標題: 19家霸氣航空公司「拒絕服從」將台灣改為「中國台灣」總統府發言人:「打壓越強反彈越強」 [打印本頁]

作者: 懷風小樹    時間: 2018-6-6 06:06 AM

(圖片來源:總統府發言人臉書,大紀元新聞截圖;美麗日報合成) 雖然最近中國大陸拼了老命似的在各種國際關係上打壓台灣,但這種強勢壓迫手段卻也引起了許多國家的不滿。例如中國最近就發函至44家航空公司,要求將「台灣」改為「中國台灣」,否則將暫停所有中國業務。(圖片來源:大紀元新聞截圖) 但其中有19家國際...

就好似阿爸阿媽咁,如果成日話個仔女“呢樣又唔得,嗰樣又唔比咁”,咪只有反效果嘅負面情緒負面效果。父母想同子女融合,係咪應要和好善意誘導,比佢感覺到關懷同愛護,而唔係下下比人覺得係“命令”式嘅溝通同態度。冇錯,做仔女嘅永遠都唔夠阿爸阿媽大,但如果真係想一家人融融洽洽,就唔好咁樣嘞,嗰句說話幾啱“打壓越大,反彈越大”。

新聞來源連結:
http://www.>><<.site/cat/143/node/1078300/7163

圖片附件: Screenshot_20180606-053820.png (2018-6-6 06:06 AM, 103.11 KB) / 該附件被下載次數 12

圖片附件: Screenshot_20180606-053830.png (2018-6-6 06:06 AM, 318.24 KB) / 該附件被下載次數 6

圖片附件: Screenshot_20180606-053842.png (2018-6-6 06:06 AM, 511.57 KB) / 該附件被下載次數 14

圖片附件: Screenshot_20180606-053851.png (2018-6-6 06:06 AM, 118.67 KB) / 該附件被下載次數 5

圖片附件: Screenshot_20180606-053901.png (2018-6-6 06:06 AM, 231.65 KB) / 該附件被下載次數 6

圖片附件: abbr_0db43721ae6656264d91018f44785fa0.png (2018-6-6 07:06 PM, 329.25 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: 懷風小樹    時間: 2018-6-6 06:07 AM

圖片附件: Screenshot_20180606-053910.png (2018-6-6 06:07 AM, 338.13 KB) / 該附件被下載次數 6

圖片附件: Screenshot_20180606-053920.png (2018-6-6 06:07 AM, 110.69 KB) / 該附件被下載次數 9

圖片附件: Screenshot_20180606-053930.png (2018-6-6 06:07 AM, 353.31 KB) / 該附件被下載次數 8

圖片附件: Screenshot_20180606-053950.png (2018-6-6 06:07 AM, 109.05 KB) / 該附件被下載次數 8

圖片附件: Screenshot_20180606-054007.png (2018-6-6 06:07 AM, 286.86 KB) / 該附件被下載次數 10

作者: hangten    時間: 2018-6-6 06:19 AM

作者: 亞洲鐵貓    時間: 2018-6-6 06:33 AM

中國應該霸氣將呢D妄想分裂中國嘅航空公司全部擊落!
作者: BenjiReborn    時間: 2018-6-6 06:34 AM

咁係邊廿五家屈服咗呢?
作者: arloadle37    時間: 2018-6-6 06:34 AM

信者得救。大紀元作文
作者: tse06955253    時間: 2018-6-6 06:40 AM

哦!大妓院!
作者: Taveljourney    時間: 2018-6-6 06:40 AM

大紀元?算罷
作者: 肥輝仔    時間: 2018-6-6 06:51 AM

引用:
原帖由 亞洲鐵貓 於 2018-6-6 06:33 AM 發表

中國應該霸氣將呢D妄想分裂中國嘅航空公司全部擊落!
唔俾地飛機入境就得,點解咁無腦咁無恥講出會犯下戰爭行為的行動,黃絲講野真係要用下個死人腦!
作者: ricebuket    時間: 2018-6-6 06:57 AM

