標題: [政府部門] ACO/CA全炒後,人生好似冇晒希望 [打印本頁]

作者: $WAYNE$    時間: 2015-7-1 05:11 PM     標題: ACO/CA全炒後,人生好似冇晒希望

本來想做到退休,唔洗再揾工 / interview / 等運到,人工唔算高都夠食啦,點知全炒都唔知可以揾咩工做邊行

惟有寄望其他公營機構,或睇下下年年尾會唔會再請CA/ACO啦,私人公司又唔知做邊行文職好,轉行又唔知轉咩好
作者: rockandroll999    時間: 2015-7-1 05:12 PM

作者: cherry.chin    時間: 2015-7-1 05:16 PM

作者: 咖哩包    時間: 2015-7-1 05:40 PM

考政府工心態不嬲係預左唔得多過得
下下都幾廿、幾百人爭一個位
同宜家d細路哥考名校差唔多
純粹叩門搏一搏
作者: moomin47    時間: 2015-7-1 06:33 PM

我考ACO 都衰左啦, 仲要打字都過唔到...明明平時夠有突
去到淆底怕串錯, 睇幾眼就夠鐘...
作者: 發表新帖    時間: 2015-7-1 06:37 PM

做到就立即變上流社會

作者: moomin47    時間: 2015-7-1 06:41 PM

引用:
原帖由 發表新帖 於 2015-7-1 06:37 PM 發表

做到就立即變上流社會

唔係呀嘛, 只係脫離社會保障網咋
作者: $WAYNE$    時間: 2015-7-1 07:09 PM

引用:
原帖由 moomin47 於 2015-7-1 06:33 PM 發表

我考ACO 都衰左啦, 仲要打字都過唔到...明明平時夠有突
去到淆底怕串錯, 睇幾眼就夠鐘...
中定英,中文我用左2分30秒就打晒
英文用左4分30秒
作者: frau_wedekind    時間: 2015-7-1 07:56 PM

引用:
原帖由 $WAYNE$ 於 2015-7-1 05:11 PM 發表

本來想做到退休,唔洗再揾工 / interview / 等運到,人工唔算高都夠食啦,點知全炒都唔知可以揾咩工做邊行

惟有寄望其他公營機構,或睇下下年年尾會唔會再請CA/ACO啦,私人公司又唔知做邊行 ...
師兄,第幾次考?
我考左兩次都唔得aco

作者: $WAYNE$    時間: 2015-7-1 08:02 PM

引用:
原帖由 frau_wedekind 於 2015-7-1 07:56 PM 發表

師兄,第幾次考?
我考左兩次都唔得aco

第一次
作者: moomin47    時間: 2015-7-1 08:02 PM

引用:
原帖由 $WAYNE$ 於 2015-7-1 07:09 PM 發表

中定英,中文我用左2分30秒就打晒
英文用左4分30秒
我中文都係2分鐘左右, 英文差最尾2.5字先到合格線
作者: qqlam2222    時間: 2015-7-1 08:36 PM

真係睇彩數,有信心未必會贏,冇信心都未必會輸

作者: lnc    時間: 2015-7-1 09:17 PM

希望下年再請人啦
今年一定要查下分先得

作者: $WAYNE$    時間: 2015-7-1 09:23 PM

引用:
原帖由 lnc 於 2015-7-1 09:17 PM 發表

希望下年再請人啦
今年一定要查下分先得

冇waiting 都唔駛查啦
作者: 不死俠    時間: 2015-7-1 09:25 PM

收到reject信?

作者: cherry.chin    時間: 2015-7-1 09:26 PM

作者: $WAYNE$    時間: 2015-7-1 09:30 PM

引用:
原帖由 cherry.chin 於 2015-7-1 09:26 PM 發表

知道衰邊可以重點培訓

我應該衰英文
作者: moomin47    時間: 2015-7-1 10:52 PM

引用:
原帖由 cherry.chin 於 2015-7-1 09:26 PM 發表

知道衰邊可以重點培訓

衰樣衰咁點算
作者: HKTEL00852    時間: 2015-7-1 10:56 PM

成日都請,再試過。

作者: frau_wedekind    時間: 2015-7-1 11:11 PM

引用:
原帖由 $WAYNE$ 於 2015-7-1 08:02 PM 發表

第一次
第一次唔緊要既,我識有人考成五六次先得,其實都幾講運氣
加油吧,下年再黎過

作者: luckyluckylife    時間: 2015-7-1 11:12 PM

其實真好好睇運氣。我通正條時事完全唔識

作者: waiw1983    時間: 2015-7-1 11:15 PM

先把打字練至中英打都40字後再去考吧。
每天努力練習一小時,應該不難達到。
(當然要像programmer一樣一分鐘一百字是不可能)

