• 瀏覽: 5,408
  • 回覆: 98
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 iamthe1ulook4 於 2022-5-23 16:58 發表

的確有好幾次試過:

當眼角/尾看到某些黑影之類的[物]在身旁,但一聚焦在其上即飛逝似的

這正與該科學發現吻合,人的目光是有[放射物質的],正如動物之間的四目交投盡在互相牽動
最好先以科學解釋

眼尾黑影可能是眼尾外境的光線射入晶體折射角度太大而與相鄰影像重疊

人的目光應該是光射入眼再反射出來的光

引用:
原帖由 iamthe1ulook4 於 2022-5-23 16:14 發表

太敏銳冇乜著數,你身處森林中手無寸鉄,沒有絲毫動靜你也會感受到恐懼,如果你有各種生物的官感,就更加難受
乜都唔知仲恐怖

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2022-5-23 19:10 發表

乜都唔知仲恐怖
乜感官都冇果D其實先至冇感覺呀

在火湖中冇感覺,被人吃冇痛苦、零掙扎。人類太多七情六慾所致

在物理學上,中庸之道乃王道。萬物都走在一些軌跡之中、巡環不息、生生滅滅。。而人的情緒往往在歡笑聲中失樂下來……能每日/晚重覆沉迷在其中固然high爆!但現實生活叫人回歸,變相人不能終日沉迷在其中,除非你係古惑仔、二世祖可以永遠浸淫在其中不用醒過來……但試問又怎能敵得過自身之承受能力(病患)或法律的制裁……

引用:
原帖由 iamthe1ulook4 於 2022-5-23 19:20 發表

乜感官都冇果D其實先至冇感覺呀

在火湖中冇感覺,被人吃冇痛苦、零掙扎。人類太多七情六慾所致

在物理學上,中庸之道乃王道。萬物都走在一些軌跡之中、巡環不息、生生滅滅。。而人的情緒往往在歡笑聲中失樂下來……能每日/晚重覆沉迷在其中固然high爆!但現實生活叫人回歸,變相人不能終日沉迷在其中,除非你係古惑仔、二世祖可以永遠浸淫在其中不用醒過來……但試問又怎能敵得過自身之承受能力(病患)或法律的制 ...
所以咪有大量人口死於天災囉

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2022-5-23 21:43 發表

所以咪有大量人口死於天災囉
死於天災尤如日夜行必的紅白血球咁,都係養兵千日、用在一時,咁啱有外來細菌入侵你路過的範圍,攬炒效忠而死,就係咁簡單!跟蜜蜂及螞蟻一樣為後代的皇國乃終生使命

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-15 21:48 發表
我們存在的意義是甚麼?
人最鐘意嘅係解釋一切, 因為面對未知嘅嘢會令人心難安. 但好多所謂科學解釋, 都只不過係人自己加給嘅解釋, 同科學本身嘅原理無關, 包括宇宙起源嘅"解釋". 科學求證其實係只適用於可重複事物, 因為事情可以重複求證, 從而揾出具有可預測性同可被推翻性嘅理論, 呢個先係真正嘅科學解釋.

宇宙大爆炸就算係事實, 都只係發生過一次, 對於人嚟講, 係一個不可重複嘅現象, 只係一個一次性嘅歷史事件, 所以任何嘅"解釋", 都不具有可預測性同可被推翻性, 並非真正嘅科學解釋, 佢哋之所以被稱為科學, 更多嘅係因為有科學家嘅參與, 但個原理本身, 屬於永遠無法證實.

所以到咗今時今日, 宇宙大爆炸理論, 都好怕俾人推翻, 包括對axis of evil嘅更深入研究. "解釋"始於都只係"解釋", 對於人嚟講, 乜都可以攞嚟解釋一番. 可能諸多"解釋"會令你心安理得, 唔再思考人生意義.

成為更好的存在........

事實上人人都只是跟自己比賽,以為優勝別人的都是沒真正的意義,只有超越自我的人才眀白人生意義。

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-15 21:48 發表
我們存在的意義是甚麼?
如果"我們"是指人類的話,存在的意義只係為了更適合環境地繁衍這物種,人類身體功能都是為了這目的而存在而已。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]