標題: [綜合資訊] 日本配眼鏡經驗分享 (update) [打印本頁]

作者: nightporter    時間: 2017-10-22 04:51 PM     標題: 日本配眼鏡經驗分享 (update)

[有少少福崗配眼鏡資訊更新在#566,方便收藏咗嘅朋友参考]

間中喺度見到有朋友問日本配眼鏡啲嘢,由最初我都唔識到而家呢幾年都配咗差不多十副,由近視鏡帶到漸進鏡,不如分享吓啲經驗等有興趣去日本配眼鏡嘅朋友有啲凖備。基本在日本配眼鏡真係唔貴,由幾百(近視鏡)到過萬(漸進鏡)都有,睇吓你自己想要咩。

時間上,一般普通近視眼鏡即日都有,但真係普通嗰啲,想要超薄例如1.74好多都要等幾日。如果唔係太深,1.56或1.67都接受到,咁就得。如果要求超薄,又加變色,防藍光等,咁最好到步當日就去配,預返最少5日時間攞。如果漸進鏡,最好預夠7日。唔夠時間點算?好多鋪頭都可以郵寄日本各地,價錢大概500至600yen,你可以之後用集運返香港。有部分店可以直接寄香港,大概1200-1500yen,要問清楚。

至於邊d鋪頭配,以下經驗比大家参考。我主要分兩類,一般連鎖同高級連鎖。

一般連鎖就包括比較多人熟悉的Jins, Zoff. 其實仲有好多,例如ALook, Coolens等。呢幾間的分別係:

Jins - 大部分為自家品牌,框多數中國做(質量麻麻),鏡片用Hoya,所以好平,但都有日本做嘅框。既然去到日本配,梗係起碼配副日本做啦,好好多。

Zoff - 都係大部分自家品牌,框都係中國做多,但其他牌子比Jins多,鏡片有Nikon。個人覺得OK。

Alook - 除自家品牌,都幾多外國牌子,例如大路牌子Gucci,Ray Ban,少見d如Tom Ford,鏡片用Zeiss (當然唔係最靚個級啦)

Coolens - 除自家品牌,都有外國牌子,如Victor and rolf,Oakley, Gucci等,鏡片用Nikon。

以上幾間都差不多,比較大眾化,價錢相宜。就算配漸進鏡都得,不過要5-7日,同埋最多做1.67鏡片,你想1.74都唔得,不過價錢平,加埋防藍光,大概20000yen樓下有交易。當然呢d漸進鏡只係入門級別,不過無特別要求其實抵玩,同平過香港配。不過唔同分店有可能在選擇上及服務有差別,建議去大d的分店睇

高級鋪頭 (其實只係相對更多選擇,包括牌子及鏡片),同埋推薦比鍾意配眼鏡及比較高要求的朋友,就有金子、Poker Face、富士等。我只係講一d我去配過的店,日本重有好多高質眼鏡舖我無寫出來,我寫多數比較多分店及易搵。

金子 - 如果熟悉眼鏡就知好嘢,框同鏡及服務都一流,當然價錢比較貴。框主打金子品牌及好多日本職人造既框,絶大部分都係日本手工制,價錢由3萬幾yen起跳,加埋近視鏡鏡片,大概50000-80000yen,已經平香港大截。如果配漸進鏡片,價錢當然更貴,高級d嘅漸進鏡淨鏡片大概70000-180000yen都有。鏡片可選Nikon,Zeiss。

Poker Face - 多高質大牌,例如Tom Browne, Dita, Oliver People等,又有日本職人做的眼鏡,基本都係全日本手做,價錢無金子貴,但質素差不多。鏡片多數用Nikon, HOYA,喜歡配眼鏡及有要求嘅建議去行下。

富士 - 呢個只適用於北海道地區,因為富士眼鏡係北海道地膽,仲要係去狸小路總店。非常多大牌子,價錢同Poker Face差不多,但選擇更多。如果去開北海道旅行又想配靚眼鏡,必去。

