標題: 民主只會帶來退步?睇睇當年星加坡李光耀點當面踢爆彭定康! [打印本頁]

作者: bb38    時間: 2019-10-12 01:30 PM     標題: 民主只會帶來退步?睇睇當年星加坡李光耀點當面踢爆彭定康!

https://youtu.be/xMI2LFqwfoY
作者: smart889    時間: 2019-10-12 02:58 PM

證明大部分人都係笨蛋,智者係少數

民主可以話係多頭獨裁,民選出來的議員,利用相同的理念,可以煽動選民,攻擊對手,整治對手,造成不同獨裁者之間的互相攻伐。正如香港的情況,泛民獨裁者攻擊政府,建制比較一盤散沙,獨裁力量較弱,因此形成香港現在的亂局。

作者: ailisihomes    時間: 2019-10-12 03:05 PM

作者: bb38    時間: 2019-10-12 06:44 PM

因為.......................

作者: bb38    時間: 2019-10-12 08:43 PM

引用:
原帖由 ailisihomes 於 2019-10-12 03:05 PM 發表

智者早已洞悉社會發展摡趨勢,為咩好多人不願聽

圖片附件: 1 (6).jpg (2019-10-12 08:43 PM, 63.78 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: esprithk    時間: 2019-10-12 09:12 PM

引用:
原帖由 bb38 於 2019/10/12 13:30 發表

https://youtu.be/kmfm7vmJ0Bs
作者: 無盡白滑的蛋    時間: 2019-10-12 09:35 PM

真高人,看看星州國太民安就知道。
作者: 啊勇    時間: 2019-10-12 09:39 PM

引用:
原帖由 smart889 於 2019-10-12 02:58 PM 發表

呢個就系社會嘅現實
作者: bb38    時間: 2019-10-13 12:01 AM

貢又係
作者: 東方神蜥    時間: 2019-10-13 06:52 AM

作者: tony2318    時間: 2019-10-13 10:07 AM

李光耀直情係神級政治家!
作者: rinilai    時間: 2019-10-13 10:26 AM

當你同香港d白痴討論時,佢地會同你講,星加坡無自由,因為佢地唔食得香口膠😂😂。所以香港人真係好x可憐
作者: rinilai    時間: 2019-10-13 10:28 AM

人地無得食香口膠,不過班可憐蟲就住劏房。
作者: alx604725    時間: 2019-10-13 10:35 AM

到今時今日仲懷緬港英年代的人,根本就完全不了解大不列顛在過去所做的一切是甚麼,懷緬港英年代咪即係支持現屆政府,現屆政府好多都是當年的港英政府的精英份子。
作者: lyretail1969    時間: 2019-10-13 10:37 AM

引用:
原帖由 bb38 於 2019-10-12 01:30 PM 發表

點謂之退步和進步?
作者: denniscwip    時間: 2019-10-13 10:39 AM

英國佬係香港統治百五年係臨走前先講民主?!根本係留個蘇州屎畀港人食。

李光耀就係以過來人去講畀大家知。
作者: 邪神27    時間: 2019-10-13 10:43 AM

有時都幾諷刺。新加坡本身亦有反對黨, 亦有民主民選既制度, 亦都諷刺過中國領導人用老人政治係注定失敗。咁中國又係咪應該聽。
作者: 開心曬未    時間: 2019-10-13 10:48 AM

😂😂星加坡豬潤甘大一舊,真係要乜無乜,好在出左個李光耀,最令人稱道既就係唔搞土地財政,推行人人有屋住既政策,如果唔係都慘過鬼,當年香港🇭🇰董生有心亦都睇到問題所在,但係可惜鬥唔過資本家同班犯民打手,犯民班垃圾真係搞到香港人成世就為左一間房死捱爛捱,呢次反修例亦都係一樣,港式民主,累死全香港
作者: 呼吸也會肥的人    時間: 2019-10-13 10:49 AM

引用:
原帖由 smart889 於 2019-10-12 02:58 PM 發表

所以一向窮人多有錢人好少,如果真民主既話只會變成福利地方。

作者: B2C    時間: 2019-10-13 10:53 AM

去大英博物館逛逛,就會領悟到什麼是英式民主!
作者: 12-12-12    時間: 2019-10-13 10:54 AM

引用:
原帖由 呼吸也會肥的人 於 2019-10-13 10:49 AM 發表

所以一向窮人多有富人好多,如果真民主既話只會變成福利地方。
所以要假民主扮民主
作者: Chris.yukman    時間: 2019-10-13 10:55 AM

