標題: [演奏心得] 成人學鋼琴初級至三級,一齊討論下^^ #8 [打印本頁]

作者: 生力嘉    時間: 2017-2-17 04:07 PM     標題: 成人學鋼琴初級至三級,一齊討論下^^ #8

本主題不經不覺已超過2年時間, 多謝大家支持
歡迎新手老手一齊討論

http://www.discuss.com.hk/viewth ... p;extra=&page=1

http://www.discuss.com.hk/viewth ... p;extra=&page=1

作者: happy_rabbit    時間: 2017-2-17 05:11 PM

8喇~

話咁快就來學左1年~
作者: oku1234    時間: 2017-2-17 05:12 PM

支持!!!
作者: papeseal    時間: 2017-2-17 05:18 PM

支持 已高亮!
作者: 生力嘉    時間: 2017-2-17 05:39 PM

引用:
原帖由 papeseal 於 2017-2-17 05:18 PM 發表

支持 已高亮!
唔該版主
作者: wihmunga    時間: 2017-2-17 05:47 PM

想問大家:

如果首歌未練好, 你地都會照去上堂??
作者: 生力嘉    時間: 2017-2-17 06:54 PM

(null)好難可以每首都練到100%先覆琴,後期每首歌練習斷月計,其實每次上課,老師都會指導不足之處
作者: 淨色    時間: 2017-2-17 07:20 PM

支持
唔經唔覺黎左一年半,學左琴一年半

[ 本帖最後由 淨色 於 2017-2-17 07:29 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]
作者: SmallestPotato    時間: 2017-2-17 10:56 PM

照上, 如果一定要練好先上, 我估我一個月上唔到一堂。

就算自己覺得練"好", 其實都一定仲有大把問題 ......
引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-17 05:47 PM 發表

想問大家:

作者: simon_hohk    時間: 2017-2-17 11:13 PM

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-17 05:47 PM 發表

想問大家:

我係音樂系學生都會話:
會!
不過練下你未練好既定義係咩。
我自己就盡量keep住個flow,
錯音由佢,
唔好停,
同埋試下做曬大細聲同音色。
因為你假切你手指熟左,
你既musical idea 都未必做得夠,
同埋有d 練極都唔到/練得好慢,
所以趁你熟熟地個陣預早比老師執下musical 同tech 既野,
一個好既老師都同你講點overcome,
咁樣學歌都會快d!

[ 本帖最後由 simon_hohk 於 2017-2-18 10:58 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]
作者: moneytom    時間: 2017-2-18 01:43 AM

引用:

想問大家:

定期上堂其實會好D,主要係人有惰性。
每星期都上咁會keep 住一種無形力量堆你練琴。

另一方面,其實最怕你今次隔一星期上,下次可能隔3星期甚至更耐,都那時你又會覺得練黎練去冇進步,慢性消磨你的動力。

所以,其實我覺得要學任何一種技藝,都是要對自己殘忍D先得
作者: symphonicdance    時間: 2017-2-19 11:20 AM

No pain no gain.  Must try to squeeze time to practice (even mentally)!  Time management / activity planning is important for adult learners.
作者: lyyhvqamh    時間: 2017-2-20 11:55 AM

我會照去上堂
未練好都照彈比miss睇,睇下有d咩位可以執下,咩位做得唔好所以練唔好或彈唔到
有時一執,即時就解決左之前的問題,下堂就會彈得好
同埋我而家d歌仔都係好短,一堂教幾首歌
一首未練好,都仲有其他歌仔要覆琴
作者: oku1234    時間: 2017-2-20 12:11 PM

照去上堂,俾老師知道你水平去到邊都好。
作者: wihmunga    時間: 2017-2-20 02:13 PM

咁又係....要覆琴都係一種動力迫自己練琴

但我真心覺得自己學得勁慢..  
每星期一首歌仔都未必得 (D歌已經好短)
作者: moneytom    時間: 2017-2-20 04:18 PM

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-20 02:13 PM 發表

你學緊咩歌呀,有幾短??
作者: helenleung910    時間: 2017-2-20 04:58 PM

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-20 02:13 PM 發表

你學緊咩書?首歌幾長左右?
作者: wihmunga    時間: 2017-2-21 02:51 AM

我學緊 Piano Pieces for Children (綠色封面果本)
而家練緊 Dark Eyes
佢每首歌我都攪好耐  
本書有成100首, 我咪要學幾年!!
作者: moneytom    時間: 2017-2-21 03:27 AM

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-21 02:51 AM 發表

我學緊 Piano Pieces for Children (綠色封面果本)
佢每首歌我都攪好耐  
Children pieces 入面的歌唔易彈的,所以花多點時間可以接受。
同唔好俾佢寫的級數嚇到,完全唔合理的,有多首佢寫三級隨時有5,6級水平。

