標題: 做咗13年嘢,想轉行~求意見 [打印本頁]

作者: Polarkart    時間: 2019-12-7 10:21 PM     標題: 做咗13年嘢,想轉行~求意見

我做咗13年嘢,畢業後就做sales and marketing,但同degree無關,之後轉咗做 HR,而家好想離開轉行業,但唔知點轉。

我好想入finance,但又唔想做 wealth management 等,賣保險嘅sales 工作。

如果想入corporate finance,有無咩途徑會最理想?
作者: huihui341    時間: 2019-12-8 05:22 PM

你有無發掘過自己真係中意做乜先
作者: hylvl    時間: 2019-12-8 10:03 PM

騎牛揾馬
作者: 羅馬戰神    時間: 2019-12-8 11:15 PM

錢不斷有做咩無所謂吧 
作者: 正義國愛    時間: 2019-12-9 07:52 AM

引用:
原帖由 Polarkart 於 2019-12-7 10:21 PM 發表

我做咗13年嘢,畢業後就做sales and marketing,但同degree無關,之後轉咗做 HR,而家好想離開轉行業,但唔知點轉。

我好想入finance,但又唔想做 wealth management 等,賣保險嘅sales 工作。

如果想入corporate finance,有無咩途徑會最理想? ...
識人。
作者: Cat_lui000    時間: 2019-12-9 06:42 PM

作者: matrix123    時間: 2019-12-10 11:01 PM

冇finance 底, 唔會請
作者: cctv123    時間: 2019-12-10 11:22 PM

Degree 係讀咩科?
如果唔係讀Finance, 最快入行途徑應該係由銀行sales 做起,最易請又可以儲經驗
作者: DYHK    時間: 2019-12-13 09:22 AM

搵銀行SALES或保險AGENTS做住先..
有經驗比較緊要...

但係樓主係咪真係立定決心要轉行?
作者: Polarkart    時間: 2019-12-13 10:20 AM

引用:
原帖由 cctv123 於 2019-12-10 11:22 PM 發表

Degree 係讀咩科?
如果唔係讀Finance, 最快入行途徑應該係由銀行sales 做起,最易請又可以儲經驗
Degree 讀 science research 嗰類㗎,所以離開咗咁耐,返唔到去lu
作者: Polarkart    時間: 2019-12-13 10:20 AM

引用:
原帖由 DYHK 於 2019-12-13 09:22 AM 發表

搵銀行SALES或保險AGENTS做住先..
有經驗比較緊要...

但係樓主係咪真係立定決心要轉行?
真心有決心㗎,所以都會準備考牌之類~ 都有friend 同我講試入 RM or ARM
作者: A-for-?    時間: 2019-12-13 12:25 PM

做hr有咩唔好?
作者: Polarkart    時間: 2019-12-13 01:40 PM

引用:
原帖由 A-for-? 於 2019-12-13 12:25 PM 發表

做hr有咩唔好?
Hmmm 可能比較膚淺啦,想揾個比人感覺professional 啲同 higher status class 啲嘅工作~
作者: wls_2007    時間: 2019-12-13 05:13 PM

引用:
原帖由 Polarkart 於 2019-12-7 10:21 PM 發表

如果想入corporate finance,有無咩途徑會最理想? ...
幾歲?
作者: Polarkart    時間: 2019-12-13 05:25 PM

引用:
原帖由 wls_2007 於 2019-12-13 05:13 PM 發表

幾歲?
30-31~
作者: Twittering    時間: 2019-12-14 08:58 AM

引用:
原帖由 Polarkart 於 2019-12-13 10:20 AM 發表

真心有決心㗎,所以都會準備考牌之類~ 都有friend 同我講試入 RM or ARM
RM or ARM好似都唔係corporate finance 

你想做in hse定firm的Corp fin?點解唔去望下jobsxb,我認識既人通常有cpa or cfa or both
作者: Twittering    時間: 2019-12-14 08:59 AM

引用:
原帖由 Polarkart 於 2019-12-13 01:40 PM 發表

Hmmm 可能比較膚淺啦,想揾個比人感覺professional 啲同 higher status class 啲嘅工作~
閣下係男hr?
作者: Polarkart    時間: 2019-12-14 09:20 AM

引用:
原帖由 Twittering 於 2019-12-14 08:58 AM 發表

RM or ARM好似都唔係corporate finance 

你想做in hse定firm的Corp fin?點解唔去望下jobsxb,我認識既人通常有cpa or cfa or both
我係想靠ARM 或 RM 入FS,之後應該會容易啲transit 入 Corp fin~

我想做firm~ 其實有喺Jobs網apply,不過真係無feedback 😶 所以可能去考個牌先,比人收機會大啲?
作者: Polarkart    時間: 2019-12-14 09:20 AM

引用:
原帖由 Twittering 於 2019-12-14 08:59 AM 發表

閣下係男hr?
係呀~
作者: Twittering    時間: 2019-12-14 09:47 AM

引用:
原帖由 Polarkart 於 2019-12-14 09:20 AM 發表

我係想靠ARM 或 RM 入FS,之後應該會容易啲transit 入 Corp fin~

我想做firm~ 其實有喺Jobs網apply,不過真係無feedback 😶 所以可能去考個牌先,比人收機會大啲? ...
corp fin連會計,finance 人都會爭,你一係睇下有無valuation 的firm入住去讀下啲嘢再轉 (我怕俾錯意見,你可以send下CV試下)

樓主指既ARM或RM係指banking既位?
ARM應該都未洗sell嘢住,做RM的support,你唔識人或者無banking exp,好難俾你一入去做RM,仲要而家銀行做retail都唔好做,入到Corp bank 就最好

