標題: 有乳癌, 怎麼辦?? [打印本頁]

作者: iona2008    時間: 2010-5-20 04:48 PM     標題: 有乳癌, 怎麼辦??

醫生已經話係乳癌
話要抽血,照x光,跟住等排期
話個腫瘤6公分
咁係初期?定點樣?
好擔心, 好灰
作者: ibmsuperhk    時間: 2010-5-20 05:27 PM

話個腫瘤6公分 will most likely be T3 or T4.   Suggest you to arrange 乳房造影檢查 & PET/CT Scan, 乳房保留手術或全乳切除術 as well.  It should be done as soon as possible !
作者: rain1288    時間: 2010-5-20 06:42 PM     標題: 回覆 1# 的帖子

你到 google 搜尋 "褐藻糖X", 希望會幫到你!
作者: iona2008    時間: 2010-5-20 08:05 PM

多謝大家, e生需要全乳切除術, 我好灰, 好擔心...
作者: ibmsuperhk    時間: 2010-5-20 10:51 PM

成日都有新 account 在 sale "褐藻糖X", 商人良心在那呢 ?
作者: ibmsuperhk    時間: 2010-5-20 11:04 PM

你可考慮 CHEMO 先, 有機會收細個瘤, 不用全乳切除術.

X淑儀醫生 (歌星學友同姓), 她是乳腺外科頂級醫生, 問一下她吧.

X(音"馬")麗 的 X靄慧醫生 (音礦) 也是很有名的.

X淑儀醫生 是私家, X靄慧醫生就可到X(音"馬")麗 排, 看看他們意見

http://hk.health.nextmedia.com/i ... amp;art_id=11301284
作者: ChrisPoul    時間: 2010-5-21 10:45 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: rain1288    時間: 2010-5-21 01:20 PM     標題: 回覆 5# 的帖子

ibmsuperhk

將心比己, 如果你有乳癌, 你會選擇切除乳房嗎? 你有癌症, 你會選擇做化療嗎?

你自己也不做, 就唔好叫人去做! 己所不欲, 勿施於人.

作者: cheap-ching    時間: 2010-5-21 10:23 PM

引用:
原帖由 rain1288 於 2010-5-21 01:20 PM 發表

ibmsuperhk

將心比己, 如果你有乳癌, 你會選擇切除乳房嗎? 你有癌症, 你會選擇做化療嗎?

你自己也不做, 就唔好叫人去做! 己所不欲, 勿施於人.

點解唔做,我個人意見,其他輔助食療,唔係每個人體質都有效!!正正經經搵醫生醫係比較理智!!唔信西醫就搵中醫,總比自已胡亂搵藥食好!
我家族中有三個癌症病人,二個直系,一個不是直系:
鼻咽癌三期…化療加電療及中醫,已康復十多年,雖有後遺症,但生活大致如常人!!
肺癌未期…西醫(標靶,後期電及化療)加雲芝,已離世!!
淋巴癌三期…西醫(標靶加化療),已打了三針,肺積水沒有了(化療前在肺抽了一公升肺水),血色素指數由七回復到十二(第一針後八,第二針後十,第三針後十二,正常人為十三至十六),進展良好,體力及精神回升至接近正常人水平!!
在我自已身邊見到的經驗,我會選擇做手術及化療,其他後遺症以後先算!!
雖然我覺得冇人可以話用邊種方法醫先係正確,就算係家人我都只係提出意見,只有病人自已先可以決定,因這可能是一個生與死的決定!!但相信專科醫生(中或西醫)經驗總比我們多吧!!

作者: iona2008    時間: 2010-5-22 10:41 AM

謝謝大家的意見, 我已經決定做手術及化療,不過十分擔心後遺症. 不知別人怎看我, 另外我決定唔做野因為不知如何面對同事, 說三道四..
作者: rain1288    時間: 2010-5-22 02:03 PM     標題: 回覆 10# 的帖子

我有四個家人都患有癌病,

1個乳癌, 睇西醫, 做完切除手術, 5年後復發, 轉移到肺及骨, 做化療, 冇用, 已離世.
1個子宮頸癌, 睇西醫, 做化療1年後離世.
1個鼻咽癌, 睇西醫, 電療加化療, 3年後復發後過身.
1個腸癌, 睇西醫, 腫瘤太大, 冇得醫, 係醫院2個月就過身.

乳癌手術會一併切除附近淋巴, 後冇曬免疫力, 所以一復發, 就好難醫.

iona2008, 你去書局找點有關癌症書看, 對癌症加深了解.

我不會再在這裏多說, 再見!
作者: Barbarossa    時間: 2010-5-22 06:16 PM

引用:
原帖由 iona2008 於 22-5-2010 10:41 發表

謝謝大家的意見, 我已經決定做手術及化療,不過十分擔心後遺症. 不知別人怎看我, 另外我決定唔做野因為不知如何面對同事, 說三道四..
目前請不用太介懷別人的看法,
最緊要醫好自己的病,
如果真關心你的人會支持你的,
雖然我不認識你, 但都支持你勇敢面對
作者: K2010117    時間: 2010-5-22 11:15 PM

樓主係睇私立定公立醫院ga ?
如睇私家醫生再專介去公立醫院係唔係等好耐ga ?
作者: Gabrielmiranda    時間: 2010-5-24 04:09 PM