另外,不要太拘泥於文書技巧,基本上打字考試除了看速度也要看成品。不懂如何造出被要求的成品不要緊,主要是打印出來的成品跟考卷相似即可。(考官不可能去查考生怎麼在excel把結果計出來,相反只會看考生能否看起來做到成品)

以上一點心得。

作者: FGFHG2014    時間: 2015-7-2 01:11 AM

返住第二份,下年再考過囉,唔洗講到咁
呢一年好好裝備自己仲好啦~~~
作者: Mrslow    時間: 2015-7-2 01:13 AM

引用:
原帖由 moomin47 於 2015-7-1 10:52 PM 發表

衰樣衰咁點算
相由心生,若然係外邊經歷過刀山火海,
久經歷煉嘅風霜之後,望落去就唔會係「樣衰」,
而係一張剛毅不屈嘅面容。
作者: 演唱會1999    時間: 2015-7-2 02:12 AM

我諗著今年睇下有冇得考..我想知中文TEST用速成打中文係咪冇睇揀字??
作者: $WAYNE$    時間: 2015-7-2 07:09 AM

引用:
原帖由 waiw1983 於 2015-7-1 11:15 PM 發表
先把打字練至中英打都40字後再去考吧。每天努力練習一小時,應該不難達到。(當然要像programmer一樣一分鐘一百字是不可能)另外,不要太拘泥於文書技巧,基本上打字考試除了看速度也要看成品。不懂如何造出 ...
高分過st了

作者: Mayk0731    時間: 2015-7-2 08:20 AM

又唔洗講到咁灰,我今次考第三次都衰咗,三次都唔過skill test,頭兩次skill test全部死晒,第三次全部過到,不過英文衰錯字多,所以又衰過,我今次都要重點培訓英文打字,樓主都係第一次考姐,有得interview已經唔錯啦,查下分知道自己有咩不足,去改善一下,下次一定得,而家個份咪暫時做住先囉,講真考政府工都講啲運氣,我識身邊個啲同事好多都轉到做政府工,咁我遲遲都轉唔到,咪又要繼續生活,唔開心係實有,不過都好快冇事,樓主,你都要努力呀,機會係會留俾有準備既人

作者: man2to    時間: 2015-7-2 08:22 AM

不如開個whatapps group檢討下失敗完因,交換下問題,等下次有準備

作者: ray1700    時間: 2015-7-2 09:37 AM

希望在明天~~~

加油
作者: onetea    時間: 2015-7-2 10:36 AM

現職ca衰interview...不過知衰咩,時事題竟然答錯野

作者: frau_wedekind    時間: 2015-7-2 10:56 AM

引用:
原帖由 onetea 於 2015-7-2 10:36 AM 發表

現職ca衰interview...不過知衰咩,時事題竟然答錯野

共勉之師兄,下年再黎過

作者: kh2995    時間: 2015-7-2 11:00 AM

引用:
原帖由 演唱會1999 於 2015-7-2 02:12 AM 發表
我諗著今年睇下有冇得考..我想知中文TEST用速成打中文係咪冇睇揀字??
今年應該唔會出招聘

作者: never0220    時間: 2015-7-2 11:38 AM

香港社會真係好可悲…aco & ca 呢d post人工唔高都攪到個個去爭…仲要有人覺得做到等於上左岸…

一個正常既社會唔應該係咁…

作者: LouAu    時間: 2015-7-2 11:40 AM

以前我驚skill test,宜家反而係驚interviw。

作者: sam0010    時間: 2015-7-2 11:41 AM

引用:
原帖由 LouAu 於 2015-7-2 11:40 AM 發表

以前我驚skill test,宜家反而係驚interviw。

當然啦, st有晒評分標準, in就樣就決定9成
作者: QBB    時間: 2015-7-2 11:54 AM

知唔知點CHECK分數?
作者: onetea    時間: 2015-7-2 12:05 PM     標題: 回覆 #36: ACO/CA全炒後,人生好似冇晒希望

