標題: 惡劣洗衣機牌子分享 [打印本頁]

作者: wahing    時間: 2019-5-13 05:27 PM     標題: 惡劣洗衣機牌子分享

從來未用過 日X 洗衣機,上年就因為覺得便宜,買一部試吓

點知未夠一年,已經壞第一次

再過多三個月,又壞一次

因為有保養期,可以免費檢查及維修

但係師傅態度惡劣,每次只係拆開部機,清下D垃圾,就話解決問題

我同,同事傾過,原來好多同事都知道, 日X 洗衣機, 品質好差,仲有D同事話,只係用12個月,就壞咗

建議大家,如果真係不幸買咗呢個牌子洗衣機,壞咗嘅時候, 如要加錢, 換新零件,應該堅決 買過另一部新機, 否則惡夢唔會完結

如果閣下自問EQ 好高, 有超大忍耐力,可以 面對日X 洗衣機師傅既囂張態度, 亦可以接受每四個月至半年, 就要嘥一日時間等上門維修, (電話預約維修嘅時候,冇得揀上午 / 下午, 只能夠揀日期,選好日期之後,維修那天早上九點 左右, 師傅才會確定咩時間,到達你屋企,如果要返工嘅人,根本就係 嘥一日寶貴假期,留在家中等佢進行 (只有 15-20 mins )嘅快速維修

我難聽D講句,某幾個 師傅係趕住收工,求其整下就算, 成件事, 會令消費者好勞氣

本人因爲購買洗衣機13 個月, 接觸左四個師傅, 得出既意見比大家作為參考

如果以上呢d都唔係問題, 就可以選擇日X 洗衣機, 因為呢個牌子,確實係比較便宜

我只係講出「日X 洗衣機」有嚴重壞機問題而已

此牌子其他電器, 不予置評

由於13個月,師傅已經維修左四次,洗衣機問題仍然未解決,然後我自己發現,只要某D功能,如途中所顯示,不去用那些功能,洗衣機仍然可以運作,只係自己嘥時間,再重複一次清洗程序,都叫做仲可以用住先

本人講呢件事出嚟,並不是要抺黑~日X 呢個牌子,只係想唔好再有其他人,因為一部洗衣機,浪費自己寶貴時間及假期

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-5-13 05:28 PM, 477.68 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-5-13 05:30 PM, 481.85 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: vicky-chan    時間: 2019-5-13 05:46 PM

我家中部洗衣機都係HITxxxI喎?(不是你的型號)
已經用左7年仍然正常,你的情況應該是個別例子吧?
作者: wahing    時間: 2019-5-14 01:17 AM

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2019-5-13 05:46 PM 發表

我家中部洗衣機都係HITxxxI喎?(不是你的型號)
已經用左7年仍然正常,你的情況應該是個別例子吧?
我好多同事,都話呢個牌子洗衣機,有問題

你屋企用咗七年,我恭喜你,係你好運

我講過,我只係分享返 ...我遇到嘅情況
作者: ERICA_526    時間: 2019-5-14 09:27 AM

我個一樣喎
用咗5 年ok
反而上年壞換咗其他
唔得,3 個人已經爆曬
作者: wahing    時間: 2019-5-14 02:41 PM

我就係買日X部洗衣機之前,冇上討論區睇過人哋嘅comment
如果我睇過,我唔會選擇日X

所以我依家遇到嘅不幸遭遇,我都會如實講出嚟,我唔想有下一個人,同我一樣,嘥時間維修(因為預約維修,要放全日假期)...... 我亦都講過,如果閣下有心理準備,可以接受13個月,壞四次,面對幾個月就約 日x 態度囂張既師傅,如果呢D都唔係問題,咁當然可以選擇日X 洗衣機

