標題: [NBA賽事] 近十年選秀大部分都水貨狀元,zion到底有冇可能係成功既一個? [打印本頁]

作者: c.kwong    時間: 2019-5-15 01:09 PM     標題: 近十年選秀大部分都水貨狀元,zion到底有冇可能係成功既一個?

近十年真係要數到AD同艾榮先做到星,其實唔係水貨就大傷,有一個直頭冇左影
睇過zion既師兄對佢有咩評價?
作者: zzza    時間: 2019-5-15 01:19 PM

最成功既水貨都係水貨
打左一年睇下有無水土不服先啦
重有第2年既新秀牆
作者: BabyRainbow    時間: 2019-5-15 01:21 PM

睇片覺得佢打法似宜家嘅LBJ, 唔係高中LBJ, 如果跟返大帝條公式, 保持返坦克咁嘅身型應該會少傷病

不過佢個樣真係有少少衰, 以現今商業籃球會唔會影響佢商業價值
作者: gtastegirl    時間: 2019-5-15 01:22 PM

又肥又矮,唔樂觀。
作者: Tokyohot888    時間: 2019-5-15 01:33 PM

引用:
原帖由 gtastegirl 於 2019-5-15 01:22 PM 發表

又肥又矮,唔樂觀。
6呎7都矮??
作者: soilvvang    時間: 2019-5-15 01:40 PM

引用:
原帖由 Tokyohot888 於 2019-5-15 01:33 PM 發表

6呎7都矮??
這高度很難打PF/SF,打PG,高比都只是6'-6"
作者: bigmouthlady    時間: 2019-5-15 01:43 PM

我覺得唔少係比球隊養壞 , 好似上年果個潛質唔細 , 個果隊又有一個絕世獨撚 ...
作者: zzza    時間: 2019-5-15 01:45 PM

引用:
原帖由 soilvvang 於 2019-5-15 01:40 PM 發表

這高度很難打PF/SF,打PG,高比都只是6'-6"
佢呢個速度打PG?????
作者: zzza    時間: 2019-5-15 01:48 PM

引用:
原帖由 BabyRainbow 於 2019-5-15 01:21 PM 發表

睇片覺得佢打法似宜家嘅LBJ, 唔係高中LBJ, 如果跟返大帝條公式, 保持返坦克咁嘅身型應該會少傷病

不過佢個樣真係有少少衰, 以現今商業籃球會唔會影響佢商業價值 ...
太重對雙腳唔係幾好 坦克唔起既機會好高
加上NCAA同NBA打法有差別
唔習慣既話, 好易傷
作者: Alex''    時間: 2019-5-15 01:48 PM

我都覺得佢矮左少少如果打PF.得6'-7
不過佢係大隻
作者: 急焦滴滴留言    時間: 2019-5-15 01:49 PM

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2019-5-15 01:43 PM 發表

我覺得唔少係比球隊養壞 , 好似上年果個潛質唔細 , 個果隊又有一個絕世獨撚 ...
所以好波不如好命
作者: Alex''    時間: 2019-5-15 01:49 PM

有少少似加強版Randle.不過就係矮
作者: c.kwong    時間: 2019-5-15 02:11 PM

引用:
原帖由 BabyRainbow 於 2019-5-15 01:21 PM 發表

不過佢個樣真係有少少衰, 以現今商業籃球會唔會影響佢商業價值 ...
但佢射波掂唔掂?如果又好似ben咁唔識射波食得屎,再加上nba既強度唔同大學,佢有身型都未必可以屈到
作者: 黃鰭三文魚    時間: 2019-5-15 02:12 PM

笑死, 真係9UP怕FACT CHECK, 近十年係FULTZ/BENNETT/WIGGINS係水貨外, 有邊個係水貨? 