引用:
原帖由 BenjiReborn 於 2018-6-6 06:34 AM 發表

咁係邊廿五家屈服咗呢?
唔係唔改,係改唔切,仲要大陸寬限小小時間
作者: 亞洲鐵貓    時間: 2018-6-6 07:02 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 肥輝仔    時間: 2018-6-6 07:04 AM

引用:
原帖由 亞洲鐵貓 於 2018-6-6 07:02 AM 發表

黄你個魯帽!分裂中國先係戰爭罪行呀!
講野唔該用下腦先好講,做黃絲做到變左白痴!
作者: 飛天盒仔    時間: 2018-6-6 07:24 AM

全部都同意改喎
引用:
原帖由 懷風小樹 於 2018-6-6 06:07 AM 發表

作者: csdenis    時間: 2018-6-6 07:29 AM

最緊要自己感覺良好
http://photo.udn.com/money/story/5641/3162852

陸民航局:44家外國航空全承諾整改「中國台灣」

2018-05-25 20:24聯合報 記者許依晨╱即時報導

用LINE傳送

中國日前要求全球多家航空公司修改對台灣的稱呼,今天是5月25日「大限」最後一天,大陸民航局今天公布名單,44家外國航空公司中已有18家完成了整改,26家因技術原因申請延期並承諾整改,承諾整改最晚為7月25日,中國民用航空局已覆函同意。

4月月25日中國民用航空局致函44家外國航空公司,內容要求這些公司在信函發出之日起30日內糾正其官網相關內容中違反中國法律、違背一個中國政策的錯誤做法。

新華社報導指出,截至今天,44家外國航空公司中已有18家完成了整改,26家因技術原因申請延期並承諾整改,承諾整改完成時間最早為5月28日,最晚為7月25日,中國民用航空局已覆函同意。

報導說,中國民用航空局將密切關註上述航空公司的整改情況,並依法保障外國航空公司在大陸開展航空客貨運輸業務的權利。
作者: tkinwong    時間: 2018-6-6 07:37 AM

有問題。香港快運㕿稈港航空其實係中資
作者: stocky1010    時間: 2018-6-6 07:39 AM

台湾是中國一個省份,不面對現實!
作者: hegangbei    時間: 2018-6-6 07:40 AM

引用:
原帖由 懷風小樹 於 2018-6-6 06:06 AM 發表

(圖片來源:總統府發言人臉書,大紀元新聞截圖;美麗日報合成) 雖然最近中國大陸拼了老命似的在各種國際關係上打壓台灣,但這種強勢壓迫手段卻也引起了許多國家的不滿。例如中國最近就發函至44家航空公司,要求將「台灣」改為「中國台灣」,否則將暫停所有中國業務。(圖片來源:大紀元新聞截圖) 但其中有19家國際...

http://www.>><<.site/img/app.models.Node/107 ...
仲以為將台灣列為中華民國 !
大妓院 自慰 新聞一則
作者: learningmore    時間: 2018-6-6 07:41 AM

引用:
原帖由 ricebuket 於 2018-6-6 06:57 AM 發表

ching,你做咩一清早篤爆樓主的春夢呀?!
作者: deechai    時間: 2018-6-6 07:45 AM

連大陸資金的香港航空同快運都有.  唔L會呀。。。。。不過是旦啦。 台灣日日大聲講打壓,同香港一L樣,但實情係自己不停想獨立,攪L到大陸想輕手,慢慢來都唔得。。。
作者: lung007    時間: 2018-6-6 07:46 AM

作者: derbi    時間: 2018-6-6 07:49 AM

引用:
原帖由 stocky1010 於 2018-6-6 07:39 AM 發表

係就大陸人唔駛移民去台灣啦現實!
作者: keyman98    時間: 2018-6-6 07:50 AM

香港快運竟然夠膽這樣回覆,應該係老細吾知,呢件事玩大了,應該即改。
作者: bchk1842    時間: 2018-6-6 07:52 AM

為台灣打氣
中共越打壓,台灣反彈越大
台灣宣布成為美國海外領土,美國駐軍台灣,中共可收皮
作者: oldbeer    時間: 2018-6-6 07:52 AM

