• 瀏覽: 5,008
  • 回覆: 12
唔好意思,問埋啲低級問題,但真係唔明。
想請問,28-90,知道答案係-62,但點解用直式計又計唔出係-62?而係計到-68?
呢啲唔夠減嘅數係咪唔可以用直式計架?
請指教。
謝謝

清楚少少可以咁睇
let x= 28-90
x+90-28=0
x+62=0
x=-62

0-a = -a

引用:
原帖由 肥龍過江 於 2022-7-19 19:01 發表

你唔講,真係冇諗過用「直式」去計負數。

由細到大,計數首要明白背後意義。

「減數」係求出兩個數值相差幾多。
28-90 = -(90-28)
=> 先求出 90 和 28 兩個數值相差幾多。
28-90 唔夠減 ,「差額」(62) 係負數

諗得太多,自尋煩惱

重點係要明白「減數」的意義及懂得應用
明白了,即係唔應該循一般寫法去用正式計。要注意數字前後擺位,計出答案後前方要加負號。
好多謝你用心解釋我知呀!

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-7-20 08:52 發表
清楚少少可以咁睇
let x= 28-90
x+90-28=0
x+62=0
x=-62

0-a = -a
係喎,咁計又得。
請問用到let x 呢招係要幾年級開始教同識架?

引用:
原帖由 公園幼稚的水樽 於 2022-7-20 02:10 PM 發表

係喎,咁計又得。
無記錯應該小學五年班

引用:
原帖由 公園幼稚的水樽 於 2022-7-19 15:59 發表
想請問,28-90,知道答案係-62,但點解用直式計又計唔出係-62?而係計到-68?
請指教。
謝謝
你用直式點計到-68
個位減個位係8-0 = 8
十位唔夠減要問百位借
12-9 = 3
最後答案係
-100+38 = -62
-100係因為你問百位借咗1

引用:
原帖由 公園幼稚的水樽 於 2022-7-19 15:59 發表
請指教。
謝謝
用直式計, 都唔會計到-68.
借唔到位.  你邊度搵100借位.

2-1=1, 你會明.
1-2=欠1 =-1 ,這係負數的意思.   係欠1.
如果明白負數的意思, 就要歸零後, 再計欠幾多.
28-90, 即係28-(28+62) = -62

另一意思是, 如果開始係-35, 增加+6, 你係欠少左.
數式即係 -35+6=-(35-6)=-29.

你無正負數概念,所以先會咁諗。

多謝大家賜教,我要再細心諗諗先

28—90=—(90—28)=—62

引用:
原帖由 公園幼稚的水樽 於 2022-7-20 14:10 發表

係喎,咁計又得。
我小五下學期

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]