2009        Los Angeles Clippers        Blake Griffin^[y]         USA        Forward        Oklahoma        22.5        12.1        3.8        [95]
2010        Washington Wizards        John Wall^         USA        Guard        Kentucky        16.4        4.6        8.3        [96]
2011        Cleveland Cavaliers        Kyrie Irving^         USA[z]        Guard        Duke        18.5        3.7        5.4        [99]
2012        New Orleans Hornets        Anthony Davis^         USA        Forward/Center        Kentucky        13.5        8.2        1.0        [100]
2013        Cleveland Cavaliers        Anthony Bennett         CAN        Forward        UNLV        4.2        3.0        0.3        [101]
2014        Cleveland Cavaliers        Andrew Wiggins         CAN        Forward/Guard        Kansas        16.9        4.6        2.1        [102]
2015        Minnesota Timberwolves        Karl-Anthony Towns^         DOM[aa]        Center        Kentucky        18.3        10.4        2.0        [103]
2016        Philadelphia 76ers        Ben Simmons^[ab]         AUS        Forward/Guard        LSU        15.8        8.1        8.2        [104]
2017        Philadelphia 76ers        Markelle Fultz         USA        Guard        Washington        7.1        3.1        3.8        [105]
2018        Phoenix Suns        Deandre Ayton
作者: BabyRainbow    時間: 2019-5-15 02:21 PM

引用:
原帖由 c.kwong 於 15-5-2019 02:11 PM 發表

但佢射波掂唔掂?如果又好似ben咁唔識射波食得屎,再加上nba既強度唔同大學,佢有身型都未必可以屈到
我睇啲片都係啲強姦式封阻同拆樓多, 識唔識射波真係唔知, 不過佢跳得好高就係事實
作者: eastkee    時間: 2019-5-15 02:35 PM

似後生Shawn Kemp,不過普遍認為佢要注意體重,唔係好快打柴
作者: CP-KELVIN    時間: 2019-5-15 02:51 PM

6'6"打pf真係算矮,下下靠爆籃,難怪模版係巴克利
作者: 大細所吹    時間: 2019-5-15 03:22 PM

佢係Duke大學出來的!佢會係第二個大帝,同大帝一樣,打得射得,撞得!入樽更精彩!佢比大帝強多一樣,係防守好強既球員!佢領班能力可能比大帝差一D,不過佢一定唔係水貨一定係明日之星!
作者: jie    時間: 2019-5-15 03:30 PM

我段估最強水貨係加美布朗,未諗到第二個
作者: stern    時間: 2019-5-15 03:40 PM

雖則話而家nba高大內線球員買少見少,但6-7打PF都係矮
除非佢有巴克利或者洛文既身手,否則都好難係nba定到位
佢可以去到Green咁既身手已經算係咁
作者: c.kwong    時間: 2019-5-15 04:16 PM

引用:
原帖由 stern 於 2019-5-15 03:40 PM 發表

不過佢唔修下身就真係好難搞,咁重仲要身體接觸多咁多,nba同同大學根本兩個世界,你估大隻就有用咩,大把人惡過你
作者: johncolona    時間: 2019-5-15 04:39 PM

NCAA 中不單隊與隊之間,就算是同一隊中的身體質素也有很大差異。Zion 的運動能力在NCAA 是off the chart, 但在NBA 就好難講,除非佢仲有得高,高到子母哥咁就另計
作者: c.kwong    時間: 2019-5-15 06:24 PM

引用:
原帖由 黃鰭三文魚 於 2019-5-15 02:12 PM 發表

笑死, 真係9UP怕FACT CHECK, 近十年係FULTZ/BENNETT/WIGGINS係水貨外, 有邊個係水貨? 

2009        Los Angeles Clippers        Blake Griffin^[y]         USA        Forward        Oklahoma        22.5        12.1        3.8        [95]
2010        Washington Wizards        John Wall^         USA        Guard        K ...
淨係睇數據?
作者: airhei    時間: 2019-5-15 08:31 PM

引用:
原帖由 jie 於 2019-5-15 03:30 PM 發表

我段估最強水貨係加美布朗,未諗到第二個
你當bennet 死架?
作者: Wonderful2015    時間: 2019-5-15 08:44 PM

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-5-15 02:51 PM 發表

6'6"打pf真係算矮,下下靠爆籃,難怪模版係巴克利
巴克利球技好,呢條友可以去到巴克利水平已經執到。
作者: kanyuetat    時間: 2019-5-15 08:46 PM