Download ops003 form fax比佢

作者: koyote    時間: 2015-7-2 01:18 PM

樓主唔使冇希望,大把人陪你。唯有繼續進修,下次再試,或者試下其他職位,祝你成功。

作者: $WAYNE$    時間: 2015-7-2 01:24 PM

引用:
原帖由 never0220 於 2015-7-2 11:38 AM 發表
香港社會真係好可悲…aco & ca 呢d post人工唔高都攪到個個去爭…仲要有人覺得做到等於上左岸…一個正常既社會唔應該係咁…http://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg
冇學位好難搵工

作者: nuhcnik    時間: 2015-7-2 04:17 PM

作者: ALYCALYC    時間: 2015-7-2 05:01 PM

咁多人爭,仲要有大把大學生爭,REJECT左下次再試囉
作者: 我是新仔    時間: 2015-7-2 05:23 PM

我寧願當年全炒都好過而家想走又冇得走呀!!
作者: 努力不棄    時間: 2015-7-2 09:12 PM

引用:
原帖由 never0220 於 2015-7-2 11:38 AM 發表

香港社會真係好可悲…aco & ca 呢d post人工唔高都攪到個個去爭…仲要有人覺得做到等於上左岸…

一個正常既社會唔應該係咁…

打工仔講到底都係為錢,求穩定。  政府工雖然人工唔係高,但都叫餓你唔死。所以求生活無壓力,要穩定既人自己沖晒入黎啦。
作者: BNS    時間: 2015-7-2 09:16 PM

如果人生在職場只有ACO/CA 係你希望
你個人都好失敗
作者: $WAYNE$    時間: 2015-7-2 09:19 PM

引用:
原帖由 BNS 於 2015-7-2 09:16 PM 發表

如果人生在職場只有ACO/CA 係你希望
你個人都好失敗
冇辦法,學歷低
作者: choi0623hk    時間: 2015-7-2 09:25 PM

引用:
原帖由 我是新仔 於 2015-7-2 05:23 PM 發表
師兄,我岩岩入職,可否講多啲分享下?

作者: BNS    時間: 2015-7-2 09:25 PM

引用:
原帖由 $WAYNE$ 於 2015-7-2 09:19 PM 發表

冇辦法,學歷低
去考SF(順風)
去PCCW做鋪線員

E 兩份工要求學歷低, 人工高
作者: moomin47    時間: 2015-7-2 09:31 PM

引用:
原帖由 努力不棄 於 2015-7-2 09:12 PM 發表

打工仔講到底都係為錢,求穩定。  政府工雖然人工唔係高,但都叫餓你唔死。所以求生活無壓力,要穩定既人自己沖晒入黎啦。
我副學士岩岩畢業果時, 入私人公司連OT、準貼、花紅、雙糧, 平均16K一個月~最高一個月有20K,
但做左近三年, 懶醒辭職, 要半年通知....等得黎, 剛好就2008金融海嘯~出黎想搵返15K都難...
當時乜工都試下, 有政府合約叫面試, 但得 10K 以下
同時有份長工剛10K 請我, 果時要還學費無錢, 做住先啦...再搏下幾千蚊Freelance...
一年後回頭草都無得食, 舊公司執左笠...同時無晒Freelance做
呢份一做就5年黎到2014年, 每年係有大約1K 人工增長, 得果15K
回頭一看跑輸晒比所有基層公務員~
好後悔無去做合約, 如果有在意政府工, 當時年年去考下ACO, 7年後今日就唔同晒
作者: $WAYNE$    時間: 2015-7-2 09:40 PM

引用:
原帖由 moomin47 於 2015-7-2 09:31 PM 發表
我副學士岩岩畢業果時, 入私人公司連OT、準貼、花紅、雙糧, 平均16K一個月~最高一個月有20K,但做左近三年, 懶醒辭職, 要半年通知....等得黎, 剛好就2008金融海嘯~出黎想搵返15K都難...當時乜工都試下, 有政府 ...
點解唔做番畢業果份?

作者: s20030322    時間: 2015-7-2 09:42 PM

引用:
原帖由 moomin47 於 2015-7-2 09:31 PM 發表

我副學士岩岩畢業果時, 入私人公司連OT、準貼、花紅、雙糧, 平均16K一個月~最高一個月有20K,
但做左近三年, 懶醒辭職, 要半年通知....等得黎, 剛好就2008金融海嘯~出黎想搵返15K都難...
當時乜工都試下, 有政府 ...
請問CHING岩岩畢業果時入果間私人公司係??
作者: $WAYNE$    時間: 2015-7-2 09:42 PM

引用:
原帖由 BNS 於 2015-7-2 09:25 PM 發表
去考SF(順風)去PCCW做鋪線員E 兩份工要求學歷低, 人工高
可以做過世嗎?