引用:
原帖由 K2010117 於 2010-5-22 11:15 PM 發表

樓主係睇私立定公立醫院ga ?
如睇私家醫生再專介去公立醫院係唔係等好耐ga ?
我唔係樓主,不過想回應以上問題。

我係12月中由私家醫生黃X亭醫生同我做手術,

黃醫生診所嘅姑娘同我book埋睇公立醫院個期,

約1個月後就有得睇,都唔算好耐。
作者: Gabrielmiranda    時間: 2010-5-24 04:28 PM

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-5-22 10:41 AM 發表

我也是乳癌病友,已做完手術,現正接受化療及標靶。

其實化療並冇想象中咁辛苦,我只有脫髮、腹痛、腹瀉、口寡、少許骨痛及手指痳痺等症狀。

不要擔心了!抱着一個積極樂觀嘅態度去醫治吧,效果會好好多。

如你有任何問題,可隨時PM我或直接在這兒分享都可以。
作者: KevinCheung91    時間: 2010-5-24 04:39 PM

作者: iona2008    時間: 2010-5-24 05:11 PM

謝謝大家的意見. 今天已經off份工, 星期四body check. 之後星期五做手術.. 我有看癌症治療書,
作者: iona2008    時間: 2010-5-24 05:14 PM

但心情比較緊張.. 擔心好好多多.. 見唔自己囡囡..
作者: KevinCheung91    時間: 2010-5-24 05:33 PM

作者: PP_girl    時間: 2010-5-24 05:52 PM

我媽媽同樣乳癌
做完手術及化療中
我覺得事情一定會逐漸好起來
要有信心同埋加油啊
有許多同路人支持您
作者: iona2008    時間: 2010-5-24 10:44 PM     標題: 回覆 19# 的帖子

謝謝你, 我會查詢一下
作者: iona2008    時間: 2010-5-24 10:48 PM     標題: 回覆 21# 的帖子

什麼"大道中236號地下", 找不到,
作者: iona2008    時間: 2010-5-24 10:50 PM     標題: 回覆 20# 的帖子

多謝你支持我..

作者: Gabrielmiranda    時間: 2010-5-25 09:29 AM

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-5-24 10:48 PM 發表

什麼"大道中236號地下", 找不到,
我在網上check過,皇后大道中236號,係聯業大廈。唔知啱唔啱?

需要Kevin 引證一下。
作者: Gabrielmiranda    時間: 2010-5-25 09:31 AM

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-5-24 10:44 PM 發表

謝謝你, 我會查詢一下
Iona,

你查詢完周教授後,別忘了在這兒分享一下。
作者: iona2008    時間: 2010-5-30 11:33 PM

,做左手術保留乳房(切除硬塊,切除淋巴檢驗),醫生報告乳癌第三期淋巴擴散有9粒 ~醫生話要化療打6針, 加強針..

想問下化療藥有分新藥/舊藥?
打AC / 打TC 會邊樣幸苦?
好擔心!
作者: 123vvv    時間: 2010-5-31 12:45 AM

當體內出現壞細胞時,我們冠稱為"癌",
但很多人即聯想到死亡,產生害怕,
首先,不用擔心已經是,1,2,3,4期,這不重要,
現在是開始與癌作戰的時候,
祇要有氣力,一定會戰勝的.
全方位應對:
盡快依步驟到醫院安排檢查及查詢動手術選擇方法,
例如全砌,或局部砌,但淋巴腺亦要視情況盡砌,
早於數年已成功研究出標杷治療,可向醫生查詢詳情,
手術後再化療或電療,是減低復發必須部驟,
現今乳癌治愈率很高,死亡率較低,
因有部份患者拖延醫治,癌細胞擴散失控.
靈活運用中草葯治療,注意時間不可撞西醫,
化療後才滲入中式治療,作用清洗體內潛藏毒素,
膳食療法,改變舊有飲食習慣,康復後多到圖書館找書譜睇,
治療期間盡量休息,康復後多運動,
手術後大量飲鮮柞果汁,保持作戰狀態,
由起始至後期,最需要頑強信念,女兒家人就是妳們互相支持能量,
不要害怕,要勇氣接受事實,康復後再安排建造義乳,
可先聯絡香港乳癌協會,取得資料,冷靜分析,步署作戰計劃.
謹記:治療期間,情緒會較低落,意志要堅定,自我控制,
祝早日康復
作者: iona2008    時間: 2010-5-31 12:38 PM     標題: 回覆 27# 的帖子

謝謝你的寶貴意見. 現在等醫院安排何時化療及選擇方法, 我比較沒信心而且之前有產前抑鬱症, 需要食藥, 才醫好.. 另外, 擔心醫藥費用..想問下化療藥有分新藥/舊藥? 打AC / 打TC 會邊樣幸苦!!
作者: 123vvv    時間: 2010-5-31 11:56 PM

因妳個性容易產生憂慮,擔憂,自信心不足,
所以患上產前抑鬱症,
心理上見到醫生,告知病的稱號,開葯,依時服,痊癒了.
現再出現憂慮,應用頑強意志將問題簡單化,然後逐一擊退.
根本妳可能沒有抑鬱症???????