你睇拉圾會又啦布
民主同當年共産一樣,都只係理想
作者: 香江人    時間: 2019-10-13 10:59 AM

新加坡與香港同時在6、70年代起步,香港一直壓住新加坡打,遙遙領先新加坡。
97後,香港改為專制,香港才被新加坡超越。
作者: 香江人    時間: 2019-10-13 11:00 AM

講事實,說道理。
唔係吹水。
作者: 晚間藍色腳毛    時間: 2019-10-13 11:00 AM

引用:
原帖由 bb38 於 2019-10-12 01:30 PM 發表
值得思考
作者: gigger2    時間: 2019-10-13 11:01 AM

民主係好 如果冇咁多儍人嘅話
作者: 出入小小主題    時間: 2019-10-13 11:02 AM

作者: 精神病老闆    時間: 2019-10-13 11:03 AM

香港傻人怪人多
作者: 哥布拉    時間: 2019-10-13 11:03 AM

97前有民主咩?一俾香港搞到今日咁嘅環境
作者: 花心大大大少    時間: 2019-10-13 11:07 AM

引用:
原帖由 呼吸也會肥的人 於 2019-10-13 10:49 AM 發表

所以一向窮人多有錢人好少,如果真民主既話只會變成福利地方。
民主就系將大部分人變窮!
作者: bonod    時間: 2019-10-13 11:07 AM

市民無民主意識下推行民主制度只會一敗塗地
正如無智慧的人會將利民的智慧燈柱推倒一樣
作者: 川普愛金正恩    時間: 2019-10-13 11:08 AM

全世界極權國家都係窮鬼
作者: 神行客    時間: 2019-10-13 11:09 AM

引用:
原帖由 rinilai 於 2019-10-13 10:26 AM 發表

當你同香港d白痴討論時,佢地會同你講,星加坡無自由,因為佢地唔食得香口膠😂😂。所以香港人真係好x可憐
咁我寧願永遠唔食香口膠
交多D稅
學新加坡一樣可以安居樂業
都唔要港式自由民煮
作者: winglaw99    時間: 2019-10-13 11:14 AM

引用:
原帖由 rinilai 於 2019-10-13 10:26 AM 發表

星加坡可以食香口膠,只係唔可以販賣(醫療除外) 而矣!
作者: 廚房性感的手機    時間: 2019-10-13 11:14 AM

邏輯上有問題,全世界人類包括中國都全盤西化,即是向日趨落後的民主國家學習?
作者: djimavic    時間: 2019-10-13 11:17 AM

引用:
原帖由 lyretail1969 於 2019-10-13 10:37 AM 發表

點謂之退步和進步?
因為培養咗好多曱甴
作者: launch_date    時間: 2019-10-13 11:20 AM

咁啲中國官家人,應該移民去兄弟國吖⋯⋯北韓,俄羅斯⋯⋯
幾好⋯⋯

為乜事個個移民去民主國家?痴咗?
作者: winglaw99    時間: 2019-10-13 11:20 AM

引用:
原帖由 邪神27 於 2019-10-13 10:43 AM 發表

有時都幾諷刺。新加坡本身亦有反對黨, 亦有民主民選既制度, 亦都諷刺過中國領導人用老人政治係注定失敗。咁中國又係咪應該聽。
你聽漏咗,佢已經講咗全國有幾多人受過教育才能配合民主,所以新加坡有民主係合理。
另外,佢批評嘅係中國老人政治,唔係政治架構……可能係咁,近幾屆中國執政嘅又真係後生咗!
作者: djimavic    時間: 2019-10-13 11:20 AM

引用:
原帖由 香江人 於 2019-10-13 10:59 AM 發表

新加坡與香港同時在6、70年代起步,香港一直壓住新加坡打,遙遙領先新加坡。
對!97後中國比了太大自由飯民,攪風攪雨,才有今天結果。所以五十年不變一早由飯民破壞,恭喜!
作者: winglaw99    時間: 2019-10-13 11:23 AM