作者: BNS    時間: 2015-7-2 09:45 PM

睇唔到點解唔得
作者: Mrslow    時間: 2015-7-2 10:14 PM

引用:

你:
2009 = 10,000
2010 = 11,000
2011 = 12,000
2012 = 13,000
2013 = 14,000
2014 = 15,000
2015 --> 16,000

ACO:
2009 = 10,190
2010 = 10,910
2011 ~ 11,645
2012 ~ 13,145
2013 ~ 15,140
2014 ~ 16,425
2015 ~ 18,310

計埋花紅、雙糧、晉升機會,你邊有輸啊?  
作者: moomin47    時間: 2015-7-2 10:43 PM

引用:
原帖由 Mrslow 於 2015-7-2 10:14 PM 發表

你:
2009 = 10,000
2010 = 11,000
2011 = 12,000
2012 = 13,000
2013 = 14,000
2014 = 15,000
2015 --> 16,000

ACO:
2009 = 10,190
2010 = 10,910
2011 ~ 11,645
2012 ~ 13,145
2013 ~ 15,140
...
15K 已經係計晒額外收入, 無雙糧~
而且要維持15K 係要好搏, 個個月準時嘔得出野
如果懶D果個月得11~12K
引用:
原帖由 $WAYNE$ 於 2015-7-2 09:40 PM 發表

點解唔做番畢業果份?

間公司笠左, 同類型一樣比唔返咁多大約只有12K, OT 無錢, 但工作量仲重左
作者: Mrslow    時間: 2015-7-2 10:50 PM

引用:
原帖由 moomin47 於 2015-7-2 10:43 PM 發表

15K 已經係計晒額外收入, 無雙糧~
而且要維持15K 係要好搏, 個個月準時嘔得出野
如果懶D果個月得11~12K

間公司笠左, 同類型一樣比唔返咁多大約只有12K, OT 無錢, 但工作量仲重左
自由槍呢……
係外邊有得摶,果啲又唔計……
時來運到,搵到條大水喉,就算只係幻想都好啊,
做 aco / ca,你連想都唔洗想啊……
作者: 努力不棄    時間: 2015-7-2 11:06 PM

做政府計到最後,係錢個方面未必會贏,而且仲好大機會會輸。 當係做既過程中唔使成日左度右度,一時諗有冇入錯行,一時又諗係時侯要跳糟,一時又驚整花cv,一時又驚炒友。 煩少好多野。

但有大志既人一定唔會入黎就係啦。
作者: moomin47    時間: 2015-7-2 11:14 PM

引用:
原帖由 Mrslow 於 2015-7-2 10:50 PM 發表

自由槍呢……
係外邊有得摶,果啲又唔計……
時來運到,搵到條大水喉,就算只係幻想都好啊,
做 aco / ca,你連想都唔洗想啊……
我都知道我呢度比好多師兄幸福~
一來我已經呢份工升盡左
二來我希望穩穩定定囉,繼續加人工
作者: Mrslow    時間: 2015-7-2 11:47 PM

引用:
原帖由 moomin47 於 2015-7-2 11:14 PM 發表

我都知道我呢度比好多師兄幸福~
一來我已經呢份工升盡左
二來我希望穩穩定定囉,繼續加人工
入職減三、四千蚊人工,
請你其實害左你啊……
1) 收入下降
2) 磨滅鬥志
作者: charlottebear    時間: 2015-7-3 02:53 PM

ACO/CA 全炒咪下次再apply 過囉, 退休潮未過都一定仲有希望
作者: $WAYNE$    時間: 2015-7-4 11:14 AM

引用:
原帖由 我是新仔 於 2015-7-2 05:23 PM 發表

點會冇得走
考唔到又有得走嗎,申請左成堆工冇一份叫我in
作者: RKTSN    時間: 2015-7-4 11:59 AM

引用:
原帖由 $WAYNE$ 於 2015-7-4 11:14 AM 發表

點會冇得走
考唔到又有得走嗎,申請左成堆工冇一份叫我in
點走﹖ACO D經驗出面唔睇,有專業底既唔會做ACO啦,人地出面D公司覺得你ACO冇野做入去係打機訓覺上網,當你果段時間係空白期,入左黎3幾年真係好難走得到
作者: $WAYNE$    時間: 2015-7-4 01:36 PM

引用:
原帖由 RKTSN 於 2015-7-4 11:59 AM 發表

點走﹖ACO D經驗出面唔睇,有專業底既唔會做ACO啦,人地出面D公司覺得你ACO冇野做入去係打機訓覺上網,當你果段時間係空白期,入左黎3幾年真係好難走得到
ACO唔係六年一掉咩?
同埋可以入紙走
作者: RKTSN    時間: 2015-7-4 01:50 PM

引用:
原帖由 $WAYNE$ 於 2015-7-4 01:36 PM 發表

ACO唔係六年一掉咩?
同埋可以入紙走
6年唔係強制,遞完都係要等,大把人坐左十年啦
作者: arrow3    時間: 2015-7-4 01:53 PM

ching, ACO/CA是什麼職位?