我先建議妳聯絡乳癌協會,裡面工作的大部份是過來人,
意見實在,平靜地了解.待她們樂意地扶助妳吧!
不要自我收藏,解開心鎖與家人一起分擔傾訴,感應至愛暖流,
如妳是在公立醫院化療,可因應財政能力選葯,醫生不會幫妳決定的,
如平嗰隻,副作用較大,反應較強,脫髮較多,但不要怕,完成治療會長出更壯更美髮質,
貴的一隻副作用較溫和,如能力可付,當然較舒服,
不要看得事情太沈重,積極,樂觀面對,
憂慮未發生的事,不如計劃完成治療康復後如何與家人同慶吧.
作者: alfred9413    時間: 2010-6-1 03:06 AM

引用:
原帖由 cheap-ching 於 2010-5-21 10:23 PM 發表

點解唔做,我個人意見,其他輔助食療,唔係每個人體質都有效!!正正經經搵醫生醫係比較理智!!唔信西醫就搵中醫,總比自已胡亂搵藥食好!
我家族中有三個癌症病人,二個直系,一個不是直系:
鼻咽癌三期…化療 ...
agree x 2

無理由醫生唔信 (both 中西醫)....
去信 d 坊間既資料..
如果真係個個都得... 已經做哂臨床...
成為一線治療方案啦...
到時仲賺得多...
唔洗用健康補品名義去賣啦...
可能有人有效... 但要視乎個人體資...
有病都係睇醫生好 d....
有疑問可以睇多1,2 個醫生...
...
點計都好過聽人講去買 d 唔知乜黎食...
試下無防.. but 唔好唔睇醫生...
作者: alfred9413    時間: 2010-6-1 03:09 AM

引用:
原帖由 123vvv 於 2010-5-31 12:45 AM 發表

全方位應對:
盡快依步驟到醫院安排檢查及 ...
totally agree ~~
作者: alfred9413    時間: 2010-6-1 03:11 AM

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-5-22 10:41 AM 發表

別人怎樣看不重要...
最重要是自己的健康....

support u !!

作者: alfred9413    時間: 2010-6-1 03:12 AM

引用:
原帖由 rain1288 於 2010-5-22 02:03 PM 發表

1個乳癌, 睇西醫, 做完切除手術, 5年後復發, 轉移到肺及骨, 做化療, 冇用, 已離世.
1個腸 ...
你 4個親人, 一個也沒有睇中醫 ??
作者: Gabrielmiranda    時間: 2010-6-1 09:37 AM

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-5-30 11:33 PM 發表

,做左手術保留乳房(切除硬塊,切除淋巴檢驗),醫生報告乳癌第三期淋巴擴散有9粒 ~醫生話要化療打6針, 加強針..

好擔心!
聽大多數嘅病友講,打AC針係比較辛苦,易噁心、嘔吐、口腔疼痛或口腔潰爛、生飛滋、手腳麻痺等。
不過,你可試服一隻強勁嘅止嘔藥(EMEND)會有幫肋。完成AC針之後打TC 針會舒服好多。

我係打TTC 針加標靶Herceptin,TTC 針副作用少好多,我只有手指腳趾輕微痳痺,口淡淡、大便次數多d及白血球急降等現象。

提提你:化療前最好先去牙醫到洗洗牙,口腔應冇咁易潰爛。

不用擔心,化療不是那麼恐怖的;我也剛完成了最後一針化療哩!用輕鬆d嘅心情面對吧!

願主祝福你!
作者: Gabrielmiranda    時間: 2010-6-1 09:46 AM

引用:
原帖由 123vvv 於 2010-5-31 12:45 AM 發表

全方位應對:
盡快依步驟到醫院安排檢查及 ...

我剛完成化療,但要繼續打標靶針直到2011年2月;

請問現在睇中醫抑或等完成埋標靶,才去揾中醫調理呢?

謝謝!

作者: iona2008    時間: 2010-6-1 11:05 AM     標題: 回覆 29# 的帖子

明白, 我身邊好多朋友叫我積極,樂觀面對, 而且聯絡乳癌協會,
而醫生寫信給我在QE 公立醫院化療,因為財政能力問題, 到時決定採用什麼
多謝你的意見..
作者: alfred9413    時間: 2010-6-1 12:31 PM

引用:
原帖由 Gabrielmiranda 於 2010-6-1 09:46 AM 發表

我剛完成化療,但要繼續打標靶針直到2011年2月;

請問現在睇中醫抑或等完成埋標靶,才去揾中醫調理呢?

謝 ...
可以依家去睇中醫...
但一定要搵醫院中醫或者大學中醫...
最好是中西雙修的中醫...
因為佢地可以 根據你食邊種標靶藥...
再配合處方中藥比你...
作者: Gabrielmiranda    時間: 2010-6-1 02:39 PM

引用:
原帖由 alfred9413 於 2010-6-1 12:31 PM 發表

可以依家去睇中醫...
但一定要搵醫院中醫或者大學中醫...
最好是中西雙修的中醫...
因為佢地可以 根據你食邊種標靶藥...
再配合處方中藥比你...
明白哂!唔該哂!

最好是中西雙修的中醫,請問你有冇好介紹,可PM d資料俾我。
作者: 123vvv    時間: 2010-6-2 12:09 AM

完成上半場手術後,
再專注下半場的化療,因此部份需要充分休息,
完全放鬆吧!祇要克服心理障礙,
預約第一次當覆診心情,由得醫護落葯安排,
順其自己,平常心情應對便可,
待化療療程完成及身體感覺恢復狀態,
體力回復,胃口正常,(不要影響正常飲食及呼吸營養)
才安排以中醫藥調理.
偏方的抗癌放法不要盡信,
小心市面賺病人錢的庸醫很多,
用智慧去分析或嘗試.
自己都可以醫好自己嫁!
連仰鬱症都無埋!
作者: Gabrielmiranda    時間: 2010-6-2 08:55 AM

引用:
原帖由 123vvv 於 2010-6-2 12:09 AM 發表

完成上半場手術後,
再專注下半場的化療,因此部份需要充分休息,
完全放鬆吧!祇要克服心理障礙,
預約第一次當覆診心情,由得醫護落葯安排,
順其自己,平常心情應對便可,
待化療療程完成及身體感覺恢復狀態,
體力回 ...
依你嘅經驗,請問用不用等到打完哂標靶藥才可睇中醫哩!

