標題: 舊公司追討代通知期薪金 [打印本頁]

作者: 小卷次子    時間: 2019-5-20 11:12 AM     標題: 舊公司追討代通知期薪金

我近日收到信件因我辭職要補通知期期間無故缺席,向我追討返三個月代通知期嘅錢,請問有無人試過係咪真係要賠返俾公司
作者: woody666    時間: 2019-5-20 01:43 PM

引用:
原帖由 小卷次子 於 2019-5-20 11:12 AM 發表

我近日收到信件因我辭職要補通知期期間無故缺席,向我追討返三個月代通知期嘅錢,請問有無人試過係咪真係要賠返俾公司
唔使理, 好多公司老細都唔倍錢俾員工. 今次等你老細自己受返.
作者: mac2009    時間: 2019-5-20 03:57 PM

即係你無比三個月通知期或三個月代通知金?
引用:
原帖由 小卷次子 於 2019-5-20 11:12 發表

作者: 小卷次子    時間: 2019-5-20 10:51 PM

引用:
原帖由 mac2009 於 2019-5-20 03:57 PM 發表

即係你無比三個月通知期或三個月代通知金?

係呀,我就咁走咗
作者: 小卷次子    時間: 2019-5-20 10:53 PM

引用:
原帖由 woody666 於 2019-5-20 01:43 PM 發表

唔使理, 好多公司老細都唔倍錢俾員工. 今次等你老細自己受返.
因為佢今次出咗律師信上面寫一個星期唔入返錢俾公司,就會出律師信追討
作者: batmanjl_27    時間: 2019-5-20 10:59 PM

引用:
原帖由 小卷次子 於 2019-5-20 10:51 PM 發表

係呀,我就咁走咗
嘩, 你都幾L PK wor,請著你都真係慘
作者: 堅守:]我夢    時間: 2019-5-20 11:26 PM

咁你係味真係缺席先?
作者: 招財貓888    時間: 2019-5-21 12:03 AM

......

作者: yoshiki321    時間: 2019-5-21 12:27 AM

引用:
原帖由 小卷次子 於 20-5-2019 22:51 發表

係呀,我就咁走咗
咁冇責任,抵死
作者: 超新手達人    時間: 2019-5-21 07:05 AM

你fresh grad黎架?通知期代通知金係勞工法例,勞資雙方都要遵守。比錢 / 比人告,自己揀啦。
作者: 六婆    時間: 2019-5-21 07:30 AM

樓主太年輕了....笑左
作者: 褲浪白條    時間: 2019-5-21 07:48 AM

邊行?
作者: FatDragon0301    時間: 2019-5-21 08:18 AM

你無俾notice公司可以追番
作者: 鄭少蟹    時間: 2019-5-21 08:25 AM

引用:
原帖由 小卷次子 於 2019-5-20 10:51 PM 發表

係呀,我就咁走咗
請著你真係唔好彩
作者: craiglam    時間: 2019-5-21 08:33 AM

你睇左合約點寫先啦
作者: BenjiReborn    時間: 2019-5-21 08:49 AM

三個月人工啫,你走得咁急,一定有好路數!賠三個月人工,濕濕碎啦!
作者: eldexlee    時間: 2019-5-21 08:54 AM

合約精神,新工白做3個月比賠償..
作者: chandaiman05    時間: 2019-5-21 10:43 AM

你唔理佢無理計
作者: PixieHo    時間: 2019-5-21 10:59 AM

引用:
原帖由 小卷次子 於 2019-5-20 10:53 PM 發表

因為佢今次出咗律師信上面寫一個星期唔入返錢俾公司,就會出律師信追討
我公司成日追唔到呢D錢,邊有咁得閒出律師信。除非大公司本身有律師。

你咁走法,唔要封reference letter?
作者: 樹上花花妹頭    時間: 2019-5-21 11:03 AM

引用:
原帖由 小卷次子 於 2019-5-20 11:12 AM 發表

你份工做佐幾耐?
作者: supplier    時間: 2019-5-21 11:06 AM

如果你真的曠工或無故缺值,咁你前僱主可以通過勞工處判決,如他勝訴,金額少於 $50000 通過小額錢債向你追討,高於 $50000 民事訴訟,唔還申請破產令,如果你在三個月通知期內已在另一公司已上班並獲得報酬,咁就輸緊。
作者: OOCL123    時間: 2019-5-21 11:16 AM