配眼鏡流程方面,其實唔駛擔心,好多店都有店員可以講普通話及簡單英文,如果要驗眼,你都係跟住做同用簡單英文答就得,無問題。如果你本身有眼鏡度數卡,同埋唔想改度數,最好帶埋去,甚至連驗眼都可以慳返,咁就最方便。

以上提度的鋪頭多數日本各地都有分店,唔難搵。

我自己多數去金子、Poker Face,不過剛剛前兩個月去北海道時去咗富士配副TB, 真係好正。平價眼鏡我會去Alook或Coolens, 因為Jins的質素我覺得一般。不過無論點,最重要相同質素眼鏡及鏡片價錢真係比香港配平唔少。

有問題歡迎交流。

-—————————-—————————————————————————

再分享多少少資料,嚟緊應該有幾多朋友會去日本玩,都有機會會去outlet, 有幾個熱門outlet其實都可以配眼鏡,同埋有機會會比市區平少少。

1. 東京木更津outlet
入面有間Jins,都算大大地,上次去都幾平同多優惠,同幾多運動款,鏡片一樣係Hoya。但一樣只寄國內。

2. 北海道札幌三井outlet
入面有Alook,唔算好大,但都算多唔同牌子,同埋價錢比市區平少少,鏡片用Nikon,架連鏡一個價。上次問話可以寄香港。

3. 大阪機場附近Rinku Premium Outlet
呢個Outlet去開大阪都多人會去,入面有間眼鏡舖幾特別,唔係出面d連鎖,而係專賣Oliver Peoples 同 Paul Smith (因為於日本係同一間廠做,所以一齊賣),有d款幾好同classic,仲要比市區平。如果喜歡呢兩個牌子都好值得望望,睇下有無好嘢。如果近視唔深,佢哋一樣可以即刻配,過一陣攞,方便遊客。如果即係唔得,你可以叫佢地寄香港,上次去有位店員可以講普通話,好helpful. 就算唔配鏡片,淨買副Oliver Peoples架都抵。呢度鏡片用Nikon。

想配漸進唔使唸,一定唔會係度配,除非你過幾日去多次Outlet,或者唔介意集運或寄香港。如果見到有啱嘅架,唔好唸咁多,即配,因為入面有出面未必有。我喺Alook見到副Tom Ford, 無配,返到市區想配都搵唔到,去埋東京睇都無,所以啱心水就唔好唸啦。

應該仲有其他Outlet都有眼鏡舖,不過我無去過。輕井沢Outlet有間店有眼鏡賣,不過無得配,但係d架幾靚。

希望再幫到大家。

作者: shekcw    時間: 2017-10-22 05:39 PM

好好既分享

其實去咁左唔少次日本,都想係當地配眼鏡,
最大問題係時間唔夠,又唔想搵集運寄返香港。

黎緊會再去日,想問下配漸進+變色(度數唔深),
係咪真係如網上好多文章所講,起碼要兩星期?
作者: nightporter    時間: 2017-10-22 05:50 PM

唔會,一個星期應無問題,上次配漸進加變色都係5日,一間要6日。不過安全預夠7日。
作者: gogoing    時間: 2017-10-22 06:43 PM

多謝樓主分享 如果想配副冇度數既
Jins alook coolens邊間好呀? 想平時番工望落專業可靠啲
利申:年輕男子
作者: desmond523    時間: 2017-10-22 07:17 PM

無諗過去日本會平D thx
作者: cp238238    時間: 2017-10-22 07:21 PM

作者: nightporter    時間: 2017-10-22 07:35 PM

引用:
原帖由 gogoing 於 2017-10-22 06:43 PM 發表

多謝樓主分享 如果想配副冇度數既
Jins alook coolens邊間好呀? 想平時番工望落專業可靠啲
利申:年輕男子
😄其實日本鋪頭d款都modern,間間大同小異,想質量好d就揾made in Japan嗰啲啦。建議搵間近你酒店,配同攞都方便。我會建議去ALook睇吓先,多d牌子選擇
作者: chungalex78    時間: 2017-10-22 07:52 PM