中國外交上和多國不和,現在不是時候,可以先和現行友好國國内主航空公司做先,到和某國友好又做

可能之前用在香港旅行社有用就照用在外國航空公司以為會成功,有時外交部太死板,再太左可能習主席會不滿要求換班也並非沒可能
作者: 豬Hi的主人    時間: 2018-6-6 07:55 AM

引用:
原帖由 懷風小樹 於 2018-6-6 06:06 AM 發表

http://www.>><<.site/img/app.models.Node/107 ...
將中國台灣飛機拒入台灣囉
作者: taihap    時間: 2018-6-6 07:57 AM

建議樓主唔好再睇大紀元啦,睇得多會變白痴。
作者: 亞洲鐵貓    時間: 2018-6-6 07:58 AM

引用:
原帖由 肥輝仔 於 2018-6-5 06:04 PM 發表

講野唔該用下腦先好講,做黃絲做到變左白痴!
你講你自己?
作者: fkylai    時間: 2018-6-6 08:00 AM

香港航空?唔好玩啦
作者: 版煮報夢    時間: 2018-6-6 08:03 AM

作者: qiuwood    時間: 2018-6-6 08:05 AM

呆灣正苦真係低能到冇朋友
作者: stocky1010    時間: 2018-6-6 08:06 AM

引用:
原帖由 derbi 於 2018-6-6 07:49 AM 發表

係就大陸人唔駛移民去台灣啦現實!
儍佬!有錢洗鬼移民去台湾、香港!井底之蛙!
作者: andyyyy    時間: 2018-6-6 08:07 AM

早排新聞都出晒話有部份航公司因技術問題會延至七月中之後先改得切,未改得切可以老屈成「拒絕服從」咁既新聞都作得出?
作者: walkera2006    時間: 2018-6-6 08:09 AM

中華人民共和國政府,幾時才會長大成熟,唔再表現幼稚如小孩
作者: mancheonghoho    時間: 2018-6-6 08:14 AM

引用:

錯晒!細路聽話、合作既可以好言相勸,細路唔聽話大人就有責任去教訓教訓,先制裁,無辨法先用打,

要一早教,唔教就好似港孩咁,以為自己大晒,自以為是,無大無細!
作者: wize    時間: 2018-6-6 08:19 AM

作者: kk999@hk    時間: 2018-6-6 08:23 AM

引用:
原帖由 wize 於 2018-6-6 08:19 AM 發表

有次有個大陸遊客問路, 我就問佢邊度人, 佢話佢係福建
我即時X佢老母, 問佢係咪搞福建獨立
佢話冇, 咁我就糾正佢以後要講自己係中國福建人.

大家記住, ChiNa人就係要咁樣對付. ...
你好勁!香港成功靠你啦!
作者: hangten    時間: 2018-6-6 08:27 AM

作者: ivanshiu2003    時間: 2018-6-6 08:29 AM

引用:

所謂中國人,就係最殘忍對待番同種族既人!
作者: 賤種之峰    時間: 2018-6-6 08:29 AM

作者: 被屏蔽    時間: 2018-6-6 08:29 AM

國泰同香港航空竟然有份!?
作者: 肥輝仔    時間: 2018-6-6 08:31 AM

引用:
原帖由 亞洲鐵貓 於 2018-6-6 07:58 AM 發表

你講你自己?
睇你言論都知你無腦啦,白痴仔!
作者: 豬屎老公    時間: 2018-6-6 08:31 AM

引用:
原帖由 豬Hi的主人 於 2018-6-6 07:55 AM 發表

將中國台灣飛機拒入台灣囉
唔怪得你叫x hi喇!台灣玩得起咩!大陸市埸比台灣大幾佰倍,唔call 你台灣有咩問題,入唔倒大陸先至損失大,你識條鉄咩!
作者: 麥格理    時間: 2018-6-6 08:31 AM

