標題: 台慶劇《宮心計》討論區 12 [打印本頁]

作者: suetying_suki    時間: 2009-11-24 11:52 AM     標題: 台慶劇《宮心計》討論區 12

舊的

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=11008992

致各位會員︰

鑑於每次開新區均出現會員違規灌水或文不對題等主題

故作出呼籲︰若發現此情況,將每帖扣5分處理,希望會員遵守版規,不得吹水離題,否則版主將關閉討論區

版主示

作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 12:10 PM

作者: jesseka    時間: 2009-11-24 12:20 PM

引用:
one more...先唔埋觀音又[如有神助]地上拾到宝,同一睇就知咩事有如天眼通,
嗰張唔係紙咩?仲要係[薄]紙,点解係條河咁奈都可以唔[溶]????
(唔好同我講話比隻花燈"dou"住,拈唔到水!!!觀音攞住張紙時係濕既!!!)
好!!當埋佢係[牛皮紙]唔溶,上面D字係墨黎㗎wor....一拈水就化到pk啦!!!
点解可以過咗咁奈D字都仲係度?????
預告話 三好話金鈐張紙吾能夠得到神明接受, 你話係咪好好笑呢
作者: CATDOGEVIL    時間: 2009-11-24 12:21 PM

點解棋王屋企會係皇宮入面,

點解萬將軍又會成家入左宮住.

皇宮後苑咁多妃璸宮女, 成日有男人出出入入咁好危險, 古代後宮除皇帝係吾比其它成年男人住架, 就算皇子都要滿一定年紀就要出宮自立門戶啦, 如果後宮可以比咁多男人住又邊使要有太監呢樣野..............

成部戲可笑又謊唐, 都吾知邊個寫既劇本.

作者: lazygirl2004    時間: 2009-11-24 12:23 PM     標題: 尋日阿佘喊個幕.....

喊得好假=.="好似笑咁....如果係第2個可能會喊得好過佢...人地李詩韻喊得幾七情上面,真係感覺到佢媽媽真係比人行絞刑個種慘況
ah佘?完全唔覺得佢死老豆lor~
作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 12:23 PM

作者: 東方紅    時間: 2009-11-24 12:25 PM

套戲真係睇到人都痴線,劇情不合理之處唔係一兩處,而係日日都有,而且越黎越多。
皇宮又點會有野獸?仲要太監響皇宮放捕獸器?真係千古奇聞,皇宮,係皇城,入面禁衛森嚴,又會有兔仔?咁就唔係皇城啦。
成間皇宮,好似酒店咁,除左太監,點會有人響皇宮可以走黎走去?後宮咁多女人,得了既?最奇怪既係高耀安原來又住皇宮,萬將軍又住皇宮,連三好個老豆都可以響皇宮自出自入。
三好老豆,見到皇帝唔使跪,打個揖就算,作為皇帝,一D威嚴都冇,講句免禮或平身已係好俾面,仲要話不必多禮,又要稱三好老豆做尊翁,三好老豆同皇帝講完野走時,連告退都唔講一聲,只講:都唔阻兩位嘞,挽住個包轉頭就走。
作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 12:27 PM

作者: 東方紅    時間: 2009-11-24 12:27 PM

引用:
原帖由 CATDOGEVIL 於 2009-11-24 12:21 PM 發表

點解棋王屋企會係皇宮入面,

點解萬將軍又會成家入左宮住.

皇宮後苑咁多妃璸宮女, 成日有男人出出入入咁好危險, 古代後宮除皇帝係吾比其它成年男人住架, 就算皇子都要滿一定年紀就要出宮自立門戶啦, 如果後宮 ...
全部男人,除大太監外,根本不可以住皇宮,皇帝既兄弟王子,係王爺都要住出面D王府既。
作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 12:30 PM

作者: beautifuldays    時間: 2009-11-24 12:31 PM

引用:
原帖由 東方紅 於 2009-11-24 12:25 PM 發表

套戲真係睇到人都痴線,劇情不合理之處唔係一兩處,而係日日都有,而且越黎越多。
皇宮又點會有野獸?仲要太監響皇宮放捕獸器?真係千古奇聞,皇宮,係皇城,入面禁衛森嚴,又會有兔仔?咁就唔係皇城啦。
成間皇宮 ...
宮心計我都係睇D唔睇D,所以唔敢亂發言
不過尋晚電腦SHORT左,睇足成集,岩岩想講出你的感覺
呢個皇宮,成個無掩雞籠咁,D臣下可以自出自入
皇上又親民到無人有
作者: 東方紅    時間: 2009-11-24 12:32 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 12:27 PM 發表

仲有, 劉老伯, 同埋其他人都係, 成日講講下野可以背住皇帝來講都得既~!!
真係睇到人都就黎癲。
作者: pigskin1121hk    時間: 2009-11-24 12:37 PM

越睇越唔想睇,雖然套野係虛構出來姐,都好心編劇做好D啦,咁多劇情咁唔合理,當D觀眾係白痴定傻嫁!
作者: 東方紅    時間: 2009-11-24 12:40 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 12:30 PM 發表

究竟點解當初鐘時制同阮司設出宮咁難既呢?!
連蔡尚宮出宮好慘架,影住度城門,仲要”棚”一聲咁關埋。但佢地就真係嘆。
最奇怪係三好死老豆,都仲著錦鍛刺繡噃。頭七都未過,仲要戴埋頭飾,呢個女真係....

