5月頭唔係星加坡淆底急急叫停,一早已經局住“去馬”。

香港自己訂咁嚴格要求人哋睬你都傻

希望能夠成事啦。

https://hk.finance.yahoo.com/new ... 隔離檢疫-043031070.html
<匯港通訊> 外電引述消息指,歐盟最快周三(16日)更新旅遊安全地區名單,可能加入美國、香港、澳門、台灣等8個國家及地區,來自相關地區的旅客於入境歐盟國家時,將毋須接受14日隔離檢疫。

報道指,歐盟相關官員會於周三在布魯塞爾開會討論,並將確定名單交由各成員國通過,之後正式向外公布。

師兄 , 單嘢應該堅 , 一公布就可以買機票喇

引用:
原帖由 marketmarket 於 2021-6-17 12:20 AM 發表

師兄 , 單嘢應該堅 , 一公布就可以買機票喇
我一早已經買定2張,隨時候命。
其實都係等歐盟公佈。
現在歐盟真係立於不敗之地,進可攻,退可守。

希望近期有進展。

【彭博】-- 據知情人士透露,香港將把世界大部分地區已完成疫苗接種的旅客入境香港後須在酒店隔離的時間縮短到七天,只要這些旅客能夠通過抗體檢測。因躋身世界最嚴之列而廣受本地居民和金融行業詬病的一項邊境政策將會因此而放鬆。
因無公開發言授權而不願透露姓名的知情人士說,當局目前正在嘗試諸如指血檢測等各種用以證明受測者已經接種疫苗或已從新冠病毒感染中康復的抗體檢測方法。
知情人士說,由於取決於檢測設施何時就緒,該政策何時生效目前尚未決定。其中一位知情人士表示,來自疫情「高風險」地區的旅客將不包括在計畫之內。
根據最新風險等級列表,英國、美國和日本皆屬於「高風險」地區,印度等六個國家更是被列為「極高風險」地區,來自這些地區的旅客將被禁止入境。地區風險等級列表定期更新。

https://hk.finance.yahoo.com/news/香港據悉將放鬆入境限制-大部分地區旅客隔離時間將縮短到七天-092846712.html

引用:
原帖由 aiiijima 於 2021-6-10 08:44 AM 發表

人地應該傾掂左, 公佈只係時間問題,甚至乎歐盟不介意蝕底少少先比呢幾個國家的遊客優先。
但好明顯知道香港澳門放棄主導權,只會盲從。
所以咪特登加d條件上去,等人地係背後笑。
人地已經計算過,知道香港一定唔會接受歐盟人士入境免隔離(當中係咪因爲方丈的原因,已經好清楚)。
就算香港最終要低頭,歐盟亦立於不敗之地。

加下連南韓都繞過香港,靜雞雞同星加坡,甚至乎疫情爆到七彩的泰國,臺灣搞 ...
開放後當疫情大爆發醫療系統崩潰而你又中招無得入院時唔好怨。

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2021-6-18 10:51 AM 發表

開放後當疫情大爆發醫療系統崩潰而你又中招無得入院時唔好怨。
醫療系統係咪崩潰個問題不必你操心,交比政府處理。
現在只是可能減疫監,並不是完全免隔離。
還要驗到有抗體先有得減。
做人甘負面好咩??

師兄打算幾時出發 ? 去邊幾個國家 ? 同埋打算去幾耐 ?

引用:
原帖由 marketmarket 於 2021-6-18 04:16 PM 發表

師兄打算幾時出發 ? 去邊幾個國家 ? 同埋打算去幾耐 ?
暫定去三個禮拜。
確實行程未定,但都係去返之前成日去個幾個城市。
9月底其實幾好,多紅日。
請少幾日假,如果成行,今年又唔使同大陸人逼。
機票都算平,4千頭全包。
順便去睇埋世博,我間酒店房hold左就快一年,改左4-5次,就快唔比我再改。

從歐盟放寬的國家名單來看, 我看不出那一點是有關疫情狀況,防疫成效, 疫苗注射率, 變種病毒傳播等等醫學衛生條件, 只是:
1, 為咗重啟旅遊, 挽救經濟
2, 為咗紓緩民眾怨氣, 挽救民意
3, 為咗劃分陣營, 呼應美國國策
這樣的歐洲, 我不敢去

要嚴格限制歐洲旅客入境就真。

未生我時誰是我?我出生後我是誰?
股帝晉為勝帝,只色勝利,5G個by字點寫|
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]