引用:
原帖由 BabyRainbow 於 2019-5-15 02:21 PM 發表

我睇啲片都係啲強姦式封阻同拆樓多, 識唔識射波真係唔知, 不過佢跳得好高就係事實
NBA吾系跳高比賽   跳得高的人大有人在  只是比其他人有優勢吧
作者: jie    時間: 2019-5-15 11:17 PM

引用:
原帖由 airhei 於 2019-5-15 08:31 PM 發表

你當bennet 死架?
呢個係留意,2013年太近
作者: Bobic    時間: 2019-5-15 11:28 PM

引用:
原帖由 jie 於 2019-5-15 11:17 PM 發表

呢個係留意,2013年太近
唔使留意啦
去到第二度都打唔起
比好多入唔到 NBA 嘅美國球員仲差表現...
作者: Bobic    時間: 2019-5-15 11:30 PM

引用:
原帖由 Wonderful2015 於 2019-5-15 08:44 PM 發表

水平或者有啲機會
但佢大問題係個身體捱到幾耐
佢係大隻但太重身
唔似占士嗰種成個合比例嘅 THANOS 咁
作者: Bobic    時間: 2019-5-15 11:31 PM

引用:
原帖由 zzza 於 2019-5-15 01:45 PM 發表

佢呢個速度打PG?????
ZZZA 兄覺得佢似唔似當年嘅 LJ?
作者: 廣東南蠻子    時間: 2019-5-15 11:32 PM

引用:
原帖由 c.kwong 於 2019-5-15 01:09 PM 發表

近十年真係要數到AD同艾榮先做到星,其實唔係水貨就大傷,有一個直頭冇左影
睇過zion既師兄對佢有咩評價?
袋住先
作者: jie    時間: 2019-5-15 11:35 PM

引用:
原帖由 Bobic 於 2019-5-15 11:28 PM 發表

唔使留意啦
去到第二度都打唔起
比好多入唔到 NBA 嘅美國球員仲差表現...
咁嘉美都只係第二名,叫打左幾年美職籃,唔明佐敦口味,2同3pick都好過佢(Gasoline & Chandler)
作者: wade_kenneth    時間: 2019-5-15 11:49 PM

咁既打法
頭幾年可能好勁
又吸到票房
但一傷就係咁先
例子多不勝數
作者: 長鴻    時間: 2019-5-15 11:54 PM

過去十年的狀元有一半都是最佳新秀的得主 都可以說大部分都是水貨狀元 ? 請不好亂說

Blake Griffin, Kyrie Irving, Andrew Wiggins, Karl Anthony Towns, Ben Simmons : 五位都是最佳新秀的得主

John Wall : 唔勁都拿不到supermax的合約啦 缺點ego大和持球太久 但能攻能守

Anthony Davis : 三屆聯盟第一隊 不用解釋

Deandre Ayton : 今年算是第二或是
三新秀

Markelle Fultz : 還早 不能完全確定是否水貨

只有一位2013年的狀元Anthony Bennett
確定是水貨

作者: 米高奧雲    時間: 2019-5-16 12:11 AM

咁多專業球評家都一致好評,講緊係由高中年代已經講起,應該無問題
作者: wan_11    時間: 2019-5-16 12:12 AM

身體條件完全超班
硬件已經有

之後就睇下佢既軟件發展成點

可以觀望2-3季再作定論
作者: 半夜藍色神童    時間: 2019-5-16 12:32 AM

引用:
原帖由 長鴻 於 2019-5-15 11:54 PM 發表

過去十年的狀元有一半都是最佳新秀的得主 都可以說大部分都是水貨狀元 ? 請不好亂說

Blake Griffin, Kyrie Irving, Andrew Wiggins, Karl Anthony Towns, Ben Simmons : 這五位都是最佳新秀的得主

John Wall : 唔勁都拿不到supermax的合約啦 缺點ego大和持球太久 但能攻能守

Anthony ...
我都覺得吾會始終今年zion係唯一被球探分類為tier 1球員!至於tier2、3就吾太準,所以吾講
作者: c.kwong    時間: 2019-5-16 12:51 AM

