標題: [遊記分享] 2019仲夏河口湖富士頂上伊豆半島 [打印本頁]

作者: tucuxi    時間: 2019-8-22 05:32 PM     標題: 2019仲夏河口湖富士頂上伊豆半島

公私兩忙, 大概 3 萬年無入嚟日板.  不過近幾年除咗去日本滑雪外, 其實每年都仲有去一兩次日本.

早兩星期兩公婆撇低兩個女去咗日本一趟, 今次係河口湖出發, 先睇河口湖祭 (可惜太忙無睇清楚花火地點, 傻傻地喺酒店等背景係富士山嘅花火, 結果九成九唔啱位)

之後去咗富士登頂

喺本八合目過夜時見到北斗七星

"御來光" 日出

最後喺伊豆半豆匆匆打咗個轉

睇埋按針祭海の花火大会

然後返東京行街, 喺御茶ノ水買咗啲過季特價滑雪嘢, 就返香港.

作者: tucuxi    時間: 2019-8-22 05:34 PM

喺伊豆有幾餐喺温泉旅館食得唔錯:

晚餐一:

早餐一:

作者: tucuxi    時間: 2019-8-22 05:35 PM

晚餐二:

早餐二:

作者: tucuxi    時間: 2019-8-22 05:37 PM

當然仲有其他嘢, 例如河口湖周邊仲去咗下吉田市, 富岳風穴, 鳴沢冰穴, 船津胎內樹形, 紅葉台, 天上山公園, 花の都公園, 山中湖等, 伊豆半島亦去咗唔同地方, 亦想夏天帶埋兩個女再去玩深入啲伊豆半島, 東京自由が丘去咗 Peter Rabbit Cafe 等.

另附富士山燒印金剛杖

大概簡報完畢, 多謝收看.

作者: Melay    時間: 2019-8-22 05:58 PM

支持好爸爸
作者: tucuxi    時間: 2019-8-22 06:11 PM

引用:
原帖由 Melay 於 2019-8-22 05:58 PM 發表

支持好爸爸
多謝me總記得.

me總係其中一個吸引我嘗試富士登頂嘅師姐, 謝謝.
作者: 里安納度比卡蕉    時間: 2019-8-22 06:22 PM

d景影得好靚bor, 尤其係北斗七星
作者: tucuxi    時間: 2019-8-22 06:27 PM

引用:
原帖由 里安納度比卡蕉 於 2019-8-22 06:22 PM 發表

d景影得好靚bor, 尤其係北斗七星
謝謝.

我影相無技術, 向來靠器材搭救, 但救極有限.  登富士無經驗, 唔敢帶器材, 啲相更加唔上得檯面, 獻醜了.
作者: julikjh    時間: 2019-8-22 06:34 PM

支持四🐱兄
作者: BONLUI    時間: 2019-8-22 06:36 PM

支持油雞分享
作者: annannleung    時間: 2019-8-22 07:19 PM

支持好爸爸

高手影嘅相好靚呀
作者: iamsister    時間: 2019-8-22 07:23 PM

北斗七星好靚👍🏻
作者: tucuxi    時間: 2019-8-22 07:24 PM

多謝幾位.

話說回來, 其實嗰幾日係風暴喺日本外圍臨近, 大概受外圍下沉氣流影響, 除咗富士山日間常常被雲遮蓋 (但又唔係靚嘅笠雲), 同埋遇到一兩場失魂雨, 其他時間大致都藍天, 連登富士山嗰兩日都只遇過一兩陣雨粉, 所以景靚自然相靚, 算好彩.
作者: dougiewoodie    時間: 2019-8-22 09:58 PM

引用:
原帖由 tucuxi 於 2019-8-22 05:32 PM 發表

公私兩忙, 大概 3 萬年無入嚟日板.  不過近幾年除咗去日本滑雪外, 其實每年都仲有去一兩次日本.

