標題: 柴油私家車........大家一齊入嚟討論下 [打印本頁]

作者: ckt036.kongking    時間: 2019-6-18 03:35 PM     標題: 柴油私家車........大家一齊入嚟討論下

因為認識有好多外國朋友話柴油私家車好早已經研發
除左慳油及油錢平之外
仲有好多優點
小弟是新手上路
對柴油私家車款式一概不懂
因此小弟想問下各位師兄師姐有啲乜嘢平靚正嘅柴油私家車款式分享及分享渣柴油私家車達心得
作者: ckt036.kongking    時間: 2019-6-19 06:15 AM

唔該
作者: 焗豬扒意粉    時間: 2019-6-19 07:17 AM

心得就無,我有一架七人車,一架柴油私家車,同一路程,七人車每星期入一缸油,每次六百幾,柴油車大約20日入一缸,每次大約四百
我覺得柴油車好力,慳油,不過每年牌費貴少少

作者: ckt036.kongking    時間: 2019-6-19 07:21 AM

每年牌費幾多
作者: 樓下野生的腰部    時間: 2019-6-19 08:58 AM

作者: mugqq    時間: 2019-6-19 09:03 AM

柴油私家車普遍比汽油私家車貴30%車價, 要日日跑長途先有著數, 如果係假日車, 買1500cc turbo
車已經好夠用
作者: fto94    時間: 2019-6-19 09:08 AM

當柴與汽同價或超越.. 點睇 ?
作者: leoso100758    時間: 2019-6-19 09:13 AM

如果你想買新柴油車就可以放棄.香港轉左新要求,新車出唔到牌
我有一架jazz 一架bmw x1 18d 如果你多用車先諗買二手柴油車,扣埋油卡大約$0.25/KM
引擎出面聽會嘈d,因扭力大起步會快但行順左會慢過汽油車
其實柴油車款同牌子唔多,睇你想要suv定房車款先
利申x1都新車兩年暫時空間油耗維修都好滿意,冇咩大問題
勤換油同油渣隔,唔好比油缸太少油就ok
作者: mugqq    時間: 2019-6-19 09:27 AM

引用:
原帖由 fto94 於 2019-6-19 09:08 AM 發表

當柴與汽同價或超越.. 點睇 ?
歐洲已經係汽油柴油同價
作者: fto94    時間: 2019-6-19 09:57 AM

HK氣候/交通/無保養維L frd.. 合用嗎 ?  
作者: dudehk    時間: 2019-6-19 10:26 AM

只有二手市場搵,普遍貴過電油車,我2200 cc牌費只係比電油車多千幾唔係乜嘢問題,但每次入油我就好滿足平好多

作者: tonywong888    時間: 2019-6-19 10:55 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: stevechau55    時間: 2019-6-19 11:19 AM

優點睇你開邊瓣既JE, 你行市區多又粗咪, 咁柴油私家車就真係無得頂既~
但一來而家已經唔會有新車賣, 除非你買2號牌當私家車用, 咁就另計啦
想買2手真係無邊個款稱得上平靚正, 架架柴油私家車多數都粗咪咁用, 但又比起同款汽油貴一大截, 個別款直頭2手當新車咁賣......淨係拎個差價去入油, 假日車都要用返4-5年先回到本, 咁仲要睇埋越多咪數就越常要注意保養既日後問題, 唔係好多柴油2手私家車算吸引囉~
作者: mj23sp33    時間: 2019-6-19 11:26 AM

引用:
原帖由 ckt036.kongking 於 2019-6-18 03:35 PM 發表

除左慳油及油錢平之外
仲有好多優點
小弟是新手上路
因此小弟想問下各位師兄師姐有啲乜嘢平靚正嘅柴油私家車款式分享及分享渣柴油私家車達人心得 ...
香港已經再冇柴油私家車出,想平?死心吧
作者: ED1988    時間: 2019-6-19 05:10 PM

引用:
原帖由 ckt036.kongking 於 2019-6-18 03:35 PM 發表

除左慳油及油錢平之外
仲有好多優點
小弟是新手上路
因此小弟想問下各位師兄師姐有啲乜嘢平靚正嘅柴油私家車款式分享及分享渣柴油私家車達人心得 ...
傳統油渣都係高污染,不過十靚年前話油渣engine有大進步,污染少過電油,全世界都忽然多左好多油渣私家車,近幾年又話油渣carbon emission少左,但其他更有害的排放仍多過電油,所以全世界又垃閘。
作者: 果個綠色OL    時間: 2019-6-19 07:30 PM