又你所指嘅庸醫,我地要點提防?如何識別他們是否庸醫哩?
作者: 123vvv    時間: 2010-6-3 12:39 AM

依我個人意思,很明確地待完成大方向的治療療程先,
才隨後安排砌入調理,防治的步驟,
因癌細胞不知道多久前已寄居體內,
能侵害及破壞正常良好細胞,
不斷擴張,轉移位置,所以手術及化療後,
不要掉以輕心,繼續注重生活及飲食習慣,
可能癌細胞仍在體內存在,
祇要令它好像BB仔咁,乖乖睡着覺,
我曾看過一本書名叫"與癌共存",
內容沒看過,書名而夠殺喇!

>>在此澄清,我未曾有過此經驗,
我親屬是患者,現已康復數年.

至於庸醫分辨不難,離不開吹噓自己治療癌症有多高明,
>安排頻密式覆診,建議俾耐性,不要斷續覆診等技兩,
>或用傳銷模式,利用入會,用折扣吸引,建議購買xx物物沖劑,長期飲用,
>建議放入名稱較高貴的葯材,令葯費提高,
強調覆診,每次因應體質改善而改變葯方,
總之頭腦清析,自己分析吧!

其實信心真係有很大療效嫁!
作者: 傻仔基02    時間: 2010-6-4 05:07 PM

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-5-20 08:05 PM 發表

多謝大家, e生需要全乳切除術, 我好灰, 好擔心...
要切都沒有辨法  要保住生命呀   我太太..唔切后來只化療及睇中醫  但都唔掂及一路全身多個氣官...共做了多個化療程   真係好辛苦..到最后到去世了...唉.... 真係好后悔唔強迫佢切..為左保住女性尊嚴   而失去生命..........
作者: 傻仔基02    時間: 2010-6-4 05:18 PM

引用:
原帖由 Gabrielmiranda 於 2010-6-2 08:55 AM 發表

依你嘅經驗,請問用不用等到打完哂標靶藥才可睇中醫哩!

又你所指嘅,我地要點提防?如何識別他們是否庸醫哩?
那些庸醫  專開一些名貴藥材比你..后來聽西醫說會 因為癌細胞會吸收晒名貴藥材的營養會加速癌細胞   抗散.....  我太太就是例子之一  乳癌去世了
作者: rebx    時間: 2010-6-4 11:50 PM

要我地d 納稅人比錢醫佢地病人, 又唔會醫得好, 真係仲慘過倒錢落海!!!
作者: 小貓咪cc    時間: 2010-6-5 11:47 AM     標題: 回覆 1# 的帖子

我都係一個乳癌病人已經係2-3期上年6月做左乳房手術09年8月開始打化療10年2月做電療...我完全明白你感受..家人既支持係好重...支持你呀..心情開朗D對你個病會好D...唔好理人既指指點點..
我係一個超級愛扮靚既女人..當我打第一支化療針時..我自己走去把一把長髮剪光...我地要有勇氣...我冇任何宗教但我相信自己..亦希望你都可以...
作者: iona2008    時間: 2010-6-5 12:20 PM     標題: 回覆 45# 的帖子

多謝你的意見, 但目前我不想出街, 有少少怕別人指指點點.. 希望自己盡快說服自己.. 大約7月開始打化療 .現在食多些健康食品 及看書如何注重生活及飲食習慣 ,另外家人問我是否買靈子食 (好貴, 一盒都要3000-4000..)

我係一個愛美的人, 計劃自己走去把一把長髮剪光但現在沒有勇氣.. .
作者: alfred9413    時間: 2010-6-5 06:07 PM

引用:
原帖由 小貓咪cc 於 2010-6-5 11:47 AM 發表

我都係一個乳癌病人已經係2-3期上年6月做左乳房手術09年8月開始打化療10年2月做電療...我完全明白你感受..家人既支持係好重...支持你呀..心情開朗D對你個病會好D...唔好理人既指指點點..
我係一個超級愛扮靚既女人. ...
GOOD ~~
support u ...
add oil !!
作者: rebx    時間: 2010-6-6 10:30 PM

有得切好切, 將一切的癌腫因子殺滅於萌芽狀態,

最好切完再做化療, 化化佢, 事半功倍
作者: CHERRYlittle    時間: 2010-6-7 12:29 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 123vvv    時間: 2010-6-7 11:19 PM

如在電療或化療階段,
需注重體力保充,
因欠缺胃口,故建議在這段期間,
多飲鲜果汁或
多飲魚湯,但不要胡亂放入任何葯材,
否則怕影響化療葯物功能,
最好飲及超有營養配方:
紅羅白煲石祟魚,係石祟魚...石祟魚...石祟魚...
祇知道這種魚能提供極佳能量抗戰癌魔,
患者可參考參考,
堅強,還強,遇強越強........
作者: Edith_tt    時間: 2010-6-8 11:19 PM

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-5-30 11:33 PM 發表

好擔心!
打AC 針副作用會多o的的, 如果加埋Herceptin (如果你係HER2 型), 對心臟負荷會再大o的, 不過醫生有晒經驗, 會睇住個心臟功能. 點解副作用咁多都仲打AC針? 因為AC 對乳癌似乎有效一點. 不過AC / TC 都係醫乳癌的一線藥!
作者: Gabrielmiranda    時間: 2010-6-9 02:27 PM

引用:
原帖由 Edith_tt 於 2010-6-8 11:19 PM 發表

打AC 針副作用會多o的的, 如果加埋Herceptin (如果你係HER2 型), 對心臟負荷會再大o的, 不過醫生有晒經驗, 會睇住個心臟功能. 點解副作用咁多都仲打AC針? 因為AC 對乳癌似乎有效一點. 不過AC / TC 都係醫乳癌的一 ...
AC 對乳癌似乎有效一點,何出此言?有冇實際案例?