早兩星期兩公婆撇低兩個女去咗日本一趟, 今次係河口湖出發, 先睇河口湖祭 (可惜太忙無睇清楚花火地點, 傻傻地喺酒店等背景係富士山嘅花火, 結果九成九唔啱位)

https://lh3.googleusercontent.com/aCydNGOYUU4rOdaEeQdvI5TStyqQG ...
多謝分享, 文字簡而清 照片亮而麗
作者: Aftt    時間: 2019-8-22 10:22 PM

啲景好靚
作者: bennykwl    時間: 2019-8-23 07:13 AM

支持好爸爸靚相

作者: bunny0729    時間: 2019-8-23 07:26 AM

相片拍攝精美;
謝謝你的分享!
作者: tucuxi    時間: 2019-8-23 09:05 AM

多謝大家 
作者: Duncan_Nadal    時間: 2019-8-23 05:04 PM

支持分享
作者: 真。宇宙的希望    時間: 2019-8-23 07:58 PM

謝分享
作者: sumsum森    時間: 2019-8-23 09:18 PM

支持師兄.
作者: 哥布拉    時間: 2019-8-23 10:51 PM

thk u 分享
作者: suzuki_sze    時間: 2019-8-23 11:31 PM

啲相好靚,謝分享
作者: tucuxi    時間: 2019-8-23 11:43 PM

謝謝森師兄,謝謝大家
作者: DoubtfulSound    時間: 2019-8-24 12:20 AM

引用:
原帖由 tucuxi 於 2019-8-22 17:32 發表

https://lh3.googleusercontent.com/aCydNGOYUU4rOdaEeQdvI5TStyqQG ...
交通點搞呢?
作者: tucuxi    時間: 2019-8-24 12:24 AM

引用:
原帖由 DoubtfulSound 於 2019-8-24 12:20 AM 發表

交通點搞呢?
今次由羽田到河口湖到伊豆半島,我哋都係自駕,返東京先還車。

不過羽田去河口湖有巴士,我哋喺伊豆半島最後一站伊東亦有火車返東京。伊豆半島嘅交通我就無研究了,抱歉。
作者: 阿火~~    時間: 2019-8-24 12:32 AM

引用:
原帖由 tucuxi 於 2019-8-22 05:32 PM 發表

啲海鮮好得,要食既想食既都齊備
作者: tucuxi    時間: 2019-8-24 12:39 AM

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2019-8-24 12:32 AM 發表

啲海鮮好得,要食既想食既都齊備
味道都唔錯添。伊豆半島值得玩深入啲。
作者: 阿火~~    時間: 2019-8-24 01:18 AM

引用:
原帖由 tucuxi 於 2019-8-24 12:39 AM 發表

味道都唔錯添。伊豆半島值得玩深入啲。
小弟從未逗留伊豆,因為的確唔知有咩好玩,當然每人要既野不一,食應該係最吸引之處。
作者: rainy大頭蝦    時間: 2019-8-24 02:18 AM

見倒版頭張煙花相~即刻入黎留言支持四貓

北斗七星御來光~仲有煙花~

繼續等睇靚相
作者: tucuxi    時間: 2019-8-24 06:30 AM

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2019-8-24 01:18 AM 發表

小弟從未逗留伊豆,因為的確唔知有咩好玩,當然每人要既野不一,食應該係最吸引之處。
伊豆半島海岸線長,除咗海產以外,仲有好多海濱景色。我哋今次去咗雲見温泉,鄰近就有上邊好似円月島咁嘅千貫門。另去咗伊東温泉,就係上邊按針祭花火大會嘅地點。伊東有個大海灘,我哋喺伊東嘅時候,市內除咗因花火大會而有穿著浴衣嘅男女外,最多就係穿著泳裝嘅人。

除此以外,西岸駿河灣好天時可見仿佛浮於海面嘅富士山,堂ヶ島一帶有好特別嘅海蝕洞天窓洞,除咗喺地面可以望落去,天氣及海面情況許可的話可以乘船遊覽,又有潮退時先出現嘅連島沙洲,仲有個遠望海水係淺藍色、水清見底、由幾個海島天然組成防波屏障嘅沙灘。