引用:
原帖由 香江人 於 2019-10-13 10:59 AM 發表

97後多咗人議事,推咩野都慢過人,甚至推唔到,唔落後至奇!
作者: keung1997    時間: 2019-10-13 11:24 AM

你看而家香港d暴徒!曱甴追求的不是什麼民主,而是無政府狀態!暴徒式民主比獨裁更恐怖。你看伊拉克敘利亞,烏克蘭的情況就是這樣啦。

圖片附件: Screenshot_2019-10-12-16-30-25-0846210854.png (2019-10-13 11:24 AM, 218.04 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: Screenshot_2019-10-09-19-53-06-1353948207.png (2019-10-13 11:24 AM, 361.65 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: Screenshot_2019-10-07-21-38-18-1518573089.png (2019-10-13 11:24 AM, 507.39 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: Screenshot_2019-10-05-15-52-57-1802058362.png (2019-10-13 11:24 AM, 603.16 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: Screenshot_2019-10-05-15-49-13-1872222129.png (2019-10-13 11:24 AM, 752.69 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: sng850    時間: 2019-10-13 11:25 AM

引用:

是因為有班反中亂港泛民拖香港後腳!
作者: 臘鴨皇    時間: 2019-10-13 11:25 AM

引用:
要行星加坡模式政府,首先將所有貪官終身收監先!是旦搵一個中國貪官都解釋唔到佢哋外國仔女啲學費點揾錢交?啲物業點嚟?

作者: remyboy    時間: 2019-10-13 11:27 AM

引用:

睇下英國脫歐就知!

點解政棍仲要誤導市民去脫歐?而且強生仲一定要10月30日硬脫歐?

因為如果再延,歐盟將開始調查英國有錢人丶公司離岸資金。
作者: haoaini    時間: 2019-10-13 11:27 AM

引用:
原帖由 無盡白滑的蛋 於 2019-10-12 09:35 PM 發表

真高人,看看星州國太民安就知道。
1991年,新加坡旅遊局在香港賣廣告。

有心人,自己上網找。

歌詞:
"那里會是個天堂,新加坡!那里滿載愉快笑容,,,,
作者: Hihy    時間: 2019-10-13 11:29 AM

但大陸其實好廣泛使用民主選舉既
作者: Lam517    時間: 2019-10-13 11:30 AM

我認同李光耀, 當你哋認為香港啲垃圾官員可以做到咩
作者: onepunchman101    時間: 2019-10-13 11:31 AM

Simon 嘅 channel 我都睇過好幾次,亦有得益。
最近一輯讀出馬來西亞viewer來信亦講出佢换政府兩年後民主嘅失敗,点出所谓民主好多敗處而好幾点亦與港相同。
作者: 黃絲是下等    時間: 2019-10-13 11:32 AM

是,所以不应有民主和自由要限制,你看祖国和朝鮮便知,沒有民主才能令国家进步
作者: tommy414    時間: 2019-10-13 11:32 AM

引用:
原帖由 ailisihomes 於 2019-10-12 03:05 PM 發表

因愚民只可以爭取民主自由呢啲虛無嘅東西,但係無辦法或能力去支持改善經濟
作者: pps173    時間: 2019-10-13 11:32 AM

引用:
原帖由 alx604725 於 2019-10-13 10:35 AM 發表

到今時今日仲懷緬港英年代的人,根本就完全不了解大不列顛在過去所做的一切是甚麼,懷緬港英年代咪即係支持現屆政府,現屆政府好多都是當年的港英政府的精英份子。 ...
就等於你在大陸生活根本唔知咩叫自由?
甚至你怕自己國家,怕講錯野就會被殺被捕等
作者: tiger115    時間: 2019-10-13 11:34 AM

引用:
原帖由 lyretail1969 於 2019-10-13 10:37 AM 發表

點謂之退步和進步?
不能安居樂業
作者: 黃絲是下等    時間: 2019-10-13 11:34 AM

引用:
原帖由 Hihy 於 2019-10-13 11:29 AM 發表

对,祖国是有民主的
作者: 老婆大大    時間: 2019-10-13 11:35 AM

引用:
原帖由 winglaw99 於 2019-10-13 11:14 AM 發表

我住新加坡24年了,都唔知食幾多香口膠,香口珠了。去旅行後,帶番來就可以了,唔俾賣,就講成唔俾食
作者: ming2399    時間: 2019-10-13 11:35 AM

引用:

試舉出例子
作者: launch_date    時間: 2019-10-13 11:35 AM

引用:
原帖由 djimavic 於 2019-10-13 11:20 發表

對!97後中國比了太大自由飯民,攪風攪雨,才有今天結果。所以五十年不變一早由飯民破壞,恭喜!
97前無人要求民主,係因為官做得好,社會公義廉潔,
市民開心指數高,工作都搏命啲啦

97後⋯⋯股樓呃鳩人,乜都呃鳩人,
你睇今日既警察,你睇三權分立?