咁,對於Taxotere你又點睇?
作者: iona2008    時間: 2010-6-10 10:25 AM     標題: 回覆 49# 的帖子

是百x堂.. 希望有用..醫生告知月底前開始化療
作者: CHERRYlittle    時間: 2010-6-10 10:39 AM

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-6-10 10:25 AM 發表

是百x堂.. 希望有用..醫生告知月底前開始化療
呢個牌子特別好的嗎?
比大牌子維特XX還要貴,

祝你一切順利,健康!
作者: Gabrielmiranda    時間: 2010-6-12 01:00 PM

引用:
原帖由 CHERRYlittle 於 2010-6-7 12:29 PM 發表

咁快開始剪頭髮?
其實唔係個個人化療都會脫髮,
我daddy化左4次都好似冇乜甩,
不如睇定d先,有咩異樣先去剪

至於靈芝,要咁貴鮋咩,
"維特XX" 360粒都係$2500左右之嘛
乳癌嘅化療藥一定會脫髮,未聽過有病友唔甩喎!

其他好似腸癌嘅化療藥,有病友就冇甩過頭髮了。

作者: orafan    時間: 2010-6-26 10:55 PM

引用:
原帖由 Gabrielmiranda 於 2010-6-12 01:00 PM 發表

乳癌鞇化療藥一定會脫髮,未聽過有病友唔甩喎!

其他好似腸癌鮋化療藥,有病友就冇甩過頭髮了。
當你明白點解化療藥會甩頭髮, 就見怪不怪了
化療藥目的係扺制細胞生長, 尤其係癌細胞. 頭髮係有生長細胞所以甩唔出奇.
如果頭髮唔甩代表藥本身只針對某處細胞. 或如果跟本不能抑制你體內癌細胞生長, 到時咪仲驚!
作者: stay_positive    時間: 2010-6-28 04:10 PM

不要害怕,
勇敢面對.

化療過後, 去看中醫調理, 很快就會長回頭髮.
如可以的話, 到卓x廊買FUCOIDAN服用, 真的很有效
作者: iona2008    時間: 2010-7-7 12:59 PM

已經打了1針一星期但發燒及白血球偏低, 入院隔離.. 醫生告知第二針亦遲打... 不知如何是好, 好擔心...
作者: Lifeee    時間: 2010-7-7 02:55 PM

引用:
原帖由 rain1288 於 2010-5-22 02:03 PM 發表

1個腸 ...
早期做手術, 善後好的話復發率很低
中後期配合化療對治癒很大幫助
我不是說吃 什麼什麼沒有效, 可是你可以給我"實例"  吃到沒有腫瘤, 或生活如常人, 有幾個?
個個人體質不同, 萬一食療沒效, 樓主有什麼事, 你負責?  (聽你講唔切真係死得人)
不要說我不尊重你, 但以西醫治療失效來"推銷" 褐藻糖膠  的有效, 說不通
如果你有大量真實個案, 可以post出來給大家証實証實一下
btw, 我是相信中藥有作用可以用不著hard sale吧

作者: Gabrielmiranda    時間: 2010-7-7 06:49 PM

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-7-7 12:59 PM 發表

已經打了1針一星期但發燒及白血球偏低, 入院隔離.. 醫生告知第二針亦遲打... 不知如何是好, 好擔心...
你不用擔心!我化療頭兩次也曾因發燒入院。
至於白血球偏低,你嘅醫生應該會處方NEUPOGEN提升白血球針俾你,
讓你在化療後第6天開始注射,連續注射6天,白血球便會回復正常,但此針藥係要自費的。

之前,我係化療頭幾天,因白血球過低,會暫時唔食生果及魚生,
飲煲過嘅水,千祈唔好直接飲filter 出嘅水,我連刷牙漱口都用煲過嘅水;
每天做半小時急步行嘅運動,每次化療後第6天都有注射NEUPOGEN提升白血球針;
之後4次嘅化療,我都冇再發燒了!

努力!加油!療程好快便會完成。

《聖經》說:「喜樂的心乃是良藥憂傷的靈使骨枯乾。」(箴17:22)
作者: iona2008    時間: 2010-7-8 10:33 AM     標題: 回覆 60# 的帖子

多謝你經驗分享, 醫生要求我住一星期觀測, 現在未退.. 暫時ok..
作者: yrbvk    時間: 2010-7-8 02:41 PM

作者: stay_positive    時間: 2010-7-9 11:44 AM

我太太08年發現患第三期乳癌,化療後看中醫及吃雲芝調理.但可惜今年再復發並擴散,接受化療及電療, 癌指數仍高達106.
後來服食超X褐藻糖膠兩個月後, 情況好轉, 癌指數跌至50, 現仍繼續服食.
如白血球過低, 可吃鮮奶旦白.
希望給你參考

作者: stay_positive    時間: 2010-7-9 11:53 AM

Lifeee
在這裡發言的, 都是分享個案經驗, 希望對病友有幫助.