我明白世界上,有好多人會好好彩,用同一個牌子,可以用到五年以上, 但係我身邊遇到嘅人,用日x (洗衣機),就個個都係負評

我想講,我唔係個別例子,日X,確實唔係一部好用嘅洗衣機

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-5-14 02:41 PM, 404.03 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: mobile_2.jpg (2019-5-14 02:41 PM, 387.08 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: mobile_3.jpg (2019-5-14 02:41 PM, 459.26 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: jj138    時間: 2019-5-14 06:39 PM

呢個日X牌子唔單止洗衣機,窗口冷氣機仲更加衰到貼。
作者: wahing    時間: 2019-5-14 07:30 PM

引用:
原帖由 jj138 於 2019-5-14 06:39 PM 發表

多謝你提醒

大家都係消費者,互相提醒,避免自己搵麻煩
作者: manunited2018    時間: 2019-5-14 11:04 PM

引用:
原帖由 wahing 於 2019-5-13 05:27 PM 發表

再過多三個月,又壞一次

但係師傅態度惡劣,每次只係拆開部機,清下D垃圾,就話解決問題

我同,同事傾過,原來好多同事都知道, 日X 洗衣機, 品質好差,仲有D同事話,只係用12個月,就壞咗

建議大家,如果真係不幸買咗呢個牌子洗衣機,壞咗嘅時候, 如要加錢, 換新零件,應 ...
我都係用厘部,真係好差,洗完重污糟,又多雜音。
作者: wahing    時間: 2019-5-14 11:09 PM

引用:
原帖由 manunited2018 於 2019-5-14 11:04 PM 發表

多謝你提供意見,希望我呢個Post , 可以提醒其他消費者
作者: wahing    時間: 2019-5-14 11:13 PM

大家都睇到「相片」中,用雙頭筆 ❌邊一個掣,唔可以用,因為阿媽年紀大,有時候佢唔記得 太多掣

如果用錯一個功能,部機就會唔識去水

但係我自己想,用到佢完全~死亡,我先俾錢買另外一個牌子嘅洗衣機

始終我上年攞咗$1800出嚟,只係用咗13個月,我唔甘心

我係真心為大家好,我先會放相,開post上嚟呢度講呢件事

我都講過,如果大家唔介意,要經常搵師傅維修,唔介意浪費自己假期……選擇日X洗衣機,都係一個便宜嘅洗衣機
作者: stedss    時間: 2019-5-15 12:10 AM

這家公司專門從事電梯.
作者: wahing    時間: 2019-5-15 12:27 AM

引用:
原帖由 stedss 於 2019-5-15 12:10 AM 發表

這家公司專門從事電梯.
哦.....原來係咁
作者: wahing    時間: 2019-5-15 12:40 AM

過去13個月,我屋企部洗衣機,整左四次(有兩次係同一個師傅,呢個人嘅行為,超級惡劣,邊個遇上佢,簡直係遇上瘟神一樣)我遇到 3 個.....日X維修師傅,只有一個係態度正常

其餘2個,態度非常惡劣

只有第一個師傅,付出左30分鐘,幫我細心研究洗衣機

其餘2個,都係急着走人,用15分鐘拆開部機,然後清理一下垃圾,再安裝返部洗衣機,咁樣就話整完

而且不停重複又重複 講「如果你零件壞,你要再比錢,我哋先會幫你 換新零件」.....令我覺得,佢哋根本係比一部.....次貨洗衣機,然後想賺取另一筆錢

我有個同事,佢俾錢買部日x 洗衣機送俾阿媽,佢唔係同阿媽一齊住,佢部 日X洗衣機,用咗16個月,就死亡……然後佢阿媽,自己聯絡職員,維修換新摩打,俾咗九百幾蚊....我同事同我講,俾咗九百幾蚊,都唔知用唔用到12個月

呢件事只發生左大約一個月……所以我同事仲未 知道換....新摩打之後,又有幾耐壽命

我自己就覺得,無需要用九百幾蚊 換新摩打……我直接買另外一個牌子好過!

