標題: 著名音樂監製爆料 ! GIN LEE(李幸倪) 今年全力追擊宇宙巨GEM (鄧紫棋) [打印本頁]

作者: zlnana    時間: 2019-5-15 07:36 PM     標題: 著名音樂監製爆料 ! GIN LEE(李幸倪) 今年全力追擊宇宙巨GEM (鄧紫棋)

https://www.youtube.com/watch?v=VvgAS4KOex4
GEM呢年都要抖下,時勢已經俾晒GINLEE上位,如果今年勤力D,又有好作品配合,隨時做到香港樂壇一姐!
作者: JacobWKL    時間: 2019-5-16 12:48 AM

你都傻既,你知唔知鄧紫棋已加企係咩位置?同陳迪迅.林俊傑.周杰倫⋯⋯⋯⋯仲有好多,已經係平排級數,過多幾年做埋中國好聲音既導師都唔出奇,人地中港台馬來西亞新加玻紅到上宇宙,要追?麻煩揚威海外!紅係香港有屁用?
作者: 一人行    時間: 2019-5-16 04:43 AM

Gem係香港歌手,但喺內地吃得開,已經唔重視香港市場。

新生代香港歌手,如果喺內地吃得開,都會放重點喺內地啦,因為香港樂壇一池死水,個收入同內地係相差好遠,除非你會同錢作對。

Gin Lee唔係香港人,喺香港只係過客,如果佢喺內地吃得開,更加冇可能仲留喺香港,佢仲留喺香港呢個垂死樂壇,只因佢未能全面開通內地市場啫!

相信殺上內地先會係Gin Lee嘅大志,香港比你做到土皇帝又點啫,搵得幾多?
作者: zlnana    時間: 2019-5-16 11:01 AM

引用:
原帖由 一人行 於 2019-5-16 04:43 AM 發表

新生代香港歌手,如果喺內地吃得開,都會放重點喺內地啦,因為香港樂壇一池死水,個收入同內地係相差好遠,除非你會同錢作對。

Gin Lee唔係香港人,喺香港只係過客,如果佢喺內地吃得開,更加冇可能仲留喺香港,佢仲留喺香港呢個垂死樂壇,只因佢未能全面開通內地市場啫!

相信殺上內地先會係Gin Lee嘅大志,香港比你做到土皇帝又點啫,搵得幾多? ...
gin 在中國大陸會紅到嗎?真心覺得佢唔差
作者: jeffcheng34567    時間: 2019-5-16 11:52 AM

引用:
原帖由 zlnana 於 2019-5-16 11:01 AM 發表

上過好聲音也唔掂
難紅
GEM真係樣樣掂,抵佢紅
作者: Cute師兄    時間: 2019-5-16 01:04 PM

冇可能,不同level,樓主應該好失望🤦🏻‍♂️
作者: kalcci    時間: 2019-5-16 01:18 PM

GEM 糸華語樂壇已經升到1線, 有留意的話, 佢同JJ, 靚穎等等大咖企理一齊
同理現在音樂綜藝(下一站及新說唱), GEM都已做導師了, 市場都已經說明一切

作者: LT3648    時間: 2019-5-16 03:15 PM

香港樂壇一姐?容姨呢?
作者: Cute師兄    時間: 2019-5-16 03:16 PM

引用:
原帖由 zlnana 於 2019-5-16 11:01 AM 發表

攪掂香港先諗大陸
作者: 朱主席    時間: 2019-5-16 03:17 PM

引用:
原帖由 LT3648 於 2019-5-16 03:15 PM 發表

香港樂壇一姐?容姨呢?
OUT左了?
作者: LT3648    時間: 2019-5-16 03:28 PM

引用:
原帖由 朱主席 於 2019-5-16 03:17 PM 發表

OUT左了?
明白,但本港樂壇一姐喎!要實至名歸至得架!
作者: 郭郭    時間: 2019-5-16 10:43 PM

引用:
原帖由 LT3648 於 2019-5-16 03:15 PM 發表

香港樂壇一姐?容姨呢?
容姨可以收檔,大家都係上我是歌手,gem由頭帶到尾最後攞亞軍,容姨中途加入都玩唔到最尾無名次,係大家心中高見立下~
作者: 呢個回收的高潮    時間: 2019-5-17 01:27 AM