英國留低嘅法治,係當年香港成功因素,成為中外跳板都靠呢樣野,
外資唔敢放錢大陸咪放香港囉⋯⋯中港政府唔好好珍惜感恩,仲要攪破壞抹黑

香港民主訴求,係來自不滿政府
作者: tiger115    時間: 2019-10-13 11:36 AM

引用:

肥彭只是三流政客,食米田共
作者: 234282    時間: 2019-10-13 11:37 AM

作者: ricky0060    時間: 2019-10-13 11:40 AM

引用:

樓主番大陸la,留係香港做乜
作者: naivebamboo    時間: 2019-10-13 11:40 AM

引用:

97之前香港係冇民主,冇得選總督,冇終審法院,冇立法會,冇選舉議員,冇反對派別,成個體制類似新加坡,不過都專制過新加坡。97年開始可以選立法會,可以選特首,有泛民主派拉布,所謂的民主真是會帶來內耗,帶來退步
作者: winglaw99    時間: 2019-10-13 11:40 AM

引用:
原帖由 老婆大大 於 2019-10-13 11:35 AM 發表

我住新加坡24年了,都唔知食幾多香口膠,香口珠了。去旅行後,帶番來就可以了,唔俾賣,就講成唔俾食
一般國外人誤解,多年前去過新加坡就知道,因為當年去新加坡旅行必問問題!
作者: Sukidachikan    時間: 2019-10-13 11:41 AM

世界上愚民比智者多很多倍 如果一人一票通常都是能擺弄愚民者勝利 政客很多靠愚弄市民 有楊岳橋叫去衝坐監令人生精采 但真係有很多愚人去衝 當中不乏大學生 大學生通常能獨立思考,但用在今日香港 似乎是諷刺
作者: 樓下原始的弟弟    時間: 2019-10-13 11:41 AM

民主當然好,但唔一定係最好
作者: haoaini    時間: 2019-10-13 11:42 AM

引用:
原帖由 rinilai 於 2019-10-13 10:28 AM 發表

人地無得食香口膠,不過班可憐蟲就住劏房。
犀利。
講中晒要點
作者: winglaw99    時間: 2019-10-13 11:44 AM

引用:
原帖由 launch_date 於 2019-10-13 11:35 AM 發表

英國留低嘅法治,係當年香港成功因素,成為中外跳板都靠呢樣野,
外資唔敢放錢大陸咪放香港囉⋯⋯中港政府唔好好珍惜感恩,仲要攪破壞抹黑

香港民主訴求,係來自不滿政府 ...
咁應該要留低埋官守議員、委任制呢啲安排……
作者: 樓下原始的弟弟    時間: 2019-10-13 11:44 AM

引用:
原帖由 bonod 於 2019-10-13 11:07 AM 發表

市民無民主意識下推行民主制度只會一敗塗地
正如無智慧的人會將利民的智慧燈柱推倒一樣
民主需配合良好教育和道德觀念發展,看來現今的大學生以至香港社會仍未達標
作者: naivebamboo    時間: 2019-10-13 11:45 AM

引用:
原帖由 launch_date 於 2019-10-13 11:35 AM 發表

香港民主訴求,係來自不滿政府 ...
97年要求民主只會被鎮壓,政府,警察,法院,從來一體。可以證明有民生無民主,香港人可以好開心。
97后可以選舉,各派野心家互相斗,都係爭取自己的短期利益,完全被李光耀說中,民生不說退步,至少本來可以做得更好。
作者: 樓下原始的弟弟    時間: 2019-10-13 11:46 AM