其實以前我阿媽係買 ~ 樂X牌 洗衣機 , 平均壽命都有六至八年 ……然後今次係我自己貪平,所以出咗事

作者: vicky-chan    時間: 2019-5-15 06:22 AM

引用:
原帖由 jj138 於 2019-5-14 06:39 PM 發表

但我房部窗口機(HITAxxx牌)用左十年都好地地喎???
作者: 008008    時間: 2019-5-15 06:13 PM

引用:
原帖由 wahing 於 2019-5-13 05:27 PM 發表

再過多三個月,又壞一次

建議大家,如果真係不幸買咗呢個牌子洗衣機,壞咗嘅時候, 如要加錢, 換新零件,應 ...
可能是現在什麼電器都不耐用,少時家中用日X 洗衣機,洗到個機身生銹都洗到衫
中間用過其他牌子都不耐用,近兩年買番日X,以壞過不少次,其實問題是在生產地上吧……
作者: wahing    時間: 2019-5-15 06:25 PM

引用:
原帖由 008008 於 2019-5-15 06:13 PM 發表

可能是現在什麼電器都不耐用,少時家中用日X 洗衣機,洗到個機身生銹都洗到衫
中間用過其他牌子都不耐用,近兩年買番日X,以壞過不少次,其實問題是在生產地上吧…… ...
謝謝你的分享,我依家只係電腦版有問題,我會一直用到佢完全死亡(我就唔會比$900換零件)

我慶幸自己,研究到,改善電腦板問題嘅方法……令到洗衣機可以不用付錢~維修嘅情況之下,繼續用到,已經好好彩

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-5-15 06:25 PM, 393.8 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 屎必島    時間: 2019-5-16 06:27 AM

之前果部同你部一樣但款有少少唔同,5.5公斤的,用左7,8年無事。
作者: yybee119    時間: 2019-5-16 01:24 PM

引用:

再過多三個月,又壞一次

我部跟你一樣,每天洗2機,用了3年多,感覺良好,你真不幸!
作者: wahing    時間: 2019-5-16 02:44 PM

引用:
原帖由 屎必島 於 2019-5-16 06:27 AM 發表

之前果部同你部一樣但款有少少唔同,5.5公斤的,用左7,8年無事。
謝謝你回覆, 你居然可以用到咁長時間,真係好彩,有可能唔同年份買,出產地唔同, 就會有耐用,同埋惡劣嘅分別掛

真係唔知點解,我其他同事,都遇到我呢個情況(只係用13個月,就出事)

如果用上兩年以上,我都唔會咁樣開post講比大家知

就係因為太離譜,用得太短時間,我用消費者嘅角度,提醒下其他人而已
作者: wahing    時間: 2019-5-16 02:51 PM

引用:
原帖由 yybee119 於 2019-5-16 01:24 PM 發表

我部跟你一樣,每天洗2機,用了3年多,感覺良好,你真不幸!
我每日開機洗一次咋(仲要係用快速個功能), 已經唔係高用量,已經好錫住部~洗衣機黎用,只係13個月,已經維修四次

我係有少少不幸嘅……咪當買個教訓囉,以後唔再買佢嘅牌子 嘅洗衣機,以免自找麻煩,自找痛苦
作者: vr-hos    時間: 2019-5-17 08:50 AM

我用日立大眼仔過3年,依然健康。朋友本身用惠記1年成日成事最後放棄治療,換左日立大眼仔都有2年,話用得好好喎
作者: vr-hos    時間: 2019-5-17 08:51 AM

引用:
原帖由 wahing 於 2019-5-16 02:51 PM 發表

我每日開機洗一次咋(仲要係用快速個功能), 已經唔係高用量,已經好錫住部~洗衣機黎用,只係13個月,已經維修四次

我係有少少不幸嘅……咪當買個教訓囉,以後唔再買佢嘅牌子 嘅洗衣機,以免自找麻煩,自找痛苦 ...
其實唔好成日用快速功能,對部機唔太好
作者: wahing    時間: 2019-5-17 01:51 PM

