標題: [貓貓] 想分享1次FB買貓經驗(痛苦…) [打印本頁]

作者: Rjit    時間: 2019-1-21 10:35 AM     標題: 想分享1次FB買貓經驗(痛苦…)

想分享1次FB買貓經驗
13/1
本人新手第一次養貓,見FB有個賣家活躍於幾個唔同群組,隔日就出POST放貓,見佢又無特別負評,就13/1早上聯絡賣家約睇貓,賣家即時表示可以即睇,即接走,傍晚由賣家手上接走一隻聲稱兩個多月大英短藍色貓仔,但佢唔比見父母,只會將貓貓拎到村口。到達後,見賣家用箱拎左5隻藍色英短仔,貓貓全部都好細隻,因為未養過,無概念一隻兩個幾月貓仔身型應該幾大。抱左三隻上手,都好脆弱咁,又震又唔活躍,我真係好天真以為係正常…直到抱起一隻,佢不停向我身上爬,較為活躍又好可愛,就揀左佢,交收後就帶回家。第1晚回到家,貓仔好活躍,即晚已經肯食糧飲水去貓砂盆,由於驚佢初到步未適應,晚上訓教時都放佢入籠,用毯蓋好,第一晚都叫左好耐先肯訓。

14/1-16/1
第二日整天,都好活躍,有玩有食有大小便,由於驚佢唔慣,都特別留意佢進食及大小便,頭兩日無紀錄到,食量,但每晚都有正常大便,約手指尾大顏色形狀都正常約三條,及小便都正常。以為佢已經適應左。16/1晚上就開始更痴人,開頭以為佢頭兩日已經探索完屋企,無咁周圍走,成晚都要我地抱住佢訓。

17/1
早上都無特別唔正常表現,到晚上放工回家,如常由籠放出嚟,佢已經表現得有D反應慢,用貓玩具同佢玩,都只係用手玩兩下就唔玩,好無心機咁,再睇下佢D糧,都無食過(因為第四日開始有紀錄餵糧重量),咁都估到佢唔舒服,即刻卜獸醫,但要第二日下午先有期,咁見佢當時只係無心機都諗住應該唔急。晚上8點零,都有一次正常大便,咁就打算明天再搵獸醫檢查。十點零鐘就突然抱住佢果陣衝左入廁所嘔,嘔左一個5毫子咁上下大,淡黃色有少少泡水,咁又餵佢飲D水,再開D野比佢食,都唔肯食,當晚至第日就嘔左5-6似同類野。

18/1
帶到獸醫檢查,個獸醫問完有無打過針,話未打,佢都開始好冷淡,幫貓貓探熱後,就用針筒餵左D營養液,話:拿,佢肯食,你拎支針筒返去餵佢食啦,肯食就無事架喇,如果唔肯你就CALL 24小時獸醫,之後比左個有隔離病房GEI獸醫資料我,然後就叫我地走,因為當日我無請假,係屋企人帶去睇GEI,咁返到屋企後無幾耐,貓貓將營養液嘔哂出嚟,我即刻趕返屋企同佢再搵另1間獸醫,去到獸醫到,將情況講左比獸醫知,佢檢查完就話,貓貓 1.脫水2.體溫低 3.貧血,咁就幫佢杜虫、餵佢食左營養液、打左止嘔針、打左90ml皮下水,再放佢到暖櫃暖到佢體溫37.5度先走,走時,貓貓活動能力都多返少少,但都係好虛弱。醫生叫我地當晚隔2-3小時就餵佢食一次營養粉,第二日再放低觀察。返到屋企,貓貓已經只係可以勉強企起身,都係訓,或者張開眼無哂反應咁,咁我地都照醫生吩咐做,餵食餵藥…由晚上9點零返到屋企,一路都抱住佢睇住情況,到十二點唔夠,貓貓就斷左氣…

其實我唔明白,貓貓到底咩事會突然由精靈活潑,24小時內忽然會情況咁差至死…獸醫無講過佢係咩事,只係不停講無打過針,有哩個情況唔樂觀,但無講到底佢咩事,我問第二個獸醫,佢應該唔係貓瘟啦,佢都無肚瀉,佢只係回應我,可能未develop出嚟啫,所以打哩篇野目的係,想睇下有無人可以解答到我GEI疑惑

作者: mizzc    時間: 2019-1-21 05:16 PM

Sorry to hear.. RIP.
貓貓起走,憑你既描述其實無人會知道係咩事的。不過貓貓咁細個,嘔左咁多次而又唔進食,無論成貓定貓B都係非常危險的。
不過你睇的兩個獸醫認真麻麻地,下次要養貓貓,如果要買真係要搵良好既breeder,又或者領養BB唐貓。
貓出黎果啲係貓貓身體內既分泌物,因為佢地走左身體開始放鬆就會流出體液。
你已經做得好好!唔好傷心💔貓貓同你相處左快樂既幾日,離開時有你抱住都係幸福的!
作者: Rjit    時間: 2019-1-21 06:28 PM

