• 瀏覽: 76,844
  • 回覆: 72
  • 追帖: 12
+2
加密幣,升爆

引用:
原帖由 er007 於 2022-11-25 11:45 發表
理論係人都識,最緊要你幾多歲開始做同你有幾多收入。
30幾要開始同每月收入應該有盈餘。幾年後有筆錢就可以行動。
三十幾先嚟行動?遲啦,第一份糧開始就要行動。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2022-11-25 13:12 發表

其實買 十球3988 每年派息 已經有 二百萬, 夠普通人 生活了。

你話風險 當然有…好似試過唔派息…但始終 中國政府的 除非中國被侵略,否則第二年就派返,重點係中國政府每年抽股息稅 千億計,公司冇派息,佢也沒著數。
一年二百萬先夠普通人生活?呢個咩普通人?

引用:
原帖由 zxcvv 於 2022-11-30 20:00 發表

一年二百萬先夠普通人生活?呢個咩普通人?
中產普通人囉⋯⋯ 你以為一個月 十零萬收入 可以滿足 什麼家庭?

又有幾多人 滿足於 基層家庭? 只是沒能力罷了。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2022-11-30 20:05 發表

中產普通人囉⋯⋯ 你以為一個月 十零萬收入 可以滿足 什麼家庭?

又有幾多人 滿足於 基層家庭? 只是沒能力罷了。
係香港,中產已經唔係普通人,當窮人佔七成五以上。

引用:
原帖由 zxcvv 於 2022-11-30 20:21 發表

係香港,中產已經唔係普通人,當窮人佔七成五以上。
香港七百八十萬人, 即係 有 190萬 中產或以上! 如果呢啲人 每人比 廿蚊你,你將可能成為 中產階層了。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2022-11-30 20:28 發表

香港七百八十萬人, 即係 有 190萬 中產或以上! 如果呢啲人 每人比 廿蚊你,你將可能成為 中產階層了。
七成五以上,只係話最少有七成五一定算係窮人,唔代表有兩成五中產。
根據統計處2021年公布,月入八萬以上,只佔約4%, 如果跟你標準,要近廿萬一個月先係中產基本門檻,肯定2%都冇。五十人都冇一個既人上人叫普通?唔係掛?
仲有,呢班人只有少於七萬人,每人俾廿蚊我,區區百四萬,我仲係窮人喎。

不要信什麼被動收入, 輸死你就有份

引用:
原帖由 zxcvv 於 2022-11-30 20:51 發表

七成五以上,只係話最少有七成五一定算係窮人,唔代表有兩成五中產。
根據統計處2021年公布,月入八萬以上,只佔約4%, 如果跟你標準,要近廿萬一個月先係中產基本門檻,肯定2%都冇。五十人都冇一個既人上人叫普通?唔係掛?
仲有,呢班人只有少於七萬人,每人俾廿蚊我,區區百四萬,我仲係窮人喎。
七個港人 一個 有百萬美元資產 係常識吧,你有冇?

引用:
原帖由 zxcvv 於 2022-11-30 19:57 發表

三十幾先嚟行動?遲啦,第一份糧開始就要行動。
記得頭幾年出嚟做嘢揾幾多使幾多,毫無計劃,之後結婚生仔先識諗,遲熟總好過無計劃。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2022-12-1 00:20 發表

七個港人 一個 有百萬美元資產 係常識吧,你有冇?
有百萬美元資產就中產?唔係掛?乜你尐標準忽高忽低?

引用:
原帖由 農場高獅子 於 2022-11-30 15:31 發表

係喎,仲以為啲人好有錢,
原來都係死窮鬼
唔好咁講,我早排借X Wallet明碼實價,有$800現金同1成利息回贈做迎新
諗諗下用嚟定期賺差價真係有so

引用:
原帖由 唔好意思喎 於 2022-12-1 14:39 發表

唔好咁講,我早排借X Wallet明碼實價,有$800現金同1成利息回贈做迎新
諗諗下用嚟定期賺差價真係有so
定期點都穩賺過買股票既~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]