引用:
原帖由 vr-hos 於 2019-5-17 08:51 AM 發表

其實唔好成日用快速功能,對部機唔太好
謝謝你的回覆

一開始係用正常功能,因為壞咗第二次後,師傅根本冇正視問題

電腦版有問題,正常功能已經廢左,現時只能 用到快速功能

現時呢部 日X 洗衣機, 最後我已經係放棄狀態,只要用到佢死亡,我就會買另一個牌子
作者: 另一個天堂    時間: 2019-5-17 06:21 PM

電器產品真講彩數,維修師傅質素差好正常,維修費對比買新機平,根本出唔起錢請人
作者: JAMESBROWN    時間: 2019-5-17 10:12 PM

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2019-5-17 06:21 PM 發表

電器產品真講彩數,維修師傅質素差好正常,維修費對比買新機平,根本出唔起錢請人
宜家好多牌子都唔想養維修工,上門望一下收幾百,即是叫你買新!
作者: jon77    時間: 2019-5-17 11:08 PM

日立師父.嗅寸功夫屎.我部大眼雞.裝机已經撞花机門.投訴後換門.但換門師父功夫好.
將隻門裝斜小小.我關時要托高小小先關到.以為係咁.用了個零月.度門開不到.打去维
修部.要一星期後先有師父維修.咁維有聯絡零件部話有貨.即刻去沙田配零件自己整
再用到過保養出現f25.打去维修部要一星期後上門檢查.收机回廠.等零件.起碼2星期
,都廢事整換机.
作者: wahing    時間: 2019-5-17 11:15 PM

引用:
原帖由 jon77 於 2019-5-17 11:08 PM 發表

日立師父.嗅寸功夫屎.我部大眼雞.裝机已經撞花机門.投訴後換門.但換門師父功夫好.
將隻門裝斜小小.我關時要托高小小先關到.以為係咁.用了個零月.度門開不到.打去维
修部.要一星期後先有師父維修.咁維有聯絡零件部話有貨.即刻去沙田配零件自己整
再用到過保養出現f25.打去维修部要一星期後上門檢查.收机回廠.等零件.起碼2星期
,都廢事整換机. ...
謝謝你回覆,我好明白你感受,我屋企部洗衣機,整左四次,只有一次,遇到個好師傅

其餘嘅師傅,態度差,冇料到

我犧牲自己一日假期,然後佢哋只係整咗15分鐘,仲要.....整唔到部機

我肯定,我以後唔會再買呢個牌子嘅洗衣機
作者: wahing    時間: 2019-5-17 11:17 PM

以前屋企嘅電器,係我爸爸/媽媽購買,所以從來未用過 日X洗衣機,呢個牌子

而家媽媽年紀大,屋企嘅嘢,都交俾我處理,所以我......中咗招

我買完 日X 洗衣機,第一個月,已經發生問題,然後向同事訴苦

原來好多同事都對 .....日X洗衣機,極度不滿

所以我而家開post,只係想提醒一下消費者
作者: youandmegood    時間: 2019-5-18 12:11 PM

你係咪成日一次過放好多衫入去? 如果係部機會好易壞架! 我屋企部Samsung 用左8年咩事都無
作者: wahing    時間: 2019-5-18 12:49 PM

引用:
原帖由 youandmegood 於 2019-5-18 12:11 PM 發表

你係咪成日一次過放好多衫入去? 如果係部機會好易壞架! 我屋企部Samsung 用左8年咩事都無
每一次,只係放兩件衫,一條長褲,(只係洗三樣嘢)....咁樣都叫多嗎?