引用:
原帖由 mizzc 於 2019-1-21 05:16 PM 發表

貓貓起走,憑你既描述其實無人會知道係咩事的。不過貓貓咁細個,嘔左咁多次而又唔進食,無論成貓定貓B都係非常危險的。
不過你睇的兩個獸醫認真麻麻地,下次要養貓貓,如果要買真係要搵良好既breeder,又或者領養BB唐貓。
貓出黎果啲係貓貓身體內既分泌物,因為佢地走左身體開始放鬆就會流出體液。
你已經做得好好!唔好傷心💔貓貓同你相處左快樂既幾日,離開時有你抱住都 ...
我明白了,thx,希望貓貓而家快快樂樂
作者: 小欣來了    時間: 2019-1-22 02:37 PM

樓主介唔介意開名
作者: Rjit    時間: 2019-1-22 05:53 PM

引用:
原帖由 小欣來了 於 2019-1-22 02:37 PM 發表

樓主介唔介意開名
Fb acc “ Kelvin Wong” “ Rose Carol”

再聯絡左其他都買左貓貓嘅,都有死左或者第一日就要睇醫生仲病緊未好...大家真係要睇清楚,唔好比哩個人再繼續賣,殘害生命
作者: 小欣來了    時間: 2019-1-22 06:13 PM

引用:
原帖由 Rjit 於 2019-1-22 05:53 PM 發表

Fb acc “ Kelvin Wong” “ Rose Carol”

再聯絡左其他都買左貓貓嘅,都有死左或者第一日就要睇醫生仲病緊未好...大家真係要睇清楚,唔好比哩個人再繼續賣,殘害生命 ...
我差d係佢度訂貓B
佢fb po左好多同佢買貓既客比既相
我仲以為佢d貓係健康既
作者: Rjit    時間: 2019-1-22 06:51 PM

引用:
原帖由 小欣來了 於 2019-1-22 06:13 PM 發表

我差d係佢度訂貓B
佢fb po左好多同佢買貓既客比既相
我仲以為佢d貓係健康既
請三思
作者: Kamanbbb    時間: 2019-1-22 08:06 PM

引用:
原帖由 Rjit 於 2019-1-22 05:53 PM 發表

再聯絡左其他都買左貓貓嘅,都有死左或者第一日就要睇醫生仲病緊未好...大家真係要睇清楚,唔好比哩個人再繼續賣,殘害生命 ...
kelvin wong 成日都見黎個名賣貓
作者: 小欣來了    時間: 2019-1-23 12:35 AM

引用:
原帖由 Rjit 於 2019-1-22 06:51 PM 發表

請三思
當然,此風不可長
我買而家個隻都冇睇父母,覺得上人屋企係唔尊重私隱,惗返覺得好彩。。。
貓仔RIP...
咁既情況應該係貓瘟無誤
可以google 「星期貓」
作者: 香港勇敢的樓盤    時間: 2019-1-23 03:34 AM

sorry to hear that
但我還是覺得領養比較好得多
作者: napo123    時間: 2019-1-23 12:33 PM

有舖頭既都有機會出事...係FB買既更難追究,呢類繁殖者只係賣貓賺錢...根本唔係愛貓人仕...當買個教訓啦...真正愛貓既...唔會睇品種先去養
作者: frontcrawls    時間: 2019-1-23 01:07 PM

引用:
原帖由 mizzc 於 2019-1-21 05:16 PM 發表

你已經做得好好!唔好傷心💔貓貓同你相處左快樂既幾日,離開時有你抱住都 ...
我稔要有三個月大,會好D,至少打咗一針
作者: MisterIce    時間: 2019-1-23 02:05 PM

引用:
原帖由 Rjit 於 2019-1-22 17:53 發表

請節哀順變
你話活躍fb,同話要拎出村口都估到係佢,唔好貪平!大家小心
作者: oninathk    時間: 2019-1-27 02:17 PM

邊度村口? 
因為Facebook 名成日轉
作者: Rjit    時間: 2019-1-27 05:43 PM

引用:
原帖由 oninathk 於 2019-1-27 02:17 PM 發表

邊度村口? 
因為Facebook 名成日轉
上水圍,下北村,全彩居,不過佢之前講過就搬,最好就唔比見父母無打針都唔好買
作者: oninathk    時間: 2019-1-27 11:13 PM

未去過。不過無得見父母都有懷疑
作者: chinaman    時間: 2019-1-30 10:15 PM

係FB見到呢個POST, 原來唔止得樓主中招, 好多人都同呢位貓販買過都出事, 有D醫得返有D都接返屋企無幾耐就死左
大家真係要小心, 呢個貓販 <kelvin wong / carol wong> 未必所有賣出的貓都一定有事, 但短短幾日已經咁多受害者發聲, 都好難令人相信佢係一個有質素既貓販...
佢KEEP住都有貓B賣, 仲話係自家繁殖, 想像唔到佢"自家"究竟有幾多隻貓媽媽?!
我都明白貓販都要食飯, 但可唔可以比少少人性, 貓貓都係一條生命, 相信呢位貓販都唔會咁對待自己仔女吧, 希望能將心比己!
各位想買貓既準貓奴(當然領養是更好的)真係要做足功課要注意D咩, 千萬唔好心急。
https://www.facebook.com/groups/hkbreeder/permalink/1627418010737408/

PS 記住呢個位貓販既ID地址都無用, 佢一定有好多個account, 記住佢個樣最穩陣