• 瀏覽: 8,144
  • 回覆: 11
  • 追帖: 5
不知什麼原因!不能貼相 所以為有筆述

七月三日晚十點半船出發,十一點半到達,五分鐘出關,立即打的去醫肚,由於已經夜深,選擇不多,只好到新馬路祥發食蝦子撈麵,又於實在太肚餓,我地再在大排檔買外買(豬皮蘿蔔),再買啤酒回酒店劈過,哈
住新世紀,房間幾大,座向不錯

第二朝不用追船找酒店,可以瞓到日上三桿 ,出發食好野 (一星期前做定資料搜),首站官也街達榮魚趐湯麵,翅頭趐尾,不過個湯底真是幾好味,金華火腿味重,好似我亞媽煮的魚趐湯

第二站褔隆新街食趐(又是食趐,因某人生日) ,味道普通,但價錢平,十幾三十元就有成二兩趐(我估乍 ),我無話可說說,大壽嗎
在議事亭廣場行了一回(來的次數實在太多,所以行一回算),在新葡京有驚無險可以全身以退,幾經辛苦先至平手離場, 回酒店放低補給品(再劈酒 ),出發去黑沙海灘,法蘭度餐廳開飯,叫左炒蜆,鹽燒豬扒,味道都Ok

在海灘邊再買燒烤回酒店宵夜(雞翼,香腸,我們實在太大食了

最後一日:賴床不願起身,不能接受今晚要返香港 ,本想去山度士食午飯,想不到境然是日休息,明天請早 ,明天我在香港鍋 ,不想周圍搵之下去了小飛象,馬介休球(OK),葡國香腸(OK),沙津(不好食),咸豬手(還可以)

食完轉車去路環,實有太熱了,走左去安德魯飲咖啡,

飲完行去路環圖書館睇報紙(蘋果,東方,PCM),散熱嗎  ,館內很少人,我還在盡最後努力上網(當然是香港討論區啦 )搵食,
最後一餐就在路環個物物教堂廣場的雅憇花園餐廳食飯,白酒炒蜆(都OK,不過我都是覺得船屋好食些),燒牛仔骨(OK),
食完就閃去買手信回程

全程我個人覺得住最好,新世紀$330一晚,幾低住
食:我只覺得個魚趐麵幾正,其餘的不過不失,我專程不去我食開的餐廳!發掘新食點是有些風險的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 se630 於 2007-7-7 08:07 PM 發表
七月三日晚十點半船出發,十一點半到達,五分鐘出關,立即打的去醫肚,由於已經夜深,選擇不多,只好到新馬路祥發食蝦子撈麵,又於實在太肚餓, ...
謝分享

回覆 引用 TOP

你都好識食好識玩喎,唔似初哥,似去過好多次

回覆 引用 TOP

樓主都好識飲識食識嘆,真另人羨慕,可能我係女仔啦,次次去都shopping....食....shopping....食.....好少可捨得hea下享受下~
達榮魚趐湯麵我次次行過都想試架,不過成日形住好貴,吾敢入,睇完樓主分享等我下次去試下先
褔隆新街食趐←我想請問樓主呢間野叫咩名呀?如果去食,每人平均消費大約幾多?吾該晒~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 浮雲落葉 於 2007-7-8 04:48 PM 發表
樓主都好識飲識食識嘆,真另人羨慕,可能我係女仔啦,次次去都shopping....食....shopping....食.....好少可捨得hea下享受下~
達榮魚趐湯麵我次次行過都想試架,不過成日形住好貴,吾敢入,睇完樓主分享等 ...
我去那間是:福隆新街十八號,添發碗仔趐,不是酒家嗰種 不過都是真漁趐,都有成二兩(再次重新,是我估乍 )最平好似是雞絲碗仔趐$18,我個事頭婆就揀豪華碗仔趐$26,我就選竹笙砂鍋趐$36
其實當妳去到路環的時候,當地的環境就會令妳就自然想hea下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 se630 於 2007-7-9 12:14 AM 發表

我去那間是:福隆新街十八號,添發碗仔趐,不是酒家嗰種 不過都是真漁趐,都有成二兩(再次重新,是我估乍 )最平好似是雞絲碗仔趐$18,我個事頭婆就揀豪華碗仔趐$26,我就選竹笙砂鍋 ...
好平呀 心思思添,下次去搵下先~吾該晒你
路環去過兩次,一次夜麻麻去食燒豬,黑蚊蚊去黑蚊蚊返,咩都吾見另一次吾識路,去左個類似動物園既地方(吾記得名 ),同好多動物影相,見到好多人燒烤好開心,不過樓主講既地方,我完全吾知係邊....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 浮雲落葉 於 2007-7-9 03:20 AM 發表

路環去過兩次,一次夜麻麻去食燒豬,黑蚊蚊去黑蚊蚊返,咩都吾見另一次吾識路,去左個類似動物園既地方(吾記得名 ),同好多 ...
動物園? 妳是不是去左黑沙海灘呀 嗰處是有得燒烤的,有可以開爐自己燒,亦都有燒烤檔(類似旺角小檔嗰種),那處夜晚睇浪幾正,不知點解那個海灘特別大浪,而且還黑蚊蚊添,真是搞物都得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 se630 於 2007-7-7 08:07 PM 發表

七月三日晚十點半船出發,十一點半到達,五分鐘出關,立即打的去醫肚,由於已 ...
我想請問樓主新世紀好不好住,有人話新世紀現在d質素好差?
我地諗住明天出發

引用:
原帖由 浮雲落葉 於 2007-7-9 03:20 發表

路環去過兩次,一次夜麻麻去食燒豬,黑蚊蚊去黑蚊蚊返,咩都吾見另一次吾識路,去左個類似動物園既地方(吾記得名 ),同好多 ...
是否位於路環,石排灣郊野公園

MTV放送區
澳門就是與別不同

身體發膚,受之父母,不敢毀傷,孝至始也。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tabo8850 於 2007-7-20 11:31 AM 發表

我想請問樓主新世紀好不好住,有人話新世紀現在d質素好差?
我地諗住明天出發
My idea is New Century Hotel is quite old and it's room service is not good enough, besides this Hotel is usually 2 pm check in and next day 12.00 pm check out.

回覆 引用 TOP

我在香港多年,也絕小吃燒物............

但一翻去澳門就會狂食,原因好簡單,澳門是用炭燒的,而香港則用電爐,味道根本差天共地................

臺灣共和國

回覆 引用 TOP

雅憇花園餐廳在一些書中記載是明星餐廳,劉德華,前澳督都去食嫁wor

願你在光明中行走,歡樂幸福常伴著你。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]