最後,我估唔係太多人會彈晒D歌,至少我小時候冇學晒,現在也沒有刻意去練晒入面所有歌
所以呢方面唔洗咁擔心
作者: pianoonaip    時間: 2017-2-21 09:52 AM

而家發覺拍子好難數,每開一首新歌,我都好難捉摸到個拍子

作者: wihmunga    時間: 2017-2-21 01:42 PM

引用:
原帖由 pianoonaip 於 2017-2-21 09:52 AM 發表

拍子我都好差 (好似無嘢唔差)
我每首歌彈之前都去YOUTUBE聽下先, 咁就無咁迷茫
作者: simon_hohk    時間: 2017-2-21 04:07 PM

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-21 01:42 PM 發表

係youtube 聽一次先再彈唔係一個好習慣bo~
因為你只靠記拍子而唔係理解個拍子,
唔肯正視你既弱點長遠來講唔係一件好事。
加油數多d 拍子la!
作者: helenleung910    時間: 2017-2-21 09:54 PM

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-21 01:42 PM 發表

如果數得差,更加應該迫自己數,不要靠聽左先
作者: helenleung910    時間: 2017-2-22 09:51 AM

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-21 02:51 AM 發表

佢每首歌我都攪好耐  
其實children pieces 都幾難,裡面寫的級數根本不能作準,一般人起碼2級先會開始學呢本,我自己就更加考完3級先開始學。
係呢?你學佢之前學過咩書?
作者: helenleung910    時間: 2017-2-22 09:52 AM

引用:
原帖由 pianoonaip 於 2017-2-21 09:52 AM 發表

慢慢來,用拍子機輔助,等自己心中有個拍子,咁就不難
作者: wihmunga    時間: 2017-2-23 12:57 AM

引用:
原帖由 helenleung910 於 2017-2-22 09:51 AM 發表

其實children pieces 都幾難,裡面寫的級數根本不能作準,一般人起碼2級先會開始學呢本,我自己就更加考完3級先開始學。
係呢?你學佢之前學過咩書?
我之前學過2本:
Everybody likes the piano book two
鋼琴小曲集1 拜爾併用  (哩本無彈晒, 可能因為我話D歌唔好聽)
作者: littlelaw    時間: 2017-2-23 03:53 PM

我好多年前學琴會用4至5本書的,其中1本是練手指。
現在這個年代是否用1,2本書而已?
作者: 生力嘉    時間: 2017-2-23 03:58 PM

還要看老師習慣和每個人的進度
作者: moneytom    時間: 2017-2-23 05:50 PM

引用:
原帖由 littlelaw 於 2017-2-23 03:53 PM 發表

我好多年前學琴會用4至5本書的,其中1本是練手指。
現在這個年代是否用1,2本書而已?
有兩個可能性
一,學生比以前忙左,每星期練到一至兩首已算幾聽話了,就算開左4至5本都冇用。
二,現在時代進步了,有很多新教材不斷出現,而且出版社明顯和教琴人仕溝通過,有好多一本包含以前幾本的野。
例如練風格,就包含四至五種時期的歌,而且歸類好晒。
練技巧,也有把hanon,czenry599,burgermuller 合併成一本。
如果揀得有技巧,真的可以買少好多書。
作者: littlelaw    時間: 2017-2-23 07:36 PM

引用:
原帖由 moneytom 於 2017-2-23 05:50 PM 發表

有兩個可能性
一,學生比以前忙左,每星期練到一至兩首已算幾聽話了,就算開左4至5本都冇用。
二,現在時代進步了,有很多新教材不斷出現,而且出版社明顯和教琴人仕溝通過,有好多一本包含以前幾本的野。
例 ...
謝謝你的分析
作者: superk123321    時間: 2017-2-24 03:55 AM

問下各位,

除左練琴,會不會做其他野
eg使唔使抄譜,
學樂理
背chord

定系一直彈練習曲,最後就會學得通?
作者: superk123321    時間: 2017-2-24 03:58 AM

我依家只系用緊
john thomson
hannon
improve scale

但好似冇咩進步,
發覺好似一直練緊手指
作者: simon_hohk    時間: 2017-2-24 12:04 PM

引用:
原帖由 superk123321 於 2017-2-24 03:58 AM 發表

我依家只系用緊
john thomson
hannon
improve scale

但好似冇咩進步,
發覺好似一直練緊手指
咁就是乎你練琴個陣擺幾多時間同心機落去。
另外正確手勢先會練到成果,
相反錯誤既手勢只會越練越錯。
作者: 生力嘉    時間: 2017-2-24 02:10 PM

引用:
原帖由 superk123321 於 2017-2-24 03:55 AM 發表

問下各位,

除左練琴,會不會做其他野
eg使唔使抄譜,
學樂理
背chord

定系一直彈練習曲,最後就會學得通?
抄譜同樂理,一般一路學會一路教,如有需要考5級樂理,當然會教得深入一點,背chord學傳統鋼琴的話是不需要
作者: wihmunga    時間: 2017-2-24 04:15 PM

