標題: [其他] 中國版會員意見收集箱 [打印本頁]

作者: kane_boy     時間: 2017-10-4 07:26 PM

各位會員:

本版發展有賴各會員的支持, 因此亦十分重視大家的意見.
作為版主, 我們亦希望改善中國版, 為大家提供一個更好的討論環境.
如大家對本版有任何意見, 例如設立專區或分類, 哪怕是一句半句的意見, 也十分歡迎提出.

另一方面, 如有會員有意於本版設立專帖分享資訊, 請與我們聯絡.

另外, 如有需要會員也可以私下PM我們.

中國版版主示

作者: kane_boy     時間: 2017-10-4 07:27 PM

本帖隱藏的內容需要積分高於 1000000000000000000000000000000000000000 才可瀏覽

作者: andonlyu     時間: 2017-10-4 11:35 PM

發新貼可以像日本版, 標題可以選綜合資訊,遊記分享等...
作者: c3a10     時間: 2017-10-5 12:00 AM

冇錯, 而家經常有大量資訊發問或分享。例如支付寶,禁Whatsapp,微信,銀行開戶,用咩電話卡,12306怎樣註冊之類
作者: 省委書記3     時間: 2017-10-5 04:12 AM

唔係話廣東省旅遊的帖子要放在廣東版嗎 點解最近呢度咁多同廣東省內旅遊有關的帖子版主都唔執法呢?
作者: 粵X     時間: 2017-10-5 07:52 AM

小弟既意見:
中國高鐵非常發達,整一個高鐵動車專區,路線,例如系福田站,有咩車去到咩地方等。
經常有人問到中國上網打電話問題,整一個上網通訊專區,講漫遊卡,儲值卡,去邊度買卡等資訊。
系廣東版,整一個廣東交通專區,討論一下返廣東省既交通工具,例如高速船,直通巴士等等既資料
作者: cheuk18me94     時間: 2017-10-5 10:50 AM

引用:
原帖由 粵X 於 2017-10-5 07:52 AM 發表

小弟既意見:
中國高鐵非常發達,整一個高鐵動車專區,路線,例如系福田站,有咩車去到咩地方等。
經常有人問到中國上網打電話問題,整一個上網通訊專區,講漫遊卡,儲值卡,去邊度買卡等資訊。
系廣東版,整一個廣東 ...
再加個銀行專區專門問上大陸開戶資訊
作者: ivanboy2     時間: 2017-10-5 11:05 AM

開銀行  12306 支付寶 電話卡 共享單車  果D 可以歸類 做 生活應用
作者: tongchunyu     時間: 2017-10-5 11:31 AM

版主令到呢版變晒廣東省發問區
作者: paulinedie     時間: 2017-10-5 12:19 PM

扮民主
作者: tongchunyu     時間: 2017-10-5 01:08 PM

引用:
原帖由 kane_boy 於 2017-10-4 07:26 PM 發表

各位會員:
本版發展有賴各會員的支持, 因此亦十分重視大家的意見.
現在, 我們希望改善中國版, 為大家提供一個更好的討論環境.
如大家對本版有任何意見, 例如設立專區或分類, 哪怕是一句半句的意見, 也十分歡迎提出 ...
呢版以前好多師兄分享下啲遊記,而家變晒咩銀行,支付宝,微信支付帖。其實有人話去深圳開銀行户口同中國旅游版有關,咁不如建議版主整治吓呢啲人嘅歪風,重新整理版規。好讓多啲正常發帖等大家分享下
作者: ccnjman     時間: 2017-10-5 06:06 PM

引用:
原帖由 tongchunyu 於 2017-10-5 01:08 PM 發表

呢版以前好多師兄分享下啲遊記,而家變晒咩銀行,支付宝,微信支付帖。其實有人話去深圳開銀行户口同中國旅游版有關,咁不如建議版主整治吓呢啲人嘅歪風,重新整理版規。好讓多啲正常發帖等大家分享下
支持,开银行户口也是旅游了现在
作者: Kuen0524     時間: 2017-10-5 07:19 PM

引用:
原帖由 tongchunyu 於 2017-10-5 01:08 PM 發表

支持
作者: orb-01     時間: 2017-10-5 07:43 PM

引用:
原帖由 粵X 於 2017-10-5 07:52 AM 發表

小弟既意見:
系廣東版,整一個廣東 ...
興趣交流區有鐵路討論版區,當中亦有中國鐵路討論或分享的帖
手提討論區內亦有網絡供應商版區,內有內地智值卡綜合討論區
只是有些會員不好好善用論壇提供的資訊,而不去瀏覽其他版區
其實版主你提出的意見也有道理,反而我覺得資版要改善中國旅遊版,真係要先處理一些本來應該係子版區廣東旅遊發問的問題或主題,先移到子版廣東旅遊,亦在子版區內加入一些本帖版主所提出的建議的討論子版區
主版區內主力改造為中國旅遊分享或查詢一些旅遊相關的問題
不過我個人覺得,旅遊相關的範疇真的得多,希望資版你能夠好好撐握
作者: orb-01     時間: 2017-10-5 07:46 PM