除咗堂ヶ島一帶,其實沿海岸線仲有其他海濱景色可以發掘。

而以河津櫻聞名、但就算無櫻花都有好靚嘅河津七滝嘅河津,亦喺伊豆半島。

伊豆半島温泉資源豐富,上面提及嘅地方,都係温泉鄉,而仲有更多未提及嘅温泉。

我哋係想再去玩多幾日的。
作者: tucuxi    時間: 2019-8-24 06:32 AM

引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2019-8-24 02:18 AM 發表

見倒版頭張煙花相~即刻入黎留言支持四貓

北斗七星御來光~仲有煙花~

繼續等睇靚相
謝謝大蝦。

不過我想放嘅相已經放晒喇, 實在抱歉.
作者: constance1997    時間: 2019-8-24 06:32 AM

so beautiful scene
作者: mal999    時間: 2019-8-24 06:34 AM

引用:

可以講解一下登頂程序嗎?什麽月份最好呢?
作者: tucuxi    時間: 2019-8-24 06:34 AM

引用:
原帖由 constance1997 於 2019-8-24 06:32 AM 發表

so beautiful scene
景色確係好好。

謝謝觀賞。
作者: P72    時間: 2019-8-24 08:20 AM

多謝分享
作者: koo88    時間: 2019-8-24 02:04 PM

正呀,多謝分享
作者: Peiian    時間: 2019-8-24 02:51 PM

最尾張煙花相勁靚!
作者: 異域幼小的盡頭    時間: 2019-8-24 04:47 PM

作者: 阿火~~    時間: 2019-8-24 04:54 PM

引用:
原帖由 tucuxi 於 2019-8-24 06:30 AM 發表

伊豆半島海岸線長,除咗海產以外,仲有好多海濱景色。我哋今次去咗雲見温泉,鄰近就有上邊好似円月島咁嘅千貫門。另去咗伊東温泉,就係上邊按針祭花火大會嘅地點。伊東有個大海灘,我哋喺伊東嘅時候,市內除咗因花火大會而有穿著浴衣嘅男女外,最多就係穿著泳裝嘅人。

除此以外,西岸駿河灣好天時可見仿佛浮於海面嘅富士山,堂ヶ島一帶有好特別嘅海蝕洞天窓洞,除咗喺地面可以望落去,天氣及海面情況許可的話可以乘船遊覽 ...
多謝師兄有心講解
作者: 車站疑惑的天才    時間: 2019-8-24 06:10 PM

作者: thaipaul    時間: 2019-8-24 06:16 PM

感謝分享🙏
作者: ayim    時間: 2019-8-24 10:41 PM

支持
作者: ayim    時間: 2019-8-24 10:41 PM

引用:
原帖由 tucuxi 於 2019-8-22 05:34 PM 發表

喺伊豆有幾餐喺温泉旅館食得唔錯:

晚餐一:

https://lh3.googleusercontent.com/3Q-Ss-KILxRvt9rN83Pi6FzjeKTHrb_reKtTuQQniUGKibHS2WVzem4jTuk2YqZugRzUx9SOs-KQ6kAMNVq_OLI44BaX5W4XI98Vzy9MmPAzzrcUG-akCVU5VOArmDRV7iFB7OGXC3 ...
夕食好豐富
作者: DoubtfulSound    時間: 2019-8-24 10:44 PM

引用:
原帖由 tucuxi 於 2019-8-24 06:30 發表

除此以外,西岸駿河灣好天時可見仿佛浮於海面嘅富士山,堂ヶ島一帶有好特別嘅海蝕洞天窓洞,除咗喺地面可以望落去,天氣及海面情況許可的話可以乘船遊覽 ...
so beautiful!
作者: ailisihomes    時間: 2019-8-24 11:22 PM

樓主系人生勝利組
作者: Monster毛毛    時間: 2019-8-24 11:50 PM

d相影得好靚支持
作者: 別問101    時間: 2019-8-25 12:22 AM

影得好靚
作者: dicmak    時間: 2019-8-25 01:08 PM

參考一下
作者: 雨中小小婆仔    時間: 2019-8-25 01:55 PM

作者: 雨中小小婆仔    時間: 2019-8-25 01:55 PM

作者: 雨中小小婆仔    時間: 2019-8-25 01:57 PM

作者: 雨中小小婆仔    時間: 2019-8-25 01:57 PM

作者: dirtycat99    時間: 2019-8-25 02:14 PM

支持好爸爸同愛妻河口湖sweet sweet 之旅!D相好正!
作者: Melay    時間: 2019-8-25 04:51 PM

引用:

冇3萬年咁耐

有圖有真相

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-8-25 04:51 PM, 97.08 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 車站野生的牛    時間: 2019-8-26 04:44 AM

引用:

謝謝分享
作者: lookoutlook    時間: 2019-8-26 09:45 AM

作者: 韓風巨大的烈女    時間: 2019-8-26 10:15 AM

作者: 純情的賤嘴    時間: 2019-8-26 03:24 PM

作者: 核心謝皮的主題    時間: 2019-8-26 03:26 PM

作者: 萬家滴滴貓奴    時間: 2019-8-27 01:11 AM

景好靚呀 😍
作者: koyo_toya    時間: 2019-8-27 01:55 AM

我是今年8月初出發,登山初哥就挑戰富士山,可惜相機弱影唔到星星,生活在香港都市人真的被眼前滿天星海吸引著,上山容易下山難,下山路就好像行不完似的.....

作者: mandic    時間: 2019-8-27 09:58 AM

師兄,請問晚餐是伊豆那一間酒店的呢??

謝謝
作者: tucuxi    時間: 2019-8-27 11:47 AM

引用:
原帖由 mal999 於 2019-8-24 06:34 AM 發表

可以講解一下登頂程序嗎?什麽月份最好呢?
好多師兄師姐都登過頂, 有師兄師姐登頂超過一次, 板上應該歷來有唔少呢類分享.

富士登頂較多係 7 月初至 9 月中, 山上較少積雪, 天氣情況較適合登頂, 沿路嘅各種設施, 大多亦只喺呢段時間開放.  其他時間要登頂的話, 沿路支援少好多, 難啲危險啲.

登頂主要有四條路徑, 我哋今次係搭車去到吉田路線嘅五合目.  一般建議因為體力同適應較高海拔, 因此唔好彈丸登山, 即係即日來回, 所以通常會喺山上嘅山小屋過一晚.  山小屋通常設備比較簡陋, 有洗手間而無淋浴設施, 除咗少數有個室或半個室, 即係類似獨立房外, 大部份都係同其他人排排瞓, 我哋今次就喺一個約六呎乘八呎嘅上格床, 瞓咗六個人, 另通常住宿嘅山小屋有提供簡單夕食朝食, 叉電就未必有, 我哋住呢間就只有幾個共用嘅插頭.

我哋今次住喺本八合目, 我覺得都適合, 第一日約 10:30 左右到五合目, 逛咗陣當適應高度, 同埋買支金剛杖, 一人俾 1000 円富士山保全協力金當買個年年不同嘅紀念牌仔, 約 11:40 起行, 沿路經過每一間山小屋都同金剛杖燒印 (有啲山小屋 300 円一個印, 有啲可以 500 円兩個唔同嘅印), 有需要就買啲嘢飲 (大部份山小屋有嘢飲, 小食, 有啲有熱食例如飯麵等, 仲有罐裝氧氣), 或者去洗手間 (全部要自律俾錢, 約 200 円), 結果共用咗 5 小時 45 分, 即5:30 前到達本八合目.  上山多數係碎石路, 或者需要以手借力攀上嘅路段, 臨近山小屋就有時有樓梯, 我用一支金剛杖, 加一支行山杖, 我家大人就用兩支行山杖.

唔少人會半夜起身登頂, 喺富士頂上睇御來光日出, 半夜兩點幾, 約七八成日離開山小屋, 其實到嗰陣我先瞓到.  吉田路線山小屋都向東, 所以我哋向來計劃都係第二朝睇埋日出再食埋早餐, 約 6:30 先出發, 由本八合目登頂, 慢慢行加上有啲路段人多排隊, 約用 2 小時, 登頂後喺久須志神社燒最後一個印, 休息一下, 再喺山頂鉢巡, 即係繞山頂火山後一周, 喺山頂郵便局寄名信片, 經過最高點剣ヶ峰等, 行下休息下, 又花咗 3 個鐘, 最後沿返吉田路線, 返本八合目嘅山小屋食嘢, 再落山, 呢一日共用咗約 9 小時 15 分, 4 點前返到五合目, 再行下五合目先搭車走, 返到停車場攞車, 去買生果, 返到河口湖住宿地方都約 6 點了.  落山主要係碎石路.

所以第一日行多少少, 住高啲, 第二日時間就充裕啲.

