標題: 轉載~Cut線爭奪戰!篤油篤出意外 [打印本頁]

作者: jfavejfave    時間: 2019-3-24 12:20 AM     標題: 轉載~Cut線爭奪戰!篤油篤出意外

每日一片:Cut線爭奪戰! 篤油篤出意外

有片:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0323_00822_001.html

雖然交通意外是意料之外的事,不過絕大多數情況下,是可以避免的。近日網上流傳一段片段,兩車在擠迫的馬路上,一個為切線,一個為阻人切線,結果發生碰撞,雖然事件中只是私家車側鏡飛脫,不過該段馬路使用者,就無可避免受塞車之苦。

現場是中環皇后大道中向上環方向,事發於本周四(21日)下午約3時半。從網民上載的車Cam後置鏡頭片段所見,當時現場路面頗為繁忙,期間一架7人車緊貼前車車尾行駛,亦步亦趨,原來其左邊一架私家車不斷駛近7人車車身,企圖切線,不過7人車明顯拒讓,不斷「篤油」,以防私家車有空間攝入。

至於私家車似乎亦抱着「不切線不罷休」態度,結果兩車愈駛愈近,最終「貼冇可貼」下,私家車右邊側鏡應聲被撞至飛脫,跌在路中央,一場Cut線爭奪戰終可休戰,不過隨之而來,相信就要由警員到場善後。

網民看過片段後,認為「兩邊都唔抵幫」,「讓一讓唔得嘅?」「咁趕時間要篤住油行,依家可以慢慢等吓警察啦!」

圖片附件: 1553358049440.jpg (2019-3-24 12:20 AM, 582.64 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 小窮鬼    時間: 2019-3-24 12:46 AM

兩隻都係小學雞🤪
作者: 豬的隊友    時間: 2019-3-24 01:59 AM

兩條友應該行100對撞嘛
作者: 條那馬過海    時間: 2019-3-24 05:46 AM

兩個平排 架七人車 可能 睇唔到 架mini Cooper 直至 撞甩 塊鏡 為止
作者: subming    時間: 2019-3-24 05:50 AM

引用:
原帖由 條那馬過海 於 24/3/2019 05:46 發表

兩個平排 架七人車 可能 睇唔到 架mini Cooper 直至 撞甩 塊鏡 為止
痴線
作者: 條那馬過海    時間: 2019-3-24 05:51 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: subming    時間: 2019-3-24 06:09 AM

你應該問我係咪精神病醫生呀
作者: fungpanda    時間: 2019-3-24 07:33 AM

兩儍瓜
作者: 76904yp    時間: 2019-3-24 07:42 AM

傻西2人組
作者: king0053    時間: 2019-3-24 07:46 AM

兩條友博上鏡啫
作者: Michael007189    時間: 2019-3-24 07:49 AM

淨係打燈梗係唔讓啦,老馮打燈就要人讓?
想人讓做人學吓禮貌D
作者: 剋星    時間: 2019-3-24 07:57 AM

七人車點會傻  撞左等收錢
作者: 出入之蛇    時間: 2019-3-24 08:13 AM

何必咁呢
作者: notusnote    時間: 2019-3-24 08:14 AM

Cut線都要睇人讓唔讓,唔係一打燈就大晒
作者: ovshk    時間: 2019-3-24 08:35 AM

講到尾都係架mini問題大d啦,呢架唔讓你咪等下一架囉,咁樣壓埋去係想逼人讓

的確好多pk唔係正正常常係你前面打燈示意等你讓,而係好似mini咁係你側邊夾硬壓過你逼你停低俾佢入
作者: rabiosa    時間: 2019-3-24 08:40 AM