引用:
原帖由 省委書記3 於 2017-10-5 04:12 AM 發表

唔係話廣東省旅遊的帖子要放在廣東版嗎 點解最近呢度咁多同廣東省內旅遊有關的帖子版主都唔執法呢?
書記兄,給些時間予這位版主,這位資深版主剛過來管理不久,開這個主題給我們發表意見,已經係一個好開始
作者: orb-01     時間: 2017-10-5 07:49 PM

引用:
原帖由 c3a10 於 2017-10-5 12:00 AM 發表

冇錯, 而家經常有大量資訊發問或分享。例如支付寶,禁Whatsapp,微信,銀行開戶,用咩電話卡,12306怎樣註冊之類
版主應該係子版區開一些C兄所提出的相關專題主題
作者: CV16LN     時間: 2017-10-5 08:13 PM

引用:
原帖由 orb-01 於 2017-10-5 07:49 PM 發表

版主應該係子版區開一些C兄所提出的相關專題主題
我諗算吧啦,順其自然,無為而治,嘻嘻。
作者: 中國香港001     時間: 2017-10-7 01:40 AM

呢區已經唔係多人,仲搞分支?咪玩啦
作者: 小寶寶999     時間: 2017-10-7 03:05 AM

引用:
原帖由 中國香港001 於 2017-10-7 01:40 AM 發表

呢區已經唔係多人,仲搞分支?咪玩啦
千祈咪分支
最多好加相應主題選擇,例如遊記/發問/交通,

一分支就大獲,更加冇人,之前足球版試過,暴動二日即回覆左,
作者: c3a10     時間: 2017-10-7 10:18 AM

係喎,版主應該諗計宣傳下中國版,例如應該放多D遊記係首頁m.discuss.com.hk“熱門話題”
作者: c3a10     時間: 2017-10-7 10:19 AM

什至應該同旅行社合作,睇下有冇D優惠,放落中國區
作者: 中國香港001     時間: 2017-10-7 02:31 PM

引用:
原帖由 c3a10 於 2017-10-7 10:19 AM 發表

什至應該同旅行社合作,睇下有冇D優惠,放落中國區
有得諗喎
作者: asoneastwo     時間: 2017-10-8 07:00 PM

板主首先應該將問問題轉番哂去子板,而家呢道變左咩支付寶,開户口板,點會有人肯開正常post,遊記
作者: 鬍鬚西吊手掌     時間: 2017-10-8 08:41 PM

要禁止討論開中國電話卡、中國銀行戶口、注冊支付寶微信支付。
作者: U-Transit     時間: 2017-10-9 06:49 PM

其實嗰啲甚麼開戶口、開電話卡、開12306戶口,甚至支付寶/微信支付等等嘅問題可以全部掟晒去廣東版我都覺得係可行的。

如果話要分返去所屬版(12306返鐵路版、電話卡返網絡商版、戶口返銀行版等)嘅話,其實對於部份人嚟講又真係複雜咗啲,反而放晒去廣東版,反正嗰邊都靜靜地,而依堆嘢好多其實都真係要返上深圳搞,可以話叫做符合有關的規定,又可以方便一眾版友「爬文」,不過就要有少少規範,唔好好似雨後春荀咁係咁開係咁開囉!
作者: 亞亞豬     時間: 2017-10-9 07:05 PM

引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-9 06:49 PM 發表

其實嗰啲甚麼開戶口、開電話卡、開12306戶口,甚至支付寶/微信支付等等嘅問題可以全部掟晒去廣東版我都覺得係可行的。

如果話要分返去所屬版(12306返鐵路版、電話卡返網絡商版、戶口返銀行版等)嘅話, ...
而家成版都係銀行戶口/電話卡/火車票/支付寶/微信支付問題帖
令到好多版友遊記沉晒底
所以我都同意將呢啲歸入廣東版,將廣東版改為“廣東旅遊及資訊發問區”,
或者版主可以開討論專帖,好似回鄉證發問專區&內地車牌帖咁置頂,唔洗擔心其他人搵唔到
作者: CV16LN     時間: 2017-10-9 07:47 PM

