• 瀏覽: 5,061
  • 回覆: 29
+4
引用:
原帖由 middlestar 於 6-2-2024 17:17 發表

多謝資訊先!不過高雄好似遠左小小,我唸我都只會喺台北一帶活動,唔搵食唔知,原來年三十好多食店都係會休息嘅,反而年初一比較多食店會開,而家只係訂左年廿九放肉放題同年初一火鍋,年三十仲未有著落!
樓主 千萬唔好搏饗食後補
根據過去多年經驗
今日餐廳就算開99%都只招待「已訂位」的客人
去排後補只會白行一趟,今日又凍又大風
建議去瞞著爹訂餐自取
佢大直店今日下晝6點前都可以自取
你可以去佢官網睇下訂餐(可以揀日期同取餐時間,外送已額滿無得送餐了)
否則只剩下上引水產立食壽司,呢個只能現場排隊無得訂位
希望可以幫到你地
祝新年快樂!

冇訂位, 要等位係正常

天大地大, 等一張枱都冇 ? 個個都食到打烊至起身 ?

引用:
原帖由 Ubaka 於 2024-2-9 13:02 發表

冇訂位, 要等位係正常

天大地大, 等一張枱都冇 ? 個個都食到打烊至起身 ?
有無係台灣過過年三十?知唔知咩環境?
天大地大,就係好多都唔開/早收!
有無見過夜晚7、8點,台北車站周邊人同車都唔多,開嘅舖頭又唔多嘅情境?

引用:
原帖由 sunnycsl 於 2024-2-9 12:31 發表

明唔明咩叫“全館”?即係成個商場,有眼你睇,全館1800收舖
係我睇錯.
咁... 咪又係有食肆開, 冇訂位就全台灣都要食麥當勞 ?

引用:
原帖由 TST-East 於 9-2-2024 13:27 發表

係我睇錯.
Ching 其實都唔係間間麥當勞今日都會開到平時咁夜架
Pizza Hut 都大部分會收早,剩少量24小時外送(係真係極少量,落左單唔知幾點會送到果種)
只可以話兩地呢情唔一樣,台灣人真係好注重年三十大除夕,同我地可以提早幾日團年完全唔一樣

係怕你連便利店/麥記都無得你食!
便利店/連鎖食店都唔一定會開

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 TST-East 於 2024-2-9 13:27 發表

係我睇錯.
早幾年影

引用:
原帖由 middlestar 於 2024-2-4 18:36 發表

HELLO,各位!
係咁嘅,由於阿女喺台灣讀大學第四年,今年要趕功課返唔倒嚟,咁我地一家幾口就會喺年廿八至初六喺台北陪佢過年,都知果邊好似好多鋪頭過年都會休息,想請教吓大家過年期間有乜嘢可以玩?歡迎提議!
我好想知道, 樓主是否因為全台北都無位可訂,

最後唯有食麥記、家鄉雞

喺台灣過年好,有屋企人喺台北嘛……

過完年返左嚟啦!報告吓先:
首先呢,補祝各位新年快樂先!
年廿九去到台北,我今次好少喺台北車站活動,多數喺信義區果邊,年廿八試吓係香港訂位,發現好多食店會年三十晚收爐,反而年初一會開門營業,年廿九訂左間網上推介嘅燒肉放題叫燒肉神保町,OK嘅,年初一就訂左間日式火鍋放題叫涮乃葉,我可以接受,情人節想訂饗食天堂,一如所料冇位啦,只13、15有位!最後去左間叫夯下去嘅燒肉放題,唔錯嘅!
食方面,因為住左間大民宿,佢個廚房肯定大過我屋企個廳,我又鍾意煮嘢食所以有時係煮飯仔,年三十晚好多鋪頭都唔做生意,所以團年飯我自己煮,家人都鍾意!
過年期間以信義區計(101附近),人流超旺,大部份商場照常營業,有啲WALKIN都有位..........不過最好都係事先BOOK位穩陣啦!
夜市方面!我初二去饒河、初四去左臨江街,兩度都人流超旺,鋪頭都冇乜休息,搵食買嘢都冇問題!
邊啲鋪休息多?通常都係一啲街邊鋪位會休息,對我地影響唔大。
暫時唸到喺咁多先!

引用:
原帖由 Stemby 於 2024-2-12 14:29 發表

我好想知道, 樓主是否因為全台北都無位可訂,

最後唯有食麥記、家鄉雞
食左幾次放題,有日式打邊爐,燒肉放題等,係年三十比較少食店開門,好彩自己住民宿,我自己買料煮團年飯....超市有開,料都幾齊,除左團年飯,有幾餐都係自己煮,另外,便利店未見過冇開門,而且台北啲便利店仲多過香港,總有幾間喺左近,要填肚絕對冇問題,至於家鄉雞麥記呢啲........未幫襯過!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]