引用:
原帖由 花心大大大少 於 2019-10-13 11:07 AM 發表

民主就系將大部分人變窮!
睇當日亞洲四小龍,今日邊個跑出,邊個落後就清楚
作者: 五散人_說不得    時間: 2019-10-13 11:46 AM

當初,黄絲個個都話星加坡好,人人有屋住。。。
但當一知道,一罵政府就會犯法時,就個個都九縮
作者: 天無眼    時間: 2019-10-13 11:47 AM

精采,高質的香港人睇下喇。
作者: 大地之翼    時間: 2019-10-13 11:47 AM

以黃屍曱甴既智商,比自由佢地咪即係害左佢地
作者: naivebamboo    時間: 2019-10-13 11:47 AM

引用:
原帖由 Hihy 於 2019-10-13 11:29 AM 發表

有限的民主,從來不是一人一票選出。類似新加坡都有選舉。
作者: sam1682828    時間: 2019-10-13 11:47 AM

香港只是烏克蘭的翻版,表面民主,實情是內亂不斷,經濟崩潰,只是一個孤島。香港再不止暴制亂,香港就成為烏克蘭2.0,香港市民應全力支持香港警隊嚴正執法,止暴制亂,全力支持香港政府23條立法,驅赶禍港漢奸,全力清潔香港,踢走為反而反的政棍,讓香港政府有效施政,讓香港回復昔日光茫。
作者: RPATPAT    時間: 2019-10-13 11:48 AM

我之前一直都講亞洲區如果要選擇去讀大學一定係去新加坡都好過去澳洲,事實亦證明家長式管治制度下的新加坡市民比香港市民獲得更多
作者: 香港年輕人    時間: 2019-10-13 11:49 AM

智者只屬少數
作者: 20687254    時間: 2019-10-13 11:50 AM

引用:
原帖由 winglaw99 於 2019-10-13 11:14 AM 發表

香港可以學下喎,可以戴口罩,但唔可以販賣(醫療除外),旅行拎返黎當走私

😂😂😂😂😂😂😂
作者: 樓下原始的弟弟    時間: 2019-10-13 11:52 AM

引用:
原帖由 老婆大大 於 2019-10-13 11:35 AM 發表

講真,唔比食香口膠會死咩,唔比食嘢就話啫,班黃屎冇嘢揾嚟拗
作者: 我是一隻小鳥    時間: 2019-10-13 11:52 AM

引用:
統治者的荒言
作者: terry_1911    時間: 2019-10-13 11:53 AM

李光耀,一代偉人
作者: hotsummer77    時間: 2019-10-13 11:55 AM

智者才有遠見
作者: tim30    時間: 2019-10-13 11:55 AM

要民生唔要民主 但香港依家連民生都差 你同人比?
作者: chiwing1028    時間: 2019-10-13 11:56 AM

引用:

哈哈哈,標準黃衛兵說辭
李光耀講得好有道理
殖民時期英國佬從未提供民主或提及會有民主既政制比香港人,但依家D黃衛兵出來搞事,又輪到自己選舉,就出來谷話要比香港民主
李光耀再講,要社會中有大部分人受過高等教育先可能有一人一票,因為佢地知道乜嘢可以做乜嘢唔可以做
換句說話講系人民素質問題,你睇宜家香港,宜家D大學生同當年D大學生,宜家求其一地都係,同當年真係好拼搏先得來既大學生身份唔同,乜嘢要做乜嘢唔做得會傷害人,容不下其他人意見,校長同你對緊話可以用鐳射筆射佢眼,對話完圍住人威脅人撐自己
參照下泰國,紅衫選贏,黃衫出來暴動,黃衫選贏紅衫出來暴動,最後益左軍政府
香港唔配有民主
作者: 696399    時間: 2019-10-13 11:56 AM

現實啲,香港市民質素未達至可以行民主,見今日局面就知,假嘅就信到十足,真嘅就唔想去理解,爆眼女單嘢乜都冇,而被槍傷學生就乜都比你睇,
作者: 前往豐滿的菠菜    時間: 2019-10-13 11:57 AM

用槍炮統治,站在我們頭上柯屎,這樣就是西方的民主?😤😤😤
作者: molittlemo    時間: 2019-10-13 11:57 AM

引用:
原帖由 B2C 於 2019-10-13 10:53 AM 發表

去大英博物館逛逛,就會領悟到什麼是英式民主!
誰大誰惡誰話事囉
作者: cubus    時間: 2019-10-13 11:58 AM

引用:
原帖由 bb38 於 12-10-2019 13:30 發表

圖片附件: 1570939086560.jpg (2019-10-13 11:58 AM, 79.21 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 西九硬硬的樹根    時間: 2019-10-13 11:58 AM

🤣共產極權萬歲,學成龍哥哥話齋,中國人就是要管!
作者: 鑊鑊甘    時間: 2019-10-13 11:59 AM

新加坡國少無資源,生存很困難,為國民爭取更多,總統在國際博奕當中,每步棋也算得很準,當初令人擔心李顯龍也沒有令人失望。
作者: 倉底之蛙    時間: 2019-10-13 12:00 PM