引用:
原帖由 長鴻 於 2019-5-15 11:54 PM 發表

Blake Griffin, Kyrie Irving, Andrew Wiggins, Karl Anthony Towns, Ben Simmons : 這五位都是最佳新秀的得主

Anthony ...
拎最住新秀但之後一直都係冇進步呢,wiggles 完全係迷失狀態中,幾年都冇進步,ben直頭笑話0射波既pg,towns有一季的確好搶眼,但開始踏入迷失方向,BG頭幾年淨係入樽同硬爆,係呢幾年射波先叫好少少,唔係實淘汰而家既nba球風,wall更加係冇乜進步,射波都係差,embiid傷足兩季,開頭實力係點都未知,好彩76人搏贏左今次
作者: 半夜藍色神童    時間: 2019-5-16 01:45 AM

引用:
原帖由 c.kwong 於 2019-5-16 12:51 AM 發表

拎最住新秀但之後一直都係冇進步呢,wiggles 完全係迷失狀態中,幾年都冇進步,ben直頭笑話0射波既pg,towns有一季的確好搶眼,但開始踏入迷失方向,BG頭幾年淨係入樽同硬爆,係呢幾年射波先叫好少少,唔係實淘汰而家既nba球風,wall更加係冇乜進步,射波都係差,embiid傷足兩季,開頭實力係點都未知,好彩76人搏贏左今次 ...
從來都冇人會話過抽到狀元就一定包生仔...仲有傷患、球員定位、管理層欠缺方向...太多外來因素道致進步不似預期...
作者: Bobic    時間: 2019-5-16 01:54 AM

引用:
原帖由 c.kwong 於 2019-5-16 12:51 AM 發表

拎最住新秀但之後一直都係冇進步呢,wiggles 完全係迷失狀態中,幾年都冇進步,ben直頭笑話0射波既pg,towns有一季的確好搶眼,但開始踏入迷失方向,BG頭幾年淨係入樽同硬爆,係呢幾年射波先叫好少少,唔係實淘汰而家既nba球風,wall更加係冇乜進步,射波都係差,embiid傷足兩季,開頭實力係點都未知,好彩76人搏贏左今次 ...
Wiggins 真係睇到
但又未至於去到水貨咁誇
其他已經比 Wiggins 好
作者: c.kwong    時間: 2019-5-16 02:25 AM

引用:
原帖由 Bobic 於 2019-5-16 01:54 AM 發表

Wiggins 真係睇到
但又未至於去到水貨咁誇
其他已經比 Wiggins 好
明明佢潛力好高,射波唔差,高度有,彈跳力勁,練大隻d根本可以打到成個占士咁,當然係弱化既占士啦,但已經好殺食
作者: CP-KELVIN    時間: 2019-5-16 02:43 AM

25秒大隻到成個Hulk咁

https://youtu.be/CHRTFrEum04?t=21
作者: 冇野呀    時間: 2019-5-16 02:51 AM

佢同 ben simmons 冇投射能力咁制
除非有大進步,唔係都好大問題
作者: c.kwong    時間: 2019-5-16 02:59 AM

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-5-16 02:43 AM 發表

25秒大隻到成個Hulk咁

https://youtu.be/CHRTFrEum04?t=21
好似唔係佢黎架..?唔似樣
作者: 廣東南蠻子    時間: 2019-5-16 08:10 AM

引用:

Anthony ...
Markelle Fultz波都吾記得點射仲吾係水貨?值頭係水貨之王
作者: 黃鰭三文魚    時間: 2019-5-16 09:15 AM

引用:
原帖由 c.kwong 於 2019-5-15 06:24 PM 發表

淨係睇數據?
搞笑, 呢班人好多都係最佳新人王, ALLSTAR又打過, 個別入過最佳陣容, 水貨?
作者: 長鴻    時間: 2019-5-16 10:30 AM