圖片附件: m1.jpg (2009-11-24 12:40 PM, 84.67 KB) / 該附件被下載次數 21

作者: 俅大俠    時間: 2009-11-24 12:41 PM

阿佘做戲有d飄忽, 一時時啦, 三水妺似乎好過宮心計, 但當然又未好似她的粉絲煲得禁掂!
作者: gbonan88    時間: 2009-11-24 12:46 PM

引用:
原帖由 東方紅 於 2009-11-24 12:40 PM 發表

連蔡尚宮出宮好慘架,影住度城門,仲要”棚”一聲咁關埋。但佢地就真係嘆。
最奇怪係三好死老豆,都仲著錦鍛刺繡噃。頭七都未過,仲要戴埋頭飾,呢個女真係....
呢d係造型問題姐
就好似d學生劇裡面,明明d女學生應該o係lab度紮起d頭髮,
但係o係學生劇裡面d女學生o係lab度戈把長髮仍然係飄逸的...Orz
作者: Rosielqueen    時間: 2009-11-24 12:47 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 12:10 PM 發表

想回應返Andywk之前的一個留言:

若果一個所謂的好人在遇到倒霉事的反應後是會變得 " 古惑" 而壞人就會變做壞事, 那麼你的道德觀與三好的就已經不同了

要知道考試的目的是要讓你透過考試, 理解你自己日常學習中 ...
算啦!!!
編劇想將3好寫成[大好人],但係眼高手低.....
如果三好真係對人人都[咁好,咁nice,咁本質純良],嗰friend俾人蝦,小產后就唔會安尉都無2句,
发現好友步向犯錯時唔係好心/奈心聽人解釋,然后開解,教佢回正道!反而係一野就入人數同
鬧爆佢!!!
如果三好真係[公正嚴明/克白分明],佢就唔會明知有犯宮規,仲成鬼日同棋王私會,
真係咁公正,唔會行差踏錯既人,就會找機會避開同棋王見面啦!!
結果三好呢個[好]人就做唔成,只係成為一個偽君子,假道學既角式
作者: gbonan88    時間: 2009-11-24 12:48 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 12:10 PM 發表

想回應返Andywk之前的一個留言:

若果一個所謂的好人在遇到倒霉事的反應後是會變得 " 古惑" 而壞人就會變做壞事, 那麼你的道德觀與三好的就已經不同了

要知道考試的目的是要讓你透過考試, 理解你自己日常學習中 ...
完美道德? 佢d道德觀念根本唔完美,如果係既話都唔會同高顯揚搞埋一齊
頂多都只係擇善固執
作者: Rosielqueen    時間: 2009-11-24 12:50 PM

引用:
原帖由 jesseka 於 2009-11-24 12:20 PM 發表

預告話 三好話金鈐張紙吾能夠得到神明接受, 你話係咪好好笑呢
因為無[溶]=神明唔受????
作者: lazygirl2004    時間: 2009-11-24 12:52 PM

yesyes...所以佢仲未夠班 又5見其他人好似佢咁~~
佢同一個專業既演員仲有一段距離~
作者: 東方紅    時間: 2009-11-24 12:52 PM

引用:
原帖由 beautifuldays 於 2009-11-24 12:31 PM 發表

宮心計我都係睇D唔睇D,所以唔敢亂發言
不過尋晚電腦SHORT左,睇足成集,岩岩想講出你的感覺
呢個皇宮,成個無掩雞籠咁,D臣下可以自出自入
皇上又親民到無人有
啱啱又醒起,李元贄乜鬼都理一餐,連高顯揚判乜野刑佢都可以話晒事,尚侍監又係佢打理既,有乜理由皇帝俾佢地響宮中設靈,李元贄都唔嘈?
之前,講萬夫人死個時,話宮中冇紙錢?乜宮中可以俾人任欏金銀衣紙去拜神既咩?皇帝係最大既,根本唔會拜
神,皇帝係天子,比所有神都大,僅次於天,皇帝唔拜,邊個可以拜?妃子宮女鍾意就挽個籃就去拜神。就算有紙錢,明明都冇,但麗妃就可以搵到,真奇。

作者: chocostar    時間: 2009-11-24 01:02 PM

又再一次3好話乜就乜
佢地要成親就成親
之後有左又有皇上保仲可以生仔唔駛死
講真我真係感覺唔到3好有幾好
呢套野叫宮心計, 做到而家除左金鈴同馬將軍2個真係奸外
係後宮我都睇唔到其他人點樣攻心法
呀皇上咁鐘意3好, 如果皇宮個個人都學哂3好咁咁好, 係咪個個都可以自己鐘意成親就成親生仔就生仔想點就點先
作者: ucberkely    時間: 2009-11-24 01:08 PM

好嘢,就快大結局,亞媽霸住电視睇宮心計,煩煩煩煩煩

作者: andywk    時間: 2009-11-24 01:11 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 12:27 PM 發表

仲有, 劉老伯, 同埋其他人都係, 成日講講下野可以背住皇帝來講都得既~!!
拍劇為左就鏡頭,演員好多時係背住人講野,無記劇集近年已叫做有d改善,但對住皇帝都係咁,就真係礙眼左d。
作者: andywk    時間: 2009-11-24 01:14 PM

引用:
原帖由 東方紅 於 2009-11-24 12:25 PM 發表

成間皇宮 ...
呢個皇宮好騎呢,個皇帝又好騎呢,如果印證正史,實激死。
作者: ucberkely    時間: 2009-11-24 01:15 PM

佢5啱做喊戲,做巴喳啱佢D

作者: Rosielqueen    時間: 2009-11-24 01:16 PM

引用:

成間皇宮 ...
唯一解釋:
編劇們唔識[御花園] 同[御園]既分別!
or
佢哋以為[御園]係係[御花園]入面
作者: 東方紅    時間: 2009-11-24 01:21 PM

其實,呢套野第一集開始就唔妥,蠟滴在髮釵上凝固,再由宮女欏住暖燈響太后附近俾大后取暖,因溫度太高而導致蠟溶解,而成「鳳凰泣血」。蠟有很多種,有不同溶點,有高達250度才溶都有,但一般蠟燭既蠟,斷估都唔會響攝氏三十度左右就會溶。人體最舒適氣溫溫度係攝氏25-26左右,超過三十度就會開始唔舒服覺得熱,要令到蠟燭既蠟溶解,最少都要上好幾十度,如果話搵支暖燈照住太后令佢舒服,雖然不可調溫度,但就會以距離來控制,仲要話令到髮釵受高溫將蠟溶掉,太后會唔覺得熱?頂得住嗎?我地可以試下,響攝氏三十零度室溫,D蠟會唔會溶就知。根本不合情理。
作者: 東方紅    時間: 2009-11-24 01:22 PM