並非如你所說
“hard sale”,
如你沒有這方面的經驗, 不要胡亂指責, 以免影响其他病友

作者: Lifeee    時間: 2010-7-11 12:10 PM

引用:
原帖由 stay_positive 於 2010-7-9 11:53 AM 發表

Lifeee
在這裡發言的, 都是分享個案經驗, 希望對病友有幫助.

並非如你所說
“hard sale”, 如你沒有這方面的經驗, 不要胡亂指責, 以免影响其他病友
新account, 你自己請看rain1288既言論, 叫人唔好做surgery
近來很多新account, 是不是推銷他們心裡有數, 我只是警醒, 如有人在此傳銷害人, 他們自知
我也沒指明誰是傳銷, 你不必緊強
雖然我的言論對癌友可能沒幫助, 至少我是真心希望他們痊癒, 而不是誤導, 只是想他們買之前先詣詢專業意見

作者: Philip.J. Fry    時間: 2010-7-11 12:44 PM     標題: 回覆 65# 的帖子

rain1288 家人已死了4個, 可能是有感而發. 係度有許多網友都叫人多方面了解怎樣癌症, 冇乜問題喎.

窮人冇錢要到公立醫院醫, 一個唔好彩就成為新聞, 或條命交俾剛畢業只有二十幾歲冇乜經驗嘅年青醫生, 係人都驚.   
作者: stay_positive    時間: 2010-7-12 05:04 PM

絕對認同, 現今公立醫院人才不濟, 經常發生醫療失誤.  

可惜往私家醫生又收費高昂, 真的無奈. ........
作者: chamychamy    時間: 2010-7-12 09:06 PM

引用:
原帖由 Gabrielmiranda 於 2010-6-1 02:39 PM 發表

明白哂!唔該哂!

最好是中西雙修的中醫,請問你有冇好介紹,可PM d資料俾我。
我的家人在東華三院黄大仙醫院浸會大學中醫藥臨床研究中心一路睇開,一劑几十元,睇住他的臉色一天比一天好,到現在醫生
叫他一星期煲=次中藥就得。
作者: alexowk    時間: 2010-7-14 03:22 PM

我想問問大家有冇D什麼東西唔可以食呀...

因為本人的媽媽剛剛CONFIRM 有乳癌...

THANK YOU 大家比D COMMENTS我呀...
作者: stay_positive    時間: 2010-7-14 04:40 PM

說到戒口,是非常非常之重要,如鴨、鵝、蝦、蟹、竽頭、筍類及高麗蔘要切戒,
作者: Gabrielmiranda    時間: 2010-7-14 07:39 PM

引用:
原帖由 alexowk 於 2010-7-14 03:22 PM 發表

有兩本書好值得你參考:1. 勇闖癌關 . 活出新命   作者:勞念慈(曾患乳癌)
                                    2. 自然就會抗癌            作者:醫學博士  大衛.賽文----薛瑞柏(曾患腦癌)
作者: alexowk    時間: 2010-7-14 08:29 PM

THANK YOU... 我會買來參考下...
作者: Gabrielmiranda    時間: 2010-7-14 10:28 PM

引用:
原帖由 alexowk 於 2010-7-14 03:22 PM 發表

我睇過銅鑼灣一位女中醫,佢曾叫我戒吃以下食品:

鷄、鴨、鵝、羊肉、龍蝦、芝士、當歸、燕窩、蜂王漿、蜂膠、榴槤、芒果、龍眼及荔枝。

還要少吃甜食,尤其是白砂糖。
作者: gugudaddy    時間: 2010-7-15 12:11 AM     標題: re

可以試郭林氣功, 好多師姐也有妳的經歷
作者: KenWong_612    時間: 2010-7-16 11:23 PM

作者: alexowk    時間: 2010-7-25 03:11 PM

IONA師姐... 你近來點呀... 身體好返D未...?

可以SHARE下你的進展MA?
作者: iona2008    時間: 2010-7-26 05:03 PM

多謝大家問候, 已經打第二針, 現在好一點.因為藥物引致胃口差, 唔舒服 (食少左野) , 開始三天常常嘔..   好痛苦..  早知告知醫生要求食終極止嘔.. (hkd500元3日.. 比較貴.. )
作者: alexowk    時間: 2010-7-26 09:05 PM

希望你早日康復...
作者: yeungjj7533    時間: 2010-7-26 11:11 PM

作者: simsbl    時間: 2010-7-27 12:26 PM

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-7-26 05:03 PM 發表

多謝大家問候, 已經打第二針, 現在好一點.因為藥物引致胃口差, 唔舒服 (食少左野) , 開始三天常常嘔..   好痛苦..  早知告知醫生要求食終極止嘔.. (hkd500元3日.. 比較貴.. )
你好 我都會係下星期一打第二針
打第一針時~醫生知道我係好驚青的人
佢都好主動問我~要唔要自費買隻止嘔藥
(由於之前都有人提議過~記得叫醫生開隻好d既止嘔藥~等自己舒服d)
我果隻止嘔藥好似$690三粒藥(每日食一粒)
真係幾好

不如盡可能加呢種止嘔藥
至少可以舒服好多

保持心情愉快~都會少d不好副作用
記住每天都要笑
作者: iona2008    時間: 2010-7-27 10:46 PM     標題: 回覆 80# 的帖子

謝謝你的意見. 下次一定加呢種止嘔藥至少可以舒服好多, 不過現在有少少發
現在飲水及食維他命C..希望早日退燒
作者: big-lion2008    時間: 2010-7-28 01:34 AM

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-7-27 10:46 PM 發表

謝謝你的意見. 下次一定加呢種止嘔藥至少可以舒服好多, 不過現在有少少發
加油,我太太都有鼻咽四期,總之,一切聽醫生講.....
以後要發生既事,以後先算,我地一齊加油....跨過去!!
作者: Gabrielmiranda    時間: 2010-7-28 09:31 AM

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-7-27 10:46 PM 發表

師姐,你退燒未呀?你如果是37.5° 是有點低燒,大過38°就是發燒了。

切記:化療期間不要自行服食退燒藥呀!