作者: $WAYNE$    時間: 2015-7-4 01:59 PM

引用:
原帖由 arrow3 於 2015-7-4 01:53 PM 發表

google 幫到你
作者: $WAYNE$    時間: 2015-7-4 07:20 PM

ca有冇cut 位? aco waiting list 好似入唔晒

作者: Mrslow    時間: 2015-7-4 09:17 PM

引用:
原帖由 arrow3 於 2015-7-4 01:53 PM 發表

assistant clerical officer: MPS 3 - 15
clerical assistant: MPS 1 - 10
作者: hopetofly    時間: 2015-7-6 02:06 AM

引用:
原帖由 RKTSN 於 2015-7-4 01:50 PM 發表

6年唔係強制,遞完都係要等,大把人坐左十年啦
因為個位好做/好好做, 而老細又滿意, 費事搵過第二個人嚟
作者: X-Gen    時間: 2015-7-6 08:35 AM

引用:

我反而唔係咁諗,冇理由當時唔做長工而做合約吧?
至於之後發生既情況,講真,世事難料,邊個會預知未來?

作者: jack_defoe719    時間: 2015-7-6 01:48 PM

記得舊年ca&aco都好似係臨近7月請,今年會唔會就唔知.

作者: jack_defoe719    時間: 2015-7-6 01:49 PM

打漏左,臨近7月尾.

作者: o0o瑤o0o    時間: 2015-7-6 02:07 PM

SORRY, 借POST一問,
我都收左reject信, 我填好左CHECK分份FORM, 請問係咪print出黎 郵寄去ggo 個地址?
作者: 靜止    時間: 2015-7-6 03:57 PM

吓?aco人工咁低,前途又差都咁恨做?
做12年先到max point 2萬5

出去私人公司做10年都唔止3萬啦
作者: onetea    時間: 2015-7-6 05:08 PM     標題: 回覆 #72: ACO/CA全炒後,人生好似冇晒希望

我上次fax都得,佢會郵寄叫你交錢[url=][/url]

作者: 發瘟城    時間: 2015-7-6 05:16 PM

引用:
原帖由 靜止 於 2015-7-6 03:57 PM 發表

吓?aco人工咁低,前途又差都咁恨做?
做12年先到max point 2萬5

出去私人公司做10年都唔止3萬啦
當然出面好啦.………順風順水嘅話...............

作者: kawazoetakumi    時間: 2015-7-6 05:19 PM

呢個POST 既目的就係想引班人入黎講到ACO 點衰點衰, 人工低又無前途又點,
之後就會有人出黎反駁政府工求穩定, 唔駛點做頂薪又有2萬6
無限LOOP.... 完

作者: qqlam2222    時間: 2015-7-6 05:42 PM

請問fax號碼幾號?
引用:
原帖由 onetea 於 2015-7-6 05:08 PM 發表

我上次fax都得,佢會郵寄叫你交錢

作者: $WAYNE$    時間: 2015-7-6 08:56 PM

引用:
原帖由 發瘟城 於 2015-7-6 05:16 PM 發表

當然出面好啦.………順風順水嘅話...............

出面究竟可以做咩工?我畢業時send 左過百封求職信得一封覆
作者: ambyu2004    時間: 2015-7-8 03:57 PM

其實……Max point……只係當時頂薪点,其後每次加薪會連起薪点及頂薪点一齊加升!即係話如果現頂薪2.5k,到你入職後十年後計,必定唔止2.5k!大約估計(每年半均集體加薪約$800)……約$34000~5左右!