引用:
原帖由 生力嘉 於 2017-2-24 02:10 PM 發表

抄譜同樂理,一般一路學會一路教,如有需要考5級樂理,當然會教得深入一點,背chord學傳統鋼琴的話是不需要
原來要抄譜架?!
我太業餘, 只彈歌仔
作者: 生力嘉    時間: 2017-2-24 09:47 PM

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-24 04:15 PM 發表

原來要抄譜架?!
我太業餘, 只彈歌仔
考5級樂理,有一題目是移調和把4聲部分開或合併,抄譜這兩個字只是用番superk 師兄用字,有不妥?
作者: nekneknek    時間: 2017-2-28 12:12 AM

咁多位大大,最近買左部電子琴玩,消磨下時間,初初諗住自學ge,上網睇片跟住彈下d流行曲啦。點知發現左右手完全協調唔到,就算慢慢彈都唔得。係米即係我唔識合玩,出去學會有幫助嗎?

問題應該係左手彈chord時會落錯位,要望住琴鍵先唔會彈錯。例如 C chord 135之後彈 G chord 572 我可能會彈左461,
我明明左手彈唔到所以更加唔洗放隻右手落去lu。 唔好話流行曲,就連好好簡單嘅生日快樂配CGF chord都窒窒下。

點樣可以望住份譜,d手指唔會放錯位? 還是我唔望譜,望琴鍵彈?

**但唔知點解右手又唔會有呢個情況,手指唔會落錯位。
作者: nekneknek    時間: 2017-2-28 01:02 AM

追下d post, 見到大家都係討論學鋼琴ge嘢,我就走入黎講電子琴ge 嘢,攪到有d 唔好意思tim。其實細個都想學,不過無機會,於是諗住從電子琴入手,試玩下。大家會唔會覺得玩電子琴係低級d ge 玩兒呢。
作者: wai324    時間: 2017-2-28 02:20 AM

引用:
原帖由 nekneknek 於 2017-2-28 01:02 AM 發表

追下d post, 見到大家都係討論學鋼琴ge嘢,我就走入黎講電子琴ge 嘢,攪到有d 唔好意思tim。其實細個都想學,不過無機會,於是諗住從電子琴入手,試玩下。大家會唔會覺得玩電子琴係低級d ge 玩兒呢。
我都係用電子琴,確實係同鋼琴嘅力度聲音真係差好多、不過諗住玩下嘅話都可以嘅

建議數碼琴更好
作者: wai324    時間: 2017-2-28 02:25 AM

引用:
原帖由 nekneknek 於 2017-2-28 12:12 AM 發表

咁多位大大,最近買左部電子琴玩,消磨下時間,初初諗住自學ge,上網睇片跟住彈下d流行曲啦。點知發現左右手完全協調唔到,就算慢慢彈都唔得。係米即係我唔識合玩,出去學會有幫助嗎?

問題應該係左手彈chord時會落 ...
分別彈熟咗左手再彈熟右手先雙手彈,
我嗰時第二堂就開始雙手彈反而到依家都協調到、老師話都關右左腦發唔發達,出去學當然好,自己摸一定會慢d
作者: 生力嘉    時間: 2017-3-1 01:28 PM

我最初用的,都係電子琴,不過一個月左右就換左數碼琴,左右手協調,對眼要望手等問題,非短時間可練成,加油
作者: superk123321    時間: 2017-3-2 11:58 AM

引用:
原帖由 生力嘉 於 2017-3-1 01:28 PM 發表

我最初用的,都係電子琴,不過一個月左右就換左數碼琴,左右手協調,對眼要望手等問題,非短時間可練成,加油
數碼鋼琴好

夜晚帶住耳機練琴
作者: wihmunga    時間: 2017-3-2 01:45 PM

引用:
原帖由 superk123321 於 2017-3-2 11:58 AM 發表

數碼鋼琴好

夜晚帶住耳機練琴
同意, 我永遠都係半夜1,2點先有時間練琴, 啱晒!

而且我好多時覺得鋼琴好嘈, 尤其是我得1,2級, 彈得唔好聽
如果我隔離屋彈到咁, 即使係日頭我都覺得好滋擾囉
彈得好聽就話啫~
作者: superk123321    時間: 2017-3-2 02:30 PM

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-3-2 01:45 PM 發表

同意, 我永遠都係半夜1,2點先有時間練琴, 啱晒!