以前我屋企用 樂x 牌,起碼用10年, 勁過你果部Samxxxx喎
作者: hkvpn00    時間: 2019-5-18 02:52 PM

以前用金章七年都未壞,現在用飛歌(洗衣、哄乾二合一)就快八年,維修過一次,到現在還正常
作者: 張翼    時間: 2019-5-18 10:31 PM

引用:
原帖由 wahing 於 2019-5-15 06:25 PM 發表

謝謝你的分享,我依家只係電腦版有問題,我會一直用到佢完全死亡(我就唔會比$900換零件)

我慶幸自己,研究到,改善電腦板問題嘅方法……令到洗衣機可以不用付錢~維修嘅情況之下,繼續用到,已經好好彩 ...
吾過水,D衫就有皀水,會否皮膚敏感及衫易爛?
作者: wahing    時間: 2019-5-18 10:43 PM

引用:
原帖由 張翼 於 2019-5-18 10:31 PM 發表

吾過水,D衫就有皀水,會否皮膚敏感及衫易爛?
落洗衣粉,洗完一次之後

我會....再重新清洗一次(唔會再落 洗衣粉) ……呢個程序就代表清洗(簡單D講)即係過多一次清水 洗衣

咁我想用到 部機死亡,唔好浪費金錢……係唯有辛苦左自己...要做多一個動作

呢個亦係我開post,同大家分享我「慘痛經歷」嘅原因

我唔想再有人,成為下一個受害者
作者: xuelang    時間: 2019-5-18 10:44 PM

氹九咗佢啦,费事眼怨
作者: 張翼    時間: 2019-5-18 10:45 PM

引用:
原帖由 wahing 於 2019-5-18 10:43 PM 發表

落洗衣粉,洗完一次之後

我會....再重新清洗一次(唔會再落 洗衣粉) ……呢個程序就代表清洗(簡單D講)即係過多一次清水 洗衣

咁我想用到 部機死亡,唔好浪費金錢……係唯有辛苦左自己...要做多一個動作

呢個亦係我開post,同大家分享我「慘痛經歷」嘅原因

我唔想再有人,成為下一個受害者 ...
咁好嘥時間同心機,咁都比你想到改良版。
作者: wahing    時間: 2019-5-18 11:32 PM

引用:
原帖由 張翼 於 2019-5-18 10:45 PM 發表

咁好嘥時間同心機,咁都比你想到改良版。
又唔係.....嘥,好多時間既

只係用,邏輯去推斷一下, 好快已經搵到答案

因為洗衣機壞嘅問題係「沖洗」之後,就不能夠去水

所以只要唔用清洗個步驟

用返洗衣之後脫水(重複呢個步驟一次,就會等於「沖洗」嘅程序)

脫水(我寫明只可以用1分鐘)係覺得部洗衣機壞壞哋,咁就唔好脫水太耐,以免增加佢...死亡時間😂

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-5-18 11:32 PM, 429.24 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: wahing    時間: 2019-5-18 11:32 PM

節儉係美德,我用咗$1800 ,我唔想24個月都未過,就要再比幾千蚊,買另一部洗衣機
作者: 張翼    時間: 2019-5-18 11:35 PM

引用:
原帖由 wahing 於 2019-5-18 11:32 PM 發表

又唔係.....嘥,好多時間既

只係用,邏輯去推斷一下, 好快已經搵到答案

因為洗衣機壞嘅問題係「沖洗」之後,就不能夠去水

所以只要唔用清洗個步驟

用返洗衣之後脫水(重複呢個步驟一次,就會等於「沖洗」嘅程序)

