• 瀏覽: 16,307
  • 回覆: 38
+3
引用:
原帖由 simonlam1987 於 2023-11-21 13:41 發表

可以考PCLL  同考到PCLL 係兩回事LA , E個係好難的, 正如合資格報大學同收你入大學咁解。

你下面的HD 唔係講RN 吧  係講EN 吧 
EN同RN 係兩個唔同牌

而且人手都仲係唔足, 如果唔係就唔會話要俾中國的加入LA
PCLL要成績及律師行推薦,你入唔到行,係無人推薦你讀,所以白牌LLB畢業都要入律師行做幾年文員,再做10年8年師爺,才有機會成為見習律師,申請PCLL,識人就可以即時做見習律師申請PCLL。

HD可以駁上外國Top Up Degree,也可以成為RN。

每年1000個畢業生,5年乜都飽和。

輸入內地外勞,係包括文職,例如助理工程師,但係很多本地大學BEng畢業都做唔到助理工程師,要做學徒或見習管工,不一定因為缺人手,可能覺得本地BEng畢業太流掛。

引用:
原帖由 正傻西4 於 2023-11-22 09:56 發表

PCLL要成績及律師行推薦,你入唔到行,係無人推薦你讀,所以白牌LLB畢業都要入律師行做幾年文員,再做10年8年師爺,才有機會成為見習律師,申請PCLL,識人就可以即時做見習律師申請PCLL。

HD可以駁上外國Top Up Degree,也可以成為RN。

每年1000個畢業生,5年乜都飽和。

輸入內地外勞,係包括文職,例如助理工程師,但係很多本地大學BEng畢業都做唔到助理工 ...
En好快飽和,因為有差不多十間開,成村人畢業,ha食得晒就奇
Rn都唔好得幾多,政府話出年會修例,引入海外和大陸護理學畢業生,都係唔掂
唯有醫生牙醫,短期內都難有充足人手,就算有海歸都唔夠人用

引用:
原帖由 正傻西4 於 2022-6-14 07:44 發表

只要上不到醫科,其實DSE考成點,讀那所大學,對將來前途不會有任何影響,因為在香港想搵份正常工作,搵份好工,係靠識人,即係屋企對外嘅人事關係,邊間大學畢業都無所謂,大家不用緊張。

HKU畢業無人事關係,只可以做保安員、侍應、企街Sales、低薪文員,想搵多錢去做地盤工人、廚房。

MT、主任級、專業職級,係比識人果班做,即係DSE/會考全炒,比錢買Degree果班,每個機構都一樣,設身處 ...
其實我認為獸醫同物理治療師都有前景,短期難以飽和,而且香港有得讀

引用:
原帖由 單身男人40未滿 於 2023-11-26 21:47 發表

En好快飽和,因為有差不多十間開,成村人畢業,ha食得晒就奇
Rn都唔好得幾多,政府話出年會修例,引入海外和大陸護理學畢業生,都係唔掂
唯有醫生牙醫,短期內都難有充足人手,就算有海歸都唔夠人用
護士5年內必定飽和,現在去讀Nursing已經太遲,4年後畢業,想入HA揾機會,需要申請做低薪清潔阿姐阿叔,文員價日日執屎執尿洗廁所,咁先有機會見到護士工作偷下師。

挨夠10年以上,搏下那一轉人地自己友填唔哂D見習護士位,醫院念在你有10年以上苦勞,比個萬中無一的機會你外人。

引用:
原帖由 單身男人40未滿 於 2023-11-26 22:00 發表

其實我認為獸醫同物理治療師都有前景,短期難以飽和,而且香港有得讀
物理治療師請很少人,所以朋友個仔Poly畢業揾左成年都無工見,最後加入九巴做司機。

獸醫如果無立例規定攞牌,其實都無用,求其完成個遙距獸醫課程,已經可以自稱獸醫了。

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2023-11-21 13:41 發表

可以考PCLL  同考到PCLL 係兩回事LA , E個係好難的, 正如合資格報大學同收你入大學咁解。

你下面的HD 唔係講RN 吧  係講EN 吧 
EN同RN 係兩個唔同牌

而且人手都仲係唔足, 如果唔係就唔會話要俾中國的加入LA
據我所知,所有律師入場必須報讀PCLL, 即LLB or JD 必須有均分6:2以上。

港大200~250位
中大100位
城大200-250位

即係每年有500-600準律師畢業,之后去律師樓取到TC (training conyrract)做2年trainee solicitor就可以掛牌。

引用:
原帖由 johncheung7777 於 2023-12-9 16:02 發表

據我所知,所有律師入場必須報讀PCLL, 即LLB or JD 必須有均分6:2以上。

港大200~250位
中大100位
城大200-250位

即係每年有500-600準律師畢業,之后去律師樓取到TC (training conyrract)做2年trainee solicitor就可以掛牌。
SQE都得, 但PCLL 係大大大大大部份人正常做法LA, 我上個回應係有資格考 同考到入去係唔同咁解。 
講真,做E行預左難度高

引用:
原帖由 正傻西4 於 2022-6-14 07:44 發表

只要上不到醫科,其實DSE考成點,讀那所大學,對將來前途不會有任何影響,因為在香港想搵份正常工作,搵份好工,係靠識人,即係屋企對外嘅人事關係,邊間大學畢業都無所謂,大家不用緊張。

HKU畢業無人事關係,只可以做保安員、侍應、企街Sales、低薪文員,想搵多錢去做地盤工人、廚房。

MT、主任級、專業職級,係比識人果班做,即係DSE/會考全炒,比錢買Degree果班,每個機構都一樣,設身處 ...
幾錢一個月? 

引用:
原帖由 高速深愛的飯盒 於 2024-2-24 12:44 發表

幾錢一個月? 
一般工種,例如油漆,入行3萬元,特別工種,例如紥鐵,起薪5萬元。

4年後考到大工牌,一般工種5萬起,紥鐵8萬起。

另外有OT錢,平時雙倍工資,假期3工,通宵4工。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]