• 瀏覽: 32,787
  • 回覆: 53
引用:
原帖由 Apeach3 於 2023-7-11 23:36 發表

Telegram 左你啦樓主
Pm me pls

引用:
原帖由 Apeach3 於 2023-6-27 18:55 發表

我今日打左去浸會問,我問佢其實7月份申請deadline之前俾Interview機會係未好微,佢答我係😅
佢話今個星期冇interview 即是冇

引用:
原帖由 sex141 於 2023-7-18 00:13 發表

Pm me pls
Please check pm🙏

引用:
原帖由 sc2023 於 2023-6-29 06:06 發表

hello

咁啱見到你個post 同我情況有少少似 所以特登開個account黎覆你 比少少過來人嘅經驗同資訊你 希望對你有d幫助

我而家讀緊某院校full time MSW 出緊第一次placement

我都係30歲先讀MSW轉行 之前冇任何社福界經驗 都冇social science background

我感覺interview好睇你有冇心 我之前間中有做義 ...
有緣睇到呢個post,想請教:
1.本身自己做銀行,完全冇社福exp,讀會計HD , 只有接觸少許義工服務,英文唔叻。想試下讀社工pt hd ,呢個background 係咪都很難入學?

2.自己唔細,下年都age 37 , 有幸讀埋3年pt, 都40歲,是否很難入行。。

正考慮轉行入社福界,始終都叫幫到下人,唔想係辦公室日日耍廢,但未知自己資歷是否足夠。。人到中年,想轉行但怕行錯路,所以想了解多點🙏

年長生要有心理準備,讀完未必等於入到行。
每年唔少人畢業,入行競爭始終存在

入到未?

社工PT HD係咪難收,正常﹗因為行內人都爭呢D讀書位,冇相關工係經驗入到既機率少過5%
我當年一班60人,全部係NGO到打緊工,唔係做開服務做行政既人,好多到真係應用時係完全唔知實際對人既情況係點。
所以好多都要再適應,同埋不似預期。

社工DEGREE PT係唔收冇社工牌既人,所以唔使諗。

社工MASTER PT,係好辛苦,因為佢要係2年內教晒你地所有冇認知既野,你地自己想像下。2年要讀完一D雞精內容,你地點運用一D介入理論同方法,要用好多心機去自己補返D知識。
ASWO係咪易請,假如你自己實際工作完,覺得自己做到一個A仔位,你既學歷當然冇問題,因為A仔既多數都係行政工作,做個案、做輔導唔會你一入行就俾你做,慢慢鍛練下點同服務對象相處先。而且上面係捽得好勁,你會負責好多範疇既工作,而你面對既人同事十之八九都係負面,因為好人好姐唔會搵社工,你會見盡社會既黑間面同負面情緒,當你唔能夠明白佢既感受,你又點同理佢既心情去幫佢做輔導?自問係咪可以成日面對呢D負面野先?當然可以唔面對,咪哪D對象有對象慘,一句我知你好慘,然後?冇然後既人囉~ 
坦白講句,做前線係好怕半途出家既MASTER生,因為指揮同講係唔難,叫人去做好易架,但到你實際去做,一句辣著D服務對象,仲要唔知點解人地會嬲。一D不負責任既更加你有你做,我有我HEA,真係個人工係俾佢嚟自HIGH~ 真係好好保障既工。
贈送想讀社工既人,去睇多D各大機構出版既服務故事內容,你可以諗下自己將會面對咩野問題,唔係單純一句想幫人就係合適做社工,哪D應該做義工

我當年都同你都差唔多情況 依家part time master已經讀到final year 出緊第二個實習啦 有興趣可以pm我傾下架 利申:新手pm唔到人

引用:
原帖由 carolhahahaha 於 2023-11-2 14:12 發表

我當年都同你都差唔多情況 依家part time master已經讀到final year 出緊第二個實習啦 有興趣可以pm我傾下架 利申:新手pm唔到人
請問c姐你係讀緊邊間master?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]