標題: [其他] 買車煩惱,同樣價錢,二手定全新? [打印本頁]

作者: wahea     時間: 2015-3-15 12:44 PM

相信買車既人都會遇過依個煩惱
同樣預算,買二手可以買高幾級既車
你地如何取捨?
作者: 00jacky00     時間: 2015-3-18 05:41 PM

你要你老婆系完裝定二手……?

作者: jacky2614     時間: 2015-3-21 02:17 AM

二手廿歲模特兒 vs 三十歲豬扒處女

作者: bbcc2200     時間: 2015-3-22 09:43 PM

引用:
原帖由 wahea 於 2015-3-15 12:44 PM 發表

相信買車既人都會遇過依個煩惱
同樣預算,買二手可以買高幾級既車
你地如何取捨?
一定買新車. 新車樣樣新,  起碼五年不用大修,  我個人最怕揸二手車.

車就算幾高級, 會跟隨年分而逐漸眨值.
作者: playmobilboy     時間: 2015-3-23 01:51 PM

買過新車就好難會再考慮2手

作者: playmobilboy     時間: 2015-3-23 01:53 PM

寧願全新Mazda 都唔諗2手BMW

作者: P85D     時間: 2015-3-31 11:55 AM

錢多買新車,想慳錢買二手車!

作者: johnny10121012     時間: 2015-4-4 04:14 PM

有錢就梗係新車啦,二手車就幾級又點,比人挽到殘曬

作者: patpat1357     時間: 2015-4-6 02:59 PM

以前我都覺買二手車着數,但買過幾次後覺得買新車是正路,点解? 比如新車四十萬,用了五年後正常賣到十八至二十萬,而這五年你享受左最好之狀況,又無什麼要修理.

而二手車,五年車,當你二十萬,再過五年,賣得出五萬已不錯,如trade in, 真係價一,兩萬. 當中未包括因老化而整車. 你們算一算那樣化算吧!
作者: nofaithnoway     時間: 2015-4-6 03:56 PM

新車~

不過我諗主要睇你點揸LA~

如果你唔會點換~最少5,6年~梗係新LA~
作者: patpat1357     時間: 2015-4-7 01:46 PM

就算一至二年換車,條數一樣,四十萬入,二年後可賣出三十萬左右,我是計五萬一年左右,當然貴價車另外算.
作者: Color_Cheese     時間: 2015-4-8 02:48 AM

好正,哈哈
引用:
原帖由 jacky2614 於 2015-3-21 02:17 AM 發表

作者: fxxkerman     時間: 2015-4-10 01:20 PM

有錢當然全新,無錢無得講

作者: newhc     時間: 2015-4-11 10:06 PM

我當時2選1:

1. 寶馬14年全新520D, $495,000
2. 奧迪A7 2.8 2013年, 大昌x 陳列車 約7km, $460,000
3. 奧迪A7 3.0 2011年, 二手車 60km, $400,000

最終買了2

作者: newhc     時間: 2015-4-11 10:07 PM

我當時2選1:

1. 寶馬14年全新520D, $495,000
2. 奧迪A7 2.8 2013年, 大昌x 陳列車 約7000km, $460,000
3. 奧迪A7 3.0 2011年, 二手車 60000km, $400,000

最終買了2

作者: ballcow10     時間: 2015-4-12 12:52 AM

當你70萬買架三四手00 01法拉利 , 都好過用60萬買架14/15全新垃圾BENZ... 邊有得比..
作者: a.t505     時間: 2015-4-12 03:26 PM

15年嘅拉利,
除非有幾部車當收藏
唔係渣出去,都唔會型la,
有錢果班,肯使錢嘅,
一係唔渣,
一渣只要新款。

作者: XC60T5

作者: XC60T5

作者: whm601768     時間: 2015-5-25 12:22 AM

好日都唔郁車, 2手啦.
日日揸, 全新
作者: ricky.wong     時間: 2015-5-26 01:39 PM

我就覺得買日本二手車抵玩d。一般幾年車都沒有什麼東西要整,只需要定期換油但又不用回原廠。

作者: 燕子仔     時間: 2015-5-26 03:57 PM

我會選二手,不過3年內既車

作者: davepoh     時間: 2015-5-26 09:26 PM

我:腳車⋯新自動波,玩具⋯二手棍

[ 本帖最後由 davepoh 於 2015-5-26 09:28 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]
作者: wylai1678     時間: 2015-5-27 06:58 PM