多謝分享
作者: vivianso618    時間: 2017-10-22 08:27 PM

咁真係幾平喎
作者: nightporter    時間: 2017-10-22 08:30 PM

係呀,其實最正係d鏡片,我個人覺得Nikon最好,Zeiss都好好不過高級的真係好貴。
作者: koka889    時間: 2017-10-22 08:44 PM

多謝分享,上次去行咗3間。
作者: koka889    時間: 2017-10-22 08:45 PM

大板有冇alook?
作者: tacticsolve    時間: 2017-10-22 08:47 PM

多謝樓主分享
作者: nightporter    時間: 2017-10-22 08:50 PM

引用:
原帖由 koka889 於 2017-10-22 08:45 PM 發表

大板有冇alook?
大阪有,心齋橋,難波,梅田已經有。京都四條都有。
作者: 33830    時間: 2017-10-22 08:51 PM

多謝分享
作者: reddogdog    時間: 2017-10-22 09:00 PM

引用:
原帖由 nightporter 於 22/10/2017 08:30 PM 發表

係呀,其實最正係d鏡片,我個人覺得Nikon最好,Zeiss都好好不過高級的真係好貴。
師兄可否講多漸進鏡片?
我知Hoya有分級數,唔知係咪超薄級數1.6,1.7之類,
Hoya漸進鏡大概乜價位?
Nikon,Zeiss又係乜價位?

去配漸進鏡有冇乜野需要同佢地溝通?
作者: dennis1120    時間: 2017-10-22 09:00 PM

我都有個經驗想分享下 今年8月尾去左東京上野jins 配藍光鏡 大概5xx近視 200散光  鈦金屬框made in japan  無驗眼 用舊眼鏡配對 即時有得取。但問題來了 感覺焦距吾太岩 因舊眼鏡係醫院配時 驗光師曾經提出過我再對上一副香港普通鋪頭配既眼鏡有焦距問題 所以醫院配既眼鏡焦距上調整過 配帶時舒適望野時無甘緊 但發覺日本配既眼鏡有同樣問題焦距太集中。ps 日本配對既眼鏡系用我系醫院配既做配對
作者: KSC1975    時間: 2017-10-22 09:00 PM

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 04:51 PM 發表

間中喺度見到有朋友問日本配眼鏡啲嘢,由最初我都唔識到而家呢幾年都配咗差不多十副,由近視鏡帶到漸進鏡,不如分享吓啲經驗等有興趣去日本配眼鏡嘅朋友有啲࠯ ...
用過Nikon就不會用Hoya。我近視有600度所以一定用1.74。還有日本的鏡架也不錯,最近配了一副H Fusion加Nikon 1.74,感覺很好。
作者: 連續原始    時間: 2017-10-22 09:00 PM

好詳細,謝謝分享。
作者: me8926    時間: 2017-10-22 09:06 PM

我想問吓係唔係有一隻全視線嘅鏡片有太陽係外面睇都唔會變色架?
作者: nightporter    時間: 2017-10-22 09:13 PM

引用:
原帖由 KSC1975 於 2017-10-22 09:00 PM 發表

用過Nikon就不會用Hoya。我近視有600度所以一定用1.74。還有日本的鏡架也不錯,最近配了一副H Fusion加Nikon 1.74,感覺很好。
完全同意。Ching呢副好嘢。我都係鍾意Nikon。
作者: d40    時間: 2017-10-22 09:13 PM

前年响JINS配過一副普通近視眼鏡 都幾滿意
嚟緊12月會去東京10日, 想配副漸進,藍光同全視線
請教CHING 10日內可以配到嗎? 係咪ZOFF價錢會大眾化D但又比JINS好呢?
感謝!
作者: nightporter    時間: 2017-10-22 09:14 PM