9685503 ...
嘥時間留意住佢洗完,再花心機再扭多次。
作者: wahing    時間: 2019-5-19 12:11 AM

引用:
原帖由 張翼 於 2019-5-18 11:35 PM 發表

嘥時間留意住佢洗完,再花心機再扭多次。
謝謝你嘅回覆,我明白你嘅好意

重複咁多一次掣,嘥左小小時間,我可以接受

因為少咗「沖水」一個程序,成個洗衣過程只需16分鐘

其實買咗日X洗衣機,嘥左嘅唔止係時間,心機……最嘥.....係我銀包嘅錢,我仲心痛

希望大家以後,真係考慮清楚……唔好因為貪日X洗衣機,價錢平
作者: 張翼    時間: 2019-5-19 12:16 AM

引用:
原帖由 wahing 於 2019-5-19 12:11 AM 發表

謝謝你嘅回覆,我明白你嘅好意

重複咁多一次掣,嘥左小小時間,我可以接受

因為少咗「沖水」一個程序,成個洗衣過程只需16分鐘

其實買咗日X洗衣機,嘥左嘅唔止係時間,心機……最嘥.....係我銀包嘅錢,我仲心痛

希望大家以後,真係考慮清楚……唔好因為貪日X洗衣機,價錢平 ...
你咁叫心痛,我仲肉痛過你,買左個最貴的日X小涼伴冷氣,錢花得最多,但就好差,一係嘈;一係吾凍,我揪心左幾年。
作者: wahing    時間: 2019-5-19 12:24 AM

引用:
原帖由 張翼 於 2019-5-19 12:16 AM 發表

你咁叫心痛,我仲肉痛過你,買左個最貴的日X小涼伴冷氣,錢花得最多,但就好差,一係嘈;一係吾凍,我揪心左幾年。
你係近這兩年買的嗎?

我記得,七年至 10年前左右,曰x 小涼拌,好似好出名,幾乎每個屋企都有個喎

我記得我讀中學嘅時候,好似睡房都係用呢隻牌子

都好似用咗八年以上,不過窗口機,坦白講,好多牌子都好嘈

始終洗衣機同冷氣機係唔同類型.....

我又唔會因為討厭呢個牌子,亂咁講說話嘅

如果大家討論冷氣牌子的話,我依家屋企用緊「珍X 」英文名叫 GenerXX……咁我阿爸阿媽揀既,佢地都好滿意喎,都用咗四五年,未壞過,未試過維修,但係都會有少少聲音嘅,但又未去到好嘈囉
作者: 張翼    時間: 2019-5-19 12:58 AM

引用:
原帖由 wahing 於 2019-5-19 12:24 AM 發表

你係近這兩年買的嗎?

我記得,七年至 10年前左右,曰x 小涼拌,好似好出名,幾乎每個屋企都有個喎

如果大家討論冷氣牌子的話,我依家屋企用緊「珍X 」英文名叫 GenerXX&hel ...
8年前慕名而買,用左5年,頂吾順換,珍X N年前用過,每隔10分鐘起動好嘈,瞓吾到覺,用左1年無再用,換左分體機。
作者: 棧道    時間: 2019-5-19 01:56 AM

師兄,感謝你!!同你壞同一樣野!
作者: five仔    時間: 2019-5-19 09:10 AM

我部日立洗衣機放露台日曬雨淋用咗6年都冇事
作者: arcadiang    時間: 2019-5-19 02:35 PM

引用:
原帖由 manunited2018 於 2019-5-14 11:04 PM 發表

上置式洗衣機差唔多啦
作者: chinonfatty    時間: 2019-5-19 06:48 PM

唔係喎,我屋企3部都係呢個牌子,1部用咗接近10年,另外2部都超過8年,一切正常
作者: manunited2018    時間: 2019-5-19 08:16 PM

引用:
原帖由 arcadiang 於 2019-5-19 02:35 PM 發表

上置式洗衣機差唔多啦
確實這部機質量好差
作者: bananachippy    時間: 2019-5-20 01:08 AM

換左米得。唱衰!!
作者: wahing    時間: 2019-5-20 01:31 AM

引用:
原帖由 bananachippy 於 2019-5-20 01:08 AM 發表

換左米得。唱衰!!
呢度係討論區,任何人除咗惡意攻擊……都可以講嘢

我已經用暗號,冇表明牌子名

如果一部洗衣機,用咗六個月,已經需要維修,我講真說話,都叫做唱衰嗎?

我係用咗13個月,維修左四次,唔通我要不停讚美....呢部係一部良好洗衣機嗎?