唔使比架
作者: wongwwt    時間: 2019-5-21 11:48 AM

搞笑嗎?
作者: 巧人    時間: 2019-5-21 12:02 PM

你唔係窮到無錢賠比人呀?
作者: EYECAM    時間: 2019-5-21 12:47 PM

引用:

首先你點解吾畀,咩理由?
作者: 專插白痴on膠    時間: 2019-5-21 12:53 PM

引用:
原帖由 招財貓888 於 2019-5-21 12:03 AM 發表

三個月通知咁長時間,正常最多一個月通知期,你見工口頭或份約寫明跟足規矩,出得律師信一定要賠足三個月,如果唔係要坐監。
正傻膠! 點解會要坐監???
作者: 晚間失控的魚蛋    時間: 2019-5-21 01:00 PM

係味以為no show三日當即時離職阿
作者: PixieHo    時間: 2019-5-21 02:49 PM

最尾個日返工就唔會係short notice ! 期間無返工的日子就會變成係no pay leave!

我見太多呢D例子!
作者: DZDD    時間: 2019-5-21 03:00 PM

引用:
原帖由 招財貓888 於 2019-5-21 12:03 AM 發表

三個月通知咁長時間,正常最多一個月通知期,你見工口頭或份約寫明跟足規矩,出得律師信一定要賠足三個月,如果唔係要坐監。
坐監就唔會. 唔賠有機會被破產.
作者: samsonwilliams    時間: 2019-5-21 04:19 PM

引用:

你需要三個月通知期,相信你屬於管理層或重要技術性職位。
如果是管理層,更加應該有責任感,和無可能如此不智一走了之。
請著你的公司可以算不幸。
很多人以為追討代通知一定要經勞工處,其實勞工處只是調解,作用不大。
所以有板友認為不必理會。
公司出得律師信,必從民事訴訟,亦志在必得,你的個案如果沒有任何理由,必敗無疑。
到時更需要付雙方堂費,可以達到幾十萬。
作者: 黃昏小小蛇    時間: 2019-5-21 04:48 PM

引用:

樓主為什麼辭職就咁一走了之不交代任何事咁無責任感的? 一場賓主在情在理都要按僱用合約辦理。出到律師信就即係同你玩認真,亦可能你的不負責任令到公司有損失,老細管理層谷氣就同你玩餐大嘅。
衰衰地試下同公司求情打個折扣賠償得唔得,唔得就預備賠足當教訓,唔係俾人申請破產重大獲!
作者: PixieHo    時間: 2019-5-21 04:52 PM

引用:
原帖由 samsonwilliams 於 2019-5-21 04:19 PM 發表

你需要三個月通知期,相信你屬於管理層或重要技術性職位。
如果是管理層,更加應該有責任感,和無可能如此不智一走了之。
請著你的公司可以算不幸。
很多人以為追討代通知一定要經勞工處,其實勞工處只是調解,作用不大。
所以有板友認為不必理會。
公司出得律師信,必從民事訴訟,亦志在必得,你的個案如果沒有任何理由,必敗無疑。
到時更需要付雙方堂費,可以達到幾十萬。 ...
樓主可能見到律師信先肯俾
作者: MsChannn    時間: 2019-5-21 05:19 PM

引用:

未聽過唔比代通知金會告得到你坐監
作者: MsChannn    時間: 2019-5-21 05:26 PM

引用:

呢d勞資糾紛通常去勞工處,佢地係做中間人,約你地雙方去處功處傾掂佢點賠,賠幾多,你公司講到要出律師信,係咪好大公司,有自己嘅法律團隊呀?如果係嘅話,佢可能會真係告你,如果唔係都係靠嚇嘅居多。無論如何,你唔岩在先,你都係要聯絡返你公司拆返掂佢架喇,但係好多公司都係一個月通知,你身居高位咩?點解要3個月,合約係咪咁寫?有冇比人呃呀?
作者: hkzamorano18    時間: 2019-5-21 05:27 PM