我頭兩次發燒都入急症室,然後入院打咗強勁嘅抗生素才退燒哩!

但發燒不宜拖延太久,否則住院嘅時間會越長。
作者: simsbl    時間: 2010-7-28 12:02 PM

引用:

醫院比左兩種止嘔藥我食
再加自費果種~一共3種止嘔藥
最初我只係食兩種(每天一粒)
雖然無嘔~不過就勁多胃氣
後來~我試下食埋用餐前半小時食既止嘔藥
哈~又得喎~連胃氣都無

所以~要自己試下方法另自己舒服d
食得落野

如果食到東西~盡量食新鮮蔬菜、水果

你係白血球過低~所以發燒?
放鬆d去面對~會好d架
個人開心~咩病都怕你
祝你開開心心
作者: simsbl    時間: 2010-7-28 12:06 PM

引用:
原帖由 Gabrielmiranda 於 2010-7-28 09:31 AM 發表

師姐,你退燒未呀?你如果是37.5° 是有點低燒,大過38°就是發燒了。

切記:化療期間不要自行服食退燒藥呀!

我頭兩次發燒都入急症室,然後入院打咗強勁嘅抗生素才退燒哩!

但發 ...
我前兩天都有微燒37.x
不過~我知道係'候'龍有d痛令到我發燒
所以~我只係去返睇開個醫生度睇
無返急症室(因為都怕返醫院)
食左藥~而家都無事
作者: iona2008    時間: 2010-7-28 02:09 PM

我昨日及今天都有微燒37.x左右.. 依舊今天打白血球針, 上次打第四針便發
燒而入QE醫院... 希望今次OK. 請問你是否看私家醫呢..
希望你無事, 大家努力.
作者: iona2008    時間: 2010-7-28 02:19 PM     標題: 回覆 83# 的帖子

謝謝你回覆. 化療期間不要自行服食退燒藥但私家醫生可以自行食PANADOL.不過沒有做..因為我擔心, 所以只食抗生素才退燒哩!
作者: simsbl    時間: 2010-7-28 04:17 PM

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-7-28 02:09 PM 發表

我昨日及今天都有微燒37.x左右.. 依舊今天打白血球針, 上次打第四針便發
燒而入QE醫院... 希望今次OK. 請問你是否看私家醫呢..
eee~你要打白血球針?
你而家打緊咩針名?

我遲d打隻新T針~都話要打白血球針~
好似話會打7日白血球針

我係威爾斯做化療~
做手術就係私家醫生度做

其實我一切都算幾好
只係我勁恐懼打針
驚到個醫生要開鎮靜劑比我食
唉~真係無用
作者: simsbl    時間: 2010-7-28 04:28 PM

引用:

好擔心!
再睇返你個情況~同我都相似
我都係第三期~淋巴就擴散17粒
不過~我係兩邊乳房都係
所以~我兩邊都全割哂乳房
亦即時做返埋個乳房

而家我會打8針~4針AC 、 4針T(新)
醫院話~新T針好容易發燒
所以要連續打7日補血針(我諗係白血球針)

之後仲做25次電療~食5年藥

你而家情況係點?
要打d咩針?

如果精神許多的話~去參加d乳癌分享會~會好有幫助~
聽下其他人分享佢地既過程
會得益不少
作者: iona2008    時間: 2010-7-29 11:13 AM     標題: 回覆 89# 的帖子

是的, 我都係第三期~淋巴就擴散13粒
不過~我只係一邊乳房都係但是沒有做返埋個乳房
我是會打6針~新針, 忘記叫什麼針名稱.. 已經打了第二針.今天最後第7針補血針(我習慣叫白血球針) 今天我情況OK, 而上倆星期已經剪頭,沒有頭髮帶假髮. 謝謝你分享
作者: Gabrielmiranda    時間: 2010-7-29 01:06 PM

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-7-28 02:09 PM 發表

營養師話:當白血球低時,生果都唔好食住,要食就要食熟嘅;所以我只吃蘋果提純粉來補充。

待打完白血球針翌日,我才開始食生果,不過要批皮食。

記得唔好直接飲過濾器出嘅水,要煲滚後才可飲。

在化療期間,我連刷牙漱口都用煲過嘅凍水;

因此,兩次發燒入院後,以後4次我都無再發燒了!  

我打白血球針時,體温多數徘徊係36.8-37.5度左右,如果超過38度便算發燒。

當我體温畧高時,我只要急步行30分鐘,出汗後體温不但會回復正常,而且成身會感到舒服好多哩。

所以,真的不可少覷運動嘅威力啊!