美國會怕佢?
作者: 天生野生的妹頭    時間: 2018-6-6 08:33 AM

引用:
原帖由 tkinwong 於 2018-6-6 07:37 AM 發表

有問題。香港快運㕿稈港航空其實係中資
人哋講,你就話信,唔好駁。
作者: 肥輝仔    時間: 2018-6-6 08:34 AM

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-6-6 07:52 AM 發表

中國外交上和多國不和,現在不是時候,可以先和現行友好國國内主航空公司做先,到和某國友好又做

可能之前用在香港旅行社有用就照用在外國航空公司以為會成功,有時外交部太死板,再太左可能習主席會不滿要求換班也並非沒可能 ...
不如問下自已忠國和呆灣比較,誰的邦交國多?
作者: 艾斯    時間: 2018-6-6 08:34 AM

引用:
原帖由 被屏蔽 於 2018-6-6 08:29 AM 發表

國泰同香港航空竟然有份!?
係囉!咁大膽?
作者: 烏鴉白色2017    時間: 2018-6-6 08:38 AM

大妓院身聞
引用:

作者: wize    時間: 2018-6-6 08:40 AM

引用:
原帖由 kk999@hk 於 2018-6-6 08:23 AM 發表

你好勁!香港成功靠你啦!
我呢D真正愛國愛港, 當然要跟國家行啦.
BTW, 係中國香港. 哈
作者: 亞洲鐵貓    時間: 2018-6-6 08:42 AM

引用:
原帖由 肥輝仔 於 2018-6-5 07:31 PM 發表

睇你言論都知你無腦啦,白痴仔!
你去睇睇醫生好D...
作者: lctj9    時間: 2018-6-6 08:43 AM

只係未改,唔係唔改
作者: 將軍大人888    時間: 2018-6-6 08:44 AM

引用:
原帖由 Taveljourney 於 2018-6-6 06:40 AM 發表

大紀元?算罷
大紀元法輪功專區
作者: wonglui    時間: 2018-6-6 08:46 AM

一個國家如果無自主無尊嚴,一定連蕉都得食,見今日尾國對中國
作者: tombo    時間: 2018-6-6 08:47 AM

香港航空同香港快運點會唔改呀,又係度打飛機
作者: freemoney    時間: 2018-6-6 08:48 AM

作者: silanai    時間: 2018-6-6 08:49 AM

中國又係嘅、這個是人哋公司丶
強行要人改名丶有點兒不太過了⋯⋯🙄
作者: tomlam_1993    時間: 2018-6-6 08:51 AM

雖然大紀元新聞一向係作文
但都比d腦寫下啦吾該
睇到名單有港龍國泰 香港航空 香港快運 澳門航空 真係笑佐出黎
作者: behappy1997    時間: 2018-6-6 08:52 AM

契弟日報都已經冇嘢可以寫,唯有搞D假新聞餵黃獨賊,台獨狗。
作者: hangten    時間: 2018-6-6 08:52 AM

作者: sk3603    時間: 2018-6-6 08:52 AM

咁喺天飛多2-3個鐘先降落囉,唔夠油係你既事
作者: cookguide    時間: 2018-6-6 08:53 AM

快運明明係大陸公司
作者: silanai    時間: 2018-6-6 08:54 AM

相反地丶航空公司要求中國政府把(北京)變為(西京)可以嗎? 🤔
作者: vampirebat    時間: 2018-6-6 08:54 AM

睇下點?
作者: 股場小呻仙    時間: 2018-6-6 08:55 AM

蘋果日報都有人信,仲引用出來,笑L死.
作者: 跑龍套    時間: 2018-6-6 08:55 AM

其實都明白佢想人地習慣一個中國,但叫做中國台灣就真係奇怪啲,平時都唔會叫中國北京啦,咁樣仲攪到台灣與眾不同添
作者: 高橋涼介    時間: 2018-6-6 08:55 AM

不講政治,
我覺得唔需要加國家在前面
我去北京,大板,都無中國北京,日本大板,航班就系例北京,大板
作者: clipperwood    時間: 2018-6-6 08:56 AM

引用:
原帖由 hangten 於 2018-6-6 08:52 AM 發表

尊嚴?