引用:
原帖由 dennis1120 於 2017-10-22 09:00 PM 發表

我都有個經驗想分享下 今年8月尾去左東京上野jins 配藍光鏡 大概5xx近視 200散光  鈦金屬框made in japan  無驗眼 用舊眼鏡配對 即時有得取。但問題來了 感覺焦距吾太岩 因舊眼鏡係醫院配時 驗光師曾經提出過我再對上 ...
多謝師兄分享,呢個資訊對有特別要求的朋友非常有用。
作者: 錦衣夜行    時間: 2017-10-22 09:15 PM

真係無諗過會平過香港
作者: nightporter    時間: 2017-10-22 09:22 PM

引用:
原帖由 d40 於 2017-10-22 09:13 PM 發表

前年响JINS配過一副普通近視眼鏡 都幾滿意
嚟緊12月會去東京10日, 想配副漸進,藍光同全視線
請教CHING 10日內可以配到嗎? 係咪ZOFF價錢會大眾化D但又比JINS好呢?
感謝!
如果Jins滿意,Zoff都係差不多。10日夠啦,我上次都係6日配起。但注意呢D連鎖的漸進鏡都係一般級數,唔好有太高要求。唔知師兄有無帶開漸進?
作者: 7CoOl6    時間: 2017-10-22 09:22 PM

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 04:51 PM 發表

間中喺度見到有朋友問日本配眼鏡啲嘢,由最初我都唔識到而家呢幾年都配咗差不多十副,由近視鏡帶到漸進鏡,不如分享吓啲經驗等有興趣去日本配眼鏡嘅朋友有啲࠯ ...
多謝分享
我9月底都岩岩响金子配完一副漸進鏡+鏡框, 相對响香港同牌子同鏡片係平D.
作者: goodview888    時間: 2017-10-22 09:23 PM

is really cheap
作者: goodview888    時間: 2017-10-22 09:23 PM

maybe made in china
作者: ahsgrimm    時間: 2017-10-22 09:26 PM

想問吓去北海道富士有無寄香港服務?
作者: 7CoOl6    時間: 2017-10-22 09:30 PM

引用:
原帖由 ahsgrimm 於 2017-10-22 09:26 PM 發表

我未去過富士配, 但金子話可以寄香港, 1.無左免稅, 2.要加郵寄費用
作者: cp238238    時間: 2017-10-22 09:32 PM

作者: nightporter    時間: 2017-10-22 09:34 PM

引用:
原帖由 reddogdog 於 2017-10-22 09:00 PM 發表

師兄可否講多漸進鏡片?
我知Hoya有分級數,唔知係咪超薄級數1.6,1.7之類,
Hoya漸進鏡大概乜價位?
Nikon,Zeiss又係乜價位?

去配漸進鏡有冇乜野需要同佢地溝通?
漸進鏡片有分級數,例如Hoya有分5級,每個級都可再配1.67, 1.74等,但價錢就差幾萬yen. 自己經驗係中間個級即係第3級,再加1.67已經好好,價錢7萬幾yen,連埋變色。如果選1.74,要11萬yen.  Nikon漸進價錢同Hoya差不多,Zeiss就再貴d.

配漸進無唔同,最好一開波就講明配漸進,佢哋就會同你講要幾耐先配好。
作者: nightporter    時間: 2017-10-22 09:37 PM

引用:
原帖由 cp238238 於 2017-10-22 09:32 PM 發表

想請教樓主,去Jins或Alook係咪配唔到超薄鏡(上文個人理解)?小弟近視超過900度
可以,但多數即日攞唔到,可能要等5-7日。
作者: d40    時間: 2017-10-22 09:37 PM

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 09:22 PM 發表

如果Jins滿意,Zoff都係差不多。10日夠啦,我上次都係6日配起。但注意呢D連鎖的漸進鏡都係一般級數,唔好有太高要求。唔知師兄有無帶開漸進?
我平時帶CON多 眼鏡只係後備
未帶過漸進鏡
作者: Queenie999    時間: 2017-10-22 09:37 PM

介紹多一個日本牌子999.9,真系幾好,價錢大約香港2/3,而且日本仲有好多款。
作者: nightporter    時間: 2017-10-22 09:40 PM