七人車等收錢
作者: xesxes    時間: 2019-3-24 08:41 AM

Mini 等賠錢啦,On 7無極
作者: 大奸樂    時間: 2019-3-24 09:01 AM

引用:
原帖由 剋星 於 2019-3-24 07:57 AM 發表

等錢駛
作者: 呢個綠色盡頭    時間: 2019-3-24 10:37 AM

硬Cut L正碌柒
作者: 花生之友    時間: 2019-3-24 10:41 AM

無片mini賠,有片可能55波。
作者: Snakebite    時間: 2019-3-24 11:06 AM

俾個5蚊人地,有禮貌都會讓俾你,但唔可以老馮人地一定要讓,cut條同個行正線鬥氣實死梗
作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2019-3-24 11:09 AM

架mini香港人就係咁自私咁小學雞

作者: 剋星    時間: 2019-3-24 11:30 AM

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-3-24 10:41 AM 發表

有片都唔會55波  七人車行緊正線
作者: Kisava    時間: 2019-3-24 11:32 AM

快得果少少, 為乜?
作者: CU2CU2    時間: 2019-3-24 11:36 AM

呢D人通常整得一兩次車冇車用 下次就知死
作者: lammankane    時間: 2019-3-24 11:40 AM

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2019-3-24 12:20 AM 發表

有片:http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190323/bkn-20190323134352716-0323_00822_001.html

雖然交通意外是意料之外的事,不過絕大多數情況下,是可以避免的。近日網上流傳一段片段,兩車在擠迫的馬路上,一個為切線,一個為阻人切線,結果發生碰撞,雖然事件中只是私家車側鏡飛脫 ...
我覺得兩個都柒架啦,不過Mini仲柒多幾分,要知道香港賤人多,禮貌差,好多人都為一啖氣,你睇到佢唔讓,就應該等下一個,非要同佢玩,結果係賠了夫人又折兵,香港人揸車好撚無品,唔會差過大陸,覺得我講得過份?你試下紅隧出口往加士居道,你就睇到香港人既車品係邊,所有醜陋出所黎
作者: lcc1312000    時間: 2019-3-24 11:45 AM

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-3-24 10:41 AM 發表

我都覺,上到庭,個官覺得兩個既駕駛態度都有問題,兩個都告,一d都唔出奇
作者: 花生之友    時間: 2019-3-24 12:01 PM

引用:
原帖由 剋星 於 2019-3-24 11:30 AM 發表

呢段路應該係紅色3角嗰種路牌同綠色嗰種唔同,紅色3角嗰種正線無優先權,而且睇片mini行先過7人車。所以我認為有機會55波,而且我記得以前有新聞,官話明顯大家都慢車,應該拉鍊式咁行,事主似住正線死頂唔讓,個個係咁對方永遠唔駛出線只會越搞越塞,最後判正線車輸。

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-3-24 12:01 PM, 99.08 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: mobile_2.jpg (2019-3-24 12:01 PM, 121.07 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 花生之友    時間: 2019-3-24 12:09 PM

引用:
原帖由 lcc1312000 於 2019-3-24 11:45 AM 發表

我都覺,上到庭,個官覺得兩個既駕駛態度都有問題,兩個都告,一d都唔出奇
以前有新聞判正線車輸有埋撞車片睇情況同而家好似,試下搵唔搵到先!
作者: pro2    時間: 2019-3-24 12:24 PM

妖,低9能架mini
作者: B118    時間: 2019-3-24 01:05 PM

引用:
原帖由 notusnote 於 2019-3-24 08:14 AM 發表

Cut線都要睇人讓唔讓,唔係一打燈就大晒
正解! mini Cooper ong
作者: 新手潮少    時間: 2019-3-24 01:37 PM

架 mini 應該 PK D,佢衰哂,就算打左燈想 cut 線都要等人讓比你,唔讓要慢車等,唔係老馮打左燈就可以即刻 cut 線
作者: 古巴凸警    時間: 2019-3-24 01:45 PM