偷渡擱淺 11中國人沖上佛州海灘
https://www.worldjournal.com/5420778/article-偷渡擱淺-11中國人沖上佛州海灘/?ref=%E ...
ching...你有尊嚴嗎?
作者: yeungph    時間: 2018-6-6 08:56 AM

澳洲航空:將遵照大陸要求 改台灣為中國領土https://udn.com/news/story/7332/3180481

澳航執行長喬伊斯(Alan Joyce)。美聯社

澳洲航空公司(Qantas)負責人當地時間4日在國際航空運輸協會(IATA)年度會議上表示,該公司計劃遵照大陸官方的要求,將其官方網站上台灣地區標註為「中國領土」,但這一修改需要時間。而美國航空(American Airlines)則明確表示,將遵照美國政府的要求,不修改涉台標註。
環球網引述路透報導指出,大陸民航部門今年4月致函44家外國航空公司,要求後者在5月25日之前,糾正官方網站和其他資料中對台灣、香港及澳門等地區的「錯誤標註」。截至5月25日,已有18家外國航空公司完成了整改,26家因技術原因申請延期並承諾整改,承諾整改完成時間最晚為7月25日。
路透指出,澳航和其他一些航空公司此前,曾向中方申請延長截止日期,以決定如何回應中方的要求。4日,在澳洲雪梨舉行的IATA年會上,澳航執行長喬伊斯(Alan Joyce)表示,該公司將配合中方要求做出修改,「我們決定滿足這些要求,但這需要一定時間」。
澳航國際集團執行長韋伯斯特(Alison Webster)強調,做出上述決定沒有受到來自該集團合作夥伴:中國東方航空的影響。她解釋說,「這不僅僅是澳航一家公司,整個澳航集團必須做出修改」。她補充說,基於澳航網站的技術原因,「我們需要時間來確定修改的內容並將其嵌入程式」。
目前,包含加拿大航空、德國漢莎航空、英國航空等都已經應中方要求做出了修改。加拿大航空執行長羅文斯庫(Calin Rovinescu)在IATA年會上表示,「這是一個困難且敏感的決定,我們的態度是配合中國政府的要求」,「這不是一個政治決定。航空公司已經有足夠多的問題需要應對了。」
報導指出,美國航空公司仍然拒絕更改官網上的錯誤標註。美國航空執行長帕克( Doug Parker)4日在雪梨表示,該公司已收到北京方面的通知,但「美國政府已經就此做出回應,我公司決定遵照美國政府的指導,現在這是我們政府和他們政府之間的問題。」

作者: ballance    時間: 2018-6-6 08:57 AM

你地知死,方丈好小氣嫁
作者: kelvin167    時間: 2018-6-6 08:57 AM

絕對唔係拒絕服從,而係拖慢腳步睇住前面黎行,好快就會跟返大隊
作者: mwt    時間: 2018-6-6 08:58 AM

其實是否有點多餘?香港叫中國香港,上海叫中國上海,北京改中國北京?沒必要吧
作者: HKersAreTWAT    時間: 2018-6-6 08:59 AM

作者: yeungph    時間: 2018-6-6 08:59 AM

大雞丸報導無錯,全球有上千間航空公司,有19間咁多唔改,咁則係有幾多間跟指示改?
作者: yeungph    時間: 2018-6-6 09:01 AM

全球有上千間航空公司喎。
作者: hangten    時間: 2018-6-6 09:03 AM

作者: babyna    時間: 2018-6-6 09:03 AM

邪教報章
作者: hangten    時間: 2018-6-6 09:05 AM

作者: 易博爺    時間: 2018-6-6 09:05 AM

引用:
原帖由 Taveljourney 於 2018-6-6 06:40 AM 發表

大紀元?算罷
毒果加大紀元(法輪功),兩份新聞都唔洗睇,必定老作。
作者: sunnyvilla    時間: 2018-6-6 09:05 AM

我唔信邊間航空公司敢對抗,雖然中國幾霸道
作者: royrac    時間: 2018-6-6 09:07 AM

國泰唔肯改?有可能嗎?
作者: hangten    時間: 2018-6-6 09:09 AM

作者: walkera2006    時間: 2018-6-6 09:09 AM

中國政府就像一個永遠長不大的小孩,所以咪成日俾美國佬戲弄囉
作者: clipperwood    時間: 2018-6-6 09:12 AM

引用:
原帖由 hangten 於 2018-6-6 09:03 AM 發表

我係美國人, 當然有尊嚴
做乜唔用英文?........你有尊嚴嗎?..美國人就是喜歡多管爛屎.......