唔洗理封信,應該嚇下你姐
作者: samsonwilliams    時間: 2019-5-21 05:55 PM

公司有權訂立通知期限,無論口頭或書面皆成立,不一定與職位有關。第一封律師信是給你機會去和公司和解,如果十四日內不回應,對方可以立即採取法律行動。公司不會單純為了通知金,重要是建立威信和確保合約精神。版友認為無需理會皆因事不関己。
作者: SIG226    時間: 2019-5-21 06:41 PM

唔賠就洗定屎忽啦你
作者: 樹上花色樓主    時間: 2019-5-21 07:28 PM

等佢告你先上庭同官解釋。相信唔駛三個月。最多補番ㄧ個月。因根據過往经驗。官多數幫僱員那边。
作者: 招財貓888    時間: 2019-5-21 07:46 PM

......

作者: kwma    時間: 2019-5-21 07:47 PM

引用:

点解冇,合約清清楚楚
作者: samsonwilliams    時間: 2019-5-21 07:58 PM

引用:
原帖由 樹上花色樓主 於 2019-5-21 07:28 PM 發表

等佢告你先上庭同官解釋。相信唔駛三個月。最多補番ㄧ個月。因根據過往经驗。官多數幫僱員那边。
我相信你是指勞資審裁處。除非雙方同意,審裁處沒有權力裁決金額。
民事訴訟沒有拆扣。
作者: samsonwilliams    時間: 2019-5-21 08:00 PM

引用:
原帖由 招財貓888 於 2019-5-21 07:46 PM 發表

人地公司請得律師第一追賠錢要賠足晒僱主不告僱員,如果僱員無錢賠可以告得入坐監。
錯。只有刑事罪行才可以判監。
錢債案屬於民事,律政處不會受理。
作者: 樹上花色樓主    時間: 2019-5-21 08:05 PM

我有ㄧ個朋友在某公司工作。在離職時都有以上情况。公司要ㄧ個月通知。但我朋友稱只需七日通知。结果去勞工處解决。最後我朋友勝訴。
有時不是對方話幾多就要俾幾多。係跟法例,不是跟合约。
作者: yhakk    時間: 2019-5-21 08:29 PM

引用:
原帖由 PixieHo 於 2019-5-21 10:59 AM 發表

我公司成日追唔到呢D錢,邊有咁得閒出律師信。除非大公司本身有律師。

你咁走法,唔要封reference letter?
你邊間公司,pm 我,幫你追,追到分一半lol
作者: PixieHo    時間: 2019-5-21 08:36 PM

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-5-21 08:29 PM 發表

你邊間公司,pm 我,幫你追,追到分一半lol
D錢係公司,追到我邊有權分俾你。
作者: yhakk    時間: 2019-5-21 08:38 PM

引用:
原帖由 PixieHo 於 2019-5-21 08:36 PM 發表

D錢係公司,追到我邊有權分俾你。
你Pm 我,我同你老細傾。一個都三幾萬,十個30幾萬。你話成日都追唔到,長搵長有呀
作者: wongwwt    時間: 2019-5-21 08:41 PM

笑左
作者: 酒店熱情的肚臍    時間: 2019-5-21 08:45 PM

引用:
原帖由 招財貓888 於 2019-5-21 07:46 PM 發表

人地公司請得律師第一追賠錢要賠足晒僱主不告僱員,如果僱員無錢賠可以告得入坐監。
你知道民事訴訟同刑事訴訟的分別嗎?民事訴訟係唔需要坐監架。
作者: PixieHo    時間: 2019-5-21 08:49 PM

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-5-21 08:38 PM 發表

你Pm 我,我同你老細傾。一個都三幾萬,十個30幾萬。你話成日都追唔到,長搵長有呀
一年2,3個。好多年輕人突然唔返工,唔見左人。有D請請下假唔見左人(好耐先通報,就扣唔到份糧。)通常發生係新入職的人所以個數唔大。
作者: 工廠男    時間: 2019-5-21 08:49 PM