如果樓主做sales n marketing 都sell得到,跑到數,其實做sales仲好揾
作者: 樹懶叫    時間: 2019-12-19 12:21 PM

引用:

三十之後先入Corp Fin 好難會有人聘用……請三思
作者: 樹懶叫    時間: 2019-12-19 12:30 PM

ARM/RM係做Corporate / Commercial Banking,做credit同sales 工作為主……根本同 Corporate Finance (Financial Advisory, Valuation, Transaction Due Diligence 等等) 係兩樣完全不同嘅工作,唔會對入行做Corporate Finance有幫助……唔好行冤枉路

入 Corporate Finance 嘅人除咗係名校 MBA畢業生之外,仲有Big 4 qualified CPA 或有 Corp Fin / Capital Markets / Derivatives 經驗嘅律師……呢個係大部份人嘅path
作者: yellowmeowmeow    時間: 2019-12-19 02:28 PM

我唔係成日login留言, 希望你睇到同考慮下面講ge野

首先點解你想入corp fin先? 覺得pro? 咁你要明白, 要比人覺得pro, 最少要有知識同經驗, corp fin黎講, 而家你兩樣都冇. 唔係話你入左咩firm, 咩title, 然後自己就突然pro 左. 行行都有人pro, 有人廢; 行行都有人做左幾廿年都唔知自己做咩, 成舊飯咁.

上面有講, rm 同arm都唔係corp fin. 係market到, corp fin係做corporate deal ge. 所以你做rm /arm, 最多比你入到banking industry. 我認知rm/arm工作性質屬於customer service多.

同埋有人講年紀大唔請. 其實好多細 ge advisory firm都請ge, 因為個turnover rate好高, 長期都唔夠junior. 做Corp fin實在太辛苦: working hour長 (講緊長期做到凌晨2-3點, 第二日10點又開波, 星期六日假期都做野係平常事, 有時又出下差咁你預斷六親), 做junior人工又低 (都係肥上瘦下, 加上你冇working experience/academic background 大概一萬頭), work peace 又急 (做/講錯野預左比客/同事當面媽差一獲金ge)

如果你睇完上面都仲係想入行, 咁你interview要知道自己aspire去做咩人: Corp fin 做得好ge人(即係pro?)一定要對數字好敏感, 好熟法例, market sense好好, 兩三句就知個deal得唔得, 再比advice. 然後reading同writing都要more than satisfactory, 因為好多時要寫野同睇野. 所以上面有講多數請CPA/CFA, 至少識數同識D例, 寫過下野咁.

要做professional唔容易, 背後付出幾多精神時間, 唔係你表面睇到, 行行都一樣. 諗清楚自己係咪已經準備好係corp fin投入咁多, 如果唔係就算Goldman Sachs, Morgan Stanley 請你都好, 都係浪費大家時間.
作者: Beyond2014    時間: 2019-12-20 12:46 PM

做裝修
作者: Twittering    時間: 2019-12-20 07:47 PM

引用:
原帖由 yellowmeowmeow 於 2019-12-19 02:28 PM 發表

我唔係成日login留言, 希望你睇到同考慮下面講ge野

首先點解你想入corp fin先? 覺得pro? 咁你要明白, 要比人覺得pro, 最少要有知識同經驗, corp fin黎講, 而家你兩樣都冇. 唔係話你入左咩firm, 咩title, 然後自己就突然pro 左. 行行都有人pro, 有人廢; 行行都有人做左幾廿年都唔知自己做咩, 成舊飯咁.

上面有講, rm 同arm都唔係 ...
我所知Corp fin唔係俾普通CPA或CFA做,要求比external audit/tax/in hse accounting operation 更加高,OT可以長過audit,Corp fin人工個Range可以好大,但上唔到去既人人工唔會好高,呢方面行行都係咁

樓主做HR對自己career planning要更加小心,每人工作都有樽頸位,如果做緊recruitment agent想轉行,轉行會俾人問好多嘢,就算job title叫analyst都未必係做analysis嘢,可能只係砌數COPY & PASTE砌REPORT,有啲工個名好聽到頭來其實係湊客同做sales (e.g. RM)
作者: gloriawind    時間: 2019-12-20 11:46 PM

努力
作者: gloriawind    時間: 2019-12-20 11:46 PM

努力
作者: 核心芳香的駱駝    時間: 2019-12-21 05:05 AM

如果有budget:
do an MBA, intern corp fin firm, 入行

不過,師兄你背景較為駁雜,你做hr都知道,轉行由零開始,同train一個新人無顯著分別。加上你沒有其他ching所講嘅專業/學歷資格,入門難上加難。
作者: 77ac    時間: 2019-12-21 07:08 AM

不如簡單啲,既然你話想搵一份finance 或者 corp fin 工作,咁你心目中乜嘢工為之finance 工?
作者: DYHK    時間: 2020-1-6 05:41 PM

引用:
原帖由 Twittering 於 2019-12-14 09:47 AM 發表

corp fin連會計,finance 人都會爭,你一係睇下有無valuation 的firm入住去讀下啲嘢再轉 (我怕俾錯意見,你可以send下CV試下)

樓主指既ARM或RM係指banking既位?
ARM應該都未洗sell嘢住,做RM的support,你唔識人或者無banking exp,好難俾你一入去做RM,仲要而家銀行做retail都唔好做,入到Corp bank 就 ...
我都好認同 如果跑到數,其實做sales仲好揾
作者: LU001    時間: 2020-1-6 07:57 PM

只要有錢同長期工作經驗, 你就可以說服別人, 包括說服自己