引用:
原帖由 andywk 於 2009-11-24 01:14 PM 發表

呢個皇宮好騎呢,個皇帝又好騎呢,如果印證正史,實激死。
如果當歡樂今宵趣劇睇,我地唔會有咁既要求既,但可惜唔係呢。
作者: hunghungar12    時間: 2009-11-24 01:23 PM

一開始,阮同鐘艾交係因為對方令到自己無得出宮
鐘見唔到阿媽最後一面,所以曾左佢20年
之後20年,笑容阿媽死,太后欣準笑容阿媽入宮俾佢望最後一面
自打嘴巴=___=

尋晚金鈴去睇3好
3好冷冷淡淡,好似好有規矩,實質係廢事理金鈴
之後賢妃個妹仔黎,3好就對佢欣欣勤勤
金鈴吃醋先指示飛燕講d負氣說話
3好就責備佢=.=

3好其實嬲金鈴d咩阿,要嬲咁奈???
只係單單為左整爛條錬令賢妃"線親"

金鈴話3好有咩事就怪佢,佢講得無錯wor
3好有無反省架??
我點睇都覺得3好好似唔底得金鈴做左妃子=.=
定係3好真係太小氣??
作者: 東方紅    時間: 2009-11-24 01:26 PM

引用:
原帖由 Rosielqueen 於 2009-11-24 01:16 PM 發表

唯一解釋:
編劇們唔識[御花園] 同[御園]既分別!
or
佢哋以為[御園]係係[御花園]入面
冇錯。御園係好大個山或幾個山咁大,離皇宮好遠,俾皇帝狩獵或遊覽用既,御花園,係皇宮入面既花園。既唔出得宮,三好去個度做乜?

作者: hunghungar12    時間: 2009-11-24 01:26 PM

引用:
原帖由 東方紅 於 2009-11-24 01:26 PM 發表

冇錯。御花園係好大個山或幾個山咁大,離皇宮好遠,俾皇帝狩獵或遊覽用既,御園,係皇宮入面既花園。既唔出得宮,三好去個度做乜?
溝仔,8卦=___=
作者: Rosielqueen    時間: 2009-11-24 01:32 PM

引用:
原帖由 chocostar 於 2009-11-24 01:02 PM 發表

講真我真係感覺唔到3好有幾好
呢套野叫宮心計, 做到而家除左金鈴同馬將軍2個真係奸外
係後宮我都睇唔到其他人點樣攻心法
...
...oh....
菊姐都可以係宮中十月生B都無人知咁神奇,皇上無賜過[對食],米雪
姐同布公公又可以成日[一家三口]打边爐....都得...
咁三好私下成親,好小事啫
作者: Rosielqueen    時間: 2009-11-24 01:43 PM

引用:
原帖由 東方紅 於 2009-11-24 01:26 PM 發表

冇錯。御花園係好大個山或幾個山咁大,離皇宮好遠,俾皇帝狩獵或遊覽用既,御園,係皇宮入面既花園。既唔出得宮,三好去個度做乜?
唔係,應該話,既然唔出得宮,点解去到御園?
唔通....佢可能其實受命送珠釵耳環,比D獅子/老虎帶?

ps.唔係御花園=[皇宮后花園],御園=[皇家獵園]咩?...我以為係tim,定係我一直攪錯???
作者: 東方紅    時間: 2009-11-24 01:47 PM

引用:
原帖由 Rosielqueen 於 2009-11-24 01:43 PM 發表

唔係,應該話,既然唔出得宮,点解去到御園?
唔通....佢可能其實受命送珠釵耳環,比D獅子/老虎帶?

ps.唔係御花園=[皇宮后花園],御園=[皇家獵園]咩?...我以為係tim,定係我一直攪錯 ...
Sorry,哦,係我打錯左,唔好意思。你啱。
作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 01:57 PM

作者: 費特    時間: 2009-11-24 02:08 PM

引用:
原帖由 hunghungar12 於 2009-11-24 01:23 PM 發表

一開始,阮同鐘艾交係因為對方令到自己無得出宮
鐘見唔到阿媽最後一面,所以曾左佢20年
之後20年,笑容阿媽死,太后欣準笑容阿媽入宮俾佢望最後一面
自打嘴巴=___=

尋晚金鈴去睇3好
3好冷冷淡淡,好似好有規矩,實質 ...
其實個個都話三好唔應該因為少少事而對金鈴咁 ,
其實你地有冇聽過管寧割席既故事 .

管寧華歆共園中鋤菜,見地有片金,管揮鋤與瓦石不異,華捉而擲去之。又嘗同席讀書,有乘軒冕過門者,寧讀如故,歆廢書出看。寧割席分坐,曰:子非吾友也!