引用:

呢D係狗奴才供奉主子,自我安慰嘅藉口
作者: nickli-em    時間: 2019-10-13 12:01 PM

引用:
獨裁先好嗎?
作者: launch_date    時間: 2019-10-13 12:03 PM

引用:
原帖由 naivebamboo 於 2019-10-13 11:45 發表

97年要求民主只會被鎮壓,政府,警察,法院,從來一體。可以證明有民生無民主,香港人可以好開心。
97后可以選舉,各派野心家互相斗,都係爭取自己的短期利益,完全被李光耀說中,民生不說退步,至少本來可以做得更好。 ...
如果比英國,新加坡管,可能會少啲人要求民主選舉
新加坡真係選舉,都可能選返呢班人

香港?有無人會選cy, 777?
政治架構幾好,你升哂班口腔愛國垃圾做官,
有法不依有乜用?明明飲外國奶水大,就日日搵柒毛沫黑外國⋯⋯
呢啲團隊點可以比佢管?

你睇班警察?似破壞香港,還是保護市民?
作者: foxhode    時間: 2019-10-13 12:04 PM

因為香港小左個似李光耀先生的鐵腕人物,梁振英吾夠硬,可惜葉劉是女人。
作者: 今天的事今晚做    時間: 2019-10-13 12:06 PM

引用:
原帖由 開心曬未 於 2019-10-13 10:48 AM 發表

😂😂星加坡豬潤甘大一舊,真係要乜無乜,好在出左個李光耀,最令人稱道既就係唔搞土地財政,推行人人有屋住既政策,如果唔係都慘過鬼,當年香港🇭🇰董生有心亦都睇到問題所在,但係可惜鬥唔過資本家同班犯民打手,犯民班垃圾真係搞到香港人成世就為左一間房死捱爛捱,呢次反修例亦都係一樣,港式民主,累死全香港 ...
正如今次反修例一樣,唔多唔少喺想攪死明日大嶼
作者: 共產邪教必亡    時間: 2019-10-13 12:08 PM

引用:

共慘黨社會主義核心價值其中也包括民主請解釋

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-10-13 12:08 PM, 31.57 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 英綠    時間: 2019-10-13 12:10 PM

肥彭同老美一樣偽民主。他們的人民實際被騙!
作者: foxhode    時間: 2019-10-13 12:11 PM

李光耀先生這段話應該讓班暴大,黑大,曱大,罷工,武大,毒大學生無地自容
作者: naivebamboo    時間: 2019-10-13 12:12 PM

引用:
原帖由 共產邪教必亡 於 2019-10-13 12:08 PM 發表

共慘黨社會主義核心價值其中也包括民主請解釋
富强即民生排第一,民主第二,冇問題。民生和民主衝突時候選民生。
作者: 半夜硬硬的樹根    時間: 2019-10-13 12:14 PM

李光耀好嘢,眼見的民主有邊方面係民主

作者: 62448958    時間: 2019-10-13 12:17 PM

你睇下英國脫歐公投已經知道,搞成咁樣,幾任首相落台,拖累埋歐洲經濟。
始作俑者是卡梅倫,笫一次蘇格蘭公投已俾佢走甩,佢仲未睇到危機,第二次脫歐再搞公投,以為好民主,點知搞到自己落台,英國亂左咁耐,卡梅倫現在話好懊悔當時搞公投,但己太遲。
作者: 香港勇敢的手袋    時間: 2019-10-13 12:18 PM

引用:
原帖由 開心曬未 於 2019-10-13 10:48 AM 發表

😂😂星加坡豬潤甘大一舊,真係要乜無乜,好在出左個李光耀,最令人稱道既就係唔搞土地財政,推行人人有屋住既政策,如果唔係都慘過鬼,當年香港🇭🇰董生有心亦都睇到問題所在,但係可惜鬥唔過資本家同班犯民打手,犯民班垃圾真係搞到香港人成世就為左一間房死捱爛捱,呢次反修例亦都係一樣,港式民主,累死全香港 ...
個時既地產商已經大到不能倒,俾佢地控制晒,到現時都係,特首根本都話唔到事,要阿爺背後發功,先控制到呢班人,加上泛民同地產商企埋一齊,政府做事就更加綁手綁腳,而家更發展到暴徒亂港,背後都係地產商,黑媒,美,台聯合發動