而且我唔止一次講過(如果閣下有心理準備,買咗此牌子嘅洗衣機,可能會維修的話……事實上,價錢係便宜)我亦都有讚美~價錢便宜

你認為我係唱衰,我都冇辦法

我有我嘅發言權

我都覺得你唱衰緊我喎!!!!!

作者: youandmegood    時間: 2019-5-21 03:01 PM

引用:
原帖由 wahing 於 2019-5-18 12:49 PM 發表

每一次,只係放兩件衫,一條長褲,(只係洗三樣嘢)....咁樣都叫多嗎?

以前我屋企用 樂x 牌,起碼用10年, 勁過你果部Samxxxx喎
我聽過唔記得啲師傅定sales 講, 放得太多或太少衫都唔得架
作者: wahing    時間: 2019-5-21 03:21 PM

引用:
原帖由 youandmegood 於 2019-5-21 03:01 PM 發表

我聽過唔記得啲師傅定sales 講, 放得太多或太少衫都唔得架
我以前屋企用洗衣機,都係咁樣嘅洗衫習慣啦,又唔見以前嗰d 牌子.... 只係用12個月就壞機?

以前屋企果D牌子洗衣機,用咗六年以上

我開始發覺討論區,可能有好多 日X 既打手, 幫緊佢個牌子,講好說話
作者: 高佬中坑    時間: 2019-5-21 11:00 PM

引用:
原帖由 張翼 於 2019-5-19 12:16 AM 發表

好耐好耐以前,小涼伴要買made in Japan 先好用,其他地方生產(好似係馬來西亞)啲机係唔得㗎!而家就唔知啦!
作者: richardli008    時間: 2019-5-23 11:02 AM

從來唔買呢隻牌子既電器,日本牌子比較有良心都係松下樂x,就算係大陸廠佢地交比廠造既component spec永遠唔會貪平用cheap嘢。
作者: wahing    時間: 2019-5-23 03:33 PM

引用:
原帖由 richardli008 於 2019-5-23 11:02 AM 發表

從來唔買呢隻牌子既電器,日本牌子比較有良心都係松下樂x,就算係大陸廠佢地交比廠造既component spec永遠唔會貪平用cheap嘢。
謝謝提醒及分享
作者: 咖哩達爾文    時間: 2019-5-24 09:10 AM

以前又係用呢部,我啲衫褲仲貴過部機,洗到又殘又舊,好垃圾
作者: fcukadm9    時間: 2019-5-24 12:37 PM

引用:

再過多三個月,又壞一次

日式本身就唔好……大眼雞贏晒……
作者: WNF48    時間: 2019-5-24 04:38 PM

我之前部金章都係用到我火都尼😡
幾個月就去唔到水 
3年整過10幾次都係咁情況😡保養費仲要1年幾舊水
之後就越用越嘈 拆天咁轟轟轟😡我估個避震有問題
忍左佢3 4年終於換左Panxxxxx一天都光晒😎
作者: blackkh    時間: 2019-5-24 05:43 PM

引用:
原帖由 wahing 於 2019-5-19 12:24 AM 發表

你係近這兩年買的嗎?

如果大家討論冷氣牌子的話,我依家屋企用緊「珍X 」英文名叫 GenerXX……咁我 ...
現在好像是大陸美的廠代工!之前我部日x冷氣機用了近10年壞了都不敢換回同牌子!
作者: wahing    時間: 2019-5-24 06:32 PM

引用:
原帖由 WNF48 於 2019-5-24 04:38 PM 發表

我之前部金章都係用到我火都尼😡
幾個月就去唔到水 
3年整過10幾次都係咁情況😡保養費仲要1年幾舊水
之後就越用越嘈 拆天咁轟轟轟😡我估個避震有問題
忍左佢3 4年終於換左Panxxxxx一天都光晒😎 ...
恭喜你, 已經搵到一部好用嘅洗衣機,解決晒麻煩,我完全明白你感受,買咗一部惡劣嘅洗衣機,除咗浪費咗金錢,精神上嘅痛苦,都係一個嚴重問題
作者: wahing    時間: 2019-5-24 06:34 PM

我唔明白,點解有D人,仲可以覺得係用家嘅問題?例如佢哋會話:「落得太多衫又唔可以,落得太少衫又唔可以」.....根本就,講埋晒D廢話

我想講,而家係2019年,電話都已經可以上網,科技發達……唔通用一部洗衣機,要用個磅, 量下D衫幾重,先放落去洗嗎?