我平時唔算做好多運動, 行完兩日, 無肌肉痛, 不過大概因為我喺香港呢個海濱城市生長, 無幾可去高海拔地方, 所以臨近 3 千米高時, 要放慢一啲動作, 否則較易氣喘.  但因為有啲路段較窄, 尤其要用手借力嗰啲地方, 所以為免阻人, 我都係正常速度行過咗窄嘅路段, 喺闊啲嘅地方先抖順條氣, 行下抖下咁.

另外係衣著, 第一日我主要係一件短袖快乾衫, 長防水褲, 厚運動襪, 防水高筒行山鞋, 另有一個腳套包住褲腳同鞋, 避免砂同碎石走入鞋入面, 同埋太陽眼鏡, 闊邊太陽帽.  到本八合目高度超過 3000 米, 溫度比地面低咗約 20 度, 所以加咗 fleece 外套同風褸.  

第二朝換咗長袖較厚身快乾衫, 厚身防水褲.

有帶薄保溫手套, 不過只係戴咗一陣, 主要係要用手借力嘅路段用.

我哋有帶雨褸, 不過好好彩, 登山落山除咗遇過一兩陣好短暫好細嘅雨粉, 都無落雨.  背囊嘅 rain cover 亦無用過, 防水袋亦只係裝污糟衫褲同垃圾.

記得山上垃圾自己帶走.

同埋防曬好重要, 防曬好重要, 防曬好重要.

簡單講我哋今次經驗就係咁, 詳細嘅請參考其他師兄師姐分享, 或者參考呢個網頁: http://www.fujisan-climb.jp/

另吉田路線山小屋空室情況可以參考呢個網頁: http://mtfuji.jpn.org/

作者: tucuxi    時間: 2019-8-27 11:54 AM

引用:
原帖由 Melay 於 2019-8-25 04:51 PM 發表

冇3萬年咁耐

有圖有真相

大師姐好記性.  原來半年前我仲有睇帖, 無 3 萬年咁耐.  不過對上一次可以由頭追到尾嘅帖, 應該就真係好耐了.
作者: tucuxi    時間: 2019-8-27 11:56 AM

引用:
原帖由 koyo_toya 於 2019-8-27 01:55 AM 發表

我是今年8月初出發,登山初哥就挑戰富士山,可惜相機弱影唔到星星,生活在香港都市人真的被眼前滿天星海吸引著,上山容易下山難,下山路就好像行不完似的..... ...
我都係 8 月初呢.  落山條路確係好似行極唔完.
作者: tucuxi    時間: 2019-8-27 11:57 AM

引用:
原帖由 mandic 於 2019-8-27 09:58 AM 發表

師兄,請問晚餐是伊豆那一間酒店的呢??

謝謝
伊豆半島嗰兩晚, 第一間係雲見温泉 かわいいお宿 雲見園, 第二間係伊東温泉 陽気館.
作者: tucuxi    時間: 2019-8-27 11:57 AM

多謝其他師兄師姐欣賞支持.
作者: Melay    時間: 2019-8-27 03:16 PM

引用:
原帖由 tucuxi 於 2019-8-27 11:54 AM 發表

大師姐好記性.  原來半年前我仲有睇帖, 無 3 萬年咁耐.  不過對上一次可以由頭追到尾嘅帖, 應該就真係好耐了.
我知我知因為你改咗追其他嘢分唔到身
作者: autovolok    時間: 2019-8-27 07:49 PM

引用:

原來呢版都有富士登山遊記,支持,支持!

呢排睇緊另一個最近很熱的討論區的旅遊帖,人地同一時間就有4個帖講富士登山,比這裡熱鬧很多:
[劇!毒 !慎入]帶女去富士山頂!--- 呢個帖寫得很有趣
[長氣多圖][不爛尾] 山梨富士山登頂之旅
其中一個是直播:
獨遊東京加富士山 23/8-28/8 LIVE 你講我去
還有幫助第一次登山人士的帖:
[你問我答]上年去完富士山,有咩行前準備唔識可以係度問