引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-9 06:49 PM 發表

如果話要分返去所屬版(12306返鐵路版、電話卡返網絡商版、戶口返銀行版等)嘅話, ...
有博士,碩士,雙學士等唔同網民經常明知故問,我諗都係算吧啦。
作者: CV16LN     時間: 2017-10-9 07:53 PM

引用:
原帖由 亞亞豬 於 2017-10-9 07:05 PM 發表

而家成版都係銀行戶口/電話卡/火車票/支付寶/微信支付問題帖
令到好多版友遊記沉晒底
所以我都同意將呢啲歸入廣東版,將廣東版改為“廣東旅遊及資訊發問區”,
或者版主可以開討論專帖,好似回鄉證發問專區&內地車牌帖咁置頂,唔洗擔心其他人搵唔到
HXZ一直有置頂帖,不過成效就,心淡。
作者: U-Transit     時間: 2017-10-9 08:00 PM

引用:
原帖由 CV16LN 於 9-10-2017 19:47 發表

有博士,碩士,雙學士等唔同網民經常明知故問,我諗都係算吧啦。
依班人都只係走淨碩士,都OK嘅⋯⋯
作者: U-Transit     時間: 2017-10-9 10:45 PM

引用:
原帖由 亞亞豬 於 9-10-2017 19:05 發表

令到好多版友遊記沉晒底
或者版主可以開討論專 ...
會唔會將中國版及廣東版重新整合,

一個係專放遊記的,另一個就專係for問題及討論的。

分唔分廣東版我個人認為其實唔分都可以的。
作者: CV16LN     時間: 2017-10-10 08:49 AM

引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-9 10:45 PM 發表

會唔會將中國版及廣東版重新整合,

一個係專放遊記的,另一個就專係for問題及討論的。

分唔分廣東版我個人認為其實唔分都可以的。
個人觀點,一路睇各位香討網民係呢版既使用習慣,分子版未必受觀迎,嘻嘻。
作者: U-Transit     時間: 2017-10-10 08:52 AM

引用:
原帖由 CV16LN 於 10-10-2017 08:49 發表

個人觀點,一路睇各位香討網民係呢版既使用習慣,分子版未必受觀迎,嘻嘻。
認同,不過唔分的話其實同依家又無乜大分別。
作者: 亞亞豬     時間: 2017-10-10 10:00 AM

引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-10 08:52 AM 發表

係呀,其實開設討論專帖仲好,又唔洗分版
作者: lawmann     時間: 2017-10-10 10:12 AM

建議開個深廣吃喝玩樂子版
我上深圳踩共享單車兼早午晚dup三次骨去埋大龍焱食個宵夜
都係同旅遊好似冇乜關係
但成個香討又好似冇邊個版適合發放呢類資訊
作者: tongchunyu     時間: 2017-10-10 10:12 AM

引用:
原帖由 asoneastwo 於 2017-10-8 07:00 PM 發表

板主首先應該將問問題轉番哂去子板,而家呢道變左咩支付寶,開户口板,點會有人肯開正常post,遊記
認同,之前某人話返深圳開銀行户口算係旅游嘅一種,笑咗出嚟
作者: 撒哈拉的二毛     時間: 2017-10-10 01:21 PM

開子版感覺上較清晰,但相信主版仍然會有不少各式各樣的發問題和不相關的討論,版主們相對要付出多點時間處理版務(移貼)。如版主們沒法騰出足夠時間處理版務,就用分類形式好了,反正香討有過濾主題分類的功能。
作者: CV16LN     時間: 2017-10-10 02:14 PM

引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-10 08:52 AM 發表

話可未完有人問深圳烤全羊,嘻嘻。
作者: U-Transit     時間: 2017-10-10 02:17 PM

引用:
原帖由 CV16LN 於 10-10-2017 14:14 發表

話可未完有人問深圳烤全羊,嘻嘻。
所以,我寧願係遊記一版,問答與討論就另一版;
反而就唔好分全國定廣東省喇!
作者: 鬍鬚西吊手掌     時間: 2017-10-10 05:55 PM

啲柒頭個個飯來張口,自己唔扒文就開題目問,搞到日日都話深圳開戶、電話實名,煩到死。
作者: U-Transit     時間: 2017-10-10 06:46 PM

引用:
原帖由 鬍鬚西吊手掌 於 10-10-2017 17:55 發表

啲柒頭個個飯來張口,自己唔扒文就開題目問,搞到日日都話深圳開戶、電話實名,煩到死。
有人話爬過,不過怕啲資料唔UPDATE所以照開POST文。但問嘅問題爬文係完全有之餘仲唔會OUTDATED的囉!
作者: tce     時間: 2017-10-11 12:28 AM

我覺得遊記可以放主版,問廣東問題去返廣東版好D,成日有日搞唔清兩者分別
另外呢排咁鬼多銀行電話wechat支付寶開戶,仲有時不時都有嘅駕照,不如整個專區放呢D文好過啦
不過,版主得閒做咁多嘢?