而且而家已經.....唔係60年代,一個阿媽唔會生出,五至10個小朋友嘅年代

而家嘅家庭最多都係四個人,我屋企所洗嘅衫,每次只係三件至五件(根本就係一個適當嘅份量),如何會令到洗衣機嚴重損壞?

根本我覺得就有好多 日x 嘅打手,妖言惑眾, 想唱好自己個品牌……如果咁怕人講出 日X 惡劣洗衣機嘅惡劣真相……不如自己公司, 好好研究一部琴用,良好嘅洗衣機啦
作者: 哈哈大小    時間: 2019-5-24 09:49 PM

我同樓主一樣,一年之内壞几次,過左保養期直情换一部其他牌子。
作者: 癲狗理7    時間: 2019-5-25 02:36 AM

作者: kwantin_chan    時間: 2019-5-25 02:03 PM

引用:

再過多三個月,又壞一次

我用過二部日x,5kg,及7kg,如高水位,去水泵很嘈,同時機內塵隔要清理極不方便,。現了另一牌子日本機,P字頭好用。
作者: wahing    時間: 2019-5-25 02:17 PM

引用:
原帖由 kwantin_chan 於 2019-5-25 02:03 PM 發表

我用過二部日x,5kg,及7kg,如高水位,去水泵很嘈,同時機內塵隔要清理極不方便,。現了另一牌子日本機,P字頭好用。
謝謝你的分享

日X洗衣機 , 我真係怕怕, 你講得岩「內麈格」要自己清理架好麻煩

但最恐怖係~~ 用12- 13 個月, 已經壞 4次, d 師傅態度又衰

總之我買左日x 洗衣機, 就感覺好似行衰運啦
作者: BUSYMAN    時間: 2019-5-25 03:24 PM

多謝分享
作者: 公園謝皮的結他    時間: 2019-5-26 02:13 PM

引用:
原帖由 wahing 於 2019-5-15 12:40 AM 發表

過去13個月,我屋企部洗衣機,整左四次(有兩次係同一個師傅,呢個人嘅行為,超級惡劣,邊個遇上佢,簡直係遇上瘟神一樣)我遇到 3 個.....日X維修師傅,只有一個係態度正常

其餘2個,態度非常惡劣

只有第一個師傅,付出左30分鐘,幫我細心研究洗衣機

其餘2個,都係急着走人,用15分鐘拆開部機,然後清理一下垃圾,再安裝返部洗衣機,咁樣就話整完

而且不停重複又重複 講「如果你零件壞,你要再比錢 ...
平嘢無好
作者: ssuser    時間: 2019-5-26 02:25 PM

謝分享
作者: kin4you    時間: 2019-5-31 08:00 PM

引用:

再過多三個月,又壞一次

呢d叫曰式機。係易壞架
作者: fitfat008    時間: 2019-6-3 03:02 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: wahing    時間: 2019-6-3 11:28 PM

作者: whyyouknow    時間: 2019-6-3 11:53 PM

作者: wahing    時間: 2019-6-3 11:58 PM

作者: mooncgh    時間: 2019-6-4 12:38 AM

作者: mooncgh    時間: 2019-6-4 12:40 AM

作者: mooncgh    時間: 2019-6-4 12:44 AM

作者: wahing    時間: 2019-6-4 12:53 AM

作者: wahing    時間: 2019-6-4 12:54 AM

作者: wahing    時間: 2019-6-4 12:54 AM

作者: wahing    時間: 2019-6-4 01:07 AM

作者: wahing    時間: 2019-6-4 01:17 AM