引用:
原帖由 酒店熱情的肚臍 於 2019-5-21 08:45 PM 發表

你知道民事訴訟同刑事訴訟的分別嗎?民事訴訟係唔需要坐監架。
甘如果判咗,1直唔理行。係唔係蔑庭?
作者: yhakk    時間: 2019-5-21 08:50 PM

引用:
原帖由 PixieHo 於 2019-5-21 08:49 PM 發表

一年2,3個。好多年輕人突然唔返工,唔見左人。有D請請下假唔見左人(好耐先通報,就扣唔到份糧。)通常發生係新入職的人所以個數唔大。
哦,得兩三單就唔好話成日la .
作者: samsonwilliams    時間: 2019-5-21 08:55 PM

引用:
原帖由 樹上花色樓主 於 2019-5-21 08:05 PM 發表

我有ㄧ個朋友在某公司工作。在離職時都有以上情况。公司要ㄧ個月通知。但我朋友稱只需七日通知。结果去勞工處解决。最後我朋友勝訴。
有時不是對方話幾多就要俾幾多。係跟法例,不是跟合约。 ...
這情況只對未僱滿三個月而言屬於基本勞工法。但樓主個案應該滿試用期。合約有效。
作者: PixieHo    時間: 2019-5-21 09:02 PM

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-5-21 08:50 PM 發表

哦,得兩三單就唔好話成日la .
好多單,不過發現得快咪扣得切。
作者: yhakk    時間: 2019-5-21 09:03 PM

引用:
原帖由 PixieHo 於 2019-5-21 09:02 PM 發表

好多單,不過發現得快咪扣得切。
出信la 2蚊郵費姐…
作者: hoiyiu0011    時間: 2019-5-21 09:04 PM

俾錢啦
作者: 果個失控的神童    時間: 2019-5-21 09:04 PM

點解吾好黎好去呢
作者: clogalaxy    時間: 2019-5-21 09:10 PM

引用:

食得鹹魚抵得渴, 畀錢啦唔該!
作者: PixieHo    時間: 2019-5-21 09:10 PM

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-5-21 09:03 PM 發表

出信la 2蚊郵費姐…
當然有出信,掛號添啦!唔還就唔還架啦!
作者: yhakk    時間: 2019-5-21 09:12 PM

引用:
原帖由 PixieHo 於 2019-5-21 09:10 PM 發表

當然有出信,掛號添啦!唔還就唔還架啦!
上小額la 好平姐…山大斬埋有柴
作者: PixieHo    時間: 2019-5-21 09:15 PM

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-5-21 09:12 PM 發表

上小額la 好平姐…山大斬埋有柴
無人力物力啦,而且short notice 唔係真係公司俾多左錢。
作者: yhakk    時間: 2019-5-21 09:16 PM

引用:
原帖由 PixieHo 於 2019-5-21 09:15 PM 發表

無人力物力啦,而且short notice 唔係真係公司俾多左錢。
小左人手都係『錢』來架ching
作者: PixieHo    時間: 2019-5-21 09:17 PM

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-5-21 09:16 PM 發表

小左人手都係『錢』來架ching
我地好快請番個人啦
作者: tobehonest    時間: 2019-5-21 09:19 PM

引用:
原帖由 supplier 於 2019-5-21 11:06 AM 發表

如果你真的曠工或無故缺值,咁你前僱主可以通過勞工處判決,如他勝訴,金額少於 $50000 通過小額錢債向你追討,高於 $50000 民事訴訟,唔還申請破產令,如果你在三個月通知期內已在另一公司已上班並獲得報酬,咁就輸緊。 ...
現在是75000
作者: frc4a    時間: 2019-5-21 09:24 PM

想當年我第一份長工,做左1年
無通知公司情況下 突然離職, 一樣收到律師信,
當時年紀細 不懂規矩 , 最後只能賠了一個月薪金.

