• 瀏覽: 84,555
  • 回覆: 515
  • 追帖: 4
+4
引用:
原帖由 tomchan80030 於 2022-5-27 22:15 發表

羅湖口岸會重建,係咪預示有排都唔通關?
我覺得應該唔關事

內地咁死守,所以李家超都係開空頭支票多,唔好諗住佢上任就可以通關,佢唔係習大大

專心等下半年啦,內地omicron 新疫苗應該可開打 同 過左中共二十,應該會有轉機

唉,日本連疫苗都唔駛,真係唔怪得香港人當日本係鄉下

引用:
原帖由 aloc_hkg 於 2022-5-27 23:15 發表
唉,日本連疫苗都唔駛,真係唔怪得香港人當日本係鄉下
相信有親戚朋友,家庭係內地既朋友,都會越來越對內地反感

政策不知所謂,一味清零,又無強制打針,現在全無前瞻性方向,全無實際長遠方案講出來

有留意新聞就知,日日洗腦式不斷講清零,現在有班人已經開始反抗,無日無終,完全係政治防疫

隔離仲要14+7 ,又唔俾國民出國,我真心唔知攪緊咩,一味話香港美國死幾多人,你唔參考下新加坡日本既政策?繼續政治防疫到中共二十大吧

同一個國家,只係一條河之隔,世界只有中國可以做到咁,講到係世紀絕症,一中即死咁,狠狠隔絕香港

引用:
原帖由 追憶 於 27-5-2022 22:43 發表

我覺得應該唔關事

內地咁死守,所以李家超都係開空頭支票多,唔好諗住佢上任就可以通關,佢唔係習大大

專心等下半年啦,內地omicron 新疫苗應該可開打 同 過左中共二十,應該會有轉機
咁即係打算7月返大陸都唔洗諗有得免檢疫隔離啦

引用:
原帖由 wl00112799 於 2022-5-27 19:12 發表

去住泰國同日本玩住先lor.

而家係得翻大陸堅持清零. 看大陸頂的幾耐, 而家大陸經濟都好差, 一直封關同封區.
最慘係我一年多冇返去住下間大灣區樓,本來買來得閒返去玩玩食食有個地方落腳,依家冇人住吸曬塵都唔知為咩。

引用:
原帖由 追憶 於 2022-5-27 20:43 發表

我諗可以,但唔係今年

現在全世界都逐步開緊,內地已經落後好多,基本上不斷消耗之前既優勢,澳門現在都俾內地玩死左

好多地方政府財政都頂唔順,如果個政策再咁行多1,2年,肯定好大穫
假如習主席在二十大後連任做多五年,因為這個病毒唔會消失,現有防疫政策必會繼續執行多五年,國內清零嘅防疫政策成功,即代表社會主義優越於資本主義,這是意識形態之爭。我就唔太樂觀未來幾年能回復到以前咁正常通關。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]