買二手車,雖然車價係平,但折舊係以新車車價計算。所以如果新車車價貴,比起同價錢既新車,每年折舊既錢都會多D。
作者: laulam     時間: 2015-5-27 10:52 PM

30萬Budget,全新日本車(Mazda 6)頂級,或二手BBA?
作者: aricw     時間: 2015-5-28 05:01 AM

引用:
原帖由 laulam 於 2015-5-27 10:52 PM 發表
30萬Budget,全新日本車(Mazda 6)頂級,或二手BBA?
d yen平到顛仲拎30萬買萬事得,我代日本仔同你講,亞哩亞多

作者: 博洛龐     時間: 2015-6-7 10:53 AM

唔介意整車或驗車就二手,怕煩又無乜經驗就買新.
作者: hktalu     時間: 2015-6-7 07:46 PM

二手2年車已跌4成, 20萬日本車, 12萬已買到.
又有保養. 平平地代步都好.
作者: EdmundChao     時間: 2015-6-13 10:52 PM

如果無法負擔新車價,如c63 etc 買二手完夢��
如果代步買餸車,新車。

作者: 深信佛的人     時間: 2015-6-15 12:25 AM

我個人比較喜歡揸一架自己鍾意嘅車超過十年,我當車就好似家庭成員,吾會兩三年換車,揸到有感情,所以一定買新車,加上自己一手包辦,架車乜事都一清二楚,同埋成日驚買到D車比人車震過,污漕
作者: henry3717     時間: 2015-6-16 09:34 AM

呢個正。
引用:
原帖由 jacky2614 於 2015-3-21 02:17 AM 發表

作者: tommynghk     時間: 2015-6-16 06:30 PM

引用:
原帖由 a.t505 於 2015-4-12 03:26 PM 發表

15年嘅拉利,
除非有幾部車當收藏
唔係渣出去,都唔會型la,
有錢果班,肯使錢嘅,
一係唔渣,
一渣只要新款。

totally agreed
作者: franklee006     時間: 2015-6-21 01:15 PM

2手好車 vs  普通新車?
作者: ajima     時間: 2015-6-21 01:40 PM

只會買新車但唔會買太貴。2手除非係朋友放,可遇不可求

作者: kcl4     時間: 2015-7-14 12:10 PM

車既野盡量有新買新,自己一清二楚部車唔使太多顧慮
作者: Rho2504     時間: 2015-7-16 09:34 PM

睇住budget買架自己鐘意既就得

作者: UKecho     時間: 2015-7-18 10:19 AM

如果真係無錢...先2手.....  
如果你有d錢點解唔買新車....?!? 都係比個首期... 之後供幾年...又唔係要你一次過比哂~~
新車都係比較著數d~~
你平平地揸... 唔好諗high class d 車啦~~~ 十幾萬 , 廿萬樓下... 都有啦....
樓主你唔係想買40-50萬車瓜?!?

作者: THOM323     時間: 2015-7-18 11:37 AM

三年內 少過三萬公里既二手車最化算

作者: THOM323     時間: 2015-7-18 11:39 AM

新車落地唔見三成 三年得番一半價錢

作者: myae92     時間: 2015-7-23 01:46 PM

買新車, 要KEEP保養, 就要每年俾幾千返原廠...其實同你買部好既二手車慢慢執差唔多...但車價二手平一截.. 當然..你要有個信得過既車房先得~~

當我可以用平過部IPHONE 6 PLUS既價錢買到部內籠新淨, 機器精神既二手車返來既時候...我仲有咩理由考慮全新車?!
作者: lyfan     時間: 2015-7-24 08:32 PM

長揸唔換車就新車

作者: 一介書生     時間: 2015-7-26 10:26 PM

我個人只會考慮買全新的
作者: HKNYTC     時間: 2015-7-27 12:00 AM

梗係新車啦!!
作者: poorfire     時間: 2015-8-1 01:30 PM

二手車可能撞过 或者死过人
又吾会特別平。特別平你又驚有問題
款舊同配件如後波泊車鏡 电子手掣 自动头灯 水撥都无
新車乜都有 維修少又有保用 又冇甘快年年驗車
仲有新舊車嘅折舊其實差吾多
新車揸落都舒服好多

作者: poorfire     時間: 2015-8-1 01:35 PM

新車慳油啲

作者: daly451     時間: 2015-8-1 04:22 PM

依家最慘啲二手車又唔係平  點解唔俾多少少新車 可以上會又有保養

作者: charlieau     時間: 2015-8-7 01:19 PM

幾個月前遇過呢個問題, 要換七人車, 當時諗緊2手previa, 約22萬, 後來都係買咗新odyssey.