作者: chichi123456789    時間: 2019-5-21 09:28 PM

引用:

樓主..您擺明明明知當唔知
點解咁傻唔俾通知金就走人..三個月通知期..您職位都唔低
拿拿聲搞好佢啦.. 唔好因小失大
作者: kenluk0206    時間: 2019-5-21 10:19 PM

唔比咪勞資審裁處囉,輸咗唔比咪出財物扣押令囉,甘如果你無車無樓住公屋,銀行戶口長期要問同事入多幾蚊先攞到100蚊出黎既,好似我甘,甘確實係唔洗理佢,否則就……
作者: 招財貓888    時間: 2019-5-21 10:21 PM

......

作者: 灣仔上班人    時間: 2019-5-21 10:51 PM

引用:
原帖由 樹上花色樓主 於 2019-5-21 08:05 PM 發表

有時不是對方話幾多就要俾幾多。係跟法例,不是跟合约。 ...
雙方簽咗僱佣合約,通知期為三個月。佢即炒你就要即賠三個月,你自己辭職就唔水洗跟,自己決定一個月就可以。

咁份僱佣合約簽呢做樣的嘛?
作者: 半夜純情的腳指    時間: 2019-5-21 11:16 PM

引用:
原帖由 樹上花色樓主 於 2019-5-21 07:28 PM 發表

官一定跟合約啦!無得偏幫
作者: 半夜純情的腳指    時間: 2019-5-21 11:19 PM

引用:

你都十分十分無責任心,我係老闆,一定追究到底,唔係小氣,呢D叫威信。
作者: 樹上花色樓主    時間: 2019-5-21 11:23 PM

引用:
原帖由 半夜純情的腳指 於 2019-5-21 11:16 PM 發表

我由舉ㄧ個例子。
有ㄧ個人在ㄧ間公司工作十個月被解僱。當初見工合約寫明做滿ㄧ年就有十二天大假。那麽做了十個月離職,他有没有大假補償。
作者: 遁地盒仔    時間: 2019-5-21 11:36 PM

引用:

Senior Executive要半年通知期添,不過你D窮哩做慣低等工,未聼過唔出奇
作者: 半夜純情的腳指    時間: 2019-5-21 11:37 PM

引用:
原帖由 樹上花色樓主 於 2019-5-21 11:23 PM 發表

我由舉ㄧ個例子。
有ㄧ個人在ㄧ間公司工作十個月被解僱。當初見工合約寫明做滿ㄧ年就有十二天大假。那麽做了十個月離職,他有没有大假補償。
要按比例比,因勞工處法例規定,所有雇傭合約,不得凌駕勞工法例。但至於試用期後代通知期或代通知金,勞工法例規定,如雇傭合約沒有寫上,不能少於一個月,如雇傭合約寫上,就跟雇傭合約。
這就是法例了。

作者: Vder    時間: 2019-5-21 11:42 PM

還錢啦
作者: 招財貓888    時間: 2019-5-21 11:47 PM

.....

作者: samsonwilliams    時間: 2019-5-22 12:10 AM

引用:
原帖由 kenluk0206 於 2019-5-21 10:19 PM 發表

唔比咪勞資審裁處囉,輸咗唔比咪出財物扣押令囉,甘如果你無車無樓住公屋,銀行戶口長期要問同事入多幾蚊先攞到100蚊出黎既,好似我甘,甘確實係唔洗理佢,否則就…… ...
出律師信即表示會進行民事訴訟。無需要經勞資審裁處。
作者: jayjaylam123    時間: 2019-5-22 03:00 AM

引用:
原帖由 supplier 於 2019-5-21 11:06 AM 發表

如果你真的曠工或無故缺值,咁你前僱主可以通過勞工處判決,如他勝訴,金額少於 $50000 通過小額錢債向你追討,高於 $50000 民事訴訟,唔還申請破產令,如果你在三個月通知期內已在另一公司已上班並獲得報酬,咁就輸緊。 ...
應該係7萬5
作者: 酒店熱情的肚臍    時間: 2019-5-22 03:46 AM

引用:
原帖由 招財貓888 於 2019-5-21 10:21 PM 發表

如果無錢賠會點樣,唔通唔使賠。
冇錢賠會有其他方案,其中一樣可以選擇分期攤還,甚至破產,唔會判你坐監囉

作者: 酒店熱情的肚臍    時間: 2019-5-22 03:47 AM

引用:
原帖由 工廠男 於 2019-5-21 08:49 PM 發表

冇錢賠會有其他方案,其中一樣可以選擇分期攤還,甚至破產,唔會判你坐監囉
作者: 老金馬    時間: 2019-5-22 07:30 AM

引用:
原帖由 專插白痴on膠 於 21/5/2019 12:53 發表

正傻膠! 點解會要坐監???
70年代,伊雷真係坐錢債監。

三個月通知期,你係高層定老千公司呢?