引用:
原帖由 ahsgrimm 於 2017-10-22 09:26 PM 發表

上次北海道札幌狸小路總店有得寄香港,好似1200定1500yen. 有位店員識普通話。
作者: cp238238    時間: 2017-10-22 09:41 PM

作者: nightporter    時間: 2017-10-22 09:42 PM

引用:
原帖由 d40 於 2017-10-22 09:37 PM 發表

我平時帶CON多 眼鏡只係後備
未帶過漸進鏡
咁建議配副普通試下先,20000yen樓下有交易,抵試
作者: hospitalhead1    時間: 2017-10-22 09:51 PM

引用:

香港配hoya 1.67 都講緊$1200,連眼鏡框都係2萬円又唔貴
作者: musicfishman    時間: 2017-10-22 10:02 PM

上年喺銀座某百貨公司買左副Tom Ford既Asia Fit.(Made In Italy)香港唔見有.鏡返香港配.
日本做嗰d太文青,唔太啱我feel.
作者: d40    時間: 2017-10-22 10:02 PM

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 09:42 PM 發表

咁建議配副普通試下先,20000yen樓下有交易,抵試
我2年前已經配過普通鏡
CHING唔建議配漸進?
我帶CON有漸進
作者: cp238238    時間: 2017-10-22 10:08 PM

作者: nightporter    時間: 2017-10-22 10:09 PM

引用:
原帖由 d40 於 2017-10-22 10:02 PM 發表

我2年前已經配過普通鏡
CHING唔建議配漸進?
我帶CON有漸進
Sorry, 我寫得唔好,建議配副普通漸進,因為唔知眼鏡漸進同con漸進有無大唔同。我自己本身唔帶con的。所以建議配副普通試下,但如budget許可又覺得漸進適應到,就即刻配副好dd啦,用過真係有分別㗎。
作者: rk_ggt    時間: 2017-10-22 10:14 PM

師兄 請問yellow plus 日本多地方有嗎?
最近想買幅日本handmade budgets $3000 考慮緊999.9 or yellow plus 啲款
作者: nightporter    時間: 2017-10-22 10:22 PM

引用:
原帖由 rk_ggt 於 2017-10-22 10:14 PM 發表

師兄 請問yellow plus 日本多地方有嗎?
最近想買幅日本handmade budgets $3000 考慮緊999.9 or yellow plus 啲款
Yellow plus唔係好多地方有得配,知道大阪梅田、南崛江間 G B Gafas有,之前睇過但當時d款麻麻,最後無配。999.9最近多咗人配,d款幾好,Poker Face見過有。3000budget可能有d緊,一般框起碼30000幾yen起跳,普通近視鏡片預20000yen,多數要過3000。
作者: d40    時間: 2017-10-22 10:31 PM

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 10:09 PM 發表

Sorry, 我寫得唔好,建議配副普通漸進,因為唔知眼鏡漸進同con漸進有無大唔同。我自己本身唔帶con的。所以建議配副普通試下,但如budget許可又覺得漸進適應到,就即刻配副好dd啦,用過真係有分別㗎。
感謝樓主解釋
請問日文 漸進 藍光 全視線 點講?
作者: wl1559943    時間: 2017-10-22 10:34 PM

上次拎副金子去眼鏡工房配半個鐘有得拎,但我近視吾深
作者: 用心再愛    時間: 2017-10-22 10:38 PM

有冇圖睇下你啲眼鏡
作者: EllieeeWIN    時間: 2017-10-22 10:51 PM

多謝分享,留低日後用
作者: nightporter    時間: 2017-10-22 10:59 PM

引用:
原帖由 d40 於 2017-10-22 10:31 PM 發表

感謝樓主解釋
請問日文 漸進 藍光 全視線 點講?
其實我都唔識日文㗎,你入去講英文話配近視或漸進,應該跟手好快會比個中文或英文或有漢字嘅價目表比你睇。有d大分店可能會揾個可以講普通話同事招呼你。
作者: rk_ggt    時間: 2017-10-22 11:00 PM