作者: 小寶寶999     時間: 2017-10-11 12:45 AM

版主幾時有回應?
不如搞左個主題分類先啦,易搞啦呱
例如 遊記分享 行程 交通 住宿
作者: 省委書記3     時間: 2017-10-11 03:13 AM

其實中國旅遊版相對簡單 學各位說的呢度的帖子不外三種 (1)遊記 (2)深廣吃喝玩樂遊 (3)國內旅遊支援 (銀行開戶/支付寶/交通/酒店問題)開子版的話呢三個就夠了 不過如果樓主唔執法 開幾多子板都係多餘

其實中國咁大 有條件有不同地域分專區 例如華南 華中 華北 東北 西南 西北 疆藏等 雖然以港人旅遊口味 恐怕會偏西南 西北/疆藏帖子居多

不過版主好似著草去了 大家講完一大輪都係得個吉 哈哈
作者: U-Transit     時間: 2017-10-11 06:49 AM

引用:
原帖由 省委書記3 於 11-10-2017 03:13 發表

其實中國旅遊版相對簡單 學各位說的呢度的帖子不外三種 (1)遊記 (2)深廣吃喝玩樂遊 (3)國內旅遊支援 (銀行開戶/支付寶/交通/酒店問題)開子版的話呢三個就夠了 不過如果樓主唔執法 開幾多子板都係多餘

其 ...
分咁多子版其實作用不大。

依家分咗廣東子版,有幾多人真係會入去開帖。

坦白講,開戶嘅其實應係入廣東版,因為佢係喺深圳開戶嘛。
作者: kane_boy     時間: 2017-10-11 10:32 AM

引用:
原帖由 lawmann 於 2017-10-10 10:12 AM 發表

建議開個深廣吃喝玩樂子版
我上深圳踩共享單車兼早午晚dup三次骨去埋大龍焱食個宵夜
都係同旅遊好似冇乜關係
但成個香討又好似冇邊個版適合發放呢類資訊
你好, 其實這類形主題可以在本版發表的, 定性為分享遊記/旅遊資訊也可以.
作者: kane_boy     時間: 2017-10-11 11:17 AM

十分感謝大家的意見.
請恕我未能逐個回覆回應, 但綜合現時的提議, 我首先會回應幾個大方向.

1. 子版 / 分類
我留意到有會員提議開(不同的)子版.
在決定是否開新子版時, 我們必須考慮現有條件, 例如人流和會員的傾向等等.
以現時中國版人流來說, 開子版恐怕非易事. 因此, 我們傾向增加分類代替. 如日後條件許可, 我們也會考慮爭取開子版.

2. 主版和子版的功能
我留意到有會員提議分開主版和子版的功能, 例如主版以資訊和遊記為主而子版則以發問和討論為主, 並增加分類配合.
我認為這個是可取的, 而我們也會儘快處理此問題. 但由於此問題關係到版面設置, 非版主能力範圍所及, 所以請大家給予我們一些時間.

3. 討論專區
正如在第一點所言, 開子版暫時並不在考慮之列. 因此, 我們會考慮為一些熱門話題開設一個(發問)專帖, 避免相似的主題充斥版面.
例如, 我亦看到會員對討論大陸開戶口的主題有不少意見. 我們稍後會對相關主題作出跟進 (包括設立專帖).
有關這一點, 我們歡迎會員協助設立任何專帖. (有興趣歡迎直接PM我們)

總結:
實在很感謝大家的熱心, 事實上大家的反應比我預期中更熱烈.
我希望大家明白, 在過程中, 有些意見可能未能採納, 但這不代表那個意見是多餘的, 只是可能暫時不適用, 但那些意見很有可能成為日後發展的基礎.
需知道任何改革都需要時間, 我們在過程中會盡量將可行的改革加入本版, 多謝大家的體諒.

在此再次多謝各位的意見, 如有進一步更新我會儘快回應大家.

歡迎各位繼續提出建議.