主缐win
作者: 水晶狂    時間: 2019-3-24 02:23 PM

引用:
原帖由 條那馬過海 於 2019-3-24 05:46 AM 發表

你有車牌未
作者: SPF16    時間: 2019-3-24 02:36 PM

等判決結果,學嘢!
作者: aa2688    時間: 2019-3-24 03:01 PM

on7 9
作者: 農場橙色獅子    時間: 2019-3-24 03:07 PM

睇片迷你輸曬🚘
作者: 鬍鬚西吊手掌    時間: 2019-3-24 03:13 PM

硬CUT撚正仆街﹗
作者: hktom22    時間: 2019-3-24 03:13 PM

道理就mini輸,但睇片就7人車非常老土.其實mini係前個架7人車,7人車係從後俾油頂到行,其實呢個位拉鏈式咁行都合理!
作者: kwailo1233789    時間: 2019-3-24 03:22 PM

我遇上想切線但唔打燈司機一定隊貼前車唔比佢入。
問人借野都要開句聲吖,揸車時問人借個位入但唔打燈咁老馮當然拒絕啦。
作者: 股壇小鮮肉    時間: 2019-3-24 03:45 PM

引用:
原帖由 水晶狂 於 2019-3-24 02:23 PM 發表

你有車牌未
佢應該無,如果有,甘都睇唔到真係唔好揸車出街好d
作者: 大頭獅子    時間: 2019-3-24 03:49 PM

On 99, 嘥時間
作者: jay_ma    時間: 2019-3-24 04:29 PM

兩個都心態唔好
作者: lprs265    時間: 2019-3-24 04:41 PM

Drivers like the mini are everywhere especially Taxi n mini bus . They ll signal n cut at the same time
作者: Bayside0519    時間: 2019-3-24 04:41 PM

引用:
原帖由 剋星 於 2019-3-24 07:57 AM 發表

有啲人係好白痴!撞花少少架車,甚至無撞到,都要停响度影一輪相先,扮能晒嘢,依開西口好似自己架係馬莎定嘜殊
作者: atkatk002    時間: 2019-3-24 04:57 PM

引用:
原帖由 剋星 於 2019-3-24 11:30 AM 發表

根據網上法律,有人cut線,後車應該立即停定,否則上庭個官會鬧:“讓一讓會死?一個車位真係咁重要?”
作者: GLD    時間: 2019-3-24 05:08 PM

Mini燈都好似冇打
作者: genpao    時間: 2019-3-24 05:59 PM

mini 輸鳩硬
作者: qkboy    時間: 2019-3-24 06:01 PM

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2019-3-24 12:20 AM 發表

有片:http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190323/bkn-20190323134352716-0323_00822_001.html

雖然交通意外是意料之外的事,不過絕大多數情況下,是可以避免的。近日網上流傳一段片段,兩車在擠迫的馬路上,一個為切線,一個為阻人切線,結果發生碰撞,雖然事件中只是私家車側鏡飛脫 ...
曲巴仔賠硬!
作者: 匯聚良友    時間: 2019-3-24 06:57 PM

引用:
原帖由 hktom22 於 2019-3-24 03:13 PM 發表

道理就mini輸,但睇片就7人車非常老土.其實mini係前個架7人車,7人車係從後俾油頂到行,其實呢個位拉鏈式咁行都合理!
岩,開頭果1,2秒,mini已經喺晒前面,但mini好似無打燈
不過個個人「幾時讓,幾時唔讓」把尺都唔同,有時都會炆炆地心中吊d篤油撚

不過無計,佢唔讓咪等下架囉,有緣係出highway ga, 咪劃佢火柴囉

作者: ATA6038    時間: 2019-3-24 07:21 PM

星期六日特別多呢d人
作者: fto94    時間: 2019-3-24 07:50 PM

迷L鏡係俾7人再篤先撞甩嘅!
如無再前傳..迷L已早閘線想cut出~
貢L塞又明顯已分先後理應拉鍊式~
但7車就因接受唔到冇呢野俾面右燈就判迷L官…企硬篤頂!
迷L老馮 vs 7車小9氣   正冤鬼聚頭!
作者: UPL    時間: 2019-3-24 08:01 PM

