• 瀏覽: 5,032
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
背景資料:
HKU Management bachelor degree second lower
之前做finance, 現在full time mum
年過40
到輔導有興趣,想喺香港讀一個master in psy or counselling.
想問一下:
1. 本身個degree無second up畢業,master in psy 係咪唔會收?
2. 如果想投身輔導,係咪基本上都係要有個心理學學位?
3. 以我嘅情況,有咩途徑可以讀or做到輔導員?
希望有過來人or行內人分享一下,謝謝🙏

引用:
原帖由 brenbren 於 2023-9-26 21:07 發表

背景資料:
HKU Management bachelor degree second lower
年過40
到輔導有興趣,想喺香港讀一個master in psy or counselling.
想問一下:
1. 本身個degree無second up畢業,master in psy 係咪唔會收?
2. 如果想投身輔導,係咪基本上都係要有個 ...
報左咪知到收唔收你囉!

引用:
原帖由 brenbren 於 2023-9-26 21:07 發表

背景資料:
年過40
想問一下:
可以試試城大MSocSc Counselling,有人無心理學相關Degree 收, 不過是幾年前的事。

引用:

背景資料:
年過40
想問一下:
1 master in psy 的咩? psy 都分好多,而且psy 同counseling唔同的
2唔係
3 補個 master in counseling 更實際

引用:

背景資料:
年過40
想問一下:
我有個地盤工友,佢條Routing咁行,報了HKU SPACE Advanced Cert in Psy,收生要求是任何Degree,之後上左City U MSocSc Psy,再入HKU MSocSc Clin Psy,但結果畢業了幾年,都係同我一樣,繼續做地盤工人,大家繼續燒焊。

引用:

背景資料:
年過40
想問一下:
1. 本身個degree無second up畢業,master in psy 係咪唔會收?=> City U 要求有讀過 introduction course, 其他U 唔駛...
2. 如果想投身輔導,係咪基本上都係要有個心理學學位?=> 不需要心理學學位
3. 以我嘅情況,有咩途徑可以讀or做到輔導員?=> 直接報輔導碩士,但大學都要睇下你有咩輔導經驗或者要過度interview panel.

引用:

背景資料:
年過40
想問一下:
另外, 提一提一樣野, 
Master of Psychology = 心理學碩士
Master of Counselling = 輔導學碩士
Master of Counselling Psychology 輔導心理學碩士 <=呢個前題要有心理學學位

引用:

背景資料:
年過40
想問一下:
高人工既counselling 例如學校 大機構 政府,
一定要rsw社工牌/ clinical psychology 
樓主list既course讀完都無牌, 哂氣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]