標題: 不想承認 , 但事實係 ... KOBE其實係夾生扯斷腳筋/滕頭 !!! [打印本頁]

作者: 代北集團    時間: 2019-11-7 09:04 AM     標題: 不想承認 , 但事實係 ... KOBE其實係夾生扯斷腳筋/滕頭 !!!

第一點係阿基里斯腱部份 ...

小弟無找到片 , 但係所有KOBE粉應該都知道 , 佢受傷果一場既流程 :
事實上佢斷腳筋果一下 , 己經係呢一場 , 佢腳筋既第三次唔舒服 ...
我某程度上覺得 , 頭兩次己經係身體上比佢既警告 , 不過佢無聽 ...

而我更加想講既係 , 真真正正壓跨佢既一根稻草--滕頭骨折
影片中其實己經講到明 , 兩大傷患其實係極有關係 ...
因為阿基里斯腱完全復完前 , 唔可以做任何訓練 , 而KOBE係一復原後
就立即打比賽 , 形成KOBE係左腳大小腿都無脆弱下打比賽
(睇片中KOBE左右腳肌肉量既分別 , 就完全感到差距)

就係因為完全無晒肌肉係力量上既支撐 , 所以每一下突如奇來既發力 ,
都係負荷係滕頭上 , 累積左幾個月後 , 滕頭就自己都崩潰埋 ...

我都曾經好祟拜KOBE既 "曼巴精神" ... 不過問題係 ,
如果貫徹 "曼巴精神" , 咁就只能有如KOBE , 或者拓荒ROY既結局 ,
咁係咪應該反思下值唔值得???

https://www.youtube.com/watch?v=t_nwXV3W-bQ&t=244s
作者: 代北集團    時間: 2019-11-7 11:13 AM

講真 , 愛惜自己身體真係好重要 , 呢個就係解KOBE係34碎就大傷 ;
而LBJ到左35碎都仲健健康康 !!!
作者: ddbbb    時間: 2019-11-7 11:16 AM

最爱kobe
作者: kit1kit    時間: 2019-11-7 11:19 AM

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-11-7 11:13 AM 發表

講真 , 愛惜自己身體真係好重要 , 呢個就係解KOBE係34碎就大傷 ;
所以35碎戒子比34碎既少
如果順順地地, 37歲仲可以做到人地34碎就做到既野
作者: hohohosoho    時間: 2019-11-7 11:23 AM

其實係夾生……被候活激死!我仍然覺得當年個陣係歷史最強STARTING FIVE!

圖片附件: GHH.jpg (2019-11-7 11:23 AM, 64.18 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: 代北集團    時間: 2019-11-7 01:28 PM

引用:
原帖由 kit1kit 於 2019-11-7 11:19 AM 發表

你咁講好似係岩 , 最係KOBE真係傷得好重 ...
又斷腳筋  又滕頭骨折 , 其實動作大少少都未必得 !!!

你本來可以非天循地既 , E+變返步行生物(普通中年) ;
都係果句 , 睇你覺得值唔值羅 ...
作者: 代北集團    時間: 2019-11-7 04:05 PM

引用:
原帖由 ddbbb 於 2019-11-7 11:16 AM 發表

最爱kobe
之前聽過kobe講後生仔向大師求道既估仔,果時已經覺得有d唔妥。。。kobe係果種:
"訓覺質素點?只有窮人先會唸住訓覺" 係好積極 
,但佢唔記得人係有極限,超過左就會出事
作者: kit1kit    時間: 2019-11-7 04:18 PM

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-11-7 01:28 PM 發表

你咁講好似係岩 , 最係KOBE真係傷得好重 ...
又斷腳筋  又滕頭骨折 , 其實動作大少少都未必得 !!!

你本來可以非天循地既 , E+變返步行生物(普通中年) ;
都係果句 , 睇你覺得值唔值羅 ... ...
咁卡達咪要好感激?
作者: 代北集團    時間: 2019-11-7 06:22 PM

引用:
原帖由 kit1kit 於 2019-11-7 04:18 PM 發表

咁卡達咪要好感激?
唔係好明你所指 ...