作者: tce     時間: 2017-10-11 05:50 PM

引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-11 06:49 發表

分咁多子版其實作用不大。

依家分咗廣東子版,有幾多人真係會入去開帖。

坦白講,開戶嘅其實應係入廣東版,因為佢係喺深圳開戶嘛。
果個廣東子版其實係畀人問嘢定係可以貼遊記同相嘅?見過有人同時響兩邊貼同一樣嘢但又好似冇人理
作者: U-Transit     時間: 2017-10-11 06:46 PM

引用:
原帖由 tce 於 11-10-2017 17:50 發表

果個廣東子版其實係畀人問嘢定係可以貼遊記同相嘅?見過有人同時響兩邊貼同一樣嘢但又好似冇人理
我深信連版主大大都答唔到你依個問題
作者: orb-01     時間: 2017-10-11 07:33 PM

引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-11 06:46 PM 發表

比D時間,始終版主肯出呢個主題收集意見當然係好事,改革/改善都要考慮多方面
作者: 星之廚二世     時間: 2017-10-11 08:34 PM

討論開戶口 電話卡本身並沒有問題,沒錢沒支付apps沒電話又怎去旅行,不去旅行又怎出遊記?

大前提係要互相尊重阿
作者: 亞亞豬     時間: 2017-10-11 08:45 PM

引用:
原帖由 星之廚二世 於 2017-10-11 08:34 PM 發表

討論開戶口 電話卡本身並沒有問題,沒錢沒支付apps沒電話又怎去旅行,不去旅行又怎出遊記?

大前提係要互相尊重阿
但成版都充斥呢啲開戶口/電話卡/支付主題,大多數性質/討論內容都係重覆
我剛剛睇過頭2頁全部主題,單係開銀行戶口嘅主題,已經有成10個帖咁多

反而真正的旅遊資訊(例如遊記, 景點資訊等)就沉晒底
所以我同意版主建議開討論專帖,將同一主題(開戶口/電話卡/支付)放在同一帖討論,版面就唔會咁亂

作者: 星之廚二世     時間: 2017-10-11 08:53 PM

供求問題,遊記沉低不能歸究其它帖,有因由阿..
作者: 亞亞豬     時間: 2017-10-11 09:20 PM

引用:
原帖由 星之廚二世 於 2017-10-11 08:53 PM 發表

供求問題,遊記沉低不能歸究其它帖,有因由阿..
咁就更應該設專帖討論開戶口/支付/電話卡呀
有咁多人需要發問/解答/分享開戶口經驗,一定唔會沉底,
可以更直接+更快幫到有需要的會員,版面又唔會咁亂
作者: 星之廚二世     時間: 2017-10-12 06:28 AM

版面沒有亂阿,而且最近多左人walk in入中國版 係好事來阿。
作者: U-Transit     時間: 2017-10-12 07:04 AM

我都係嗰句,嗰啲開戶口/開支付宝/12306戶口、認證嘅帖,現階段最好掟晒去廣東版先,起碼可以增加嗰邊嘅人流。

當然,開帖前,唔該爬吓文先啦!
作者: tongchunyu     時間: 2017-10-12 12:14 PM

引用:
原帖由 星之廚二世 於 2017-10-12 06:28 AM 發表

版面沒有亂阿,而且最近多左人walk in入中國版 係好事來阿。
咁嘅幼稚思想仲有女朋友,你女朋友是Mary嗎
作者: kane_boy     時間: 2017-10-12 12:59 PM

引用:
原帖由 tce 於 2017-10-11 05:50 PM 發表

引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-11 06:46 PM 發表

現階段子版接受發問性質的主題, 如有懷疑歡迎通知我們跟進, 謝謝大家.
作者: tce     時間: 2017-10-12 02:45 PM

引用:
原帖由 kane_boy 於 2017-10-12 12:59 發表

現階段子版接受發問性質的主題, 如有懷疑歡迎通知我們跟進, 謝謝大家.
我都知係接受發問性質主題,我講緊唔係發問性質主題,例如「深圳万象天地 9月27日開業」就響主板同廣東旅遊發問及解答版同時出現,發文果個人亦經常貼深圳商場相,檢舉過但版主似乎又覺得冇問題
作者: kane_boy     時間: 2017-10-12 05:39 PM

引用:
原帖由 tce 於 2017-10-12 02:45 PM 發表

我都知係接受發問性質主題,我講緊唔係發問性質主題,例如「深圳万象天地 9月27日開業」就響主板同廣東旅遊發問及解答版同時出現,發文果個人亦經常貼深圳商場相,檢舉過但版主似乎又覺得冇問題
有關檢舉已處理了, 謝謝通知.
作者: 亞亞豬     時間: 2017-10-12 09:27 PM