翻譯:

管寧和華歆在園子裏一起拋地鋤菜。忽然,兩人看到地上有一塊金子。管寧揮動鋤頭,對待金子和瓦塊礫石沒什麼區別。華歆拿起金子,丟下鋤頭,離開了。

還有一次,管寧和華歆坐在一張席子上讀書,有坐著軒車穿著冕服的人經過,管寧照舊讀書,華歆扔了書跑出去觀看。管寧割開席子和華歆分開坐,說:“先生不是我的朋友啊。”。

管寧割席著名的割席絕交故事,管寧為甚麼要這樣煞有介事地和華歆絕交呢?今天可能有人認為他小題大做,甚至故作有型,但華歆後來提劍入官逼獻帝退位,為世所恥,管寧之舉,可能真有眼光。

說他有眼光,不只是說他看出華歆人格卑劣,因為這是用儒家正統道德觀念得出的判斷,用道家的看法,其實是管寧有先見之明,既然一早看出兩人在言行信念上不一致,而華歆又是一個強勢人物,倒不如一早斷交,避免日後捲入彼此間的愛恨糾結裡,避免那理該放下,但總放不下的惑溺。斷交,是有免入陷溺的識見。(自我中心一點看,管寧甚至是善攝生者,深懂養生之道,因為一朝身為華歆之友,其實遲早為其出賣也。)

見同途之友非真與己同道而不早絕之,真是愚不可及啊。

以上係引用其他人既見解 , 我覺得幾岩解釋三好同金鈴既友情 ,
當然三好始終都做唔到真正既絕交 , 好似今晚個集佢又衰心軟 ,
其實三好唔告發金鈴已經仁至義盡 , 勸其實一早有勸金鈴 , 但金鈴根本唔聽 ,
三好之後都後悔點解唔告發佢 , 如果一早告發佢 , 金鈴就未必有機會變本加厲 , 最後害到咁多人 .

作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 02:15 PM

作者: carmen911    時間: 2009-11-24 02:21 PM

編劇搞到三好個角色好黑人憎,
作者: wyci    時間: 2009-11-24 02:27 PM

套戲真係睇淨係陳豪同馬大將軍
作者: 費特    時間: 2009-11-24 02:28 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 02:15 PM 發表

若三好德行果真言行一致, 那可以管寧喻之。以下為三好的錯:

1. 以宮女身份, 經常與精壯男子幽會, 更曾夙夜不返, 是為淫也

2. 姊妹進暴室服役, 三好不聞不問, 未曾探望, 是為不義

3. 姊妹小產後並有輕生 ...
主要係想表達道不同不相為謀 , 三好主要不滿既係金鈴去害人 ,
你講個d唔理係唔係事實都唔係害人之事 , 而且有d仲係欲加之罪 .

作者: tvjuice    時間: 2009-11-24 02:32 PM

之前喺「御花園」所擺「荔枝宴」中嘅正月荔枝何處來?
突然諗到個爛gag版答案:來自「荔枝角公園也!」

又荔枝、又羅漢松......毫無疑問,宮心計編劇已經將千幾年前嘅唐朝首都長安喺思想上南移至香港!

作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 02:34 PM

作者: 東方紅    時間: 2009-11-24 02:45 PM

引用:
原帖由 tvjuice 於 2009-11-24 02:32 PM 發表

又荔枝、又羅漢松......毫無疑問,宮心計編劇已經將千幾年前嘅唐朝首都長安& ...
有荔枝唔奇,荔枝係貢品,由嶺南北運時有。但二月初有荔枝,就真奇。
真係會睇到人都精神唔正常。
作者: 費特    時間: 2009-11-24 02:46 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 02:34 PM 發表

1. 三好不滿金玲害人? 記得當時三好碰見金玲害程穎芳時, 她曾經指責金玲。但之後在暴室她重遇程穎芳, 程說金玲是賤人時, 三好反駁說程穎芳害人在先, 金玲是自衛反抗而已。足以證明在此事上, 三好已經接受了金玲的 ...
佢反駁程只係幫朋友口 , 唔等於佢接受要以暴亦暴 , 三好不嬲都唔主張 ,
佢只係理解金鈴點解咁做 , 唔等於佢接受佢害人 ,
仲有佢唔只程一件事 , 如果三好係"接受" , 佢地之後唔會絕交 , 你好似有d唔合理 .

2. 呢一d都唔係害人之事?

(a) 佢有幫馬夫人咩 , 我真係唔多記得有冇 .
(b) 金鈴就算真係輕生都唔可以怪三好 , 如果你咁講好多社工, 受害者家人咪害好多人 .
(c) 三好未有收歛??佢一開始冇接受棋王仲避開佢 , 仲有邊個知金鈴知ar , 殺都殺棋王同三好 , 幾時牽連到金鈴ar .

你個d所謂三好害人理由完全係為反駁而講 , 完全唔合理 .

作者: CATDOGEVIL    時間: 2009-11-24 02:52 PM

引用:
原帖由 hunghungar12 於 2009-11-24 01:23 PM 發表

尋晚金鈴去睇3好
3好冷冷淡淡,好似好有規矩,實質係廢事理金鈴
之後賢妃個妹仔黎,3好就對佢欣欣勤勤
金鈴吃醋先指示飛燕講d負氣說話
3好就責備佢=.=

3好其實嬲金鈴d咩阿,要嬲咁奈???
只係單單為左整爛條錬令賢妃"線親"

金鈴話3好有咩事就怪佢,佢講得無錯wor
3好有無反省架??
哥仔, 呢個位冇乜問題喎, 只係想表現出兩個人自從上次三好發現楊怡陷害賢妃令佢被太后禁足半年之後兩人感情已有裂痕, 相處都有左隔膜姐. 楊怡敿視三好係從今天開始囉.
作者: CATDOGEVIL    時間: 2009-11-24 02:55 PM

D人話三好個角色差, 其實皇帝個角色都吾好得去邊啦, 成日好似想做個明君咁, 但原來係個昏君啦, 既然咁有情有義邊得離對賢妃咁狠心, 連人地求情都一D吾動容就暫人老母.
作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 03:00 PM

作者: Rosielqueen    時間: 2009-11-24 03:05 PM

引用:
原帖由 tvjuice 於 2009-11-24 02:32 PM 發表

又荔枝、又羅漢松......毫無疑問,宮心計編劇已經將千幾年前嘅唐朝首都長安& ...
haa haa...此乃不是最[奇特]之處!!!
最最奇特之處為:[為何正月(農曆一月)能有"荔枝宴]??