作者: $WAYNE$    時間: 2015-7-8 06:23 PM

引用:
原帖由 ambyu2004 於 2015-7-8 03:57 PM 發表

其實……Max point……只係當時頂薪点,其後每次加薪會連起薪点及頂薪点一齊加升!即係話如果現頂薪2.5k,到你入職後十年後計,必定唔止2.5k!大約估計(每年半均集體加薪約$800)……約$34000~5左 ...
我覺得之後人口老化經濟追唔上會凍薪
作者: shCin    時間: 2015-7-8 06:29 PM     標題: 回覆 #80: ACO/CA全炒後,人生好似冇晒希望

凍薪總好過減薪

作者: tmchu007    時間: 2015-7-11 03:50 PM

引用:
原帖由 moomin47 於 2015-7-1 06:41 PM 發表

唔係呀嘛, 只係脫離社會保障網咋
笑左

作者: tmchu007    時間: 2015-7-11 03:51 PM

引用:
原帖由 ambyu2004 於 2015-7-8 03:57 PM 發表

其實……Max point……只係當時頂薪点,其後每次加薪會連起薪点及頂薪点一齊加升!即係話如果現頂薪2.5k,到你入職後十年後計,必定唔止2.5k!大約估計(每年半均集體加薪約$800)……約$34000~5左 ...
我想減人工多啲

作者: 周小桃    時間: 2015-7-11 07:26 PM

笫一次考aco,一收到st信就即刻去圖書館借excel word書(平日係公司練習打字;星期六日放假係圖書館練excel word).到左9月考st, 中英文打字比我想像中容易。但excel,word只識一半諗住會肥佬。點知又收到面試信(勁開心).一收到信就去左書店買面試書和通識書各一本…平時一有時間就睇新聞(如果唔係考試我都唔會睇)我十月下午去面試…三條女幾友善,全部識答除了一條英文和一小條時事…無論如何都算幾順利,但又驚自己時事離題(95答8.).六月收wl 信

作者: 發瘟城    時間: 2015-7-11 07:32 PM

引用:
原帖由 $WAYNE$ 於 2015-7-6 08:56 PM 發表

出面究竟可以做咩工?我畢業時send 左過百封求職信得一封覆
你見唔到我最尾果句........「係順風順水嘅話」果句咩?
個人所見,唔順多過順囉

作者: 周小桃    時間: 2015-7-11 07:36 PM     標題: 回覆85 #的帖子

除左順風順水之外,個人努力都好重要…吳怕話俾大家知我見工一百次…雖然衰左甘多次;但當係磨練機會都好!

作者: 地鐵神童    時間: 2020-11-26 06:02 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: kenken18    時間: 2020-11-27 04:41 PM

考唔到好正常。。幾萬人爭。。先問自己點解勝任哩個位先
作者: lesteroot_2006    時間: 2020-11-27 08:50 PM

幾萬人都想考正位真係勇字當頭咩,其實有外判位點解又唔試吓搵呢,有外判經驗考入去咪易啲囉,但外判都唔易做架,做一個禮拜唔得就算啦,都係做返藍領好過啦,無謂委屈自己
作者: 急焦泛黃的牛    時間: 2020-11-27 10:06 PM

人生滿希望,工作只是一部分
作者: 異域肥朋友    時間: 2020-11-29 10:50 AM

呢啲位成日都請架啦,今次唔得咪等下次,加油
作者: 789357    時間: 2020-11-29 02:05 PM

引用:
原帖由 lesteroot_2006 於 2020-11-27 08:50 PM 發表

幾萬人都想考正位真係勇字當頭咩,其實有外判位點解又唔試吓搵呢,有外判經驗考入去咪易啲囉,但外判都唔易做架,做一個禮拜唔得就算啦,都係做返藍領好過啦,無謂委屈自己
外判工,請問邊度有post?我揾左好耐⋯⋯
作者: 小貓貓子    時間: 2020-11-29 06:18 PM

1唔係個個人都適合做文職
2唔係個個人都適合做政府工
作者: lesteroot_2006    時間: 2020-11-30 09:58 PM

引用:
原帖由 789357 於 2020-11-29 02:05 PM 發表

外判工,請問邊度有post?我揾左好耐⋯⋯
勞工處, Recruit 都有, 前者尤其mark 住EA果啲多數有
作者: lesteroot_2006    時間: 2020-11-30 10:03 PM

引用:
原帖由 小貓貓子 於 2020-11-29 06:18 PM 發表

1唔係個個人都適合做文職
2唔係個個人都適合做政府工
搵展翅果啲文職, 同ACO搵果啲文職好唔同, ACO忙到甩碌咁滯, 得閒嘅時候又好得閒, 睇你好唔好運, 自己出去搵果啲又好伏, 一係要你做好多樣野, 一係淨係叫你送文件, 走勻全港九新界...