完全差9級
作者: JacobWKL    時間: 2019-5-17 01:58 AM

引用:
原帖由 一人行 於 2019-5-16 04:43 AM 發表

相信殺上內地先會係Gin Lee嘅大志,香港比你做到土皇帝又點啫,搵得幾多? ...
重點唔係邊到搵到錢放落香港定內地市場問題,焦點應該唱歌實力問題,如果簡單令你容易明白,mj夠勁夠神啦,香港一大堆人都聽佢既歌買佢既碟,佢有刻意放落去sell香港市場咩?
作者: 黃金工程    時間: 2019-5-17 04:42 AM

引用:
原帖由 zlnana 於 2019-5-15 07:36 PM 發表

https://www.youtube.com/watch?v=VvgAS4KOex4
GEM呢年都要抖下,時勢已經俾晒GINLEE上位,如果今年勤力D,又有好作品配合,隨時做到香港樂壇一姐!
可惜廣東話不夠清楚

https://www.youtube.com/watch?v=9MN5-Nu1L_8

https://www.youtube.com/watch?v=P1zma_RGgw0

https://www.youtube.com/watch?v=d1QfHqLfEzI

https://www.youtube.com/watch?v=lcecji2jhg8

作者: 一人行    時間: 2019-5-17 07:36 AM

引用:
原帖由 JacobWKL 於 2019-5-17 01:58 AM 發表

重點唔係邊到搵到錢放落香港定內地市場問題,焦點應該唱歌實力問題,如果簡單令你容易明白,mj夠勁夠神啦,香港一大堆人都聽佢既歌買佢既碟,佢有刻意放落去sell香港市場咩? ...
80年代內地仲好窮,當時嘅香港歌手唱廣東歌,將重點放喺香港市場已夠做,就算偶爾唱國語歌,目的都係開發台灣市場,當時冇幾多香港歌手會以發展國內市場為目標。

但譚張梅林子祥,後來嘅張學友、陳慧嫻、林憶蓮、葉倩文、Beyond嘅歌仍然可以紅偏內地,冇刻意發展,卻儲落大批歌迷。

但今時唔同往日,近代廣東歌嘅傳唱度喺內地大不如前,你仲可以好似80年代咁,留守喺香港唱好廣東歌就可以紅埋返內地?

如果學友而家出道,佢唱功再好,要紅上去內地,都要唱國語歌參加內地節目啦!

作者: LT3648    時間: 2019-5-17 12:08 PM

引用:
原帖由 郭郭 於 2019-5-16 10:43 PM 發表

容姨可以收檔,大家都係上我是歌手,gem由頭帶到尾最後攞亞軍,容姨中途加入都玩唔到最尾無名次,係大家心中高見立下~
講緊本地一姐喎!唔係內地一姐喎!你估本地一姐殊榮咁易得?

作者: 郭郭    時間: 2019-5-17 01:52 PM

引用:
原帖由 LT3648 於 2019-5-17 12:08 PM 發表

講緊本地一姐喎!唔係內地一姐喎!你估本地一姐殊榮咁易得?
本地一姐用錢砌出黎既啫,只要不斷出錢支持,個樣正正常常,邊個都做到,唔係twins呢d水平點解可以紅咁耐,唔係俾冠希哥d相搞一搞,分分鐘紅到而家添,所以幾大水份~
作者: JacobWKL    時間: 2019-5-17 05:25 PM

問題係香港人聽twins歌都會話唱得幾好聽唔算差呀,當香港以外既歌手唱歌,中國同台灣歌手唱高音,香港人會話尼d唔係唱歌係9叫唱歌完全無感情,咩叫唱歌請聽鄭中基唱歌磁性聲唱歌好有感情!
作者: JacobWKL    時間: 2019-5-17 05:27 PM