既然版主已經開咗銀行戶口專帖,可唔可以搬晒版面內有關戶口嘅帖子入專帖?
只見幾位會員一直在原有的帖子留言,開個專帖根本冇幫助

或者可唔可以在版規寫明唔可以再開銀行戶口的新主題,咁啲人先會守版規呀
作者: 星之廚二世     時間: 2017-10-12 09:29 PM

甘做好多網友會好驚
作者: 亞亞豬     時間: 2017-10-12 09:31 PM

引用:
原帖由 星之廚二世 於 2017-10-12 09:29 PM 發表

甘做好多網友會好驚
而家又唔係唔俾你地討論開戶口,有咩好驚?
版主已經開咗討論專帖滿足你地,煩請跟版規入專帖

作者: 星之廚二世     時間: 2017-10-12 09:37 PM

好驚驚
作者: 星之廚二世     時間: 2017-10-12 09:41 PM

遲下又有國內電話卡,火車,動車,專帖?只許出遊記?遊記又不用專帖?遊記不亂版面?其它帖就亂版面?
作者: 亞亞豬     時間: 2017-10-12 09:47 PM

引用:
原帖由 星之廚二世 於 2017-10-12 09:41 PM 發表

遲下又有國內電話卡,火車,動車,專帖?只許出遊記?遊記又不用專帖?遊記不亂版面?其它帖就亂版面?
咁既然版主已經同意開專帖,你意思係想違反版主意思?
講極你都唔明
而家又唔係唔俾你地討論開戶口,只係想你地入專帖,咁版面主題咪唔洗咁多重覆又累贅
已經有好多版友好不滿你地唔爬文但又成日出新帖討論開戶口,差唔多日日都有

你話遊記亂版面,請問第一頁有幾多個帖討論開戶口,又有幾多個帖係遊記呢?
作者: asoneastwo     時間: 2017-10-12 10:07 PM

要求版主將開户口帖搬哂番去專帖
作者: 溫小柔     時間: 2017-10-12 10:15 PM

開支付寶,微信,銀行戶口,電話卡...等等
我覺得其實呢D係屬於資訊性...最好歸類埋一齊
宜家太多人成功開通支付寶又開一個帖...開到微信又開一個帖...
好似發現新大陸咁...開左咪開左lo...唔需要特別慶祝
講真...有D人咪又係用黎方便淘寶
同旅遊根本扯不上關係...所以應該歸類入專帖
咁樣對於真係有需要開呢D野ge人仲方便...唔洗下下追咁多帖...同一個帖入面睇晒

以上個人意見...不喜勿插

作者: lawmann     時間: 2017-10-12 10:43 PM

建議版主將其他與銀行戶口有關既帖子
按照開帖日期逐一關帖
將銀行戶口討論逐步收納番入專題帖內
制度成立初期
總會引起部份人不滿和不習慣
也會有部份人既利益有所損失
呢方面既壓力也有勞版主承受一下了
作者: 小寶寶999     時間: 2017-10-12 11:51 PM

終於中國版有人理啦
之前長期孤兒仔
中國版人氣都多左好事
作者: U-Transit     時間: 2017-10-13 07:39 AM

引用:
原帖由 小寶寶999 於 12-10-2017 23:51 發表

終於中國版有人理啦
之前長期孤兒仔
中國版人氣都多左好事
因為多咗好多人上嚟問點開戶口
作者: U-Transit     時間: 2017-10-13 07:40 AM

強烈要求版主將開戶POST轉晒過去廣東版。
作者: asa2010     時間: 2017-10-13 07:50 AM

引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-13 07:39 AM 發表

因為多咗好多人上嚟問點開戶口
同埋點樣開國内手機number,搞到我地手機版果邊静晒
作者: U-Transit     時間: 2017-10-13 07:53 AM

引用:
原帖由 asa2010 於 13-10-2017 07:50 發表

同埋點樣開國内手機number,搞到我地手機版果邊静晒
依個都無乜大問題,睇返日本版一星期都有十幾篇問人用乜SIM卡好。反正我哋嗰邊嘅討論項目深入好多,層次唔同啲嘅!
作者: asa2010     時間: 2017-10-13 07:58 AM

呂兄你又岩喎,手機版果邊好多都係已經玩開內地卡,旅遊版呢邊一般都係問點開,比較毛皮野
作者: U-Transit     時間: 2017-10-13 08:23 AM

引用:
原帖由 asa2010 於 13-10-2017 07:58 發表

呂兄你又岩喎,手機版果邊好多都係已經玩開內地卡,旅遊版呢邊一般都係問點開,比較毛皮野
現階段我都依然認為掟晒依啲咨詢文去廣東版就最合適,文對題又可加人流。
作者: 星之廚二世     時間: 2017-10-13 11:56 AM