不過 , 佢的確有少少好運 ... 佢比我感覺有D似GRANT HILL ,
一個早早因為傷病而影響身手 , 卻意外學會聆聽自己身體既訴求
從而反而取得超長生涯(呢個基本係GRANT HILL既自述)

GRANT HILL大傷果年係27碎 , 之後僅32碎果年打過準明星數據

CARTER其實26碎就傷左 , 幸好之後回復返身手 ,
再次下滑己經係33碎果年 ... 不過 , 係 "回復返身手" 期間 ,
同癲瘋期 , 或同KOBE相比都有一定差距
作者: jdxma    時間: 2019-11-7 07:50 PM

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-11-7 11:13 AM 發表

講到LBJ打養生籃球,

騎士時代LBJ已經係坦克車打法, 果時已經大把人講會大傷.

身體質素呢d冇得比
作者: MY28    時間: 2019-11-7 10:38 PM

引用:
原帖由 kit1kit 於 2019-11-7 11:19 AM 發表

3 fmvp , 4 MVP >1 MVP , 2 FMVP
作者: 代北集團    時間: 2019-11-8 09:01 AM

引用:
原帖由 jdxma 於 2019-11-7 07:50 PM 發表

講到LBJ打養生籃球,

騎士時代LBJ已經係坦克車打法, 果時已經大把人講會大傷.

身體質素呢d冇得比
咪屈我 , 我無咁既意思 ... 我只係話KOBE咁 , 係好易整傷自己 !!!
作者: 可愛的迪妮莎    時間: 2019-11-8 10:04 AM

作者: kit1kit    時間: 2019-11-8 10:48 AM

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-11-7 06:22 PM 發表

唔係好明你所指 ...

不過 , 佢的確有少少好運 ... 佢比我感覺有D似GRANT HILL ,
一個早早因為傷病而影響身手 , 卻意外學會聆聽自己身體既訴求
從而反而取得超長生涯(呢個基本係GRANT HILL既自述)

GRANT HILL大傷果年係27碎 , 之後僅32碎果年打過準明星數據

CARTER其實26碎就傷左 , 幸好之後回復返身手 ,
再次下滑己經 ...
你要保護自己當然無問題,
打得高水平賽事唔理得咁多,
籃球一定講對抗, 易受傷既運動
唔想受傷可以去捉棋
所有職業運動員都係拼盡去博冠軍,
你要兼顧傷患?? 有, 博表現後再呃份大約
邊黎體育精神? 體精就係要博到盡
唔通你叫李惠詩唔好踩咁快咩? 跌親痛痛呀!!
作者: 呢個自我老闆    時間: 2019-11-8 11:28 AM

作者: RAy_1982zzz    時間: 2019-11-8 12:31 PM

Mj 35歲重攞冠軍,得分王,Rodman 37歲籃板王😂
作者: 呢個自我老闆    時間: 2019-11-8 02:14 PM

作者: 代北集團    時間: 2019-11-8 04:26 PM

引用:
原帖由 RAy_1982zzz 於 2019-11-8 12:31 PM 發表

Mj 35歲重攞冠軍,得分王,Rodman 37歲籃板王😂
所以。。。你想講咩?

另外題一題由90年開始,mj一來唔駛為季後賽爭扎,二來大部份時間隊友支援都算充足
作者: RAy_1982zzz    時間: 2019-11-8 04:32 PM

你講野?

92東決,98東決都打到第7場
作者: 代北集團    時間: 2019-11-8 06:34 PM

引用:
原帖由 kit1kit 於 2019-11-8 10:48 AM 發表

你要保護自己當然無問題,
打得高水平賽事唔理得咁多,
籃球一定講對抗, 易受傷既運動
唔想受傷可以去捉棋
所有職業運動員都係拼盡去博冠軍,
你要兼顧傷患?? 有, 博表現後再呃份大約
邊黎體育精神? 體精就係要博到盡
唔通你叫李惠詩唔好踩咁快咩? 跌親痛痛呀!! ...
正常既拼搏梗係要有拉 , 但係 ... 其實你有無睇#1 ??!!