法律上當然輸晒,你可以去得幾盡?會唔會巢爆銀行財仔,計劃破產,揸的士出現金糧,由你决定。
作者: sweetandsour    時間: 2019-5-22 08:06 AM

引用:
原帖由 老金馬 於 2019-5-22 07:30 AM 發表

70年代,伊雷真係坐錢債監。

三個月通知期,你係高層定老千公司呢?

法律上當然輸晒,你可以去得幾盡?會唔會巢爆銀行財仔,計劃破產,揸的士出現金糧,由你决定。 ...
老伯,錢債監之后巳取消了。
作者: kenluk0206    時間: 2019-5-22 08:30 AM

引用:
原帖由 samsonwilliams 於 2019-5-22 12:10 AM 發表

出律師信即表示會進行民事訴訟。無需要經勞資審裁處。
第一,相對普通民事訴訟,勞審處有排期快通免請律師及訟費低的優點,第二,民事訴訟有裁決後要強制執行都係財物扣押令!
所以最後都係殊途同歸!好少機會申請你破產的,除非拖欠金額好大!

作者: 丹辰子    時間: 2019-5-22 08:42 AM

引用:

係75000
作者: 丹辰子    時間: 2019-5-22 08:54 AM

引用:
原帖由 招財貓888 於 2019-5-21 10:21 PM 發表

如果無錢賠會點樣,唔通唔使賠。
告到你破產  但如果你有欺詐成份 就有機會係刑事
作者: 234282    時間: 2019-5-22 08:54 AM

引用:
原帖由 batmanjl_27 於 2019-5-20 10:59 PM 發表

嘩, 你都幾L PK wor,請著你都真係慘
呢的咁冇責任一定係黃屍,block咗先,正一人渣。
作者: 丹辰子    時間: 2019-5-22 08:54 AM

引用:
原帖由 半夜純情的腳指 於 2019-5-21 11:16 PM 發表

合約略寫就係跟合約 有d公司通知係半年tim 唔通又唔洗跟?
作者: cityyear3    時間: 2019-5-22 09:42 AM

引用:

3個月,幾皮野,真係好值得搵律師告 7 你喎.............   
作者: 半夜純情的腳指    時間: 2019-5-22 09:43 AM

引用:
原帖由 工廠男 於 2019-5-21 08:49 PM 發表

唔係,我見過好多為被告,小額錢債務案唔出庭,當冇事發生,最後判決為不出庭答辨而敗訴,被告一直唔肯賠錢,但被告會根據判決付款限期日開始,會以複息計上去,直到原訴人申請執達吏,去你屋企,或被告為公司或法人,就去辦事處封地方清盤,如果你沒有地址,就申請你破產。
作者: cityyear3    時間: 2019-5-22 09:45 AM

引用:
原帖由 kenluk0206 於 2019-5-22 08:30 AM 發表

第一,相對普通民事訴訟,勞審處有排期快通免請律師及訟費低的優點,第二,民事訴訟有裁決後要強制執行都係財物扣押令!
所以最後都係殊途同歸!好少機會申請你破產的,除非拖欠金額好大! ...
勞工處係處理欠薪,
員工違反合約要賠錢,係欠債,所以僱主要民事訴訟
作者: 半夜純情的腳指    時間: 2019-5-22 09:49 AM

引用:
原帖由 丹辰子 於 2019-5-22 08:54 AM 發表

合約略寫就係跟合約 有d公司通知係半年tim 唔通又唔洗跟?
對呀!所以於試用期後代通知期或代通知金,勞工法例規定,如雇傭合約沒有寫上,不能少於一個月,如雇傭合約寫上,就跟雇傭合約。
這就是法例了。
作者: cityyear3    時間: 2019-5-22 12:39 PM