依家日遊版變得好靜,好懷念以前熱熱鬧鬧的情況
作者: koyo_toya    時間: 2019-8-28 01:52 AM

登山小木屋我是住白雲莊. 旅程是跟日本當地旅行社選擇只有上述同元祖屋,在八合目後每次要上洗手間是要付錢的200~300日圓(自發畀) 木屋裡面就是很簡陋只有碌架床同薄綿被. 環境很嘈抄,整晚你會聽見國語 日語 同廣東話的談話和鼻寒聲夾雜,6點就休息12點半出發. 整個旅程我都有導遊帶領比較安心.樓主我是8月7日上山,還有我上劍峰要另加1000日圓即課帶領.....天氣很好, 旅程都很順利之後我去了令和第一個comic market .
作者: tucuxi    時間: 2019-8-28 09:57 AM

引用:
原帖由 Melay 於 2019-8-27 03:16 PM 發表

我知我知因為你改咗追其他嘢分唔到身
調咗工作崗位後忙咗好多, 連今次旅行都準備不足, 例如河口湖祭花火大會就無研究放花火嘅地點, 以致放花火時仲喺房, 而房幾乎睇唔到咁滯.
作者: tucuxi    時間: 2019-8-28 09:59 AM

引用:
原帖由 autovolok 於 2019-8-27 07:49 PM 發表

原來呢版都有富士登山遊記,支持,支持!

呢排睇緊另一個最近很熱的討論區的旅遊帖,人地同一時間就有4個帖講富士登山,比這裡熱鬧很多:
[劇!毒 !慎入]帶女去富士山頂!--- 呢個帖寫得很有趣
[長氣多圖][不爛尾] 山梨富士山登頂之旅
其中一個是直播:
獨遊東京加富士山 23/8-28/8 LIVE 你講我去
還有幫助第一次登山人士的帖:
[你問我答 ...
多謝介紹, 即刻去睇睇.
作者: tucuxi    時間: 2019-8-28 10:12 AM

引用:
原帖由 koyo_toya 於 2019-8-28 01:52 AM 發表

登山小木屋我是住白雲莊. 旅程是跟日本當地旅行社選擇只有上述同元祖屋,在八合目後每次要上洗手間是要付錢的200~300日圓(自發畀) 木屋裡面就是很簡陋只有碌架床同薄綿被. 環境很嘈抄,整晚你會聽見國語 日語 同廣東話的談話和鼻寒聲夾雜,6點就休息12點半出發. 整個旅程我都有導遊帶領比較安心.樓主我是8月7日上山,還有我上劍峰要另加1000日圓即課帶領.....天氣很好, 旅程都很順利之後我去了 ...

我同師兄同一日登山, 唔知有無緣曾喺山上碰面呢.
作者: thankyouso    時間: 2019-8-28 03:46 PM

想請教去富士山登頂會很高難度嗎?  是否要行開山? 普通人可以應付嗎?  Thanks
作者: tucuxi    時間: 2019-8-28 04:04 PM

引用:
原帖由 thankyouso 於 2019-8-28 03:46 PM 發表

想請教去富士山登頂會很高難度嗎?  是否要行開山? 普通人可以應付嗎?  Thanks
um 呢個問題好難答.  我諗富山登頂唔可以算係高難度, 因為大致上都係行山, 唔係爬山.  我中學即係廿幾年前以後都好少行山, 一年都未必行一次, 平常係一星期先 hea 做一個鐘 gym, 跑步頂多跑 10K 而且要跑個幾鐘, 而且已經半年無跑.  另一方面, 登山前一晚我忙緊其他事, 瞓咗約 3 個鐘, 而山上嗰晚瞓唔到, 喺咁嘅狀態下, 吉田路線五合目去本八合目我用咗 5 個幾鐘, 本八合目登頂+鉢巡+落返五合目用咗 9 個幾鐘, 托賴無明顯高山反應, 但臨到差不多 3 千米高時開始易氣喘, 要放慢動作.  行完兩日無肌肉痛.

我家大人比我做多啲運動, 佢上山無喘氣, 所以成日要等我, 但落山佢就肌肉痛, 輪到我等佢.  行完後再輕微痛多一兩日.

而登山當日所見, 有唔少大約小學高年班嘅小朋友都有登頂, 有唔少上落山都行得快過我, 亦有頭髮斑白睇落最少七十歲嘅公公婆婆亦有登頂.