因為係諗住用十年. 買2 手用多5-6年又要換, 油費又貴啲.
作者: SMK2006     時間: 2015-8-7 02:19 PM

本來想買d五年左右既二手車七人車,但價錢一d都唔平,加上揸多年令又要開始年験,維修保養開支會越耐越多,所以最後出左新車,起碼可以長揸唔使擔維修!

作者: ckh28382     時間: 2015-8-9 07:18 PM

引用:
原帖由 daly451 於 2015-8-1 04:22 PM 發表

依家最慘啲二手車又唔係平  點解唔俾多少少新車 可以上會又有保養

呢句真,依家D二手車真係唔平,車行價隨時貼近新車價,有位師兄舊年就响車行買咗部二手316i A Sport,二手成交價竟然貴過部車的出車價!

作者: jackey9333     時間: 2015-8-27 10:20 AM

作者: thunderpig     時間: 2015-8-29 08:11 AM

引用:
原帖由 patpat1357 於 2015-4-6 02:59 PM 發表

以前我都覺買二手車着數,但買過幾次後覺得買新車是正路,点解? 比如新車四十萬,用了五年後正常賣到十八至二十萬,而這五年你享受左最好之狀況,又無什麼要修理.

而二手車,五年車,當你二十萬,再過五 ...
睇下架二手車咩年紀喎,新車對兩年內二手車,我會揀二手囉,最合乎經濟效益

作者: bluerdragon     時間: 2015-8-29 02:57 PM

你無2部車俾人簡,淨係講錢點compare

作者: macbrush     時間: 2015-8-30 02:38 PM

睇幾舊同架易手車靚唔靚仔。 易手車有樣好,一兩年成個系列既 bug 走哂出尼,買咩 option 無事知道哂,例如當年新買 DSG 7 速果班咪知味道,你買易手車都會避。 通常啲車個價第二年開始真係山泥傾瀉,三十萬變十幾萬,又仲有兩三年保養,架車正常應該仲幾新,其實我覺得買得過,當然要睇番架車質素。不過兩三年車開始有損耗野要換都正常,要打番條數。
作者: 隱藏人     時間: 2015-8-31 10:44 AM

引用:
原帖由 myae92 於 2015-7-23 01:46 PM 發表

買新車, 要KEEP保養, 就要每年俾幾千返原廠...其實同你買部好既二手車慢慢執差唔多...但車價二手平一截.. 當然..你要有個信得過既車房先得~~

當我可以用平過部IPHONE 6 PLUS既價錢買到部內籠新淨, 機器精神既二手 ...
我都係咁諗@@
作者: hung920     時間: 2015-9-3 04:50 PM

引用:
原帖由 THOM323 於 2015-7-18 11:39 AM 發表

新車落地唔見三成 三年得番一半價錢

你呢D諗法二十年前就啱,今時今日,由其日本1500cc以下既車,邊有可能三年唔見一半.....

作者: hhlink123     時間: 2015-9-5 09:31 AM

新牌二手,之後冇所謂

作者: gimsink     時間: 2015-9-5 09:41 AM

引用:
原帖由 hung920 於 2015-9-3 04:50 PM 發表
你呢D諗法二十年前就啱,今時今日,由其日本1500cc以下既車,邊有可能三年唔見一半.....http://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg
你賣過車未?

作者: 鴻略好     時間: 2015-9-8 01:06 AM

全新

作者: hellodenmark     時間: 2015-9-9 09:43 AM

喱個同樓一樣, 好個人

我就樓同車都只買過二手
作者: 20210358     時間: 2015-9-9 10:25 AM

全新
幾年前揀全新c63都冇揀到二手911

作者: qqbaby169     時間: 2015-9-9 10:28 AM

二手買高幾級
作者: ufohk     時間: 2015-9-10 04:13 PM

引用:
原帖由 20210358 於 2015-9-9 10:25 AM 發表

全新
幾年前揀全新c63都冇揀到二手911

就算新車C63 VS 新車911 , 我都買C63

波子個樣唔岩口味
作者: sinsky     時間: 2015-9-13 01:06 PM

買二手車要好小心, 第一要考慮同邊個買, 直接同朋友買都還好, 同d唔識既人買就要小心再小心, 尤其是車行改咪錶唔在講, 個個以為個二手價好平好低, 完全錯哂, 新車貼住啦! 其次維修問題, 我奉勸各位買二手車既朋友, 首先要自己車房驗完車同(過左7年車的話) 政府驗車先好比訂, 然後過戶時先同時比尾數, 因為太多奸商。

作者: sinsky     時間: 2015-9-13 01:09 PM

哈哈, 可唔可以係全新既明日之星

作者: ninodazilva     時間: 2015-9-20 12:01 AM

新車!