雖曾有唐玄宗為楊貴妃八百里快騎送荔枝....但那時设有[温室]吧!
農曆一月荔枝那裏來???
這真是千古謎團......
作者: tvjuice    時間: 2009-11-24 03:10 PM

都話爛gag咯,唔係要考究何來正月荔枝喎,未get到呀?
引用:
原帖由 Rosielqueen 於 2009-11-24 03:05 PM 發表

haa haa...此乃不是最[奇特]之處!!!
最最奇特之處為:[為何正月(農曆一月)能有"荔枝宴]??

雖曾有唐玄宗為楊貴妃八百里快騎送荔枝....但那時设有[温室]吧!
農曆一月荔枝那裏來???
這 ...

作者: confuseconfuse    時間: 2009-11-24 03:11 PM

睇完last night個集&今晚個集的預告真係火都黎
3好呢個人根本就係雙重標準

3好&高大人覺得林公公殺左佢地阿爹
但係無證據指證佢
於是放包毒藥係林公公身上

金鈴覺得萬夫人落降殺左佢個仔
但係又係無證據指證佢
於是放個布公仔係萬夫人府中

兩件事根本就無分別
3好個高大人插贓俾林公公就得
金鈴插贓俾萬夫人就係十惡不赦

睇黎3好都係睇男人大過姊妹好多
作者: Rosielqueen    時間: 2009-11-24 03:15 PM

引用:
原帖由 tvjuice 於 2009-11-24 03:10 PM 發表

都話爛gag咯,唔係要考究何來正月荔枝喎,未get到呀?
haa haa I know I know.. I'm kidding too jia...
作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 03:15 PM

作者: 費特    時間: 2009-11-24 03:17 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 02:34 PM 發表

再者, 何謂欲加之罪? 閣下不彷逐點擊破
1. 夙夜不返?? 你又知既 .

2. 金鈴入暴室幾耐ar , 要探?? 你都識話佢係暴室幫金鈴口反駁程la , 我唔記得三好點解會出現 , 就算係公事 ,
即係話佢會係暴室出入 , 會同金鈴交談下 , 而三好又係唔係咁得閒成日去探人先 , 經過傾下仲唔夠ar .

3. 不聞不問係冇拍出黎 , 你點知佢有冇 , 唔通要一日24小時拍晒 .

4. 反而間接協助救助兇手 ? 依點我真係唔記得佢點救助 , 請明言 .

5. 同3

6. 一笑置之?? 佢仲可以做咩 , 唔喊就不仁 ??

7. 報警話唔見左仔都要48小時啦 , 三好一路都有擔心 , 到真係唔知金鈴會點就搵皇上 , 又係佢錯ar ,
    出奇地冷靜 , 冷靜等於唔關心 , 處事手法姐 .
作者: Rosielqueen    時間: 2009-11-24 03:20 PM

引用:
原帖由 confuseconfuse 於 2009-11-24 03:11 PM 發表

但係無證據指證佢

但係又係無證據指 ...
haa haa 呢位施主真係[慧眼]....
終於發現三好其實係[表裡不一],[有口話人,無口話自己]既偽君子......
作者: 喀納斯    時間: 2009-11-24 03:23 PM

點解金鈴會突然間轉左e家嗰look嘅, 其實我覺得金鈴淡裝靚過e家
TBB嘅劇好挍野, 奸人要有奸嘅裝, 同以前D大戲一樣
作者: confuseconfuse    時間: 2009-11-24 03:23 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 03:15 PM 發表

高大人件事, 三好是不知情的。否則三好可能要疏遠高大人~~哈哈哈
哈哈~3好點會唔知嫁!!無野逃得出佢法眼嫁喎!!
如果唔係點會一有親d咩衰野
3好咩證據都無
但係一眼就睇得出係金鈴做既
然之後又走去話金鈴一大餐
作者: 翠絲青空    時間: 2009-11-24 03:23 PM

引用:
原帖由 Rosielqueen 於 2009-11-24 03:20 PM 發表

haa haa 呢位施主真係[慧眼]....
終於發現三好其實係[表裡不一],[有口話人,無口話自己]既偽君子......  
http://programme.>>><<<.com/drama/beyondrealmofconscience/episode/25/#page-1

兇手落網 元贄滅口
元贄大讚林公公不留痕跡地殺掉松柏和耀安,答應他日獨攬大權後,賜他神策大將軍的銜頭和把內侍監交予他打理。
顯揚把懷疑林公公的事告知李怡,他決定向元贄和林公公問罪,顯揚在林公公身上找出一包劇毒,元贄大驚,欲當場將他正法。
李怡向三好道歉,為了將林公公入罪,竟答允讓顯揚利用戲法將劇毒放在林公公身上,可惜未有估計元贄為了明哲保身,竟敢在李怡面前動殺機。
作者: 喀納斯    時間: 2009-11-24 03:24 PM

引用:
原帖由 confuseconfuse 於 2009-11-24 03:11 PM 發表

但係無證據指證佢

講得好
作者: 費特    時間: 2009-11-24 03:25 PM

引用:

但係無證據指證佢

首先要插贓林公公係皇上lo , 三好可以做d咩 ,
仲有林公公係所有證據都指向佢 , 唔係冇証冇據 ,
只係唔想小順得罪萬將軍 , 但好明顯做個個係林公公 .
作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 03:26 PM

作者: confuseconfuse    時間: 2009-11-24 03:27 PM

引用:
原帖由 翠絲青空 於 2009-11-24 03:23 PM 發表

http://programme.>>>
你想表達d咩?
作者: Rosielqueen    時間: 2009-11-24 03:28 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 03:15 PM 發表

高大人件事, 三好是不知情的。否則三好可能要疏遠高大人~~哈哈哈
no no no...三好知wor...佢同皇上同棋王咪係花園飲茶時講咗lor....
唔記係皇上定棋王仲大大聽話好彩有[呢招]先可以入佢罪...(其實佢班友無真正查過.... )
三好之后仲好似好[佩服]咁望住棋王wor..
作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 03:30 PM