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 10:22 PM 發表

Yellow plus唔係好多地方有得配,知道大阪梅田、南崛江間 G B Gafas有,之前睇過但當時d款麻麻,最後無配。999.9最近多咗人配,d款幾好,Poker Face見過有。3000budget可能有d緊,一般框起碼30000幾yen起跳, ...
Thx Ching👍👍👍
999.9 都幾靚
作者: 鋤大D先要大老2    時間: 2017-10-22 11:09 PM

想問下 如果高近視高散光想配全視線會唔會好貴
作者: hishi    時間: 2017-10-22 11:15 PM

漸進鏡片=遠近両用
作者: omegaseiko    時間: 2017-10-22 11:30 PM

引用:

睇過Jins Alook, 但老婆話黎到東京冇理由買made in China Korea , 所以揀左金子...,但時間唔夠,番香港去寶血醫院配左個$3xxx嘅鏡...下星期拎!

圖片附件: mobile_1.jpg (2017-10-22 11:30 PM, 194.73 KB) / 該附件被下載次數 52

圖片附件: mobile_2.jpg (2017-10-22 11:30 PM, 283.61 KB) / 該附件被下載次數 20

作者: Amosfish    時間: 2017-10-22 11:40 PM

謝樓主分享。
作者: nightporter    時間: 2017-10-22 11:49 PM

引用:
原帖由 鋤大D先要大老2 於 2017-10-22 11:09 PM 發表

想問下 如果高近視高散光想配全視線會唔會好貴
如果一般近視眼鏡,價錢無分別,要配全視線,即係變色,就加幾千yen。但深近視建議加多幾千配1.74,鏡片薄d,透光好d, 加埋都係萬幾yen,大概1000左右或有找(呢個係Jins, Alook嗰啲價)。
作者: nightporter    時間: 2017-10-22 11:54 PM

引用:
原帖由 omegaseiko 於 2017-10-22 11:30 PM 發表

睇過Jins Alook, 但老婆話黎到東京冇理由買made in China Korea , 所以揀左金子...,但時間唔夠,番香港去寶血醫院配左個$3xxx嘅鏡...下星期拎!
金子正丫,完全同意去日本應配副日本hand made。

不過日本金子可以配Nikon鏡片,寶血配咩鏡?
作者: omegaseiko    時間: 2017-10-22 11:55 PM

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 11:54 PM 發表

Absolutely
作者: omegaseiko    時間: 2017-10-22 11:56 PM

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 11:54 PM 發表

問下老婆先
作者: ahsgrimm    時間: 2017-10-22 11:57 PM

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 09:40 PM 發表

上次北海道札幌狸小路總店有得寄香港,好似1200定1500yen. 有位店員識普通話。

謝謝樓主同7CoOl6嘅回覆
作者: Shawn22    時間: 2017-10-23 12:14 AM

thanks for sharing...
作者: weakking    時間: 2017-10-23 12:38 AM

上星期去了jins 尾日去只配了17000 防藍光25%'而且包半年兩換。 不過昨晚髮廊噴霧噴花了 很多小點 心痛 才幾天
作者: weakking    時間: 2017-10-23 12:40 AM

他們防藍光40% 變色要七天。。。 藍光(25/40同價)加五千 變色5000
作者: bear825    時間: 2017-10-23 01:05 AM

實用post, 抵讚!金子👍🏽👍🏽
作者: gogoing    時間: 2017-10-23 01:18 AM

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 07:35 PM 發表

😄其實日本鋪頭d款都modern,間間大同小異,想質量好d就揾made in Japan嗰啲啦。建議搵間近你酒店,配同攞都方便。我會建議去ALook睇吓先,多d牌子選擇
好呀!多謝師兄推介
作者: 鋤大D先要大老2    時間: 2017-10-23 01:22 AM

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 11:49 PM 發表

如果一般近視眼鏡,價錢無分別,要配全視線,即係變色,就加幾千yen。但深近視建議加多幾千配1.74,鏡片薄d,透光好d, 加埋都係萬幾yen,大概1000左右或有找(呢個係Jins, Alook嗰啲價)。
謝解答,我都用開1.74返唔到轉頭,香港在眼x88配要加埋變色貴到飛起。。。
作者: Seductive    時間: 2017-10-23 01:26 AM