而且我好多時覺得鋼琴好嘈, 尤其是我得1,2級, 彈得唔好聽
如果我隔離屋彈到咁, 即使係日頭我都覺得好滋擾囉
彈得好聽就話啫 ...
記得用開放式耳機
作者: 生力嘉    時間: 2017-3-2 03:08 PM

初學,最緊要係先有琴,不論電子,數碼或真鋼,先培養興趣,加油
作者: oscar824    時間: 2017-3-3 01:42 PM

我都係岩岩學琴^^
我係教會到學司琴,詩歌為主
開始左2星期
手好硬..同拍子節奏好差
作者: yifeifei2    時間: 2017-3-4 05:28 PM

想請教,你地樂理點學架?
自學就得?
買咩書架?
作者: wihmunga    時間: 2017-3-4 09:18 PM

今日覆琴, 勉強可以收貨,
點知MISS突然叫我彈返首舊歌(大約個幾月前覆琴成功)
我個腦一片空白
簡直好似一首新歌咁, 要逐粒音諗好耐, 合唔到手, 單手都有困難

我一直都係背譜, 覆琴時基本上唔使睇, 之前背到彈到, 今日已經乜都無晒
係咪平日即係要一直KEEP住彈埋舊歌?
咁咪越練越多歌?

大家彈返舊歌時, 係咪可以順利彈到架?
定係我係個別例子...
作者: helenleung910    時間: 2017-3-4 10:16 PM

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-3-4 09:18 PM 發表

我個腦一片空白
簡直好似一首新歌咁, 要逐粒音諗好耐, 合唔到手, 單手都有困難

我一直都係背譜, 覆琴時基 ...
你應該係靠手指記憶,所以會有這個問題。
我基本不會特別重彈舊歌,但要再彈也可,當然會比彈得最熟時慢一點,但都可即時彈。
背譜本身無問題,但要確保自己仍有視奏能力,我背是把譜背進腦,即使中途甩左都可以入番。
作者: helenleung910    時間: 2017-3-4 10:17 PM

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-3-4 05:28 PM 發表

自學就得?
買咩書架?
我在工聯會學,但我認為自學也可,可以買Eric Taylor 的music theory in practise grade 1 to 5同AB guide of music theory
作者: helenleung910    時間: 2017-3-4 10:18 PM

引用:
原帖由 oscar824 於 2017-3-3 01:42 PM 發表

我都係岩岩學琴^^
開始左2星期
慢慢來,加油
作者: Kimi浩然    時間: 2017-3-4 10:34 PM

引用:
原帖由 helenleung910 於 2017-3-4 10:16 PM 發表

你應該係靠手指記憶,所以會有這個問題。
我基本不會特別重彈舊歌,但要再彈也可,當然會比彈得最熟時慢一點,但都可即時彈。
背譜本身無問題,但要確保自己仍有視奏能力,我背是把譜背進腦,即使中途甩左都可以入番 ...
對 ~~

觀念正確 ~~

作者: moneytom    時間: 2017-3-4 11:39 PM

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-3-4 09:18 PM 發表

我個腦一片空白

發現問題是好事,每改善一個問題代表你又進步了。
照咁睇,你老師都教琴都有點心思
辛苦晒
作者: superk123321    時間: 2017-3-7 02:14 AM

引用:

我個腦一片空白

正常
我都系甘

我依家反而覺得練習曲重要
歌仔彈完下次真系好似未彈過甘

多彈唔通調練字曲
務求以後能好快視彈歌仔
作者: Kimi浩然    時間: 2017-3-7 01:30 PM

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-3-4 05:28 PM 發表

自學就得?
買咩書架?
我只係對書有興趣。。

我自己買樂理書睇。。

樂理書,如果自身好有天份,一睇就識點用。
但冇天份學樂理唔緊要,後天努力培訓"要記性"。

所以天下冇難事,只怕有心人
作者: Kimi浩然    時間: 2017-3-7 01:35 PM

引用:
原帖由 oscar824 於 2017-3-3 01:42 PM 發表

我都係岩岩學琴^^
開始左2星期
慢慢來養性好習慣 ,

(講就易) 仲未彈之前唔好緊張 , 放鬆自己彈奏 ..

如果考樂理試個D就緊張 , 都係個句 放鬆 比自己
作者: yifeifei2    時間: 2017-3-7 04:24 PM

引用:
原帖由 Kimi浩然 於 2017-3-7 01:30 PM 發表

我只係對書有興趣。。

我自己買樂理書睇。。

樂理書,如果自身好有天份,一睇就識點用。
但冇天份學樂理唔緊要,後天努力培訓"要記性"。

所以天下冇難事,只怕有心人
謝謝。
我係無天份嗰種。

不過係因為阿仔學琴,阿仔宜家練琴嫌我唔識呀。明明連我都聽到幾粒音炒咗,叫佢再練返嗰幾個小節,佢死都唔認,又成日大我,烚我唔識睇譜

所以我要學樂理,學睇譜。
作者: Kimi浩然    時間: 2017-3-7 11:35 PM

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-3-7 04:24 PM 發表

謝謝。
我係無天份嗰種。

不過係因為阿仔學琴,阿仔宜家練琴嫌我唔識呀。明明連我都聽到幾粒音炒咗,叫佢再練返嗰幾個小節,佢死都唔認,又成日大我,烚我唔識睇譜

所以我要學樂理, ...

