• 瀏覽: 3,317
  • 回覆: 9
想買吹泡泡機,三年前試過,知道液體和鋰電不能過關,即是不能送香港,現在是否仍然不能過關??

私集大部份可以!

引用:
原帖由 wingleung0406+ 於 2023-12-5 13:25 發表

私集大部份可以!
唔明,液體、鋰電不能過海關,是海關決定吧,和哪間運輸會有分別嗎?

引用:
原帖由 人劍合一 於 2023-12-5 14:35 發表

唔明,液體、鋰電不能過海關,是海關決定吧,和哪間運輸會有分別嗎?
有!
官運自我審查比較嚴格,反之私集簡單很多,站在使用者立場當然係揀私集啦!

引用:
原帖由 wingleung0406+ 於 2023-12-5 14:40 發表

有!
官運自我審查比較嚴格,反之私集簡單很多,站在使用者立場當然係揀私集啦!
哦,海關查不到的,運輸竟會自己檢查?打回頭?

引用:
原帖由 人劍合一 於 2023-12-5 15:16 發表

哦,海關查不到的,運輸竟會自己檢查?打回頭?
發貨店舖有貨品資料給官運的!官運見貨後會將禁運貨品原路退回!
咁賣方下次就會提醒買方不可用官運只接受私運落單!
我亦試過賣方說可由官運直接送香港自提點取貨,但到大陸官運倉已經被拒收要原路退回,理由係話我個魚竿袋過長(150cm),奇怪係點解賣方說可以直運到,是否賣方沒有和官運溝通過?

引用:
原帖由 wingleung0406+ 於 2023-12-5 15:35 發表

發貨店舖有貨品資料給官運的!官運見貨後會將禁運貨品原路退回!
咁賣方下次就會提醒買方不可用官運只接受私運落單!
我亦試過賣方說可由官運直接送香港自提點取貨,但到大陸官運倉已經被拒收要原路退回,理由係話我個魚竿袋過長(150cm),奇怪係點解賣方說可以直運到,是否賣方沒有和官運溝通過?
如果原路退回,我申請退款對吧

引用:
原帖由 人劍合一 於 2023-12-5 15:43 發表

如果原路退回,我申請退款對吧
可以

引用:
原帖由 人劍合一 於 2023-12-5 14:35 發表

唔係海關唔畀過,你試下喺大陸自己帶液體同鋰電過海關返香港,就算畀海關搜到,一樣過到,只係官方集運怕麻煩,驚運輸途中液體漏液,鋰電池着火,所以唔運!

我用神州.鋰電池.請潔劑,柔順劑都可運到香港。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]