引用:
原帖由 郭郭 於 2019-5-17 01:52 PM 發表

本地一姐用錢砌出黎既啫,只要不斷出錢支持,個樣正正常常,邊個都做到,唔係twins呢d水平點解可以紅咁耐,唔係俾冠希哥d相搞一搞,分分鐘紅到而家添,所以幾大水份~ ...
問題係香港人聽twins歌都會話唱得幾好聽唔算差呀,當香港以外既歌手唱歌,中國同台灣歌手唱高音,香港人會話尼d唔係唱歌係9叫唱歌完全無感情,咩叫唱歌請聽鄭中基唱歌磁性聲唱歌好有感情!
作者: 東邊日出西邊雨    時間: 2019-5-18 01:02 AM

引用:
原帖由 zlnana 於 2019-5-15 07:36 PM 發表

Gin系好有料,但係星運就不怎麽樣 。。。

希望佢遇到一d爆紅既歌啦 。。。
作者: 一人行    時間: 2019-5-18 05:34 AM

引用:
原帖由 東邊日出西邊雨 於 2019-5-18 01:02 AM 發表

Gin系好有料,但係星運就不怎麽樣 。。。

希望佢遇到一d爆紅既歌啦 。。。
就算Gin可以遇到爆嘅歌,都難保唔會紅歌不紅人。

而家要一曲爆出嚟,紅歌又紅人係好難。
作者: catowner    時間: 2019-5-18 11:45 AM

好明顯有些有心人想用這些料煲大佢
等GEM嘅fans攻擊GIN
令GIN不能再上位
…但印象中GEM同GIN是friend底吧

不如攪攪新意思,做一首合唱歌吧
作者: 毛毛手    時間: 2019-5-19 04:56 PM

引用:
原帖由 JacobWKL 於 2019-5-17 17:25 發表

問題係香港人聽twins歌都會話唱得幾好聽唔算差呀,當香港以外既歌手唱歌,中國同台灣歌手唱高音,香港人會話尼d唔係唱歌係9叫唱歌完全無感情,咩叫唱歌請聽鄭中基唱歌磁性聲唱歌好有感情! ...
仲記得早排網友搵返1998年陳奕迅我的快樂時代, 個個仲話"俾返以前個陳奕迅我!"
明明大家係飆高音, 當年陳奕迅就係識唱歌, 今日大陸人/GEM就係9叫.
雙重標準!

唔係話GEM神級, 但事實上香港冇一個現役女歌手唱功好過GEM.
作者: tiramisu888    時間: 2019-5-19 06:10 PM

Gin is a hardworking singer, you never know, give her some time and she will make it up there!
作者: komalaw    時間: 2019-5-20 08:54 AM

佢哋的歌都好聽。
作者: 銘~~    時間: 2019-5-20 12:51 PM

漿有米 你追到又點
作者: Cute師兄    時間: 2019-5-21 06:15 PM

唔多講唱歌點好點好,這些好個人,GEM現在的地位係自由地做好自己想要的音樂,和開始提攜新一代歌手!
作者: 被隔離的小星星    時間: 2019-6-4 08:39 AM

引用:
原帖由 Cute師兄 於 2019-5-21 06:15 PM 發表

唔多講唱歌點好點好,這些好個人,GEM現在的地位係自由地做好自己想要的音樂,和開始提攜新一代歌手!
其實佢仍然好年輕,都未到三字頭,早出道真好。
佢本身真係叻,頭腦叻嗰種,語言能力又夠出去其他市場,又識作曲可自己填詞,同埋唱歌可以有感染力,佢本身自己作曲就咁自己邊彈邊唱嗰啲歌就好正。
本身頭腦叻嘅人,學乜做乜都已經有優勢,加埋有感染力,唔係做錯啲咩大事,一直健康平安嘅喺咩行業都有排玩。
作者: 那些年    時間: 2019-6-4 09:12 AM

香港樂壇一姐係菊梓喬(Hana),阿GEM 從來未做過香港樂壇一姐,亦冇打算做
作者: 肥仔0138    時間: 2019-6-4 11:31 AM

引用:

唱得再好都冇用, 冇吸引人注意既星味係佢既弱點