我現在正電療中,還有9次便完成;但還要繼續打標靶。

大家一起努力吧!  加油!
作者: simsbl    時間: 2010-7-29 02:24 PM

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-7-29 11:13 AM 發表

是的, 我都係第三期~淋巴就擴散13粒
不過~我只係一邊乳房都係但是沒有做返埋個乳房
我是會打6針~新針, 忘記叫什麼針名稱.. 已經打了第二針.今天最後第7針補血針(我習慣叫白血球針) 今天我情況OK, 而上倆星期已經剪 ...
打補血針~你係去返邊度打?
我聽過病友講~係去政府診所打
而我見個化療醫生話~其實可以自己係屋企打都得

哈~我一早已經剪到好短頭髮
這兩天d頭髮甩得好勁~我打算明日去剪到光頭
要成日清理甩出黎d頭髮~好鬼煩

eee~你打左第二針~而家先剪頭髮
你d頭髮唔甩咩?
作者: simsbl    時間: 2010-7-29 02:26 PM

引用:
原帖由 Gabrielmiranda 於 2010-7-29 01:06 PM 發表

營養師話:當白血球低時,生果都唔好食住,要食就要食熟嘅;所以我只吃蘋果提純粉來補充。

待打完白血球針翌日,我才開始食生果,不過要批皮食。

記得唔好直接飲過濾器出嘅水,要煲滚後才可飲。
...
係丫~我都盡量每日落街行下
我都覺得個人郁動下~反而仲精神~
當然~要睇返自己既身體情況
作者: xzs    時間: 2010-7-29 03:09 PM

世界上病痛就是咁,希望楼主无论什么问题都要坚强的渡过啊,都希望老天发发善心比你好运,让你奇迹出现。
作者: Gabrielmiranda    時間: 2010-7-29 07:08 PM

引用:
原帖由 simsbl 於 2010-7-29 02:24 PM 發表

打補血針~你係去返邊度打?
我聽過病友講~係去政府診所打
而我見個化療醫生話~其實可以自己係屋企打都得

哈~我一早已經剪到好短頭髮
這兩天d頭髮甩得好勁~我打算明日去剪到光頭
要成日清理甩出黎d頭髮~好
...
simsbl,

我一路都係返醫院嘅腫瘤科打白血球針,遇上星期六、星期日或假期就會到附近嘅賽馬會診所打。

我跟你一樣,化療前已剪了兩次短髮,但無奈成日仲要清理甩出嚟d頭髮,覺得好麻煩!

把心一橫,我便叫我「蝦子餅」用電剪同我剃了個尼姑頭,十分清爽。

5月尾我已完成化療,現在長出嚟d新髮好柔軟哩!
作者: iona2008    時間: 2010-7-30 11:02 AM     標題: 回覆 91# 的帖子

謝謝你的意見. 我食車裡子及蘋果多. 當打完白血球針翌日, 我飲中藥(QE).我一路都係返附近醫院打白血球針,方便的..
我跟你一樣,第一次化療之後十日後已剃了個尼姑頭,剪頭過程. 我開始流淚了.. 之後帶假髮, 每次去街帶假髮因為不習慣尼姑頭, 希望10月中完成化療,盡快長出d新髮!
你現在是否做野或沒做野呢?
大家一起努力吧!  加油!
作者: Gabrielmiranda    時間: 2010-7-30 11:21 AM

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-7-30 11:02 AM 發表

謝謝你的意見. 我食車裡子及蘋果多. 當打完白血球針翌日, 我飲中藥(QE).我一路都係返附近醫院打白血球針,方便的..
我跟你一樣,第一次化療之後十日後已剃了個尼姑頭,剪頭過程. 我開始流淚了.. 之後帶假髮, 每次 ...
iona,

我都鍾意食車厘子同埋王林蘋果,最近愛上了夏威夷木瓜;聽說木瓜對乳癌患者好有益:Papaya was the only studied food found to halt breast cancer. Scientists studied 14 plant foods commonly consumed in Mexico to determine their ability to halt breast cancer cell growth. They found that only papaya had a significant effect on stopping breast cancer cell growth.
(International Journal of Food Science and Nutrition, May) 所以,我地不妨多吃木瓜。

剪哂d頭髮,我雖有少少失落,但我仍感謝神俾機會我重新長過d頭髮;以前我經常染髮及電髮,搞到d頭髮好傷哩!

我現在不用上班,因為我已提早退休。
作者: simsbl    時間: 2010-7-30 12:51 PM

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-7-30 11:02 AM 發表

我跟你一樣,第一次化療之後十日後已剃了個尼姑頭,剪頭過程. 我開始流淚了.. 之後帶假髮, 每次 ...
哈~其實剪短左頭髮
我反而覺得清爽~可能我一向短頭髮
而家不知幾涼快~又容易打理
作者: simsbl    時間: 2010-7-30 12:57 PM

引用:
原帖由 Gabrielmiranda 於 2010-7-29 07:08 PM 發表

simsbl,

我一路都係返醫院嘅腫瘤科打白血球針,遇上星期六、星期日或假期就會到附近嘅賽馬會診所打。

我跟你一樣,化療前已剪了兩次短髮,但無奈成日仲要清理甩出嚟d頭髮,覺得好麻煩!:smile_o02 ...
eeee~咁岩 iona 和Gabrielmiranda 都要打白血球針既?
我去乳癌分享會度~只有一個病友要打白血球針

我睇果個化療醫生話~打白血球針要自費
好似幾百蚊一支~係咪架?

大家一齊努力^^
作者: simsbl    時間: 2010-7-30 01:05 PM

引用:

你唔需要太介意人地點睇
只要自己舒服、開心就ok

之前我剪左陸軍裝頭~我都好少帽
假髮就更加少帶~實在太熱啦

剛剃到光頭~返屋企試帶下頭巾都覺得好型丫

要食多種類既蔬菜、生果
咁樣可以吸收不同既營養

你就好啦 10月打完針
記得要每天開心笑下