所以我諗裝備充足, 無明顯高山反應下, 應該唔算難應付, 但最好預鬆啲啲時間, 唔好只係預官方網頁上面個時間.

作者: thankyouso    時間: 2019-8-28 04:12 PM

即係全程都係行,而不會太斜而要爬嗎? 我有基本運動量,但無特別行山,最怕是斜到要爬個類.而且我好似聽過日本的小朋友都有登富士山活動,所以感覺吾太難吧.當然係講緊最基本那條路線.

另請問登山和山上住宿使費要多少呢? 另外要預早幾耐訂住宿和是否要預早報名,因我完全沒有概念.Thanks
作者: tucuxi    時間: 2019-8-28 04:21 PM

引用:
原帖由 thankyouso 於 2019-8-28 04:12 PM 發表

即係全程都係行,而不會太斜而要爬嗎? 我有基本運動量,但無特別行山,最怕是斜到要爬個類.而且我好似聽過日本的小朋友都有登富士山活動,所以感覺吾太難吧.當然係講緊最基本那條路線.

另請問登山和山上住宿使費要多少呢? 另外要預早幾耐訂住宿和是否要預早報名,因我完全沒有概念.Thanks ...
以吉田路線來說, 有啲叫 "岩場" 嘅路段, 因為岩石較高, 係有機會要用埋行山杖/手借力.  另鉢巡如果按一般做法順時針行的話, 臨到最高點剣ヶ峰前一段虎の背係一段好斜嘅碎石路.

山小屋嘅價錢, 隨著每間唔同環境, 設備, 膳食, 以至星期幾等, 都有差異, 大約由五六千円到九千円左右.  使費就視乎要去幾多次洗手間 (一次約 200 円), 會唔會燒印 (有啲山小屋 300 円一個印, 有啲有兩個印就 500 円), 買幾多水/飲品等而有差異了.

其他路線嘅情況就要請教其他師兄師姐了.

作者: thankyouso    時間: 2019-8-28 04:31 PM

明白,多謝指點. 我再Google下先.Thanks
作者: thankyouso    時間: 2019-8-28 04:32 PM

BTW,我都好鍾意伊豆.冬天去浸温泉正到爆
作者: koyo_toya    時間: 2019-8-29 02:28 AM

引用:
原帖由 tucuxi 於 2019-8-28 10:12 AM 發表

https://lh3.googleusercontent.com/SHBHy3NUQIheegqx0nkH0Xej0aNrFrlTdU_uaql4J-TdyaH_5Gl9dcl2NI8a_JKVjmuZL-lG4n6XhtrrlxwUhuQRrOR1S7sbo82cabZg890tBRCccQWdAtkM3t872pYnj6AbyUPSWunoj9mkz2KVM9oUNGGEMG3b_7 ...
哈哈~這個就不清楚了. 但這星期天氣實在太好, 從未試過旅程中沒有下雨, 要登富士山其實沒有想像中困難, 事原都是一位女性朋友去過還要帶母親同行, 才激發動力我無理由唔得啩! 這個機會要看你有沒有恆心去做, 去了那麼多次日本為何不上一次日本最據代表性的富士山呢~
作者: 肥膠樽    時間: 2019-8-29 03:42 AM

謝謝分享
作者: 肥膠樽    時間: 2019-8-29 03:42 AM

謝謝分享
作者: 肥膠樽    時間: 2019-8-29 04:05 AM

謝謝分享
作者: Melay    時間: 2019-8-29 07:27 AM

引用:
原帖由 thankyouso 於 2019-8-28 04:31 PM 發表

明白,多謝指點. 我再Google下先.Thanks
建議你加入以下FB群組,必能獲益良多

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-8-29 07:27 AM, 203.88 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 異國王子    時間: 2019-8-29 08:06 AM

引用:

師兄介唔介意透露伊豆溫泉旅館嘅名?
作者: tucuxi    時間: 2019-8-29 10:43 AM

引用:
原帖由 koyo_toya 於 2019-8-29 02:28 AM 發表

哈哈~這個就不清楚了. 但這星期天氣實在太好, 從未試過旅程中沒有下雨, 要登富士山其實沒有想像中困難, 事原都是一位女性朋友去過還要帶母親同行, 才激發動力我無理由唔得啩! 這個機會要看你有沒有恆心去做, 去了那麼多次日本為何不上一次日本最據代表性的富士山呢~ ...
睇怕係熱帶氣旋下沉氣流影響, 除咗好天, 仲好熱添...
作者: tucuxi    時間: 2019-8-29 10:47 AM

引用:
原帖由 Melay 於 2019-8-29 07:27 AM 發表

建議你加入以下FB群組,必能獲益良多

多謝大師姐介紹.