引用:

一係搵律師朋友問下,一係用D似是而非既理據,
一定要覆

到時開庭,人地話你唔回覆,非常唔合作,個官印象一定差,
最 worst case 可以claim埋對方律師費,訟費庭費(可以判懲罰性),加埋遠超3 個月
作者: cityyear3    時間: 2019-5-22 12:43 PM

最好拎哂D合約,返工出糧文件去問下勞工處勞資關係科https://www.labour.gov.hk/tc/tele/lr1.htm
作者: kbmmb2    時間: 2019-5-22 01:29 PM

一定要告,殺一儆百,唔係個個甘pk走左去仲得了
作者: 樹上花色樓主    時間: 2019-5-22 02:05 PM

引用:
原帖由 灣仔上班人 於 2019-5-21 10:51 PM 發表

雙方簽咗僱佣合約,通知期為三個月。佢即炒你就要即賠三個月,你自己辭職就唔水洗跟,自己決定一個月就可以。

咁份僱佣合約簽呢做樣的嘛?
説得白ㄧ奌,合约是死、人是活的。
若有心唔做。千萬不可推工。扮儍仔、失踪三、两天。再返工。若老細冇反應。就返吓遲到、早走。若大公司實出警告信,出夠三封就可解僱。毋需通知。
以上此招、在ㄧ些充滿辦公室政治最適用。
作者: 工廠男    時間: 2019-5-22 02:21 PM

引用:
原帖由 酒店熱情的肚臍 於 2019-5-22 03:47 AM 發表

多謝解答。
作者: 工廠男    時間: 2019-5-22 02:23 PM

引用:
原帖由 半夜純情的腳指 於 2019-5-22 09:43 AM 發表

唔係,我見過好多為被告,小額錢債務案唔出庭,當冇事發生,最後判決為不出庭答辨而敗訴,被告一直唔肯賠錢,但被告會根據判決付款限期日開始,會以複息計上去,直到原訴人申請執達吏,去你屋企,或被告為公司或法人,就去辦事處封地方清盤,如果你沒有地址,就申請你破產。 ...
明白。
作者: samsonwilliams    時間: 2019-5-22 04:21 PM

[quote]原帖由 kenluk0206 於 2019-5-22 08:30 AM 發表

(第一,相對普通民事訴訟,勞審處有排期快通免請律師及訟費低的優點)

公司有權不出席勞資庭。就算公司缺席聆訊,
勞資庭只有判決書,沒有執行權,最終都是民事。
樓主三個薪金相信超過十萬,加上雙方律師,堂費若50萬,
公司為了威信金銭絕對沒有問題,且勝數達99%, 樓主一輸,
分分鐘破產連本身份工都無(因現任僱主亦會考慮樓主操守)
樓主帶出一個問題,如果公司無理解僱而不發代通知金,大家一定說僱主無良。
反之樓主不辭而別,竟然有人說無需理會公司。不知所謂。
作者: Wai7412002    時間: 2019-5-22 05:54 PM

你都幾冇責任心,抵你地,合約寫明你輸硬,換轉你老細即刻炒你唔比代通知金你追唔追返佢
作者: 酒店熱情的肚臍    時間: 2019-5-22 06:32 PM

引用:
原帖由 cityyear3 於 2019-5-22 09:45 AM 發表

勞工處係處理欠薪,
員工違反合約要賠錢,係欠債,所以僱主要民事訴訟
都唔一定只處理欠薪架,我就係見過有公司去處功署告個員工,處功署就會出信約勞資相方一齊出席,個case因爲個員工,冇比通知即時離職走左,事後本來果員工同公司傾左,大家算數當冇事,點知後來可能間公司條氣唔順竟然走去勞工處攪個員工,員工當初淨係口頭承諾,冇証冇據,個女仔可能又年輕冇經驗啦,當然輸啦,咁補返一個月比公司,但佢話一次過攞唔出,所以勞工署建議可分期,萬零蚊都分到12個月呀。
作者: 床下粗俗的樓主    時間: 2019-5-22 06:36 PM

引用:

爭人錢要坐監