作者: bc9800     時間: 2015-9-21 01:14 PM

引用:
原帖由 P85D 於 2015-3-31 11:55 AM 發表

錢多買新車,想慳錢買二手車!

條題係講以相同車價作考慮,錢多的話,你可以考慮二手車,以相同價錢换取更高的享受,萬一有額外维修開支,亦不致構成太大負擔

作者: chass     時間: 2015-10-1 08:16 AM

買新車安心好多

作者: talcans     時間: 2015-10-10 08:16 AM

我正睇緊兩架完全唔同車

1. Ford C-Max 全新 24.9萬
2. Toyota Previa 2012 約 22-23萬

請問大家點睇?

作者: anac     時間: 2015-10-11 10:27 AM

新既好,二手有事,修理費分分鐘洗錢仲勁

作者: cmyau     時間: 2015-10-24 07:53 PM

如果2011年Audi a5 1.8T sportback vs  全新vw golf trendline, 哪個較好的選擇?

作者: augustus00     時間: 2015-10-27 07:11 PM

brand new of coz!
作者: 西門二官人     時間: 2015-11-2 08:33 PM

冇得比較。40w的新車同40w的二手車。系唔同級別唔同感覺。
前提如果二手車保養好冇裝浸的話
我一定系選二手車。點解?寧為玉碎,不作瓦全。新車年年有,你追得幾多?就算新車一落地都打9折或者85折啦。46買部新520不如40萬買部上款740或者730。揸出去都唔同啦...ching

作者: 西門二官人     時間: 2015-11-2 08:36 PM

引用:
原帖由 ballcow10 於 2015-4-12 12:52 AM 發表

當你70萬買架三四手00 01法拉利 , 都好過用60萬買架14/15全新垃圾BENZ... 邊有得比..
冇錯,揸出嚟冇人會理你系新定舊。只系知道你揸法拉利。

作者: lamhk1122     時間: 2015-11-2 09:46 PM

你上網查下, 嚇死你! Au 記出名一過保養期整到你暈,八成Au 記車主投訴, 得一两話無野整, 你諗清楚先好。

呢两間應該好有關係,v記出事連累A記車。

我個人就肯定避開尼两個品牌既車。
引用:
原帖由 cmyau 於 2015-10-24 07:53 PM 發表
如果2011年Audi a5 1.8T sportback vs  全新vw golf trendline, 哪個較好的選擇?

作者: morningbirdd     時間: 2015-11-2 10:15 PM

二手先好

作者: nothing19     時間: 2015-11-6 05:04 AM

全新掛哈哈
作者: David_Fok     時間: 2015-11-6 07:01 PM

same question:  $500000 for a brand new NX 200T vs 2012 Evoque ?

作者: maxirolon

作者: Wongshumyuen     時間: 2015-11-8 03:12 PM

當然係看 budget 啦!如果有能力 當然係全新啦,其次先至考慮陳列車或經理車,起碼有原廠保養。宜家年尾d陳列車可以平成一成半到兩成

作者: kwong1000     時間: 2015-11-8 05:30 PM

引用:
原帖由 lamhk1122 於 2015-11-2 09:46 PM 發表
你上網查下, 嚇死你! Au 記出名一過保養期整到你暈,八成Au 記車主投訴, 得一两話無野整, 你諗清楚先好。呢两間應該好有關係,v記出事連累A記車。我個人就肯定避開尼两個品牌既車。
緊係有關係, Audi都係福士旗下
但感覺福士比Audi襟用好多

作者: cplai     時間: 2015-11-8 08:24 PM

同等價錢,今日新出5系42萬。12年車 21萬有師兄賣左,大把25萬盤等還價。真係成半價錢,21 22萬。可買咩新車?買架新T車 哥露乸炸

作者: ufohk     時間: 2015-11-12 05:29 PM

引用:
原帖由 kwong1000 於 2015-11-8 05:30 PM 發表

緊係有關係, Audi都係福士旗下
但感覺福士比Audi襟用好多

AUDI 豪華咁多, 實多好多電子野, D 料應該共用
作者: JoviCCC     時間: 2015-11-24 06:06 AM

我也想聽大家的建議!謝