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-3-24 12:09 PM 發表

以前有新聞判正線車輸有埋撞車片睇情況同而家好似,試下搵唔搵到先!
如果正車輸,我以後硬cut撞左等收錢
作者: eddiecpwong    時間: 2019-3-24 08:28 PM

mini 前足一個車位
作者: kwailo1233789    時間: 2019-3-24 08:34 PM

切線導致意外司機責任較大,但並不代表被切線司機全無責任。
  如果司機駕駛時不專注並沒有顧及其他道路使用者導致意外發生,不小心駕駛罪名便成立。
換句話說,是次意外那位被切線司機看見旁邊車輛正作出硬切線舉動時,即是代表雙方可能發會生碰撞,但被切線司機不特止唔減速避免碰撞,並加速向前阻止對方切線,到最後終於發生碰撞。
此情況下被切線司機完全符合不小心駕駛罪名條件。
作者: Chris.yukman    時間: 2019-3-24 08:44 PM

七人車司機睇前左邊,點都唔及Mini司機睇自己右邊咁清楚. 咁都要撞埋去. mini輸硬
作者: ecasp    時間: 2019-3-24 09:00 PM

睇片55波,架mini一早cut左個頭出黎...
作者: 花生之友    時間: 2019-3-24 09:26 PM

引用:
原帖由 UPL 於 2019-3-24 08:01 PM 發表

如果正車輸,我以後硬cut撞左等收錢
駛咩啫!學呢單都夠啦!
https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=28048196
作者: 神deal大舊    時間: 2019-3-24 10:41 PM

兩個都老鬼土
作者: 前往大大核心    時間: 2019-3-24 10:43 PM

2*7頭
作者: hk1120    時間: 2019-3-24 10:51 PM

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-3-24 12:01 PM 發表

呢段路應該係紅色3角嗰種路牌同綠色嗰種唔同,紅色3角嗰種正線無優先權,而且睇片mini行先過7人車。所以我認為有機會55波,而且我記得以前有新聞,官話明顯大家都慢車,應該拉鍊式咁行,事主似住正線死頂唔讓,個個係咁對方永遠唔駛出線只會越搞越塞,最後判正線車輸。
...
到底你知唔知果個位係邊架
搬d路牌出來講一大輪到唔知為乜

圖片附件: 1553439064029.jpg (2019-3-24 10:51 PM, 325.09 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: subming    時間: 2019-3-25 12:18 AM

唔駛睇片、7人車輸左10成
作者: davidcheung8    時間: 2019-3-25 12:23 AM

引用:
原帖由 hktom22 於 2019/3/24 15:13 發表

同意!

如果 Mini 仔有打燈,我會覺得柒人車錯。
作者: a20080712    時間: 2019-3-25 01:04 AM

唔使等法官判喇,
一撞……兩邊都係輸家
作者: subming    時間: 2019-3-25 01:28 AM

點解d人晤讓人果陣要死痴住前車、根本掙位要贏首要條件係車頭前過對方呀、人地切左入黎唔夠位仲撞人車門位你憑乜野講贏呀
作者: 凹凹凸凸    時間: 2019-3-25 02:38 AM

硬閘L及篤油L都係冇品馬路炸彈,一次過收2個粉皮,大快人心,希望差佬告晒2家
作者: UPL    時間: 2019-3-25 06:32 AM

引用:
原帖由 subming 於 2019-3-25 01:28 AM 發表

點解d人晤讓人果陣要死痴住前車、根本掙位要贏首要條件係車頭前過對方呀、人地切左入黎唔夠位仲撞人車門位你憑乜野講贏呀
學到野了...以後切綫一定要快過隔離綫然後一野切落去撞左就贏了唸起都開心笑到訓吳着