引用:
原帖由 廣東南蠻子 於 2019-5-16 08:10 AM 發表

Markelle Fultz波都吾記得點射仲吾係水貨?值頭係水貨之王
對富仔射姿好有問題 但他一直都有傷 斷斷續續 二季加埋才總共上陣33場 暫時比較難確定他是否水貨
作者: 廣東南蠻子    時間: 2019-5-16 10:47 AM

引用:
原帖由 長鴻 於 2019-5-16 10:30 AM 發表

對富仔射姿好有問題 但他一直都有傷 斷斷續續 二季加埋才總共上陣33場 暫時比較難確定他是否水貨
佢心理質素差,76人無球醫? 佢有冇同佢隊溝通? 成人失蹤,咁都吾水貨,顯得出你為人幾厚道,希望佢Magic可以回勇啦
作者: zzza    時間: 2019-5-16 01:04 PM

引用:
原帖由 stern 於 2019-5-15 03:40 PM 發表

RODMAN唔係矮, 係阿SIR特別矮咋
作者: zzza    時間: 2019-5-16 01:06 PM

引用:
原帖由 Wonderful2015 於 2019-5-15 08:44 PM 發表

阿SIR係76人好多巨星帶住佢黎打
學到好多野
作者: zzza    時間: 2019-5-16 01:13 PM

引用:
原帖由 Bobic 於 2019-5-15 11:31 PM 發表

ZZZA 兄覺得佢似唔似當年嘅 LJ?
我會覺得睇左一年先
但我唔覺得以佢既體重, 雙腳可以頂得順
傷既機會大
LJ係強壯, 唔係重
佢首先就係重
我會怕佢變唔到阿SIR同LJ
變左Weatherspoon
我感覺上佢似泥水佬多D
作者: zzza    時間: 2019-5-16 01:14 PM

引用:

不如話木狼個2個, 不如話球隊本身有問題吧啦
作者: 七個自信的手機    時間: 2019-5-16 06:31 PM

CB 34 當年都係打PF
作者: c.kwong    時間: 2019-5-16 06:59 PM

引用:
原帖由 zzza 於 2019-5-16 01:14 PM 發表

不如話木狼個2個, 不如話球隊本身有問題吧啦
隊波咩問題我真係唔知,但連一個傷到半殘既rose都打返起,仲要高效,就証明球員自身好大問題
作者: 長鴻    時間: 2019-5-16 08:23 PM

引用:
原帖由 廣東南蠻子 於 2019-5-16 10:47 AM 發表

佢心理質素差,76人無球醫? 佢有冇同佢隊溝通? 成人失蹤,咁都吾水貨,顯得出你為人幾厚道,希望佢Magic可以回勇啦
對 佢心理質素差 但他只是一個二十歲的小朋友 不關厚道的事 大致是他的身體質素就一點都唔差會有球會願意試下發展一下佢 在費城這個城市打球壓力大那邊的球迷太過要即食 去魔術隊那邊兩者場內和場外都很適合他 如果這個環境都不能成長就確定是水貨了
作者: 秋天豐滿的碼頭    時間: 2019-5-16 09:50 PM

體能球
作者: netsee    時間: 2019-5-17 01:29 AM

佢依家285磅, 起碼要減20磅

作者: Uruma    時間: 2019-5-17 01:33 AM

覺得Zion 應該有食類固醇
作者: gabbystar23    時間: 2019-5-17 06:24 AM

引用:
原帖由 Uruma 於 2019-5-17 01:33 AM 發表

覺得Zion 應該有食類固醇
睇距d線條感覺有食
作者: Bobic    時間: 2019-5-17 05:35 PM

引用:
原帖由 zzza 於 2019-5-16 01:13 PM 發表

我會覺得睇左一年先
但我唔覺得以佢既體重, 雙腳可以頂得順
傷既機會大
LJ係強壯, 唔係重
佢首先就係重
我會怕佢變唔到阿SIR同LJ
變左Weatherspoon
我感覺上佢似泥水佬多D ...
呢個都係我最大疑慮
近年好多星都好易有大傷
佢 NCAA 都有傷病史
所以潛力可唔可以發展唔係最擔心
身體狀況先係
而且以佢打法, 一大傷後就好難打到一定水準