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2017-10-22 09:15 PM 發表

真係無諗過會平過香港
平很多
作者: Seductive    時間: 2017-10-23 01:27 AM

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 09:22 PM 發表

第一天不計,zoff要4天
作者: 黑盧    時間: 2017-10-23 01:48 AM

散光300度到,7日內拎唔拎到?
作者: Mumba    時間: 2017-10-23 01:54 AM

貴價眼鏡連鎖仲有間obj, 不過obj 配鏡好似要成個星期。 我淨係係金子同zoff配過, 白山好似都耐。

作者: 今天回收的手背    時間: 2017-10-23 02:56 AM

我在日本配過眼鏡,有國語服務員,唔識日文都配到
作者: lonelytsang0071    時間: 2017-10-23 04:48 AM

我配過眼鏡兩次,有貨是25分鐘,冇貨是7天,hoya最新型號30000曰圓兩副約港元2100
作者: ape023    時間: 2017-10-23 05:44 AM

黎緊會去5日 想問200-300度近視 配變色
係唔係唔夠時間 無可能等到😭
作者: 小確幸Lucy    時間: 2017-10-23 06:30 AM

引用:

Ching, 謝謝分享,想問東京哪間可以寄回香港?我問過金子,JINS, ALOOK 及 Zoff 也说沒有。我上月因為要一個星期,所以配不到,我12月經過,可寄香港就方便很多!
作者: lonelytsang0071    時間: 2017-10-23 06:30 AM

引用:
原帖由 ape023 於 2017-10-23 05:44 AM 發表

變色要加工多是一星期,正常日本鏡片已經是uv400,有錯請更正,謝謝
作者: ESEX    時間: 2017-10-23 06:46 AM

我最近喺香港配咗Zeiss Drive Save鏡,有漸進變色,$8800.,係唔錯,尤其夜晚,有需要嘅C兄可以考慮吓,日本要幾錢呢
作者: 冷靜8868    時間: 2017-10-23 07:38 AM

支持
作者: welfred    時間: 2017-10-23 07:49 AM

引用:
原帖由 黑盧 於 2017-10-23 01:48 AM 發表

我前年试過JINs 300度散光,1.74鏡七日拎到。
作者: pig061400    時間: 2017-10-23 08:50 AM

我遲啲會去大阪,如果我700近視,300散光,唔知可唔可以即日攞呢??
作者: nightporter    時間: 2017-10-23 09:19 AM

呢間Washin喺東京新宿,都好多大牌子,去開可以去睇,不過問過唔寄香港,只寄日本國內

圖片附件: 1508721567388.jpg (2017-10-23 09:19 AM, 369.21 KB) / 該附件被下載次數 29

作者: BONLUI    時間: 2017-10-23 09:27 AM

多謝ching分享,
去JINS 配過一副,其實都滿意,
睇完ching 分析,
下次想去Alook 試吓
作者: jorcheung    時間: 2017-10-23 09:42 AM

係金子買過幾次野, 都係買個架返香港再配鏡

Poker Face有時都有D日本做既架比較平, 仲會有特價添

如果係東京, 可以睇埋白山眼鏡, 價錢同金子差唔多
作者: nightporter    時間: 2017-10-23 09:49 AM

引用:
原帖由 黑盧 於 2017-10-23 01:48 AM 發表

7日OK,配1.74都攞到
作者: nightporter    時間: 2017-10-23 09:58 AM

引用:
原帖由 ape023 於 2017-10-23 05:44 AM 發表

正常未必得。不過睇你第一日幾點到,最後一日幾點去機場。其實都有可能,到步當日要即刻去問(唔會夜機到啩),行多幾間試試。我配過漸進加變色都係5日趕比我,不過係足5日。
作者: nightporter    時間: 2017-10-23 10:05 AM