加油!!

樂理唔明 , 要問老師 ...

最加上睇譜就要慢慢練
作者: moneytom    時間: 2017-3-8 12:11 AM

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-3-7 04:24 PM 發表

謝謝。
我係無天份嗰種。

所以我要學樂理, ...
自己一齊學埋都有好處gei,直接示範認真練琴都好。

不過如果覺得辛苦或冇時間,可以試下咁,有D歌其實youtube 有人已有人拍片攞左上去,下次你個仔死撐時播出黎。要佢彈返岩,你話你唔會知佢彈錯咩音,只係知首歌唔係咁,要佢自己諗辦法彈返岩佢,彈唔岩冇機打
作者: yifeifei2    時間: 2017-3-8 03:06 PM

引用:
原帖由 moneytom 於 2017-3-8 12:11 AM 發表

自己一齊學埋都有好處gei,直接示範認真練琴都好。

不過如果覺得辛苦或冇時間,可以試下咁,有D歌其實youtube 有人已有人拍片攞左上去,下次你個仔死撐時播出黎。要佢彈返岩,你話你唔會知佢彈錯咩音,只係知 ...
琴我就唔學,或者叫學唔到,跟唔到個仔。
已經用緊呢個方法,但係對佢成效不大
作者: moneytom    時間: 2017-3-8 04:45 PM

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-3-8 03:06 PM 發表

琴我就唔學,或者叫學唔到,跟唔到個仔。
已經用緊呢個方法,但係對佢成效不大
你個仔幾大??
作者: yifeifei2    時間: 2017-3-8 05:47 PM

引用:
原帖由 moneytom 於 2017-3-8 04:45 PM 發表

你個仔幾大??
8歲,小3

條頸硬過鐵
作者: yifeifei2    時間: 2017-3-8 05:53 PM

引用:
原帖由 moneytom 於 2017-3-8 04:45 PM 發表

你個仔幾大??
根本無辦法跟到佢進度
作者: chopinlover    時間: 2017-3-8 06:21 PM

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-3-8 05:53 PM 發表

根本無辦法跟到佢進度
進度就別指望跟到你仔了,本來小朋友學樂器就比成人有優勢,何況佢練你不練。你只要監督佢跟足老師的指示就得,千祈唔好諗住自己教,分分鐘教錯曬。想當年我媽叫我一首歌重複練20遍,真係痴線
作者: yifeifei2    時間: 2017-3-8 08:20 PM

引用:
原帖由 chopinlover 於 2017-3-8 06:21 PM 發表

進度就別指望跟到你仔了,本來小朋友學樂器就比成人有優勢,何況佢練你不練。你只要監督佢跟足老師的指示就得,千祈唔好諗住自己教,分分鐘教錯曬。想當年我媽叫我一首歌重複練20遍,真係痴線
20 次⋯⋯咁少

佢係出去學完,媽咪篤住佢練琴⋯⋯

媽咪本身識嘅,所以佢地2個係房練,我就企門口,我無得出聲架,齋企。

係有時媽咪唔得閑,或者出咗去,就我篤住佢練。所以佢就烚我
作者: moneytom    時間: 2017-3-8 10:32 PM

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-3-8 08:20 PM 發表

20 次⋯⋯咁少

佢係出去學完,媽咪篤住佢練琴⋯⋯

媽咪本身識嘅,所以佢地2個係房練,我就企門口,我無得出聲架,齋企。

係有時媽咪唔得閑,或者出咗去,就我篤住佢練 ...
haha 試下借勢
佢唔認有問題就,等老婆返黎,你請法官裁決,罪名成立就罪加一等,你借法官撐腰插爆佢。
或者,老婆返黎,扮演好市民,舉報罪惡,傳個波出去。:p

作者: ruleung    時間: 2017-3-9 05:40 PM

打算下年考三級
作者: 羽禾    時間: 2017-3-11 03:15 PM

大家週末愉快喔,好久沒上來,見到有不少新朋友,也見到大家不斷進步,可喜可賀!我自學了一年,主要彈SONATINA那書,最近操練Dussek, op.20 Rondo and Kuhlau op.20, no.1 Rondo. 大致可以應付。彈好録像比朋友埶。我這種不考試純粹自娛的好似無大志,但因為手部有勞損,不能迫自己達標,覺得進度已經好滿意。
作者: afaat    時間: 2017-3-13 12:24 AM

引用:
原帖由 羽禾 於 2017-3-11 03:15 PM 發表

大家週末愉快喔,好久沒上來,見到有不少新朋友,也見到大家不斷進步,可喜可賀!我自學了一年,主要彈SONATINA那書,最近操練Dussek, op.20 Rondo and Kuhlau op.20, no.1 Rondo. 大致可以應付。彈好録像比朋 ...
如果學琴去邊間有保證d
私人係一對一甘 定係幾個學生一齊上
作者: wihmunga    時間: 2017-3-13 12:05 PM