我講既係 , KOBE係同一場(定同一節)稍早前 , 己經有兩次拉傷腳筋
在我而言 , 咁其實係身體表示比佢知 , "我" 己經頂唔順 ...

己經有兩次機會比佢 , 佢都仲係要硬上 , 先至會搞到斷腳筋 ;
真係好好口臭咁講 , 我個人認為就算佢第三次唔斷 , 佢都會有第四次
唯一既結果就係 , 佢一定夾生扯斷條腳筋 !!!
(分別只係係第三次  第四次定係第五次咁解)

事實上 , 佢就算咁都仲未吸取教訓 ... 腳筋岩岩完全復原 ,
同邊既大小腿既基本肌肉恢復都未做過 , 就急住復出 ... 結果呢???
滕頭跛埋 , 正式收皮

同樣既情況就係 "黃曼巴" 拓荒ROY身上發生 ,
帶傷上陣打季後賽 , 幾次咁既情況挽救球隊 ... 係架 , 係好型架 ,
結果咪30碎唔夠就退出羅 !!!
作者: makmanyi02042    時間: 2019-11-8 06:47 PM

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-11-8 06:34 PM 發表

正常既拼搏梗係要有拉 , 但係 ... 其實你有無睇#1 ??!!

我講既係 , KOBE係同一場(定同一節)稍早前 , 己經有兩次拉傷腳筋
在我而言 , 咁其實係身體表示比佢知 , "我" 己經頂唔順 ...

己經有兩次機會比佢 , 佢都仲係要硬上 , 先至會搞到斷腳筋 ;
真係好好口臭咁講 , 我個人認為就算佢第三次唔斷 , 佢都會有第四次
唯一既結果就係 , 佢一定夾生 ...
記得個場係常規場最後兩三場,湖人同兩外兩支球隊都係差半場勝場,kobe係職業運動員,點會唔知身體頂唔住?奈何應承左老巴斯要帶湖人入季後賽,強行carry出事...有睇個場波既應該都知
作者: lala1225    時間: 2019-11-8 07:34 PM

被候活激死
作者: Kwaileonard25    時間: 2019-11-8 10:07 PM

引用:

如果唔傷生涯更長
作者: Kwaileonard25    時間: 2019-11-8 10:19 PM

引用:
原帖由 lala1225 於 2019-11-8 07:34 PM 發表

被候活激死
Howard 果時唔生性
作者: smallpotatoxyz    時間: 2019-11-8 11:52 PM

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2019-11-7 11:23 AM 發表

其實係夾生……被候活激死!我仍然覺得當年個陣係歷史最強STARTING FIVE!
Nash 強過西咩
防守俾人魚肉
作者: 代北集團    時間: 2019-11-9 08:55 AM

引用:
原帖由 RAy_1982zzz 於 2019-11-8 04:32 PM 發表

你講野?

92東決,98東決都打到第7場
我既意思咪就係 , 佢唔駛係季賽搏太盡 , 咁先可以係季後賽全力以負羅
好似上年既可愛咁(當然 , 輪休20場又太過份)

你睇下D早傷天才 , 如哈達威  GRANT-HILL  ROSE ,
有邊個唔係季賽搏太盡 , 搞傷自己 ... 當然 , ROSE既打法本身都易傷
作者: 代北集團    時間: 2019-11-9 11:20 AM

引用:
原帖由 smallpotatoxyz 於 2019-11-8 11:52 PM 發表

Nash 強過西咩
防守俾人魚肉
不過否認 , 湖人時代既NASH , 就好似F4時既MALONE  彼鈍
己過癲峰時期 ...
作者: RAy_1982zzz    時間: 2019-11-9 11:28 AM

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-11-9 08:55 AM 發表

我既意思咪就係 , 佢唔駛係季賽搏太盡 , 咁先可以係季後賽全力以負羅
好似上年既可愛咁(當然 , 輪休20場又太過份)

你睇下D早傷天才 , 如哈達威  GRANT-HILL  ROSE ,
有邊個唔係季賽搏太盡 , 搞傷自己 ... 當然 , ROSE既打法本身都易傷 ...
😂唔洗博太盡?你有無睇過佢打波?每季打幾多場?一場平均出幾多分鐘?一出場俾幾多人夾擊?特別紐約,熱火,活塞,溜馬係點防守?