圖片附件: abbr_3369ddc1043def38a10424354b8629e6.jpg (2018-6-6 09:12 AM, 90.97 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: cll4793    時間: 2018-6-6 09:13 AM

引用:
原帖由 hangten 於 2018-6-6 09:03 AM 發表

我係美國人, 當然有尊嚴
是普普口中的畜牲。
作者: 膠批    時間: 2018-6-6 09:15 AM

引用:
原帖由 肥輝仔 於 2018-6-6 06:51 AM 發表

唔俾地飛機入境就得,點解咁無腦咁無恥講出會犯下戰爭行為的行動,黃絲講野真係要用下個死人腦!
有腦就唔會係黃屍啦!
作者: bobho    時間: 2018-6-6 09:16 AM

毒果大妓院一樣白癡,人哋因為技術原因要推遲就打飛機話拒絕服從。
作者: fu3discuss    時間: 2018-6-6 09:19 AM

引用:
原帖由 BenjiReborn 於 2018-6-6 06:34 AM 發表

咁係邊廿五家屈服咗呢?
主要係非洲 同 南美國家..
作者: 港男happy4    時間: 2018-6-6 09:21 AM

大紀元 big chicken ball?
作者: 宇宙長長白襪    時間: 2018-6-6 09:21 AM

具體睇7.25
作者: Anunnaki    時間: 2018-6-6 09:22 AM

大妓院?吔 K 啦。
作者: 自由國都    時間: 2018-6-6 09:26 AM

睇下可以再霸氣到幾時,今天6/6距25/7最後期限還有日子,各位看官拭目以待。。。。。。
作者: sincss1105    時間: 2018-6-6 09:27 AM

洗唔洗咁
作者: fu3discuss    時間: 2018-6-6 09:28 AM

作者: fu3discuss    時間: 2018-6-6 09:30 AM

引用:
原帖由 hangten 於 2018-6-6 09:09 AM 發表

習狗霸道定Donald Trump霸道?
習霸道於全世界.  t 霸道於 國民 ok~! 如果你無睇過新聞就咪問點解...
作者: fu3discuss    時間: 2018-6-6 09:32 AM

引用:
原帖由 clipperwood 於 2018-6-6 09:12 AM 發表

做乜唔用英文?........你有尊嚴嗎?..美國人就是喜歡多管爛屎.......
仲有. 對方話有尊嚴... 佢某程度上無寫錯. 就算佢唔係美國或佬作美國人. 只要可以離得開香港去別處生活而活得正常偷快的話. 一定比留係香港更有尊嚴... 呢樣野discuss 同 港豬唔會明白...
作者: pp49pp    時間: 2018-6-6 09:33 AM

遲啲修改開羅會議,由毛代表中華蘇維埃共和國出席。
作者: fu3discuss    時間: 2018-6-6 09:33 AM

引用:
原帖由 stocky1010 於 2018-6-6 07:39 AM 發表

點解不說中國是台灣一部份?
作者: fu3discuss    時間: 2018-6-6 09:35 AM

引用:
原帖由 sincss1105 於 2018-6-6 09:27 AM 發表

洗唔洗咁
你仲未睇得出發生咩事嗎?? 那你就繼續你的擬問吧..
作者: vincentkingking    時間: 2018-6-6 09:35 AM

引用:
原帖由 ricebuket 於 2018-6-6 06:57 AM 發表

同意, 香港航空及香港快運都是中資. 冇可能吾改. 國泰以香港為基地, 睇死一定要改.
作者: xoWTFox    時間: 2018-6-6 09:36 AM

我贊成, 因為台灣不是國家, 而是中國的一個省
作者: Terra6620    時間: 2018-6-6 09:37 AM

咁就唔好飛中國囉,拜拜