引用:
原帖由 羽禾 於 2017-3-11 03:15 PM 發表

大家週末愉快喔,好久沒上來,見到有不少新朋友,也見到大家不斷進步,可喜可賀!我自學了一年,主要彈SONATINA那書,最近操練Dussek, op.20 Rondo and Kuhlau op.20, no.1 Rondo. 大致可以應付。彈好録像比朋 ...
好有計劃
其實如果唔係要考級, 自學都幾好, 我都準備自學一排試下先,
而家跟一D Online tutorial 學 (piano for all)

有時好迷茫, 每星期上堂, 其實都無乜幫助, 只係睇下我有無認錯音咁,
最終咪又係靠自己喺屋企彈..
作者: raym0nd    時間: 2017-3-13 02:02 PM

我都黎報到下先, 原來咁多成人學琴, 初初仲覺得自己一把年紀先黎學好樣衰添。
我係因為個仔學緊, 佢暫時未好有興趣, 成日唔肯練琴, 我陪佢上堂, 變左我愈來愈有興趣, 好想自己都學, 又唔抵得佢有得學都唔珍惜, 自己細個冇錢冇得學咁。
我尋日先上第一堂(考慮左好耐), 老師反而問返我, 而家真係好多大人學琴, 點解呢 (我都唔知喎)
老師叫我準備2本書:
Everybody likes the piano
Step by Step piano course

好似主要都係練指法, 唔知幾時先彈到一首歌呢
作者: 羽禾    時間: 2017-3-13 02:47 PM

學樂器最緊要是有興趣,總之有心不怕遲。
我也一把年紀,廿年前廿多歲時,學了兩年完成grade two. 當年由朋友一對一教授,真係由低B的BB歌一路彈上,完全不跳級。前年重拾興趣,學了七個月,唔知去到甚麼級,但現在自己練習可以應付到四級的歌,我相信是以前的基礎穩紥吧。
如果可以跟老師是最好,不過一定要找過好的,覺得不對路就要換,別浪費時間。
如果覺得考試會迫自己進步,又不妨去挑戰一下自己。
總之一定要學得開心。
作者: 生力嘉    時間: 2017-3-15 07:01 AM

學琴同學其他興趣一樣, 最緊要自己開心, 冇壓力
同埋唔好好下下同人比較, 每個人付出唔同, 進度亦不一樣
好比讀書時一樣, 有人鍾意玩, 有人鍾意讀書溫習
作者: lyyhvqamh    時間: 2017-3-16 01:58 PM

大人學有大人學的好處
雖然唔會好似小朋友咁快上手
但真係為興趣、學得開心、自動練琴,又無需為考試而學
作者: raym0nd    時間: 2017-3-16 09:05 PM

係喎 而家好期待一星期既一堂 每晚都急不及待想練琴,反而個仔愛理不理,叫親佢練琴都又氹又鬧。
作者: 小貓貓子    時間: 2017-3-18 10:56 PM

我暫時得一本琴書
Piano pieces for children
自學1,2級中
作者: lyyhvqamh    時間: 2017-3-20 12:46 PM

我其中一本書都係everybody likes the piano
綠色果本piano pieces for children據聞比較難,程度大概係3級起,自學真係好勁😮
作者: 小貓貓子    時間: 2017-3-21 10:18 PM

因為我沒有老師,唔知道有咩琴書,就只係有呢本2手Pieces for children
有咩歌係1,2級既,不妨話比我知,謝謝
作者: lyyhvqamh    時間: 2017-3-23 03:45 PM

引用:
原帖由 小貓貓子 於 2017-3-21 10:18 PM 發表

因為我沒有老師,唔知道有咩琴書,就只係有呢本2手Pieces for children
有咩歌係1,2級既,不妨話比我知,謝謝
我miss係比 EVERY BODY LIKES PIANO 同另外2本書,都係d歌仔
但如果你彈到綠色果本,是否你程度已不只1,2級?
會不會等其他前輩介紹比你好d
作者: .:rOgEr:.    時間: 2017-3-24 09:35 PM

大家好,初來報到。4x歲初學鋼琴,學咗半年,都係成日鬆唔到,有時頸、肩和手碗會好攰。問襯老師都只係叫我放鬆啲彈,咁係咪我唔適合彈琴?  定還是老師問題?
作者: 羽禾    時間: 2017-3-25 03:15 PM