引用:
原帖由 小確幸Lucy 於 2017-10-23 06:30 AM 發表

Ching, 謝謝分享,想問東京哪間可以寄回香港?我問過金子,JINS, ALOOK 及 Zoff 也说沒有。我上月因為要一個星期,所以配不到,我12月經過,可寄香港就方便很多!
其實間間都唔同,正常係唔寄香港,但每間分店做法都唔一樣,要問先知。有師兄話金子可以寄香港,但我去過幾間都話唔得。例如Zoff我問過只寄國內,但見有人講過上野店可以發香港。都係睇當時店員幫唔幫手。
作者: nightporter    時間: 2017-10-23 10:09 AM

引用:
原帖由 pig061400 於 2017-10-23 08:50 AM 發表

我遲啲會去大阪,如果我700近視,300散光,唔知可唔可以即日攞呢??
即日應唔得啦,同埋咁深近視,建議配1.74,如果唔係對鏡片會好厚
作者: iten    時間: 2017-10-23 10:22 AM

Thanks for sharing.
作者: singteldbs    時間: 2017-10-23 10:37 AM

6歲可配近視散光鏡嗎?
作者: ape023    時間: 2017-10-23 10:41 AM

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-23 09:58 AM 發表

正常未必得。不過睇你第一日幾點到,最後一日幾點去機場。其實都有可能,到步當日要即刻去問(唔會夜機到啩),行多幾間試試。我配過漸進加變色都係5日趕比我,不過係足5日。
請問你係邊間配
作者: singteldbs    時間: 2017-10-23 10:43 AM

職員溝通得到嗎?
作者: nightporter    時間: 2017-10-23 10:44 AM

引用:
原帖由 ESEX 於 2017-10-23 06:46 AM 發表

我最近喺香港配咗Zeiss Drive Save鏡,有漸進變色,$8800.,係唔錯,尤其夜晚,有需要嘅C兄可以考慮吓,日本要幾錢呢
呢對Zeiss主要適用駕駛人士,呢d鏡片要去大d的眼鏡店先有機會配到,一般普通連鎖應無。師兄呢對係1.6定1.67?如果係1.74其實都好抵。日本配一般應可以7-8折
作者: nightporter    時間: 2017-10-23 10:45 AM

引用:
原帖由 ape023 於 2017-10-23 10:41 AM 發表

請問你係邊間配
Coolens
作者: nightporter    時間: 2017-10-23 10:47 AM

引用:
原帖由 singteldbs 於 2017-10-23 10:43 AM 發表

職員溝通得到嗎?
簡單英文ok, 有d店有可以講普通話店員,一般配眼鏡無問題。價目表會有英文及漢字
作者: nightporter    時間: 2017-10-23 10:48 AM

引用:
原帖由 singteldbs 於 2017-10-23 10:37 AM 發表

6歲可配近視散光鏡嗎?
我未配過,不過見都有家長帶小朋友去配,應該問題不大
作者: ESEX    時間: 2017-10-23 10:53 AM

引用:
原帖由 nightporter 於 23-10-2017 10:44 發表

呢對Zeiss主要適用駕駛人士,呢d鏡片要去大d的眼鏡店先有機會配到,一般普通連鎖應無。師兄呢對係1.6定1.67?如果係1.74其實都好抵。日本配一般應可以7-8折
我都唔知係1.幾,要睇吓張咭有無寫
作者: newyingying    時間: 2017-10-23 10:56 AM

多謝樓主資訊
作者: man@wai    時間: 2017-10-23 11:16 AM

請問到日本買眼鏡可以退稅嗎?
作者: jorcheung    時間: 2017-10-23 11:24 AM

引用:
原帖由 man@wai 於 2017-10-23 11:16 AM 發表

金子同白山呢2間都有
作者: nightporter    時間: 2017-10-23 11:25 AM

引用:
原帖由 man@wai 於 2017-10-23 11:16 AM 發表

間間都可以退稅,同一般購物一樣
作者: tsuenwanbaby    時間: 2017-10-23 11:35 AM

多謝分享,下次去日本可以試下配番副