大師姐個富士登山遊記, 都係我嘅收藏之一: https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26028313
作者: tucuxi    時間: 2019-8-29 10:51 AM

引用:
原帖由 異國王子 於 2019-8-29 08:06 AM 發表

師兄介唔介意透露伊豆溫泉旅館嘅名?
唔介意, 之前有提過呢, 一間係雲見温泉 かわいいお宿 雲見園, 另一間係伊東温泉 陽気館
作者: tucuxi    時間: 2019-8-29 11:33 AM

引用:
原帖由 thankyouso 於 2019-8-28 04:32 PM 發表

BTW,我都好鍾意伊豆.冬天去浸温泉正到爆
我好想坐到遊覧船入去堂ヶ島天窓洞

同埋喺乗浜海岸

或者田子瀬浜海岸

等等海水浴場游水.

(以上全部網絡圖片)

作者: 異國王子    時間: 2019-8-29 01:51 PM

引用:
原帖由 tucuxi 於 2019-8-29 10:51 AM 發表

唔介意, 之前有提過呢, 一間係雲見温泉 かわいいお宿 雲見園, 另一間係伊東温泉 陽気館
唔該曬c兄
作者: JOJO.DIO    時間: 2019-8-29 04:03 PM

作者: 鬆弛小小熊    時間: 2019-8-31 09:29 PM

有錢都好想去富士山,靚到呢
作者: 0_C    時間: 2019-9-1 12:25 PM

引用:

支持!

啲相好靚,特別係最後嗰幅構圖及色彩
作者: tucuxi    時間: 2019-9-2 02:54 PM

引用:
原帖由 0_C 於 2019-9-1 12:25 PM 發表

支持!

啲相好靚,特別係最後嗰幅構圖及色彩
謝謝師姐.

最後一張圖係作弊, 係幾張相疊埋一齊的.
作者: tucuxi    時間: 2019-9-2 02:54 PM

多謝上面師兄師姐欣賞.
作者: 0_C    時間: 2019-9-4 01:30 PM

引用:
原帖由 tucuxi 於 2019-9-2 02:54 PM 發表

謝謝師姐.

最後一張圖係作弊, 係幾張相疊埋一齊的.
有心機整

都好靚
作者: DoubtfulSound    時間: 2019-9-8 06:55 PM

引用:
原帖由 tucuxi 於 2019-8-28 16:04 發表

um 呢個問題好難答.  我諗富山登頂唔可以算係高難度, 因為大致上都係行山, 唔係爬山.  我中學即係廿幾年前以後都好少行山, 一年都未必行一次, 平常係一星期先 hea 做一個鐘 gym, 跑步頂多跑 10K 而且要跑個幾鐘, 而且已經半年無跑.  另一方面, 登山前一晚我忙緊其他事, 瞓咗約 3 個鐘, 而山上嗰晚瞓唔到, 喺咁嘅狀態下, 吉田路線五合目去本八合目我用咗 5 個幾鐘, ...
thanks so much
作者: tucuxi    時間: 2019-9-10 12:00 PM

引用:
原帖由 0_C 於 2019-9-4 01:30 PM 發表

有心機整

都好靚
多謝師姐.

其實喺香港我認為放煙花好嘥錢, 仲污染空氣, 所以喺香港我唔會去睇, 連電視播都唔睇, 更唔會去影, 所以真係唔識影.

不過夏天去日本的話, 如果順路, 我卻又會去花火大會.

好矛盾.
作者: tucuxi    時間: 2019-9-10 12:01 PM

引用:
原帖由 DoubtfulSound 於 2019-9-8 06:55 PM 發表

thanks so much
甭客氣.

上面有師兄師姐介紹過一啲討論區及群組, 有更多分享更多資料呢.