引用:
原帖由 .:rOgEr:. 於 2017-3-24 09:35 PM 發表

大家好,初來報到。4x歲初學鋼琴,學咗半年,都係成日鬆唔到,有時頸、肩和手碗會好攰。問襯老師都只係叫我放鬆啲彈,咁係咪我唔適合彈琴?  定還是老師問題?
同小朋友相比,成年人是輸在關節柔軟度。不過,勤可補絀。你不妨彈琴前做點熱身運動如鬆肩,鬆手指等。肌肉繃緊導致容易疲倦。
另外,成人比小孩容易計較得失,換句話說是容易緊張。放鬆肢體也要放輕鬆心情。初學者要經歷兩手協調的階段,比自己時間和耐性。一旦上了軌道,必定會有滿足感。
音樂美妙,多聽別人的演奏,對拍子掌握會有幫助。
作者: .:rOgEr:.    時間: 2017-3-26 02:55 PM

多謝你的回覆及建議,我有時都會鬆吓肩之類,但真喺唔識分放鬆同唔放鬆彈琴嘅分別,除非緊到唔舒服,先知要放鬆,試過開始彈唔夠5分鐘,手腕已勁攰,唔甩下手唔掂。剛學時以為會慢慢習慣,但現在覺得學得越耐,練習越多,肩、頸、手腕的攰和痛越劇烈,真係唔知點算。
作者: siupercy    時間: 2017-3-26 03:33 PM

引用:
原帖由 羽禾 於 2017-3-25 03:15 PM 發表

同小朋友相比,成年人是輸在關節柔軟度。不過,勤可補絀。你不妨彈琴前做點熱身運動如鬆肩,鬆手指等。肌肉繃緊導致容易疲倦。
另外,成人比小孩容易計較得失,換句話說是容易緊張。放鬆肢體也要放輕鬆心情。初學 ...
我覺有一樣好重要既野係成人輸比小朋友或年青人,就係腦既耐力。彈琴真係好考腦力,但好似我成 40 歲,連續彈 45 分鐘,個腦真係越黎越實晒,集中力下降同影響控制力。好似我細路仔時,打機可以一打就六七個鐘,而家兩個鐘已經謝謝地。因為成年人理解力比小朋友高,所以開頭可能快 d 上手,但我相信到六七級就會見到成人輸比小朋友既地方。

[ 本帖最後由 siupercy 於 2017-3-26 03:36 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]
作者: CatherineQ    時間: 2017-3-26 10:33 PM

引用:
原帖由 .:rOgEr:. 於 2017-3-26 02:55 PM 發表

多謝你的回覆及建議,我有時都會鬆吓肩之類,但真喺唔識分放鬆同唔放鬆彈琴�分別,除非緊到唔舒服,先知要放鬆,試過開始彈唔夠5分鐘,手腕已勁攰,唔甩下手唔掂。剛學時以為會慢慢習慣,但現在覺得學得 ...
There's something wrong with your techniques. Nothing should hurt and the discomfort is not something you should get used to. Do you have a teacher? Get one before you hurt yourself
作者: 生力嘉    時間: 2017-3-27 03:30 PM

師兄可以試下自己錄低自己,留意下個姿勢
作者: yourmotherboard    時間: 2017-3-27 07:12 PM

師兄, 4X歲想係屋企自學, 因為有個琴係度又唔識,
請問有無一兩張sheet係可以用黎練下?  應該從咩開始?

好多年前自己跟書彈過一首好簡單既曲仔
作者: Nooneknows    時間: 2017-3-28 07:16 AM

冇追post! 但我係黎簽到! : )
24歲 冇考級, 有自己玩同埋學, 不過進度好慢, 同埋未夠強迫自己去練
黎緊十月或六月去考個五級樂理, 同埋搵返個老師!

各位齊齊加油!
作者: .:rOgEr:.    時間: 2017-3-28 07:39 AM

引用:
原帖由 CatherineQ 於 2017-3-26 10:33 PM 發表

There's something wrong with your techniques. Nothing should hurt and the discomfort is not something you should get used to. Do you have a teacher? Get one before you hurt yourself
有老師,但學咗半年都係咁。

錄影姿勢?未試過。下次會嘗試吓,睇吓有冇發現啦。
作者: 生力嘉    時間: 2017-3-30 12:15 AM

引用:
原帖由 yourmotherboard 於 2017-3-27 07:12 PM 發表

師兄, 4X歲想係屋企自學, 因為有個琴係度又唔識,
請問有無一兩張sheet係可以用黎練下?  應該從咩開始?

好多年前自己跟書彈過一首好簡單既曲仔
其實去琴行求其同職員講, 想買1-2級程度琴譜, 已有一大堆選擇
作者: kk121290    時間: 2017-3-30 05:05 PM

引用:
原帖由 .:rOgEr:. 於 2017-3-24 09:35 PM 發表

同你一樣,四十頭初學,剛學滿半年,師兄會唔會太緊張所以拉得緊因而好攰?
作者: 叮豬    時間: 2017-3-30 08:09 PM

請問你地向邊度學琴?我都想學
THX~
作者: 生力嘉    時間: 2017-3-30 08:48 PM

引用:
原帖由 叮豬 於 2017-3-30 08:09 PM 發表

請問你地向邊度學琴?我都想學
THX~
我自己係私人, 有部份師兄/姐係琴行,
初學先選方便自己時間, 及可負擔的學費便可
作者: .:rOgEr:.    時間: 2017-4-2 01:05 PM

