• 瀏覽: 5,029
  • 回覆: 24
引用:
原帖由 sclee1209 於 2023-12-7 21:36 發表

以前成功,係因為漫威宇宙個規模
仲在可控制範圍內
而家情況,用中央廚房比喻
明明個廚房極限係做百人份餐
硬要做二百人份
加上串流成立,連啲大量二,三流角色硬塞去做主角
影集同電影宇宙連動,據講唔同戲編劇故事即使有連動,但係並冇互相溝通好
奇異博士2最失敗地方係,個導演承認之前只睇漫威幾套戲
連汪達套影集都冇睇就去拍博士2,據講原始劇本都改過晒
套戲出來,有唔少fans鬧,緋紅 ...
你最後嗰三題,我諗都好難解決,祈下禱問吓上天有乜安排,應該都好難攪,攪掂咗個大方向,復5、6結局,再排好人物出場次序,剩係呢幾樣已經用好多時間,最後先解決你嗰三題,可能要25年😆😆😆😂😂😂

引用:
原帖由 pgs1301 於 2023-12-8 20:49 發表

你最後嗰三題,我諗都好難解決,祈下禱問吓上天有乜安排,應該都好難攪,攪掂咗個大方向,復5、6結局,再排好人物出場次序,剩係呢幾樣已經用好多時間,最後先解決你嗰三題,可能要25年😆😆😆😂😂😂
仲有後出場新角色,如果係時間線上仲早過鋼鐵俠同美隊等人
好容易會出現混亂犯駁
Marvel隊長九十年代就存在,硬要講佢上左太空,十幾二十幾年冇返地球
所以冇參加2012紐約大戰,後來所有危機都冇出現
終局之戰就call佢返地球
能力逆天,一下就可以飛返黎,有幾難?
點解釋都解釋唔通
神秘入侵仲搞笑,戰爭機器原來係Skrull假扮,仲扮左咁耐
鋼鐵俠同戰爭機器咁多年fd,完全冇察覺到?
M隊長返地球,連佢都冇發現係Skrull?
仲有永恆族班友,係地球存在幾千年,一直做旁觀者,根本講唔通
呢類劇情就要好小心,除非個劇編功力好高
金庸寫天龍八部後於射鵰,天龍時代早過射鵰
結果出現一陽指傳承兩部小說唔同人
後黎都要改版修正
至少DC宇宙仲講得通
後來補上,ZOD將軍侵襲地球
原來蝙蝠俠,閃電俠都有在現場

引用:
原帖由 sclee1209 於 2023-12-9 08:43 發表

好容易會出現混亂犯駁
Marvel隊長九十年代就存在,硬要講佢上左太空,十幾二十幾年冇返地球
點解釋都解釋唔通
鋼鐵俠同戰爭機器咁多年fd,完全冇察 ...
mcu班友自己寫過D乜可能都唔記得啦

引用:
原帖由 kira2018 於 2023-12-9 10:35 發表

mcu班友自己寫過D乜可能都唔記得啦
原著漫畫,讀者要求冇咁嚴格
而且係漫畫世界,啲角色係唔會咁易死唔會老
死左都有辦法返生
Marvel隊長起源故事改編到亂七八糟,原著根本就唔係咁樣
電影仲要考量演員片酬,演員會老,自然要退場
漫畫常有大事件故事,仲有第二場英雄內戰故事
呢場內戰,由Marvel隊長領軍打鋼鐵俠組隊
鋼鐵俠都死左,呢個二次內戰故事,應該拍唔到

引用:
原帖由 sclee1209 於 2023-12-9 08:43 發表

好容易會出現混亂犯駁
點解釋都解釋唔通
鋼鐵俠同戰爭機器咁多年fd,完全冇察 ...
Marvel應該搵你做編劇,你記得咁清楚,你唔講我都醒唔起好多細節上嘅嘢,你講我就一言驚醒夢中人😂😂😂😂😂😂

引用:
原帖由 pgs1301 於 2023-12-9 15:54 發表

Marvel應該搵你做編劇,你記得咁清楚,你唔講我都醒唔起好多細節上嘅嘢,你講我就一言驚醒夢中人😂😂😂😂😂😂
唔記得個名
以前無記有個編導
話改編金庸劇其實最容易
只要忠於原著就會好睇,唔駛攪咁多野
美漫超級英雄其實都差唔多
好多原著故事,已經寫得幾好
可以簡化,唔好魔改,唔加一堆政治正確
理論上,點都好過亂改一通

引用:
原帖由 sclee1209 於 2023-12-9 20:27 發表

唔記得個名
以前無記有個編導
話改編金庸劇其實最容易
只要忠於原著就會好睇,唔駛攪咁多野
美漫超級英雄其實都差唔多
好多原著故事,已經寫得幾好
可以簡化,唔好魔改,唔加一堆政治正確
理論上,點都好過亂改一通
無錯, 原著出名多人睇既著作自有其原因和魅力,  一亂改D 脈絡就破壞晒, 
marvel 同 港漫電影D 編劇都係咁 懶醒咁以為自己既野先叫做左野

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2023-12-10 10:26 發表

無錯, 原著出名多人睇既著作自有其原因和魅力,  一亂改D 脈絡就破壞晒, 
marvel 同 港漫電影D 編劇都係咁 懶醒咁以為自己既野先叫做左野
內地同日本都係咁啦.就算唔係審核問題都硬改.

而家漫威劣評如潮個個齊齊鬧
最垃圾係女巨人同秘密入侵

引用:
原帖由 tolove106 於 2023-12-10 15:37 發表

而家漫威劣評如潮個個齊齊鬧
最垃圾係女巨人同秘密入侵

兩套都係青BB 累事   咁既特技同劇情.............

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]