• 瀏覽: 2,713
  • 回覆: 8
  • 追帖: 2
請問入境歐洲是否需要出示回程機票,譬如A國家入然後要出示從B國家嘅回程香港的機票,定係話只需要出示從A歐洲國家進入B歐洲國家嘅機票船票車票就可以,Thanks

個人經驗應該唔洗。 我第一站是巴黎,而我最後一站在布拉格回泰國也只是提前一個星期左右才買機票

試過在國與國之間被問來的目的是什麽、逗留時間等。 只有英國被問得最多, 而且要出示機票, 問我身上有多少現金, 仲好似想睇埋bank statement, 最後出示了信用卡了事.

引用:
原帖由 pinglap 於 2022-4-11 05:04 發表
個人經驗應該唔洗。 我第一站是巴黎,而我最後一站在布拉格回泰國也只是提前一個星期左右才買機票

試過在國與國之間被問來的目的是什麽、逗留時間等。 只有英國被問得最多, 而且要出示機票, 問我身上有多少現金, 仲好似想睇埋bank statement, 最後出示了信用卡了事.
諗返起疫情之前係香港出發入禁區前,嗰啲地勤好似會要求出示回程機票

引用:
原帖由 flyman 於 2022-4-11 13:37 發表

諗返起疫情之前係香港出發入禁區前,嗰啲地勤好似會要求出示回程機票
咁樓主真系要打電話去航空公司問下, 我是第一次去歐洲。 出發前, 我都有想過呢個問題, 如需要回程, 會即時買張回程。果陣我膽粗粗就咁去左。

引用:
原帖由 pinglap 於 2022-4-11 13:44 發表

咁樓主真系要打電話去航空公司問下, 我是第一次去歐洲。 出發前, 我都有想過呢個問題, 如需要回程, 會即時買張回程。果陣我膽粗粗就咁去左。
師兄請問你係喺香港出發嗎

引用:
原帖由 hotsauce 於 2022-4-11 14:44 發表

師兄請問你係喺香港出發嗎

比多個小小參考, 我有一站飛了以色列, 之後去了雅典。 所以會不會是個別國家問題我也不肯定。 建議最好再問下航空公司, 一系考慮臨時買回程

疫情前,我去過歐洲不同國家,入境時主要是問下你的計劃及行程,都沒有要求出示回程機票。疫情後,就唔知啦

引用:
原帖由 飛躍的波波 於 2022-4-11 14:48 發表
疫情前,我去過歐洲不同國家,入境時主要是問下你的計劃及行程,都沒有要求出示回程機票。疫情後,就唔知啦
我同你情況差不多,我都系疫情前在歐洲. 只有在歌本哈根被人問過, 在一次匈牙利到德國邊境被人問, 同埋要求表明身上財物, 我又系給了信用卡, 我當時身上有二千五歐元

各師兄解答得好詳細,謝謝,但係個關鍵位第一個位應該係入禁區嘅時候香港機場地勤應該會check回程機票

主題標籤 #機票 #歐洲
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]