作者: kitty28122008    時間: 2009-11-24 03:32 PM

引用:
原帖由 俅大俠 於 2009-11-24 12:41 PM 發表

阿佘做戲有d飄忽, 一時時啦, 三水妺似乎好過宮心計, 但當然又未好似她的粉絲煲得禁掂!
三水妺發揮機會大啊,三好的發揮機會很少,來來去去也是那些啦.......
作者: 費特    時間: 2009-11-24 03:32 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 03:00 PM 發表

1. 三好甚少會幫金玲口的, 而以三好性格, 佢唔會將一件佢應該錯的事當成岩既事去反駁別人

2. 佢對於金玲時, 她說唔理解金玲點解咁做。到之後佢同程穎芳說話時, 佢就唔理自己理唔理解, 駁贏左先算? 以三好「說 ...
因為程個次 , 三好真係體諒左 , 原諒左金鈴架la , 而且程自己都有錯 , 三好都知 , 但程仲講到自己冇錯 ,
三好先幫金鈴口 , 但唔等於佢接受 , 有好多人做錯野都有苦衷 , 你體諒佢既原因唔等於認為件事岩 .
作者: confuseconfuse    時間: 2009-11-24 03:32 PM

引用:
原帖由 費特 於 2009-11-24 03:25 PM 發表

首先要插贓林公公係皇上lo , 三好可以做d咩 ,
仲有林公公係所有證據都指向佢 , 唔係冇証冇據 ,
只係唔想小順得罪萬將軍 , 但好明顯做個個係林公公 .
你都幾好笑嫁喎
3好事前可能唔知插贓林公公呢件事
但係事後佢都知道呀
如果佢真係咁正義既
應該要對高大人好失望,要疏遠佢先岩
但係佢無喎,佢只係話驚高大人萬一俾馬大將軍識破左會有危險
因為3好對金鈴既立場係無論個事實係點都好
都唔應該用計害人
同樣無論個事實係點都好
高大人都唔應該用計害林公公
作者: kitty28122008    時間: 2009-11-24 03:35 PM

米雪( 鍾雪霞)次次也誤會關菊英( 阮翠雲),攪到菊姐超無奈
作者: confuseconfuse    時間: 2009-11-24 03:36 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 03:30 PM 發表

呀...呀...呀...

嫁雞隨雞, 夫唱婦隨...呢個理由收唔收貨?!
收貨!!!!!!!!!!
所以結論係同一樣既事
只要3好話係岩就唔會錯(高大人事件)
只要3好話係錯就唔會岩(金鈴事件)

另一結論係
3好其實都唔係一個好人
作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 03:37 PM

作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 03:40 PM

作者: confuseconfuse    時間: 2009-11-24 03:42 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 03:40 PM 發表

三好觀音說的話, 不要問, 只要信
如果不信就係十惡不赦!!!!!!!!!!
作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 03:44 PM

作者: Rosielqueen    時間: 2009-11-24 03:45 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 03:30 PM 發表

呀...呀...呀...

嫁雞隨雞, 夫唱婦隨...呢個理由收唔收貨?!
.................................
三好:[三好自知學識不多,但如何是對,如何是錯,三好還明白!三好不是偏幫,只是三好做人從來黑白分明!!
如此不義之行為,請皇上明言!!!]
hee hee hee
作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 03:48 PM

作者: Rosielqueen    時間: 2009-11-24 03:51 PM

引用:
原帖由 confuseconfuse 於 2009-11-24 03:32 PM 發表

你都幾好笑嫁喎
3好事前可能唔知插贓林公公呢件事
但係事後佢都知道呀
如果佢真係咁正義既
應該要對高大人好失望,要疏遠佢先岩
但係佢無喎,佢只係話驚高大人萬一俾馬大將軍識破左會有危險
因為3好對金鈴既 ...
因為今次死既係三好自已阿爸....金玲個次死自己個B,唔關三好事......
正所謂針唔吉到肉唔知痛....
作者: confuseconfuse    時間: 2009-11-24 03:56 PM

引用:
原帖由 Rosielqueen 於 2009-11-24 03:51 PM 發表

因為今次死既係三好自已阿爸....金玲個次死自己個B,唔關三好事......
正所謂針唔吉到肉唔知痛....
唉!!!!!
所以3好之所以可以聲大大咁講咩3好精神
可以聲大大咁話金鈴呢樣唔岩個樣唔著
只係因為佢一直都順風順水
所有衰野都無發生過係佢身上
如果發生係金鈴身上既衰野3好都受過

我絕對有理由相信3好會比金鈴更奸
唔好等佢成日以為自己係聖女啦唔該
作者: Rosielqueen    時間: 2009-11-24 03:56 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 03:48 PM 發表

呢一句是否原文? 發覺原來佢都幾煩, 一句說話講左4次三好, 即係 12 好...嘔....
hee hee 唔係[全部]原文...haa haa我只係用咗佢上次為菊姐同米雪姐[頂嘴]既部份[句子]啫
作者: 費特    時間: 2009-11-24 04:05 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 03:26 PM 發表

1. 夙夜不返?? 你又知既 .

答:你究竟有無睇嫁? 就係果一幕高大人受傷後, 三好通宵照顧佢, 第二朝一大清早, 金玲在她房門口叫住佢。你選擇性失明?

2. 金鈴入暴室幾耐ar , 要探?? 你都識話佢係暴室幫金鈴口反駁 ...
1. 我唔係選擇性失明係真係唔記得 , ok , 咁三好同高大人發乎情止乎禮姐 , 仲有依點真係劇情所需 ,
因為d觀眾喜歡睇感情線 , 而拍皇宮劇一定要咁拍 , 如果唔係就只可拍皇上既感情線 , 之前金枝都係 ,
所以唔可以用常理去講 , 如果要講d有jj既男子都唔可以係後宮走黎走去 , 三好亦唔可以成日私會佢 ,
因為棋王根本唔可以住係宮度 .

