• 瀏覽: 3,353
  • 回覆: 6
貓咪因眼睛發炎,做了眼球切除手術,現在手術後十天,手術位置腫得好大。情況令人擔心 ... 醫生話正常,有分泌物 ... 但已經十日,手術後一二天也沒有這樣。
請問各位師兄有冇經驗可以分享一下?

附件

88CC8326-2597-4B77-BF48-C79EC3F948B8.jpeg(201.32 KB)

引用:
原帖由 Bunny.F. 於 2023-11-23 20:37 發表

貓咪因眼睛發炎,做了眼球切除手術,現在手術後十天,手術位置腫得好大。情況令人擔心 ... 醫生話正常,有分泌物 ... 但已經十日,手術後一二天也沒有這樣。
請問各位師兄有冇經驗可以分享一下?
是否正常?

我覺得你應該帶佢去睇下第二個醫生, 如果你錢銀鬆動既話~
平日護理亦好緊要, 我每晚都捉我隻貓幫佢抹眼, 檢查下佢有冇咩身體問題~
屋企保持乾淨通風, 對貓貓康復都好~

引用:
原帖由 泡泡果 於 2023-11-24 10:47 發表

我覺得你應該帶佢去睇下第二個醫生, 如果你錢銀鬆動既話~
平日護理亦好緊要, 我每晚都捉我隻貓幫佢抹眼, 檢查下佢有冇咩身體問題~
屋企保持乾淨通風, 對貓貓康復都好~
本身係流浪貓,見到佢眼晴有問題帶咗去睇醫生。現在因某些原因,不能帶回家,還留在診所休養。已經洗咗好多錢,唔想貓貓咁痛苦。所以想問吓有冇試過寵物做手術有冇咁嘅情況?同埋之後有冇併發症? 

引用:
原帖由 Bunny.F. 於 2023-11-24 10:58 發表

本身係流浪貓,見到佢眼晴有問題帶咗去睇醫生。現在因某些原因,不能帶回家,還留在診所休養。已經洗咗好多錢,唔想貓貓咁痛苦。所以想問吓有冇試過寵物做手術有冇咁嘅情況?同埋之後有冇併發症? 
FB有好多貓貓群組, 你可能係果度問會多D人答到你~ 或者會有D照顧開貓貓既組織可以幫到貓貓~

引用:
原帖由 泡泡果 於 2023-11-24 15:46 發表

FB有好多貓貓群組, 你可能係果度問會多D人答到你~ 或者會有D照顧開貓貓既組織可以幫到貓貓~
感謝🙏

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]