• 瀏覽: 7,448
  • 回覆: 28
  • 追帖: 2
+2
手機有D問題, 發了兩次不必要的回覆,sorry

保加利亞個人感覺一般, 所以只在sofia住了兩日. sofia有火車及長途巴士往羅馬尼亞bucharest. 我坐火車去, 好少人坐而且又非常慢, 如有你有機會去, 建議坐巴士去.

bucharest大城市, 如果喜歡熱鬧可以多住幾日, 環境都不錯. 之後往brasov出發. 以brasov作為中心點, brasov環境優美, 交通配套方便,附近幾個景點, 可以輕鬆坐火車或公車到達.

行程 大概buchares>brasov>bran castle>sinaia>然後坐火車sighisoara可以考慮住一天>最後在sibiu住兩天, 然後去匈牙利budapest

引用:
原帖由 pinglap 於 2022-3-30 08:53 發表
手機有D問題, 發了兩次不必要的回覆,sorry

保加利亞個人感覺一般, 所以只在sofia住了兩日. sofia有火車及長途巴士往羅馬尼亞bucharest. 我坐火車去, 好少人坐而且又非常慢, 如有你有機會去, 建議坐巴士去.

bucharest大城市, 如果喜歡熱鬧可以多住幾日, 環境都不錯. 之後往brasov出發. 以brasov作為中心點, brasov環境優美, 交通配 ...
成個保加利亞咁大, 只停兩日?
想去, 因為傳說保加尼亞和羅馬尼亞, 是歐洲物價最平的國家
保加尼亞每年六月有個玫瑰花節, 有興趣, 希望下年可以飛

玫瑰節(英語:Rose Festival)(保加利亞語:роза фестиваль) 玫瑰節於每年六月的第一個星期日舉辦。舉辦的地點在巴爾幹山脈南方的卡贊勒克谷地,因為盛產玫瑰花,因此獲得「玫瑰谷」的美名,享譽世界。

玫瑰節 - 維基百科,自由的百科全書 (wikipedia.org)

引用:
原帖由 甲a班 於 2022-3-31 22:45 發表

成個保加利亞咁大, 只停兩日?
想去, 因為傳說保加尼亞和羅馬尼亞, 是歐洲物價最平的國家
保加尼亞每年六月有個玫瑰花節, 有興趣, 希望下年可以飛
我是大概八月去, 可能自己有點疲熊, 已走了些地方, 所以感覺不太特別. 北馬其頓更平. 當時我已在歐洲3-4個月. 其實我前後如計埋土耳其足足七個月.保加利亞的sofia我進出兩次, 一次去了黑山再到克羅地亞

巴爾幹半島消費物價可以話係歐洲最平

引用:
原帖由 pinglap 於 2022-4-1 00:32 發表

我是大概八月去, 可能自己有點疲熊, 已走了些地方, 所以感覺不太特別. 北馬其頓更平. 當時我已在歐洲3-4個月. 其實我前後如計埋土耳其足足七個月.保加利亞的sofia我進出兩次, 一次去了黑山再到克羅地亞
嘩, 七個月
難以想像
淨旅遊還是有公務在身?

引用:
原帖由 flyman 於 2022-4-1 13:11 發表
巴爾幹半島消費物價可以話係歐洲最平
治安如何?

引用:
原帖由 甲a班 於 2022-4-1 22:43 發表

嘩, 七個月
難以想像
淨旅遊還是有公務在身?
淨旅行, 因為轉工, 上一份工做得不開心, 又好多年沒放過長假

引用:
原帖由 bigasss 於 2022-3-22 17:41 發表

而家俄羅斯應該入唔到境,兵荒馬亂+convid19
等下先,理想係香港Aeroflot直航莫斯科,10個鐘,唔辛苦
Aeroflot冇飛香港啦

引用:
原帖由 pinglap 於 2022-4-1 23:35 發表

淨旅行, 因為轉工, 上一份工做得不開心, 又好多年沒放過長假
不如你在這裡開個新 post 講講見聞丫
我怕騷擾到樓主個 post

引用:
原帖由 甲a班 於 2022-4-2 22:35 發表

不如你在這裡開個新 post 講講見聞丫
我怕騷擾到樓主個 post
多謝你的建議, 多謝樓主, 佔用了樓主的位置.

我都有想過. 不過不想説太多.第一我很少不回覆人, 但我又怕煩;第二當中又抱括很多個人情感. 不想朋友或以前同事知道.

與其說自己在旅行, 從新疆到印度可以說有些基本計劃, 可是到了後期, 是一種似流浪式的玩, 哪裡機票平,我就飛哪裡, 有時看了看自己的位置就往靠近自己的地方去. 試過最神奇的是在泰國進出了五六次, 由西班牙玩玩下, 飛了哥本哈根玩了兩天再回西班牙. 也曾為了自己喜歡的食物而在某地方多住了好幾天. 有些地方我真的走馬看花, 所以有時我會上來看別人的帖, 有錯過的地方, 希望有天能圓一夢一次, 可以再回去.

系呢度, 我會請教一些師兄師姐.所以有D我知道的, 我會盡量幫些其他人, 就系咁.

引用:
原帖由 pinglap 於 2022-4-3 02:51 發表

多謝你的建議, 多謝樓主, 佔用了樓主的位置.

我都有想過. 不過不想説太多.第一我很少不回覆人, 但我又怕煩;第二當中又抱括很多個人情感. 不想朋友或以前同事知道.

與其說自己在旅行, 從新疆到印度可以說有些基本計劃, 可是到了後期, 是一種似流浪式的玩, 哪裡機票平,我就飛哪裡, 有時看了看自己的位置就往靠近自己的地方去. 試過最神奇的是在泰國進出了五六次, 由西班牙玩 ...
理解

引用:
原帖由 甲a班 於 2022-4-1 22:44 發表

治安如何?
治安serbia給人感覺差D, 其他都可以.要說安全, 如果是一個人,盡量少去夜街. 一般我都在八點前回住宿. 我反而在雅典被人偷了部電話, 報警, D警察游説你不要報.東歐最好準備少少一蚊歐元. 通常D長途巴士會屈人比行李費, 就算在克羅地亞我也給了一次

無論在東西歐都好, 主要防小偷, 就算在住宿內的地方都可能有人偷.

提示: 違規內容已被屏蔽
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]