作者: iusedell    時間: 2019-3-25 10:59 AM

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2019-3-24 08:44 PM 發表

七人車司機睇前左邊,點都唔及Mini司機睇自己右邊咁清楚. 咁都要撞埋去. mini輸硬
哈哈,我唔知呢個時代學車重有無講,我幾十年前學車,師傅成日提醒:讓右。呢啲唔係交通例,係揸車心得或禮儀。
作者: 沉著應戰    時間: 2019-3-25 12:20 PM

就係呢啲死PK搞到香港成日大塞車。
作者: subming    時間: 2019-3-25 03:43 PM

引用:
原帖由 UPL 於 25/3/2019 06:32 發表

學到野了...以後切綫一定要快過隔離綫然後一野切落去撞左就贏了唸起都開心笑到訓吳着
你唔駛換第二個情境落去改变件事、警方會先收集口供了解當時天氣車速交通情況、邊有得俾你用呢d幼稚野行得通
作者: skwongskwong    時間: 2019-3-25 04:06 PM

賠錢啦
作者: UPL    時間: 2019-3-25 07:09 PM

引用:
原帖由 subming 於 2019-3-25 03:43 PM 發表

你唔駛換第二個情境落去改变件事、警方會先收集口供了解當時天氣車速交通情況、邊有得俾你用呢d幼稚野行得通
我而家附和緊你呀,大家係同路人呀
作者: 哈囉灰肚臍    時間: 2019-3-25 09:09 PM

引用:
原帖由 subming 於 2019-3-25 01:28 AM 發表

好懷疑你無牌
作者: gomaxhk1    時間: 2019-3-25 09:57 PM

Mini 賠硬
作者: awongyuk    時間: 2019-3-26 01:44 PM

差唔差到一分鍾.....
作者: hendrybilly    時間: 2019-3-26 02:29 PM

Mini on9
作者: subming    時間: 2019-3-26 03:07 PM

引用:
原帖由 哈囉灰肚臍 於 25/3/2019 21:09 發表

好懷疑你無牌
你就當我無牌、你有牌既話講下呢個情況切線點樣為之贏輸

作者: raymond338hk    時間: 2019-3-26 06:30 PM

引用:

師兄,
沒有阻人切線!
若人地在自己條線, 發生碰撞, 就是對方不對! 上庭一定判佢害!
作者: 哈囉灰肚臍    時間: 2019-3-26 07:28 PM

引用:
原帖由 subming 於 2019-3-26 03:07 PM 發表

你就當我無牌、你有牌既話講下呢個情況切線點樣為之贏輸
佢部車騎住條白界線,來隊隔離行緊自己主線車
作者: EB9391    時間: 2019-3-26 07:39 PM

引用:

這分析並不正確 在本身條lane行的車有優先 (priority) 切線車耍在安全情况下才可轉 要人讓已是不安全情況因別人在自已lane要brake才能令切線車入線 這通常會以不小心驾驶罪行處理
至於你車頭入了一部份 一樣無法脱罪除非你已經完全入線 架車已直
作者: 哈囉灰肚臍    時間: 2019-3-26 09:07 PM

引用:
原帖由 EB9391 於 2019-3-26 07:39 PM 發表

這分析並不正確 在本身條lane行的車有優先 (priority) 切線車耍在安全情况下才可轉 要人讓已是不安全情況因別人在自已lane要brake才能令切線車入線 這通常會以不小心驾驶罪行處理
至於你車頭入了一部份 一樣無法脱罪除非你已經完全入線 架車已直 ...
我一時打字快左,唔應該教精佢
作者: 天地英雄    時間: 2019-3-26 09:24 PM

小鳯姐今日好忙
作者: 彈爆手    時間: 2019-3-26 09:33 PM

勇者無敵
作者: hihi2046    時間: 2019-3-26 10:03 PM

七人車司機明顯吾讓,依架香港多左好多柒人死頂,
吾玩一架跟一架,
所以我有機會都係食主線.