• 瀏覽: 119,625
  • 回覆: 894
  • 追帖: 9
+19
本主題由 canon123 於 2022-1-22 03:27 合併
想說愛國不容易

引用:
原帖由 後悔自責 於 2022-4-21 22:27 發表

我覺得香港個大優勢係一個港口通到大陸 
宜家封關係自廢武功 我覺得首先要通左內地先
國際就隔離7日 同一個國家有咩理由唔通關先得嫁…
14+7隔離真係癲… 
所以咪話, 把口就話香港係中國的一部份.
但實際就唔比香港人返上去.  驚有病毒.

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 ac-onan 於 2022-5-14 16:22 發表
馬上開始通關測試一二千都好.成世拖完又拖一陣又清零又動態又社會面沒完沒了.一日冇膽行第一步咩都系吹
亞運同亞洲杯都取消,會俾高危香港人上去咩?

仲成日話一個中國,2年半都唔可以正常返去

本身政治中立,但現在越來越反感了,同一個國家,但2年半無得見親友了

提示: 違規內容已被屏蔽
六月已經有機位去上海,大家點睇?

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2022-5-12 19:43 發表

所以咪話, 把口就話香港係中國的一部份.
但實際就唔比香港人返上去.  驚有病毒.
講起香港係中國既一部份
我去整居住證既時候深深體會到
政府部門同我講,話我地香港人係"境外人員"
同大陸人唔一樣,申請呢樣果樣既手續都完全唔同

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-5-17 09:53 發表

講起香港係中國既一部份
我去整居住證既時候深深體會到
政府部門同我講,話我地香港人係"境外人員"
同大陸人唔一樣,申請呢樣果樣既手續都完全唔同
根本我哋就係境外人士。 用緊的係港幣唔係人民幣。  想免檢疫通關根本就有難道。  除非病毒突然間消失。

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2022-5-17 10:16 發表

根本我哋就係境外人士。 用緊的係港幣唔係人民幣。  想免檢疫通關根本就有難道。  除非病毒突然間消失。
咁既行為,令我感覺大陸係認地唔認人
有時覺得幾嘔心

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-5-17 10:21 發表

咁既行為,令我感覺大陸係認地唔認人
有時覺得幾嘔心
根本就係主權大於一切。 不過只能怪香港政府防疫失敗。 明明可以無第5波。 又唔見澳門有爆過? 唔關人口的問題, 係政府成日阻饒又擺的政策。 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]