92決賽Mj俾人攝腳,都唔會嘈,因為當時攝腳係好正常!

同埋你知唔知公牛比賽後就去舉鐵!
作者: 代北集團    時間: 2019-11-9 01:31 PM

引用:
原帖由 Kwaileonard25 於 2019-11-8 10:19 PM 發表

Howard 果時唔生性
所以話組巨頭雖謹慎 , 係了解該巨性格前 , 咪亂組 ...
作者: 代北集團    時間: 2019-11-9 04:45 PM

引用:
原帖由 可愛的迪妮莎 於 2019-11-8 10:04 AM 發表

打法唔一样,背身强打易受咗伤
有少少好奇 ... 背身單打會易傷D架咩???
作者: hohohosoho    時間: 2019-11-9 07:54 PM

引用:
原帖由 smallpotatoxyz 於 2019-11-8 11:52 PM 發表

Nash 強過西咩
防守俾人魚肉
nash冇錯防守係差,但你咁講,唔通咖喱、夏登防守俾人魚肉嘅人唔算強?另外我嘅意思係計STARTING FIVE整體(如果全部健康),當年嗰五虎有三個防守一陣常客,足以彌補NASH防守嘅漏洞。
作者: 小篇新手    時間: 2019-11-9 10:26 PM

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2019-11-7 11:23 AM 發表

如果當年侯活唔係想做一哥 真係完美
呢個陣 我反湖都覺得欠一個介指
由其NASH.... 同湖人既仇恨都肯放低加盟博盡
侯活對唔住佢
作者: 代北集團    時間: 2019-11-10 08:01 AM

引用:
原帖由 小篇新手 於 2019-11-9 10:26 PM 發表

如果當年侯活唔係想做一哥 真係完美
呢個陣 我反湖都覺得欠一個介指
由其NASH.... 同湖人既仇恨都肯放低加盟博盡
侯活對唔住佢
... 小弟睇過一個分析型影片 , 佢話因為KOBE要球權 ,
戰術上要侯活  NASH變功能性球員 , 尤其NASH要變定點射手
感覺上化學反應不上來係必然

當然 , 換過個教練同戰術就未必勒
作者: RAy_1982zzz    時間: 2019-11-10 12:18 PM

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-11-9 04:45 PM 發表

有少少好奇 ... 背身單打會易傷D架咩???
背籃應該係最穩陣嘅進攻。
作者: hohohosoho    時間: 2019-11-11 10:02 AM

引用:
原帖由 代北集團 於 2019-11-10 08:01 AM 發表

... 小弟睇過一個分析型影片 , 佢話因為KOBE要球權 ,
戰術上要侯活  NASH變功能性球員 , 尤其NASH要變定點射手
感覺上化學反應不上來係必然

當然 , 換過個教練同戰術就未必勒 ...
1/ KOBE要球權:呢個就一定啦,我唔要求佢放棄做大佬,只希望佢放棄20%球權畀NASH打組織。
2/ 侯活、NASH變功能性球員:今日嘅侯活做後備都肯,當然以侯活當年嘅地位能力係冇可能做角色球員……NASH臨退休入湖,心態上已經諗住做角色球員,定點射手亦難唔到佢呢個180CLUB。
3/ 換過個教練同戰術就未必:呢個真,要侯活同NASH一年內明白三角戰術係冇咩可能,但當時有奪冠經驗又壓得住5星嘅教練又好似冇……
作者: 紅星加盈    時間: 2019-11-11 10:52 AM

kobe 晚年已成打鐵王者
20射3,4中
自己好勝gigi之故
作者: 萬家狂野    時間: 2019-11-11 02:16 PM

作者: 流馬    時間: 2019-11-12 11:48 AM

一代宗師
作者: 前晚默默    時間: 2019-11-12 03:42 PM

作者: 刘白曼    時間: 2019-11-12 04:12 PM

作者: ddbbb    時間: 2019-11-12 04:57 PM

真愛kobe