引用:
原帖由 kk121290 於 2017-3-30 05:05 PM 發表

同你一樣,四十頭初學,剛學滿半年,師兄會唔會太緊張所以拉得緊因而好攰?
我唔清楚吖,尤其係練新歌,同一個小節,不停反覆咁練時,往往會容易緊咗而不自知。請問你練琴時,有冇手緊不適? 定還是很少發生甚至沒有不適過? 我想知我是否正常(新人都有此經歷?)。

作者: 羽禾    時間: 2017-4-2 03:42 PM

唔知你老師比什麼歌你彈?如果由淺開始,照理循序漸進,手指和腦慢慢適應應該不會緊張吧。除非你未ready就跳級,吃力自然增加肌肉負擔。
或者平時一有空便多活動手指,令關節靈活些。
心理因素也有影響,同自己講,興趣啫,不用過份認真。最重要enjoy.
作者: 羽禾    時間: 2017-4-2 03:56 PM

我第一次開始學(20歲)就用Children Pieces. (個老師不會教成人,以為我們一點就會看譜)。頭兩隻還可以,之後真係唔得。我記得勉強彈,肌肉頂唔順,學了兩個月便放棄。
作者: .:rOgEr:.    時間: 2017-4-3 06:31 PM

引用:
原帖由 羽禾 於 2017-4-2 03:42 PM 發表

唔知你老師比什麼歌你彈?如果由淺開始,照理循序漸進,手指和腦慢慢適應應該不會緊張吧。除非你未ready就跳級,吃力自然增加肌肉負擔。
或者平時一有空便多活動手指,令關節靈活些。
心理因素也有影響,同自己講, ...
多謝你的意見。

我初學頭三個月彈Michael Aaron Grade One, 跟住彈Beyer及Burgmüller Étude, Op.100廿五首練習曲,一直到而家。其實大部份啲歌都未到太差的話,老師都會過,有時連我都覺得唔滿意都照過,跳學下一首,咁係咪正常?。

學你話齋,而家感覺真有啲吃力,彈歌仔因為開始要手指移位,仲成日望住琴鍵嚟練,感覺睇譜認音符仲差過之前咁,所以影响心理便肌肉緊張吧。
作者: .:rOgEr:.    時間: 2017-4-3 06:40 PM

引用:
原帖由 羽禾 於 2017-4-2 03:56 PM 發表

我第一次開始學(20歲)就用Children Pieces. (個老師不會教成人,以為我們一點就會看譜)。頭兩隻還可以,之後真係唔得。我記得勉強彈,肌肉頂唔順,學了兩個月便放棄。
我頭一個月有呢個感覺,但係照死頂,仲學到而家。
作者: 羽禾    時間: 2017-4-3 11:20 PM

三個月彈完Michel Aaron Grade 1 是很快,而學了半年彈Burgmuller,也許未必是你能夠應付。Beyer較Burgmuller淺些,但如果兩手未協調也未必容易。
請問你老師有沒有教成人經驗?雖然成人領悟力强,但基礎一樣緊要,不要介意花多點時間彈低B歌仔,一旦上手,日後會進步神速。
我第二位老師便是這樣教我。A dozen a day book 1, New Czerny book 1 , Technic is fun對訓練手指協調很好。如果能夠不寫手指位,對練視奏十分有幫助。
看來你的肌肉繃緊大有可能和你彈一些高於你程度的歌有關。
我相信你是勤力和對自己有要求的認真學生。
當心肌肉緊張下一步便是受傷或勞損,請多注意啊。
作者: .:rOgEr:.    時間: 2017-4-4 08:24 PM

引用:
原帖由 羽禾 於 2017-4-3 11:20 PM 發表

三個月彈完Michel Aaron Grade 1 是很快,而學了半年彈Burgmuller,也許未必是你能夠應付。Beyer較Burgmuller淺些,但如果兩手未協調也未必容易。
請問你老師有沒有教成人經驗?雖然成人領悟力强,但基礎一樣 ...
其實我係琴行學,見老師也教緊兩個成人,但係咪都咁教唔知喎,估計都有經驗呱。其實我唔介意學BB歌,認同打好基礎先重要。A dozen a day Preparatory book我之前自己買嚟彈過,聽你咁講,買埋book 1練先,其他兩本就冇留意到,o既然對視奏有幫助,我諗都會試下,因而家最差呢樣。

多謝你的意見,我諗我要再同老師討論肌肉緊張唔夠放鬆的問題。
作者: 生力嘉    時間: 2017-4-4 10:18 PM

打個比喻, 當初我用電腦拿mouse, 幾分鐘手指已經抽筋,
其實係個人緊張, 同需要時間去習慣同適應, 加油