如果不是近期有開戶熱潮 中國版係好靜架
作者: wingsyip     時間: 2017-10-13 12:34 PM

引用:
原帖由 溫小柔 於 12/10/2017 10:15 PM 發表

開支付寶,微信,銀行戶口,電話卡...等等
我覺得其實呢D係屬於資訊性...最好歸類埋一齊
宜家太多人成功開通支付寶又開一個帖...開到微信又開一個帖...
好似發現新大陸咁...開左咪開左lo...唔需要特別慶祝
講真...有 ...
其實我覺得開咗户口唔值得點慶祝,我覺得某啲人好似發現新大陸咁。其實版主之前無去管理呢版,搞到啲咩淘寶,支付寶,微信支付,銀行帖全部開埋一堆。旅游版應該多點關於旅游資料,例如門票,邊度搭車等,游玩地方推介好讓各位版友參考下,然後由版友自己計劃個行程,咁樣咪幾好
作者: wingsyip     時間: 2017-10-13 12:37 PM

引用:
原帖由 星之廚二世 於 13/10/2017 11:56 AM 發表

其實開户唔算旅游一類,同埋中國版好多師兄分享廣東省以外嘅游記。係呢排多咗類似你呢類開户口嘅版友唔遵守版規而開帖
作者: wingsyip     時間: 2017-10-13 12:39 PM

引用:
原帖由 亞亞豬 於 12/10/2017 09:47 PM 發表

咁既然版主已經同意開專帖,你意思係想違反版主意思?
講極你都唔明
而家又唔係唔俾你地討論開戶口,只係想你地入專帖,咁版面主題咪唔洗咁多重覆又累贅
已經有好多版友好不滿你地唔爬文但又成日出新 ...
支持豬兄,我都好鐘意睇你啲游記。?容資料好詳細,令我在計劃自己的行程有好大作用
作者: 星之廚二世     時間: 2017-10-13 12:41 PM

只要互相尊重 其實都不是大問題。因為專帖某程度上 不便於討論的
作者: 亞亞豬     時間: 2017-10-13 02:09 PM

引用:
原帖由 wingsyip 於 2017-10-13 12:39 PM 發表

支持豬兄,我都好鐘意睇你啲游記。?容資料好詳細,令我在計劃自己的行程有好大作用
多謝你

我同你一樣諗法,旅遊版唔應該充斥一堆什麼開戶口/支付問題帖
而家版主開了專帖討論,皆大歡喜
我亦唔覺得入專帖有幾唔方便於討論
好多版都一早分咗專帖討論啦

ps. 版主好有效率,讚
作者: tce     時間: 2017-10-14 04:01 AM

引用:
原帖由 kane_boy 於 2017-10-12 17:39 發表

有關檢舉已處理了, 謝謝通知.
但其實冇答到究竟子版畀唔畀唔係發問嘅文章
作者: U-Transit     時間: 2017-10-14 07:08 AM

引用:
原帖由 星之廚二世 於 13-10-2017 11:56 發表

以我蒲咗喺度兩三年,又唔係靜囉!

同埋你太新了,中國版一向都係「重質唔重量」囉!
作者: c3a10     時間: 2017-10-14 07:14 AM

會否將果幾個銀行貼Lock post?廢事又彈返上泥
作者: U-Transit     時間: 2017-10-14 07:39 AM

引用:
原帖由 c3a10 於 14-10-2017 07:14 發表

會否將果幾個銀行貼Lock post?廢事又彈返上泥
銀行帖lock咗,係版主開嗰個統一帖無鎖。
作者: 金精火眼     時間: 2017-10-15 11:11 AM

學台灣版整個Q&A子版?
作者: CV16LN     時間: 2017-10-15 02:50 PM

其實個版名可能要改中國内地或中國大陸。
作者: 鬍鬚西吊手掌     時間: 2017-10-15 08:33 PM

集中左銀行開戶,又到支付寶、微信支付、微信實名等問題,幾時都開埋個專題?
作者: lawmann     時間: 2017-10-16 08:56 AM

引用:
原帖由 鬍鬚西吊手掌 於 2017-10-15 08:33 PM 發表

集中左銀行開戶,又到支付寶、微信支付、微信實名等問題,幾時都開埋個專題?
開完電子支付專區之後
跟住又成堆人鳩衝出黎問高鐵野
跟住到機場交通…口岸交通…邊度買機票…邊度訂酒店…
作者: 鬍鬚西吊手掌     時間: 2017-10-16 06:21 PM

引用:
原帖由 lawmann 於 2017-10-16 08:56 AM 發表

開完電子支付專區之後
咁買機票訂酒店都算直接同旅遊有關,開銀行戶口,實名認證最多只算間接有關。
作者: kane_boy     時間: 2017-10-16 06:31 PM

引用:
原帖由 lawmann 於 2017-10-16 08:56 AM 發表

開完電子支付專區之後
會員你好, 有關開戶口帖的問題, 版主認為與旅遊並沒有直接關係.
但討論人數眾多, 為了方便會員, 我們酌情容許會員在本版進行相關討論. 但只能在專帖內進行.
如有問題或意見歡迎提出, 謝謝.
引用:
原帖由 tce 於 2017-10-14 04:01 AM 發表

但其實冇答到究竟子版畀唔畀唔係發問嘅文章
現時子版只接受發問性質主題.