2. sor , 我真係唔記得晒d劇情 , 所以有d記錯左 , 我都唔記得左三好有被人罰過入暴室 ,
咁金鈴有冇探過三好 , 同埋金鈴要罰幾耐 , 好短時間真係唔使探 , 探都唔會拍出黎 ,
因為真係可以一節就罰完都得 , d時間線完全唔同現實 .

3. 個編劇係有問題 , 因為佢選擇性拍金鈴d衰野同埋要為佢地絕交做伏線 , 不過戲劇係咁 , 冇可能事事拍 ,
三好質問金玲果一幕 , 可能真係太嬲 , 所以一黎話完就走 , 仲有佢同金鈴鬧完交 , 唔走唔通真係突然又好
關心話你點ar , 咁咩 , 如果係咁反而仲怪同唔同理 , 好嬲咁鬧完交梗係走架la .

4. 咁即係佢冇幫啦 , 佢一開始都話佢唔方便理 , 如果佢真係要幫就自己去皇上度求情la ,
但佢又見到賢妃喊晒口 , 佢先心軟講龜塚既事姐 , 至於求唔求到就睇賢妃自己做化 .

5. 同3

6. 請問係第幾集 , 佢苦笑姐 , 佢好似係慨嘆後宮爭寵招至殺身之禍 , 仲話唔幫佢做x佢唔使死 ,
佢仲有d自責 , 咁叫唔關心 , 佢笑都係想自己放開d姐 .

7. 都係個句表面冷靜 , 唔等於佢唔擔心 , 佢一見到皇上就好緊張咁既樣話好擔心金鈴 .
作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 04:09 PM

作者: 喀納斯    時間: 2009-11-24 04:10 PM

引用:
原帖由 confuseconfuse 於 2009-11-24 03:56 PM 發表

唉!!!!!

我絕對有理由相信3好會比 ...
所以編劇應該因應今次事件將3好由忠變奸咁應該會好睇好多
作者: 費特    時間: 2009-11-24 04:11 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 03:37 PM 發表

唔好同我玩文字遊戲啦

體諒 = 體會及諒解, 即係三好已經在金玲的立場了解到這件事與及金玲的做法, 當你體會了某人的做法, 即是代表在你的道德觀 / 價值觀上, 同意了某人的立場
體會左佢既做法唔等於同意佢立場 , 只係明佢既原因 , 理解佢點解咁做姐 .
舉個例子: 你好多時睇d法庭新聞 , 個官都話好同情同理解個犯人 ,
但佢都只可以著量減型甚至原判 , 但唔等個官同意佢犯法 .
有時d社工都會體諒d問題青年 , 因為家庭問題, 感情問題先做d唔好既野 ,
但唔等佢同意佢既立場lo .

作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 04:18 PM

作者: TMac01    時間: 2009-11-24 04:25 PM

唐代講唔講媒妁之言  三好高大人算唔算無媒苟合
作者: 費特    時間: 2009-11-24 04:28 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 03:44 PM 發表

照你的意思, 即係「三好精神」是按人的不同職位而有所分別~因為是皇帝, 所以他用毒計都應該接受?

真係所有證據都指向佢咩? 佢手指發黑, 馬大人當時已經話佢係殺老鼠, 皇帝都無得反駁。識魔術就等如佢係兇手?
佢唔係接受 , 金鈴個d係你冇做佢老屈 , 林公公係佢有做但因為唔想小順犯險先另謀他法 ,
仲有要追究林公公個個係皇上 , 唔通三好同皇上講你真係唔岩ar , 唔應該咁做 ,
仲有咩叫屈先 , 冇做話你有做先叫老屈 , 林公公所有證據都指明佢係兇手 ,
個陣小順話做証 , 棋王都話一定定到佢罪 , 有證人, 有證物根本都係林公公la ,
唔好同我講金鈴有證據話萬夫人 , 首先三好之前咩都唔知 , 之後問賢妃佢認左萬夫人係有想 ,
但係比賢妃燒左 , 而且日子都唔同 , 所有證據都表明係金鈴老屈 .
作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 04:34 PM

作者: confuseconfuse    時間: 2009-11-24 04:43 PM

引用:
原帖由 費特 於 2009-11-24 04:28 PM 發表

佢唔係接受 , 金鈴個d係你冇做佢老屈 , 林公公係佢有做但因為唔想小順犯險先另謀他法 ,
仲有要追究林公公個個係皇上 , 唔通三好同皇上講你真係唔岩ar , 唔應該咁做 ,
仲有咩叫屈先 , 冇做話你有做先叫老屈 , 林 ...
睇下你覺得點先算有證有據啦

1.小順見到林公公執起個茶筒=小順見到萬夫人鬼鬼祟祟去飛星觀
2.佢地見到林公公手指發黑=金鈴見到萬夫人燒佢年生8字

兩件事表面證據都差唔多
3好憑咩話林公公有做過係兇手
又憑咩話萬夫人無做過係金鈴老屈
作者: 費特    時間: 2009-11-24 04:47 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 04:18 PM 發表

re: 費特

1. 我唔係選擇性失明係真係唔記得 , ok , 咁三好同高大人發乎情止乎禮姐 , 仲有依點真係劇情所需 ,
因為d觀眾喜歡睇感情線 , 而拍皇宮劇一定要咁拍 , 如果唔係就只可拍皇上既感情線 , 之前金枝都係 ,
...
1. 唔係用現代人角度 , 而係佢本來就拍得唔合理 .

2. 既然連罰幾耐都冇講證明根本唔係重點 , 只係想寫金鈴被罰 , 為之後做伏線 , 所以三好有冇探佢冇咩必要拍 .

3. 我諗三好哭著走 , 可能係有d同情 , 但一部分係心痛自己個fd變成咁 , 都係個句鬧完交冇理由即刻又好返問候金鈴掛 .

4. 三好試過喪母之痛(依點亦係佢同情賢妃拜萬夫人既最大原因) , 唔想見到賢妃咁慘 , 心軟講一講姐 .