作者: 雙十一    時間: 2019-6-19 07:46 PM

柴油車係唔適合行短途, DPF 出咗事,保用係唔包的
作者: 新用户    時間: 2019-6-19 07:52 PM

引用:
原帖由 ED1988 於 2019-6-19 05:10 PM 發表

傳統油渣都係高污染,不過十靚年前話油渣engine有大進步,污染少過電油,全世界都忽然多左好多油渣私家車,近幾年又話油渣carbon emission少左,但其他更有害的排放仍多過電油,所以全世界又垃閘。 ...
用油渣唔係高污染
只要保養得宜,油渣比電油污染更少
不過油渣車多數係商用車,為慳成本而缺乏保養
引至以為油渣污染嚴重
作者: HungAlex1234    時間: 2019-6-19 09:04 PM

玩四驅,梗係柴油好啦
作者: baggio_1918    時間: 2019-6-19 11:15 PM

依家要入新車,惟有揀2仔嗰啲Van,雖然有啲真喺幾正,但又有15年死期
作者: eric8688    時間: 2019-6-19 11:41 PM

BMW 520 D
入爆油折實 $480
行咗1090公里
作者: ED1988    時間: 2019-6-20 09:40 AM

引用:
原帖由 新用户 於 2019-6-19 07:52 PM 發表

用油渣唔係高污染
只要保養得宜,油渣比電油污染更少
不過油渣車多數係商用車,為慳成本而缺乏保養
引至以為油渣污染嚴重
http://theconversation.com/fact-check-are-diesel-cars-really-more-polluting-than-petrol-cars-76241
Even well maintained new diesel cars are still slightly more polluting then petrol cars. (From Mayor of London and an associate professor in civil and structural engineering, Trinity College Dublin (dont ask me why a civil and structural engineering professor, not a meachnical engineering professor is commenting on this))
And even England finds it is hard to maintain the diesel engine at low emission, HK will be worse.
作者: jm350    時間: 2019-6-20 09:55 AM

引用:
原帖由 ED1988 於 2019-6-19 05:10 PM 發表

傳統油渣都係高污染,不過十靚年前話油渣engine有大進步,污染少過電油,全世界都忽然多左好多油渣私家車,近幾年又話油渣carbon emission少左,但其他更有害的排放仍多過電油,所以全世界又垃閘。 ...
全世界又垃閘: 請問是那些地方呀。
作者: dudehk    時間: 2019-6-20 10:19 AM

引用:
原帖由 baggio_1918 於 2019-6-19 11:15 PM 發表

依家要入新車,惟有揀2仔嗰啲Van,雖然有啲真喺幾正,但又有15年死期
如果攞嚟做私家車,相信冇幾多人會揸到15年,有冇死期分別唔大,2牌煩在每年要驗車
作者: stevechau55    時間: 2019-6-20 11:40 AM

引用:
原帖由 dudehk 於 2019-6-20 10:19 AM 發表

如果攞嚟做私家車,相信冇幾多人會揸到15年,有冇死期分別唔大,2牌煩在每年要驗車
仲要好似話2牌驗車嚴緊過私家車TIM~
作者: Car-lover^^    時間: 2019-6-20 01:10 PM

最近都多佐人出KIA 部新柴油5座四驅版sorento,貪佢同7座私家車版外型接近一樣,2號牌扮私家車咁揸~
作者: 新用户    時間: 2019-6-20 01:26 PM

引用:
原帖由 ED1988 於 2019-6-20 09:40 AM 發表

http://theconversation.com/fact- ... n-petrol-cars-76241
Even well maintained new diesel cars are still slightly more polluting then petrol cars. (From M ...
你睇呢D報告?

唔同條件下做測試,可以有唔同結果。

油渣比較少污染,因為油渣係次级產品
作者: ED1988    時間: 2019-6-20 01:54 PM

引用:
原帖由 jm350 於 2019-6-20 09:55 AM 發表

全世界又垃閘: 請問是那些地方呀。
Diesel cars BANNED - Three major European cities to remove them from the roads
https://www.express.co.uk/life-style/cars/1060112/diesel-cars-ban-Europe-EU-Madrid-Paris-Brussels
作者: yuentinlong    時間: 2019-6-20 04:57 PM

揸得車我理西得佢多唔多排放, 地球點點點... 不如唔好揸
同款同級, 柴油起圍好力到不得了, 汽油版仲要慢慢等上轉, 坐滿人更大分別
當然 你要主力黎慳油就買平價電車算啦... 當然本身買左柴既慳油又超好力係爽到不行.
但二手市埸極貴又係事實. 所以只可以講 鍾意起圍個種感覺 就好抵玩. 要慳油就算數吧
作者: 真。芳香的筍盤    時間: 2019-6-21 02:30 AM

柴油車本質上已經係代表cheap, period!
作者: s.s.san    時間: 2019-6-21 02:45 AM

320D自用,1缸油$400行1000公里
作者: stevechau55    時間: 2019-6-21 11:02 AM

引用:
原帖由 Car-lover^^ 於 2019-6-20 01:10 PM 發表

最近都多佐人出KIA 部新柴油5座四驅版sorento,貪佢同7座私家車版外型接近一樣,2號牌扮私家車咁揸~
最重要係平, 唔止油錢平, 係除左保險之外既野都平~