作者: 星之廚二世     時間: 2017-10-16 06:34 PM

引用:
原帖由 kane_boy 於 2017-10-16 06:31 PM 發表

會員你好, 有關開戶口帖的問題, 版主認為與旅遊並沒有直接關係.
但討論人數眾多, 為了方便會員, 我們酌情容許會員在本版進行相關討論. 但只能在專帖內進行.

現時子版只接受 ...
多謝
作者: orb-01     時間: 2017-10-16 06:50 PM

間中會有一兩個發問主題問深圳機場來回關口、附近住宿、點樣搭交通工具,可否考慮在子版"廣東版"內開設一個相關的專區
作者: lawmann     時間: 2017-10-16 06:50 PM

引用:
原帖由 kane_boy 於 2017-10-16 06:31 PM 發表

現時子版只接受 ...
版主你好
有少少意見
部份常見討論題目例如高鐵、電子支付、共享單車、長途交通etc
或者可以參考其他版區做法
交比個別會員成立專區及跟進
比較general既資訊可於第一帖內隨時更新
樓主也容易引導有問題想問既會員
翻查專區內已有既資料
作者: 焦急一號     時間: 2017-10-17 04:04 AM

呢個都變咗吹水區
作者: kane_boy     時間: 2017-10-17 10:23 PM

引用:
原帖由 焦急一號 於 2017-10-17 04:04 AM 發表
呢個都變咗吹水區
我們會視情況處理. 謝謝.
引用:
原帖由 orb-01 於 2017-10-16 06:50 PM 發表
間中會有一兩個發問主題問深圳機場來回關口、附近住宿、點樣搭交通工具,可否考慮在子版"廣東版"內開設一個相關的專區
你好, 多謝意見.
我認為可歸類做廣東旅遊常見問題.
如設立一個資訊形式主題(即#1便包含相關資訊)將會更好. 日後去廣東的人也可直接參考此帖.
但設立這類形專區涉及分享資訊, 可能需要各會員協助. 否則只設立一個專區的意義也不大.
引用:
原帖由 lawmann 於 2017-10-16 06:50 PM 發表

版主你好
有少少意見
部份常見討論題目例如高鐵、電子支付、共享單車、長途交通etc
或者可以參考其他版區做法
交比個別會員成立專區及跟進
比較general既資訊可於第一帖內隨時更新
樓主也容易引導有問題想問既會員
...
這是我之前所講, 這是無任歡迎的.
如有會員有意設立專區, 分享資訊, 請即與我們聯絡作出安排.
作者: orb-01     時間: 2017-10-19 04:23 PM

引用:
原帖由 kane_boy 於 2017-10-17 10:23 PM 發表

我們會視情況處理. 謝謝.

你好, 多謝意見.
我認為可歸類做廣東旅遊常見問題.
如設立一個資訊形式主題(即#1便包含相關資訊)將會更好. 日後去廣東的人也可直接參考此帖.
但設立這類形專區涉及分享資訊, 可 ...
所以我意見都係歸類到廣東版內
作者: 小寶寶999     時間: 2017-10-19 05:06 PM

我都同意放心比會員自己開專區去幫人,定時UPDATE資訊,#1就新手要知既野先

btw,中國版大搞?三位版主
平生所見
作者: 亞亞豬     時間: 2017-10-22 12:34 PM

我見廣東版改名為中國旅遊Q&A
以後全部問題post都放入去?有冇咩準則?
作者: 呆頭鳥     時間: 2017-10-23 06:40 AM

引用:
原帖由 亞亞豬 於 2017-10-22 12:34 發表

我見廣東版改名為中國旅遊Q&A
以後全部問題post都放入去?有冇咩準則?
會員您好,子版更改名稱後,現在開始所有關於中國旅遊疑問都要在子版發問。
另外版主見主版有比較多主題是關於 <微信支付和支付寶> <網上訂火車票或高鐵票> <中國電話咭和數據咭>,所以會在子版開設上面有關3個專帖,如果有會員有興趣開設上面3個主題專帖其中一個,請在今天18:00前pm版主申請,如果有疑問可以在版面或pm版主查詢,多謝。