5. 同3

6. 我真係唔記得邊集 , 我就係想睇你記唔記得姐 , 你以為我跣你至得架 , 你睇返我話佢之前講左d咩先 ,
就知佢唔會冇啦啦開心笑姐 .

7. 你估做戲個個都要有似陳豪係咬牙切齒先叫擔心咩 .
作者: 費特    時間: 2009-11-24 04:51 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 04:34 PM 發表

即使有小順, 也不見得就可以定到林公公的罪。林公公只是:

1. 手指發黑
2. 會變魔法
3. 曾經被小順見到執過個茶袋

但是:

1. 馬大人說: 林公公手指發黑是因為毒老鼠, 當時皇帝都無話以對
2. 在宮中, 會 ...
一樣野咁岩就話姐 , 而家係所有野都咁岩ar ,
你要逐樣講咩都講得甩架 , 仲有佢殺人動機 ,
佢要幫馬大將軍做野 , 仲有邊個會同兩老都有"愁"ar ,
古時以經可以定罰la , 唔通真係要法證先鋒咁咩 ,
你又叫我唔好當現代咁睇 , 古時以上罪證足以定罪 ,
如果你咁講萬夫人唔使死tim啦 ,
都係咁岩佢家中有個下咒公仔姐 ,
又冇人見到佢拎金鈴張時辰八字紙 , 只係見佢去同一間廟 ,
我夠話萬夫人其實係咒其人他人啦 .

作者: Rosielqueen    時間: 2009-11-24 04:52 PM

引用:
原帖由 TMac01 於 2009-11-24 04:25 PM 發表

唐代講唔講媒妁之言 三好高大人算唔算無媒苟合
講!
都唔算...2老應同咗...但都係犯咗宮規
作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 05:00 PM

作者: confuseconfuse    時間: 2009-11-24 05:02 PM

引用:
原帖由 費特 於 2009-11-24 04:51 PM 發表

一樣野咁岩就話姐 , 而家係所有野都咁岩ar ,
你要逐樣講咩都講得甩架 , 仲有佢殺人動機 ,
佢要幫馬大將軍做野 , 仲有邊個會同兩老都有"愁"ar ,
古時以經可以定罰la , 唔通真係要法證先鋒咁咩 .
你又講得幾岩喎
不過試下將你呢番見解apply落萬夫人個case

一樣野咁岩就話姐 , 而家係所有野都咁岩(金鈴咁岩無左個胎,萬夫人咁岩俾小順見到佢去飛星觀,金鈴咁岩見到萬夫人燒佢個年生8字)ar ,
你要逐樣講咩都講得甩架 , 仲有萬夫人有殺人動機 ,
佢要幫賢妃做野 , 仲有邊個會同金鈴佢個胎都有"愁"ar ,
古時以經可以定罰la , 唔通真係要法證先鋒咁咩 .
你又叫我唔好當現代咁睇 , 古時以上罪證足以定罪 ,
如果你咁講林公公唔使死tim啦 ,
都係咁岩佢身上有包毒藥姐 ,
又冇人見到佢落毒落個茶袋度 , 只係見佢掂過下個茶袋 ,
我夠話林公公其實係毒老鼠啦 .

作者: 費特    時間: 2009-11-24 05:02 PM

引用:
原帖由 confuseconfuse 於 2009-11-24 04:43 PM 發表

睇下你覺得點先算有證有據啦

1.小順見到林公公執起個茶筒=小順見到萬夫人鬼鬼祟祟去飛星觀
2.佢地見到林公公手指發黑=金鈴見到萬夫人燒佢年生8字

兩件事表面證據都差唔多
3好憑咩話林公公有做過係兇手
...
2. 三好唔知萬夫人燒金鈴八字 , 賢妃亦話左阻止左萬夫人 .
仲有最重要一點就係時間唔岩 , bb初一死 , 萬夫人比人屈初8/9做野 ,
咁就一定係有人屈啦 .
作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 05:03 PM

作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 05:06 PM

作者: 費特    時間: 2009-11-24 05:09 PM

引用:
原帖由 confuseconfuse 於 2009-11-24 05:02 PM 發表

你又講得幾岩喎
不過試下將你呢番見解apply落萬夫人個case

一樣野咁岩就話姐 , 而家係所有野都咁岩(金鈴咁岩無左個胎,萬夫人咁岩俾小順見到佢去飛星觀,金鈴咁岩見到萬夫人燒佢個年生8字)ar ,
你要逐樣講咩 ...
都話3好唔知lo , 咁岩又係冇得講初一同初八or九 , 見佢去飛星觀係佢金鈴裝佢 ,
咁岩就係你講d野證明係金鈴老屈 .
作者: 費特    時間: 2009-11-24 05:11 PM

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 05:03 PM 發表

若說到殺人動機, sorry, 睇唔到馬大將軍同劉老伯有咩仇喎。至於同郭鋒, 殺人動機也不見得很強。

至於手指發黑, 真係已經被馬大人打甩左喇喎, 皇上當時都無話可說。
佢就係要向皇上施下馬威ar , 除左佢仲有邊個 .
作者: chocostar    時間: 2009-11-24 05:11 PM

引用:
原帖由 confuseconfuse 於 2009-11-24 03:56 PM 發表

唉!!!!!

我絕對有理由相信3好會比 ...
完全同意, 3好係聖女真係節省少少, 係人地唔夠佢好命
作者: 蒼海飛絮    時間: 2009-11-24 05:12 PM

作者: confuseconfuse    時間: 2009-11-24 05:15 PM

引用:
原帖由 費特 於 2009-11-24 05:09 PM 發表

都話3好唔知lo , 咁岩又係冇得講初一同初八or九 , 見佢去飛星觀係佢金鈴裝佢 ,
咁岩就係你講d野證明係金鈴老屈 .
唔知唔知
就係3好乜都唔知就一口咬定金鈴老屈萬夫人
咁先黑人憎